Het samenwerkingsprotocol versnelde toewijzing sociale huurwoning met woonmaatschappij SW+ wordt goedgekeurd.
Aanleiding en context
Sinds 9 juni 2023 is de nieuwe woonmaatschappij SW+ bv (SW+) een feit.
Met de oprichting van de nieuwe woonmaatschappijen wordt ook de manier van toewijzing van sociale huurwoningen hervormd. Op 1 januari 2024 trad het nieuwe toewijzingsmodel in werking. In de Vlaamse codex Wonen van 2021 en het besluit Vlaamse codex Wonen van 2021 wordt het gemeenschappelijk kader vastgelegd voor de verhuur van sociale huurwoningen in het Vlaams gewest. De Vlaamse overheid schetst een breed kader waarmee de toewijzingsraad van de woonmaatschappij aan de slag kan om tot een concrete invulling te komen.
De gemeenteraad hechtte in zitting van 8 februari 2024 haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals opgesteld door de toewijzingsraad van SW+ en nam tevens kennis van de procedure versnelde toewijzing van SW+.
Er zijn 4 pijlers binnen het nieuwe toewijsmodel, nl. langdurige woonbinding (pijler 1), versnelde toewijzingen (pijler 2), toewijzing aan specifieke doelgroepen (pijler 3) en interne mutaties (pijler 4). 2 pijlers komen voor in het toewijzingsreglement, nl. het afbakenen van de langdurige woonbinding (pijler 1) en toewijzing aan specifieke doelgroepen (pijler 3). De versnelde toewijzingen (pijler 2) en interne mutaties (pijler 4) worden uitgewerkt in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.
Wat de versnelde toewijzingen betreft, wordt voorgesteld dat het OCMW het samenwerkingsprotocol ondertekent, waardoor toegeleid kan worden, via het OCMW, voor versnelde toewijs.
Versnelde toewijs (pijler 2)
Kandidaat-huurders met een bijzondere woonnood worden via versnelde toewijzing toegewezen. De chronologie van de wachtlijst en de langdurige woonbinding is hier niet van toepassing. Jaarlijks wordt een contingent van 20% van het aantal toewijzingen over het werkingsgebied voorbehouden voor versnelde toewijzing. De afspraken rond versnelde toewijs werden regionaal uitgetekend en zijn dus voor elke woonmaatschappij in de regio Zuid-West-Vlaanderen dezelfde. Via deze pijler wil SW+ de voormalige instroom bij dringende woonnood via SVK en de sociale woningen van het lokaal bestuur compenseren, door toepassing van een puntensysteem. Hiermee wordt de dringendheid van de woonnood in zekere mate geobjectiveerd. Het voormalige puntensysteem wordt verbeterd door punten toe te kennen voor een lopende professionele begeleiding, waardoor een kandidaat enige verankering heeft, de inschatting gemaakt kan worden of iemand woonklaar is en de begeleidingscontinuïteit een goed woontraject versterkt.
Principes (zie procedure in bijlage):
Deze nieuwe versnelde toewijs via de wettelijke regeling compenseert niet volledig de opvang van de huidige instroom van dak- en thuislozen. 20% van de toewijzingen betekent immers 13 toewijzingen via versnelde toewijs, terwijl SVK en OCMW samen 23 toewijzingen deden per jaar. Door de combinatie van de toewijzingen van dak- en thuislozen via versnelde toewijs (20% van de toewijzingen) en de toewijzingen van dak- en thuislozen via de doelgroepen (pijler 3 - 10 woningen per jaar, zie hieronder), zou de voormalige instroom van dak- en thuislozen via SVK of lokaal bestuur of versnelde toewijs SHM gecompenseerd worden. Deze verschillende instroomkanalen moeten vermijden dat er alsnog meer mensen in dak- en thuisloosheid blijven hangen of extra druk wordt gezet op de tijdelijke opvang.
De principes rond versnelde toewijs worden niet opgenomen in het toewijzingsreglement. Zij maken deel uit van het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad en werden ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad van 8 februari 2024.
Afspraken rond begeleiding
Voor de doelgroep dak- en thuislozen in pijler 2 (en ook pijler 3) vereist SW+ begeleidende maatregelen door een welzijnsactor, gericht op het zelfstandig wonen en het naleven van huurdersverplichtingen. Bij de aanvang van de huurovereenkomst worden deze maatregelen opgenomen in een begeleidingsovereenkomst, vastgelegd tussen kandidaat-huurder en een welzijnsactor in het werkingsgebied van SW+. Het betreft maatregelen die de basisbegeleidingstaken van een sociale verhuurder overstijgen.
Neemt kennis van de procedure versnelde toewijzing, inclusief bijlagen, zoals beslist door SW+ na overleg in de toewijzingsraad en hecht haar goedkeuring aan het samenwerkingsprotocol versnelde toewijzing sociale huurwoning, in bijlage.