Er wordt een beroep gedaan op de aankoopcentrale van provincie West-Vlaanderen voor de overheidsopdracht 'operationele leasing van fietsen voor het gemeentepersoneel in het kader van fietsmobiliteit'.
Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau beslisten om vanaf 1 januari 2024 te starten met fietsmobiliteit voor het personeel (cfr. beslissingen van 12 juli 2023).
Hiervoor werd de mogelijkheid tot het toepassen van fietsmobiliteit ingeschreven in de rechtspositieregelingen van het gemeente- en OCMW-personeel.
Bij 'fietsmobiliteit' stelt de werkgever fietsen ter beschikking aan de werknemers. Er kunnen ook bijkomende elementen in verband met fietsen worden aangeboden, zoals een fietsverzekering (een verzekering voor lichamelijke letsels bij het fietsen of een fietsdiefstalverzekering), de aankoop van diverse artikelen die het fietsen vergemakkelijken zoals een fiets-gps, aangepast veiligheidsmateriaal, aangepaste kledij, enzovoort. Ook een onderhoudscontract om de fiets in optimale conditie te houden, behoort tot de mogelijkheden.
Er wordt voorgesteld om te werken met de formule van operationele leasing, waarbij de werkgever de fiets leaset die de werknemer heeft uitgekozen, vervolgens de fiets ter beschikking stelt aan de werknemer en het leasingbedrag doorrekent aan de werknemer via omzetting van de eindejaarstoelage of een deel ervan, en/of via omzetting van maximaal 5 vakantiedagen die per kalenderjaar boven de 24 jaarlijkse vakantiedagen uitstijgen, dit over een periode van 36 maanden. De werknemer die instapt, bepaalt hoeveel eindejaarstoelage of hoeveel vakantiedagen hij/zij laat omzetten.
De werknemer heeft de mogelijkheid om, op het einde van de periode van 36 maanden, de fiets over te kopen aan een restwaarde.
De meeste besturen werken via het systeem van operationele leasing.
Er wordt voorgesteld om hiervoor een beroep te doen op de raamovereenkomst van provincie West-Vlaanderen die hiervoor optreedt als aankoopcentrale. Provincie West-Vlaanderen heeft als aankoopcentrale een overheidsopdracht geplaatst met als voorwerp 'levering van fietsen (leasing) via een raamovereenkomst waarbij de provincie optreedt als aankoopcentrale' en heeft hiertoe een raamovereenkomst afgesloten met Cyclis Bike Lease nv (Cyclis) uit Hasselt. Heel wat lokale besturen zijn aangesloten bij de aankoopcentrale.
Het voordeel van het werken met Cyclis:
De geraamde uitgave voor de gemeente bedraagt 214 190,91 euro (excl. btw) of 259 171 euro (incl. btw) over een periode van 3 jaar, hetzij 71 396,97 euro (excl. btw) of 86 390,33 euro (incl. btw) per jaar.
Deze uitgave wordt teruggevorderd van de deelnemende werknemers zoals hierboven vermeld via de omzetting van hun eindejaarstoelage, verhoogd met de verschuldigde patronale sociale zekerheidsbijdragen op de omgezette eindejaarstoelage en/of via de omzetting van vakantiedagen.
De raamovereenkomst tussen provincie West-Vlaanderen en Cyclis loopt tot en met 21 september 2024.
De uitgave wordt aangerekend op algemene rekening 613112 van de verschillende beleidsitems van de exploitatiekredieten van 2024 en volgende kalenderjaren.
De geraamde uitgave bedraagt 214 190,91 euro (excl. btw) of 259 171 euro (incl. btw) over een periode van 3 jaar, hetzij 71 396,97 euro (excl. btw) of 86 390,33 euro (incl. btw) per jaar.
Deze uitgave wordt teruggevorderd van de deelnemende werknemers zoals hierboven vermeld via de omzetting van hun eindejaarstoelage, verhoogd met de verschuldigde patronale sociale zekerheidsbijdragen op de omgezette eindejaarstoelage, en/of vakantiedagen.
Beslist om vanaf 1 januari 2024 een beroep te doen op de aankoopcentrale van provincie West-Vlaanderen voor de plaatsing van de overheidsopdracht 'operationele leasing van fietsen voor het gemeentepersoneel in het kader van fietsmobiliteit', waarbij de opdracht werd gegund aan Cyclis Bike Lease nv.