De werkingssubsidies voor het aanvullend lokaal dienstenaanbod (2023-2025), die de gemeente ontvangt van de Vlaamse overheid, worden toegekend aan vzw Poerderie.
Lokale diensteneconomie (LDE) wordt gedefinieerd als het voorzien in de uitbouw van een dienstenaanbod, ondersteund vanuit de overheid, dat nauw aansluit bij de maatschappelijke evoluties en noden en waarbij een dubbele maatschappelijke meerwaarde wordt gecreëerd door de inschakeling en begeleiding van doelgroepwerknemers te bevorderen en de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen in diensten te verankeren. De lokale diensteneconomie vult op die manier de behoefte aan maatschappelijke dienstverlening in en voorziet in een kwaliteitsvol begeleide en competentieversterkende inschakeling van de doelgroepwerknemers, met het oog op doorstroom (cfr. artikel 3, 4° van het ondertussen opgeheven decreet van 22 november 2013 betreffende de lokale diensteneconomie).
Via LDE worden lokale, maatschappelijke diensten - waar de commerciële markt niet op inzet - uitgevoerd met een doelgroep van kwetsbare lokale medewerkers die via een groeitraject voorbereid worden op de reguliere arbeidsmarkt. In de regio wordt hiervoor, anders dan in veel andere regio’s, vooral een beroep gedaan op autonome LDE-ondernemingen die zowel voor de opdrachten als voor de doorstroombegeleiding de lokale besturen kwalitatief ontzorgen.
Vanaf 1 juli 2023 wordt de maatregel LDE ingekanteld in het kader van individueel maatwerk. De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord het engagement genomen dat de LDE zich verder kan ontplooien binnen individueel maatwerk. Lokale besturen worden aangemoedigd om verder in te zetten op de lokale diensten van algemeen economisch belang (DAEB) waar de LDE-ondernemingen vandaag reeds op geënt zijn.
De toekomstige Vlaamse financiering volstaat niet om de dienstverlening te continueren. Deze nieuwe financiering lokaal dienstenaanbod vervangt immers de voormalige LDE-tegemoetkomingen, maar niet de SINE-voordelen (sociale inschakelingseconomie) die wegvallen.
Om tegemoet te komen aan deze uitdagingen, introduceerde de Vlaamse regering in artikel 84 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling het 'aanvullend lokaal dienstenaanbod'. Het eerste lid van dit artikel bepaalt: 'Het lokaal bestuur dat een aanvullend lokaal dienstenaanbod organiseert voor de ontplooiing van lokale diensten van algemeen economisch belang, kan een jaarlijkse werkingssubsidie krijgen conform de voorwaarden, vermeld in dit besluit.'
Om in aanmerking te komen voor financiering zal dit aanvullend lokaal dienstenaanbod moeten voldoen aan al de volgende voorwaarden (artikel 84, 2de lid van het besluit van de Vlaamse regering):
Deze voorwaarden zijn grotendeels gelijk aan de minimale voorwaarden die opgenomen waren in het LDE-decreet, maar men moet geen erkende LDE-onderneming meer zijn om dergelijke diensten uit te voeren. Wevelgem werkt voor LDE samen met vzw Effect (ondertussen vzw Poerderie). Ook het OCMW werkt samen met vzw Poerderie.
Tijdens de overgangsfase (2023-2025), in afwachting van een structurele verankering in de Vlaamse regelgeving en een definitieve financiering, krijgt gemeente Wevelgem een werkingssubsidie van 6 648,34 euro voor 2023 (1 juli tot en met 31 december). Deze middelen zijn geoormerkt en kunnen uitsluitend aangewend worden voor het opzetten en organiseren van aanvullende lokale diensten. In de BBC-rapportering zal de externe rapporteringscode WSE-ALD (Werk en Sociale Economie - Aanvullend Lokaal Dienstenaanbod) gebruikt worden (artikel 87 van het besluit van de Vlaamse regering). De Vlaamse overheid vraagt uitdrukkelijk deze middelen tijdens de overgangsfase toe te kennen binnen de bestaande samenwerkingsverbanden.
Voor de volgende jaren zal de jaarlijkse werkingssubsidie voor gemeente Wevelgem vastgesteld worden aan de hand van een methodiek waarbij samenwerkingsvormen die voor de datum van de inwerkingtreding van dit besluit zijn gesloten tussen de lokale besturen en de lokale diensteneconomieondernemingen, in rekening worden gebracht (artikel 85 van het besluit van de Vlaamse regering). De jaarlijkse werkingssubsidie neemt uiterlijk een einde op 31 december 2025 (artikel 86 van het besluit van de Vlaamse regering).
De toekenning van deze algemene werkingssubsidie die de gemeente ontvangt voor het aanvullend lokaal dienstenaanbod aan vzw Poerderie wordt via een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met vzw Poerderie (voorheen vzw Effect) geregeld.
De werkingssubsidie die doorgestort wordt aan vzw Poerderie wordt aangerekend op rekening 0550-00/649990 van het exploitatiekrediet.
Voor 2023: 6 648,34 euro (1 juli 2023 - 31 december 2023) - binnen BBC te koppelen aan externe rapporteringscode WSE-ALD.
Voor 2024 en 2025 (geraamd): 13 296,68 euro.
Een visum van de financieel directeur is vereist.
Artikel 1
Kent de integrale werkingssubsidie aanvullend lokaal dienstenaanbod, die de gemeente ontvangt van de Vlaamse overheid voor de periode 2023-2025, toe aan vzw Poerderie, en dit mits het bekomen van een visum van de financieel directeur.
Deze subsidie bedraagt voor het jaar 2023 (1 juli 2023-31 december 2023) 6 648,34 euro.
Artikel 2
Keurt het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst voor fietskoerierdiensten en netheidstaken openbaar domein met vzw Poerderie, in bijlage, goed.