Brengt advies uit over de voorlopige aanduiding van 2 watergevoelige openruimtegebieden, nl. ‘industriegebied Heulestraat’ (Gullegem) en ‘woonuitbreidingsgebied Moorsele-Heulebeek’, op het grondgebied Wevelgem.
Aanleiding
Na de ernstige watersnood eind 2010 besliste de Vlaamse regering in maart 2013 om de (voorlopig) niet-ontwikkelde gebieden met een harde bestemming en met een hoog overstromingsrisico aan te pakken. Op die manier wil de Vlaamse regering ervoor zorgen dat het waterbergend vermogen van Vlaanderen minstens behouden blijft.
Op 24 januari 2014 keurde de Vlaamse regering vervolgtrajecten goed voor 37 signaalgebieden in Vlaanderen. Signaalgebieden zijn niet-ontwikkelde gebieden met een harde ruimtelijke bestemming (bv. woonuitbreidingsgebied, industriegebied,...) die ook een functie kunnen vervullen in de aanpak van wateroverlast omdat ze kunnen overstromen of omdat ze omwille van specifieke bodemeigenschappen als een natuurlijke spons fungeren. In het vervolgtraject werd verder onderzocht op welke manier deze gebieden bouwvrij konden gemaakt worden.
Op het grondgebied van Wevelgem en langsheen de Heulebeek werden eerder al 2 signaalgebieden aangeduid, namelijk:
Op 12 maart 2018 keurde de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) een eerste voorstel van voorlopige aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden (WORG) goed. Voor gemeente Wevelgem werd een deel van het woonuitbreidingsgebied (WUG) Moorsele-Heulebeek voorlopig als WORG aangeduid. Het signaalgebied gelegen te Gullegem werd niet voorlopig als WORG aangeduid omdat er toen voor de site een brownfield-convenant lopende was en de site ook in de afbakening van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Gullegem Kern was opgenomen. Het initiatief voor herbestemming lag dus bij de gemeente zelf. Intussen is dit gebied niet langer opgenomen in de plancontour van het RUP Gullegem Kern.
Op 15 juni 2018 keurde de Vlaamse regering het besluit met nadere regels voor de vervolgtrajecten goed. Het besluit van de Vlaamse regering bepaalt de procedure voor de voorlopige aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden (WORG) en de consultatie en het openbaar onderzoek erover.
Nieuwe procedure aanduiding WORG's
Begin 2023 werd de procedure voor de aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden opnieuw opgestart in functie van een definitieve aanduiding ervan van zodra het instrumentendecreet van 26 mei 2023 in voege is. Daarbij werd vastgesteld dat voor 18 gebieden (waaronder ook het signaalgebied in Gullegem), waarvoor destijds de opmaak van een RUP voorzien was, nog geen herbestemming afgerond werd. De Vlaamse regering nam zich voor om deze 18 gebieden ook als watergevoelig openruimtegebied aan te duiden om het bouwvrije karakter ervan te vrijwaren.
Overeenkomstig artikel 2, 2de lid, 3° van het besluit van de Vlaamse regering bracht het college van burgemeester en schepenen advies uit bij de CIW, voorafgaandelijk aan de voorlopige aanduiding van de WORG's op grondgebied Wevelgem (beslissingen van 27 juni 2018 (over het WUG Moorsele-Heulebeek) en 19 juli 2023 (over industriegebied Heulestraat)), er werden geen opmerkingen geformuleerd ten aanzien van de voorlopige aanduiding als WORG. De planschade door het bouwvrij maken van deze gebieden zal gedragen worden door de Vlaamse overheid.
Op 13 oktober 2023 werden beide signaalgebieden, nl. ‘industriegebied Heulestraat’ (Gullegem) en ‘WUG Moorsele-Heulebeek’, door de Vlaamse regering voorlopig aangeduid als watergevoelig openruimtegebied (WORG). De aanduiding als WORG brengt bouwbeperkingen met zich mee zoals omschreven in artikel 5.6.8, §3 van de VCRO (Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening). Verder geldt dat binnen deze WORG-gebieden waterbeheer, natuurbehoud, bosbouw, landschapszorg, landbouw en recreatie nevengeschikte functies zijn. Tot slot leidt deze aanduiding tot het verval van een niet-vervallen verkavelingsvergunning, een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, alsook van een principieel akkoord binnen een WORG-gebied.
Openbaar onderzoek voorlopige aanduiding WORG-gebieden
Over de voorlopige aanduiding van deze WORG-gebieden werd van 5 december 2023 tot en met 2 februari 2024 een openbaar onderzoek georganiseerd. Tijdens het openbaar onderzoek kunnen reacties schriftelijk, analoog of digitaal bezorgd worden aan de CIW. Reacties kunnen ook op het gemeentehuis van de betrokken gemeenten afgegeven worden tegen ontvangstbewijs. Deze reacties moeten uiterlijk op de vijfde werkdag na het openbaar onderzoek, dit is op 9 februari 2024, aan de CIW bezorgd worden.
Voor de 2 voorlopig aangeduide WORG-gebieden op het grondgebied Wevelgem kunnen volgende documenten geraadpleegd worden (zie bijlagen):
Op twee locaties vond ook een informatie- en inspraakvergadering plaats onder de vorm van een infomarkt, telkens doorlopend van 15 uur tot 19 uur:
Advies gemeenteraad en Gecoro
Overeenkomstig artikel 3 van het besluit van de Vlaamse regering van 15 juni 2018 vraagt de CIW over de voorlopige aanduiding van de WORG-gebieden ook advies aan de gemeenteraad en aan de gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro).
In het kader van het openbaar onderzoek bracht ook het college van burgemeester en schepenen op 31 januari 2024 een standpunt uit. Het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2024 bevestigt het advies van de Gecoro. De Gecoro bracht advies uit op 23 januari 2024.
Neemt kennis van het advies van de gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening en het standpunt van het college van burgemeester en schepenen aangaande de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden (WORG) gelegen in Moorsele (woonuitbreidingsgebied Moorsele-Heulebeek) en Gullegem (industriegebied Heulestraat).
Bevestigt het standpunt van het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2024 ter zake en formuleert ook geen opmerkingen aangaande de voorlopige aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden (WORG) gelegen in Moorsele (woonuitbreidingsgebied Moorsele-Heulebeek) en Gullegem (industriegebied Heulestraat).
Vraagt om dit advies over te maken aan de coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (cfr. artikel 5, §4, 2de lid van het besluit van de Vlaamse regering van 15 juni 2018).