Het aanvullend verkeersreglement m.b.t. een fietszone in centrum Moorsele wordt vastgesteld.
De rijbanen van enkele centrumstraten in Moorsele zijn niet breed genoeg om de verschillende vervoersmodi elk apart voldoende ruimte te geven. Fietsstraten bieden een oplossing voor de fietsers. Een fietszone is een gebied van aaneengesloten fietsstraten waar de fietsers de rijbaan veiliger kunnen delen met motorvoertuigen en de snelheid voor alle bestuurders beperkt is tot maximaal 30 km/uur. Zo moet het in fietszones veiliger worden voor de fietsers, o.a. door de lagere maximumsnelheid voor alle bestuurders, zijn de fietsers zichtbaarder in het straatbeeld, mogen de fietsers niet verdrongen worden door automobilisten die willen inhalen, kunnen automobilisten die niet in het centrum moeten zijn ontmoedigd worden en een andere route nemen.
Auto’s zijn welkom in de fietszone … als gast.
Het mobiliteitsplan van 2020 vermeldt in het actieprogramma voor Moorsele actie B.2.3.15 ‘zones centra om te vormen naar fietsstraat: impactanalyse uit te voeren’.
De impactanalyse is intussen voorbij. Uit de brede bevraging bij de bewoners kwamen geen negatieve reacties op het voorstel om in de centrumstraten van Moorsele een fietszone in te voeren.
Sinds 1 juli 2019 laat de wegcode het invoeren van een fietszone toe.
Dit reglement is enkel van toepassing op gemeentewegen, allemaal gelegen in de bebouwde kom van Moorsele.
Artikel 1
De aanvullende verkeersreglementen of gedeelten ervan, waaronder dit houdende het invoeren van een fietsstraat in de Overheulestraat en de Salinusstraat van 16 januari 2019, die in strijd zijn met huidig reglement, worden opgeheven bij het in voege treden van dit reglement.
Artikel 2
§1. In Moorsele wordt een fietszone/zone fietsstraat geïmplementeerd.
Deze zone heeft volgende grenspunten waar de begin- en einde zoneborden zullen worden aangebracht:
§2. Deze fietszone/zone fietsstraat wordt afgebakend met verkeersborden F111 met zonale geldigheid.
De verkeersborden F111 en F113 in de Overheulestraat en Salinusstraat worden verwijderd.
Artikel 3
Onderhavig besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.