Terug
Gepubliceerd op 17/05/2023

Besluit  gemeenteraad

do 11/05/2023 - 19:00

Subsidiereglement voor het ontharden en vergroenen van private voortuinen

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

Het subsidiereglement voor het ontharden en vergroenen van private voortuinen wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

Door de klimaatverandering krijgen we meer periodes van droogte en hittegolven, maar ook meer periodes van intensere regen. Om deze extreme weersomstandigheden zo optimaal mogelijk op te vangen, moet de gemeente een grote spons worden. Enerzijds door te ontharden en ervoor te zorgen dat regenwater ter plekke de bodem in kan. Anderzijds door bomen en struiken te planten, waardoor we meer schaduw en verkoeling creëren.

Dit leidt tot schonere lucht, een woonplaats voor dieren en een aardoppervlak dat beter bestand is tegen droogte en overstroming.

Daarnaast dempen beplantingen heel wat verkeersgeluid en het vergroenen draagt ook bij tot een betere straatkwaliteit, waar het aangenaam is om te wonen en de biodiversiteit verhoogt. Beplantingen bieden een meerwaarde t.o.v. gras. Om die reden wordt ook een ander subsidiebedrag gegeven.

Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41, 2de lid, 23°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het subsidiereglement voor het ontharden en vergroenen van private voortuinen wordt vastgesteld als volgt:

Artikel 1. Doelgroep

De subsidie voor het ontharden en vergroenen van een voortuin kan aangevraagd worden door particuliere zakelijk gerechtigden en gebruikers van woningen/appartementen met een voortuin op het grondgebied van Wevelgem, voor zover de ontharding niet wordt opgelegd krachtens hogere regelgeving.

Als de gebruiker van de voortuin de subsidie aanvraagt, moet(en) de zakelijk gerechtigde(n) het aanvraagformulier mede ondertekenen.

In geval van onverdeeldheid van de voortuin moeten alle zakelijk gerechtigden de subsidieaanvraag mede ondertekenen.

Artikel 2. Definities

In dit subsidiereglement wordt verstaan onder:

  • voortuin: gedeelte van het goed dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt (tussen gebouw en openbaar domein)
  • verharding:
    * gesloten verharding: een oppervlakte bestaande uit niet-waterdoorlatende materialen zoals tegels, asfalt, …
    * open verharding: een oppervlakte bestaande uit waterdoorlatende materialen zoals kiezel, grastegels, dolomiet, …
  • beplanting (wintervast, meerjarig): vaste planten, hagen, wadi’s, struiken en/of bomen. De plantdichtheid wordt in die mate bepaald dat een gesloten plantoppervlak wordt bekomen.

 

Artikel 3. Subsidiebedrag

§1. Voorwaarden

  • Er wordt minimum 5 m² (open) verharding opgebroken
  • De opgebroken (open) verharding wordt vervangen door gazon, vaste planten, hagen, wadi’s, struiken en/of bomen (uitgezonderd exotische of invasieve soorten) zonder het gebruik van worteldoeken.
    Met exotische soorten wordt o.a. bedoeld: bepaalde palmsoorten, yucca’s, bananenboom, agave,…
    Invasieve planten zijn planten die door de mens buiten hun oorspronggebied zijn geïntroduceerd en zich verspreiden in hun nieuw leefgebied en zo een bedreiging vormen voor de lokale biodiversiteit, o.a. reuzenbereklauw, hemelboom, reuzenbalsemien, Afghaanse duizendknoop.
  • De nieuwe aanplant moet minimaal gedurende 10 jaar in stand gehouden worden. Afgestorven planten dienen vervangen te worden. Hiertoe ondertekent de aanvrager een verklaring op eer.
  • Het verwijderen van anti-worteldoek, boomschors, e.d. komt niet in aanmerking voor subsidie.
  • Per adres kan er slechts één maximale subsidie bekomen worden over een periode van 5 jaar, dit kan door middel van verschillende aanvragen.
  • Er wordt geen subsidie toegekend indien het ontharden moet uitgevoerd worden in het kader van de regularisatie van een vergunning.
  • Het opbreken van verhardingen die zonder een vereiste vergunning zijn aangelegd na 2016 worden niet gesubsidieerd, tenzij de woning verkocht werd na de aanleg van de verharding.

§2. Subsidiebedrag

De subsidie voor het verwijderen van de verharding in de voortuin bedraagt:

  • gazon ter vervanging van een verharding: 10 euro/m² met een minimum van 50 euro en een maximum van 500 euro
  • beplanting (cfr. artikel 2 juncto artikel 3, §1) ter vervanging van een verharding: 15 euro/m² met een minimum van 75 euro en een maximum van 750 euro.

Artikel 4. Aanvraag en procedure

De aanvraag gebeurt door middel van het online aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van de gemeente. Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd. Indien van toepassing (cfr. artikel 1) wordt ook een schriftelijk akkoord van de zakelijk gerechtigde(n) toegevoegd.

Artikel 5. Controle

Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd alle onderzoeken in te stellen of te laten instellen om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden van dit reglement.

Ingeval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van de controle, is hij/zij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.

Indien de aanleg niet overeenstemt met de beschrijving in de aanvraag moet de subsidie terugbetaald worden.

Indien blijkt dat door de aanvrager onjuiste gegevens werden verstrekt of indien de voorwaarden van dit reglement of de voorwaarden waaronder de subsidie werd verleend niet werden nageleefd, kan de subsidie gedeeltelijk of volledig worden teruggevorderd.

De toekenning van de subsidie betekent niet dat de gemeente Wevelgem verantwoordelijkheid opneemt voor wat betreft materialen en/of resultaten.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2023 en is van toepassing op onthardingen die uitgevoerd worden vanaf 1 juni 2023.