Terug
Gepubliceerd op 20/12/2023

Besluit  gemeenteraad

do 14/12/2023 - 19:00

Gemeentelijke thuiszorgtoelage

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Charlotte Bonte, gemeenteraadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Het gemeentelijke reglement thuiszorgtoelage wordt vastgesteld.

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad stelde in zitting van 12 februari 2010 het gemeentelijke reglement sociaal pedagogische toelage, toelage voor thuisverzorging en vakantietoelage opnieuw vast. Via dit reglement komt de gemeente financieel tegemoet aan thuiswonende personen met een grote zorgnood.


Speerpunten bestaand reglement

Er zijn onder het vigerende reglement 3 soorten gemeentelijke zorgtoelage, op basis van leeftijd, zorgbehoefte (en doelstelling):

  1. sociaal pedagogische toelage (150 tot 300 euro).
  2. Toelage voor thuisverzorging (en uitdovend recht 'hulp van derden') (100 tot 300 euro).
  3. Vakantietoelage (40 euro).

Binnen de sociaal pedagogische toelage en de toelage voor thuisverzorging worden verschillende categoriebedragen toegekend op basis van de zorgbehoefte.

De gemeentelijke thuiszorgtoelage is er voor wie continu thuis woont en niet in een residentiële zorginstelling verblijft, met uitzondering voor de sociaal pedagogische toelage, waar deze voorwaarde voor thuis wonen niet opgenomen werd. Ook voor de -18-jarige die voltijds in een instelling verblijft en niet naar huis komt, kan de sociaal pedagogische toelage op vandaag aangevraagd worden. Het loket Sociale Zaken heeft geen zicht op wie wel of niet voltijds in een voorziening verblijft bij -18-jarigen.

Doelstelling aanpassing reglement

  • Aanpassen van het bestaande reglement aan de gewijzigde zorginkomens.
  • Afstemming van de toelagen/versobering om tot één gemeentelijke zorgtoelage te komen.
  • Herdefiniëren van de doelgroep.


Speerpunten van de nieuwe thuiszorgtoelage

  • Naar één toelage per zorgbehoevende per jaar van 200 euro.
  • Op basis van de impact van de handicap op vele levensdomeinen. Verschillende meetinstrumenten worden aanvaard, gezien voorlopig nog verschillende meetinstrumenten gebruikt worden bij de aanvraag van diverse toelagen: ofwel de medisch sociale schaal van de FOD Sociale Zekerheid of het Groeipakket ofwel de BelRAI Screener (bv. voor zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden) (BelRAI laat toe een globale beoordeling te maken van een persoon zijn fysieke, cognitieve, psychische en sociale zorgnoden). De minimale zorgbehoefte is vergelijkbaar over de meetinstrumenten heen.
    1. Minstens 12 punten voor de erkenning handicap via de FOD Sociale Zekerheid (categorie 3 tot en met 5);
    2. Minstens 4 punten in eerste pijler voor zorgtoeslag Groeipakket (lichamelijke en geestelijke gevolgen van de aandoening of handicap);
    3. Minstens score 12 op 30 voor de hele BelRAI Screener of score 4,5 op 12 voor de som van modules ADL en IADL of score 3 voor module cognitie.
  • De zorgbehoevende heeft recht op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering.
  • De zorgbehoevende wordt thuis verzorgd.


Bepalen van de zorggraad

De zorggraad wordt bepaald op basis van de twee meest gangbare meetinstrumenten:

  • De medisch sociale schaal die toegepast wordt bij inschaling van de zorgbehoefte voor tussenkomsten via FOD Sociale Zekerheid/Groeipakket/zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.
  • De BelRAI die toegepast wordt bij de inschaling van de zorgbehoefte voor zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.

De scores zoals voorgesteld in het nieuwe reglement zouden vanuit beide meetinstrumenten een toelage toekennen vanaf een vergelijkbare zorgbehoefte.

De afkappunten voor de BelRAI, een instrument dat tot op heden niet gebruikt wordt voor de thuiszorgtoelage, zijn gebaseerd op het voorstel van VVSG specifiek voor gemeentelijke thuiszorgtoelagen (op basis van de onderzoeken ter voorbereiding en evaluatie van de BelRAI), afgetoetst bij een thuiszorgdienst die deze afkappunten reeds gebruikt en mee ingeschat door de lokale dienst Thuiszorg, die de BelRAI Screener zelf afneemt. Deze afkappunten openen het recht op de gemeentelijke thuiszorgtoelage iets vroeger dan het recht op zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, maar bakenen de doelgroep af met een zorgbehoefte die overeenstemt met categorie 3 van de medisch sociale schaal.

 

Impact van deze wijziging op de doelgroep:

De bestaande doelgroep van de gemeentelijke thuiszorgtoelage zit bijna volledig vervat in de toekomstige doelgroep. 

De nieuwe voorwaarden maken de toelage toegankelijker. Zij wordt toegekend op basis van erkenning van een handicap en niet op basis van het ontvangen van een specifieke federale of Vlaamse zorgtoelage. Zorgbehoevenden met een erkenning van handicap en zonder deze specifieke zorgtoelagen kunnen met dit nieuwe reglement, recht openen op de gemeentelijke thuiszorgtoelage. De koppeling aan de verhoogde tegemoetkoming geldt als financiële afbakening van deze bijkomende doelgroep.

In het bestaande reglement uit 2010 werden overgangsmaatregelen opgenomen in artikel 7: 'Personen met een handicap, die voor het dienstjaar 1988 gerechtigd waren op een jaarlijkse toelage hulp van derden van de gemeente (beslissing van de gemeenteraad van 18 november 1977), blijven deze genieten zolang ze een attest van minimum 66% invaliditeit kunnen voorleggen en bestendig de hulp van derden behoeven. Worden als bestendig de hulp van derden behoevend beschouwd, de personen met een handicap die minimum 8 punten totaliseren op de schaal van het Ministerie van Sociale Voorzorg voor het ramen van de graad van behoefte aan hulp van derden'.

In 2022 werden nog 5 toelagen van telkens 100 euro toegekend op basis van deze overgangsmaatregel. Zij voldoen niet aan de nieuwe voorwaarden van erkenning van handicap. Dit zijn de enige personen die bij toepassing van de nieuwe reglementering geen recht meer openen. 


Aantal gerechtigden

Het aantal personen in Wevelgem met een erkenning verminderde zelfredzaamheid via de FOD Sociale Zekerheid/Groeipakket volgens het nieuwe reglement: 945 volwassenen en ongeveer 50 kinderen.

Het aantal personen in Wevelgem met een toereikende score op de BelRAI Screener volgens het nieuwe reglement: onbekend. Er wordt uitgegaan van een grote overlap tussen de verschillende meetwijzen en dat de doelgroep er dus niet significant door groeit.

374 personen hiervan zijn zwaar zorgbehoevende personen in een residentiële instelling (op basis van tegemoetkoming van zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden in de residentiële zorg) en vallen uit de doelgroep.

In Wevelgem hebben 4 803 personen recht op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering. 

De gekruiste data 'erkenning handicap volgens medisch sociale schaal', 'scores BelRAI' en 'verhoogde tegemoetkoming' zijn tot nog toe niet beschikbaar. 

Op basis van deze aantallen en de inschatting van de gecombineerde voorwaarden, wordt verwacht dat een 500-tal personen recht zal openen op deze thuiszorgtoelage van 200 euro per jaar. Dit betekent dat een budget vereist is van 100 000 euro.


Automatische toekenning van de toelage

Zowel in functie van toegankelijkheid voor de burger als voor maximale toekenning van de toelage aan elke gerechtigde, wordt onderzocht om de toekenning van deze toelage te automatiseren. Met het agentschap Opgroeien en de FOD Sociale Zekerheid wordt bekeken in hoeverre de identiteitsgegevens ter beschikking gesteld kunnen worden. Van zodra mogelijk wordt dit toegepast. 

Zolang dit niet mogelijk is, zal de communicatie over deze toelage verlopen via rechtstreekse info aan de burger alsook via intermediairen zoals mutualiteiten, voorzieningen,...

 

Het ontwerp van nieuwe reglement werd besproken op de gemeenteraadscommissie Welzijn en Zorg van 14 november 2023.

Meerjarenplan en budget

Verwachte uitgave: 100 000 euro per jaar. De uitgave wordt aangerekend op rekening 0911-00/00649608 van het exploitatiekrediet.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2023: doorverwijzing naar de gemeenteraad.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 september 2023: doorverwijzing naar de gemeenteraadscommissie Welzijn en Zorg.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 februari 2010: reglement sociaal pedagogische toelage, toelage voor thuisverzorging en vakantietoelage.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40, §3 en artikel 41, 2de lid, 23°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het reglement gemeentelijke thuiszorgtoelage wordt vastgesteld als volgt:

 

Artikel 1

Dit reglement voor een gemeentelijke thuiszorgtoelage heeft tot doel zorgvragers met een handicap te ondersteunen die op 1 januari van het kalenderjaar thuis verzorgd worden.

Het gemeentebestuur kan aan een zorgvrager, die voldoet aan de voorwaarden van dit reglement, een toelage toekennen.


Artikel 2

Kan de aanvraag indienen:

  • de zorgvrager (persoon met een ernstige handicap)
  • ofwel de wettelijke vertegenwoordiger van de zorgvrager
  • ofwel een persoon die gemachtigd is de zorgvrager te vertegenwoordigen.

 

Artikel 3

Criteria om recht te openen op de thuiszorgtoelage:

  • De zorgvrager heeft zijn hoofdverblijfplaats in Wevelgem of het betreft een minderjarige met geregistreerd gedeeld verblijf in Wevelgem en dit op 1 januari van het kalenderjaar.
  • Thuis verzorgd worden. Indien de zorgvrager ook in een residentiële voorziening woont, moet deze minstens enkele dagen per week thuis verblijven. 
  • Op 1 januari van het kalenderjaar:
    • ofwel beschikken over een attest van verminderde zelfredzaamheid via het Groeipakket, met een minimum van 4 punten in de eerste pijler van de medisch sociale schaal
    • ofwel beschikken over een attest van erkenning van verminderde zelfredzaamheid van de FOD Sociale Zekerheid, met een score van minstens 12 punten op de medisch sociale schaal
    • ofwel beschikken over een attest van minstens score 12 op 30 voor de hele BelRai Screener of score 4,5 op 12 voor de som van modules ADL én IADL of score 3 voor module cognitie
    • en recht hebben op het statuut verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering.

 

Artikel 4

De aanvraag:

  • De premie moet elk jaar opnieuw aangevraagd worden.
  • Het aanvraagformulier en noodzakelijke attesten worden volledig ingevuld bezorgd aan het loket Sociale Zaken, uiterlijk op 31 december van het kalenderjaar.

 

Artikel 5

De toelage:

  • De toelage bedraagt 200 euro per jaar.
  • Het loket Sociale Zaken controleert of alle voorwaarden uit dit reglement vervuld zijn.
  • Indien er een aanvraag of beroepsprocedure lopende is voor erkenning van de handicap, is er de mogelijkheid om bij een positieve beslissing de toelage met terugwerkende kracht toe te kennen (maximum 1 jaar).

Artikel 6
§1. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
§2. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt de bevoegdheid gedelegeerd om de aanvraagprocedure zoals omschreven in artikel 4 te wijzigen.
§3. Het reglement sociaal pedagogische toelage, toelage voor thuisverzorging en vakantietoelage (zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 12 februari 2010) wordt opgeheven.