Terug
Gepubliceerd op 24/04/2025

Besluit  gemeenteraad

do 09/01/2025 - 19:00

Vervoerregioraad Kortrijk: aanduiden vertegenwoordiger en plaatsvervanger

Aanwezig: Michaël Picquart, voorzitter gemeenteraad
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Filip Daem, Sofie Mol, Bas Surmont, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Elyn Stragier, Vicky Claeys, Jelle Stragier, Inge Goemaere, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Viktor Maes, Eva Parmentier, Dennis Bels, Ayrton Buyse, Stefaan Leon, Virginie Vermeersch, Nico Dupont, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur

De gemeentelijke vertegenwoordiger in de vervoerregioraad van de vervoerregio Kortrijk wordt aangeduid.

Feiten, context en argumentatie

Het decreet betreffende de basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de minimale samenstelling en de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.

De gemeente is bij besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de vervoerregio Kortrijk. Per vervoerregio wordt een vervoerregioraad opgericht.

In de afgelopen legislatuur heeft de vervoerregio Kortrijk een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 22 maart 2024 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.

Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

De gemeente kan een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aanduiden voor de vervoerregioraad Kortrijk. De gemeente kan ook verzoeken om te worden uitgenodigd in de vervoerregioraad van aangrenzende vervoerregio’s. Het lijkt aangewezen dat dezelfde vertegenwoordiger hiervoor wordt aangeduid.  

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Lobke Maes, schepen voor Mobiliteit, aan te duiden als vertegenwoordiger in de vervoerregioraad Kortrijk, en de heer Jan Seynhaeve, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Volgende persoon wordt voorgedragen als kandidaat-vertegenwoordiger:

  • mevrouw Lobke Maes.

Volgende persoon wordt voorgedragen als kandidaat-plaatsvervanger:

  • de heer Jan Seynhaeve.
Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 december 2024: taakverdeling en bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41, 2de lid, 4°.
  • Decreet van 26 april 2019 betreffende de basisbereikbaarheid, in het bijzonder artikel  7, §2, 1°.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 betreffende de indeling van het grondgebied van het Vlaamse gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.
Geheime stemming
Aanwezig: Michaël Picquart, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Filip Daem, Sofie Mol, Bas Surmont, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Elyn Stragier, Vicky Claeys, Jelle Stragier, Inge Goemaere, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Viktor Maes, Eva Parmentier, Dennis Bels, Ayrton Buyse, Stefaan Leon, Virginie Vermeersch, Nico Dupont, Kurt Parmentier
Stemmen voor: 0
Stemmen tegen: 0
Onthoudingen: 0
Resultaat:

Er wordt geheim gestemd.

Mevrouw Lobke Maes bekomt 28 stemmen, er zijn 3 onthoudingen.

De heer Jan Seynhaeve bekomt 28 stemmen, er zijn 3 onthoudingen.

Beslissing

Artikel 1

Mevrouw Lobke Maes wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle zittingen van de vervoerregioraad van de vervoerregio Kortrijk tot de vervanging naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen in 2030.

 

Artikel 2

De heer Jan Seynhaeve wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle zittingen van de vervoerregioraad van de vervoerregio Kortrijk tot de vervanging naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen in 2030.


Artikel 3

De in artikel 1 aangeduide vertegenwoordiger is tevens de vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregioraad van de aangrenzende vervoerregio's en de in artikel 2 aangeduide plaatsvervangend vertegenwoordiger is tevens de plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregioraad van de aangrenzende vervoerregio's.