De samenwerkingsovereenkomst met BLeie vzw om een traject rond mobiliteit op te zetten, wordt goedgekeurd.
De bedrijventerreinverenigingen BLeie vzw en GUMO vzw ontvangen momenteel geen subsidie van het gemeentebestuur. De mogelijkheid werd onderzocht om een Right to Challenge-project op te starten.
Right to Challenge is een participatievorm die individuele burgers, georganiseerde groepen en verenigingen van burgers, samenwerkingsverbanden of ondernemers de mogelijkheid biedt om een voorstel in te dienen om taken die in hun directe omgeving worden volbracht door of voor (i.e. in opdracht van) een betrokken overheid, over te nemen. In ruil krijgt men hiervoor een financiële tegemoetkoming.
Op 24 november 2021 werd door het college van burgemeester en schepenen een principieel akkoord gegeven om dergelijk experiment uit te werken met de bedrijventerreinvereniging BLeie vzw (industriezone Wevelgem-Zuid). Daarnaast werd ook de kans gegeven aan bedrijventerreinvereniging GUMO vzw (industriezone Gullegem-Moorsele) om een voorstel in te dienen, maar de bedrijvenparkmanager liet weten dat er geen interesse was.
Op 15 juni 2022 werd een verder uitgewerkt voorstel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen met enkele mogelijke acties binnen 2 grote thema's, namelijk mobiliteit en communicatie (i.f.v. de revitaliseringswerken). In overleg met BLeie vzw werden de mogelijkheden verder besproken en uitgewerkt.
De bedoeling van het voorgestelde project is om een oplossing te zoeken voor de mobiliteitsproblemen die zich op vandaag stellen op de industriezone Wevelgem-Zuid. Tijdens de revitaliseringswerken zal het normale verkeer gedurende een lange periode meer hinder ondervinden waardoor het aangewezen is om op voorhand op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen om de hinder zoveel mogelijk te beperken.
De steun binnen het Right to Challenge-project bestaat enerzijds uit een financiële tegemoetkoming voor onderzoek en studies. Dit is vooral bedoeld om op zoek te gaan naar verschillende potentiële oplossingen. Anderzijds is er ook een financiële tegemoetkoming voorzien voor de effectieve uitvoering van de acties die in deel 1 werden gevonden.
Wanneer uit de studies (deel 1) blijkt dat er geen aanvaardbare oplossing werd gevonden, kan het project vroegtijdig stopgezet worden.
Ondertussen werd in overleg met BLeie vzw een ontwerp voor een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt (zie bijlage). Deze overeenkomst is vereist om de nodige afspraken te maken rond het project zelf en om de modaliteiten te bepalen in functie van de uitbetaling van de subsidie.
In totaal wordt er een subsidiebedrag van 10 000 euro voorzien:
Er wordt goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst, in bijlage, met BLeie vzw om een traject rond mobiliteit op te zetten.