Het gezamenlijk organogram gemeente-OCMW wordt als volgt gewijzigd:
In het meerjarenplan werd de ambitie geformuleerd om binnen de cluster Vrije Tijd een nieuwe dienst Vrije Tijd op te richten. Diverse personeelsleden uit de huidige cel Vrije Tijd (vrijetijdsmedewerkers, medewerker Lokaal Mondiaal Beleid, medewerker Toerisme) worden samengebracht met het team Jeugd in een nieuwe dienst Vrije Tijd en zullen werken vanuit De Porseleinhallen. Dit moet de aansturing, de samenwerking en de wederzijdse ondersteuning van een aantal ‘solo-functies’ bevorderen.
De cluster Vrije Tijd kent al een sterk uitgebouwde geïntegreerde werking. Naast de diensten Cultuur-Bibliotheek en Sport wordt dus voorgesteld om binnen de cluster Vrije Tijd een derde dienst - de dienst Vrije Tijd - op te richten.
Om de dienst Vrije Tijd aan te sturen wordt voorgesteld om een nieuwe functie van diensthoofd Vrije Tijd (B4-B5) in te voeren. Vanuit de functie wordt enerzijds coördinatie en aansturing van medewerkers binnen de dienst verwacht en anderzijds een sterk uitvoerende rol in een aantal beleidsdomeinen en/of dossiers (bijvoorbeeld inzake gemeenschapsvormende initiatieven, ondersteuning van verenigingen).
Deze visie houdt een wijziging van het organogram in.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 30 januari 2023 om bovenstaand voorstel voor te leggen aan het syndicaal overlegcomité.
Het voorontwerp van wijziging van organogram werd in overleg met het managementteam opgemaakt en werd besproken op het themateam Personeel en gunstig geadviseerd.
Er werd een protocol van akkoord afgesloten met ACV Openbare Diensten.
Het gezamenlijk organogram gemeente-OCMW wordt als volgt gewijzigd:
Raming: 490 798 euro (excl. btw), hetzij 593 865,60 euro (incl. btw).
Openbare procedure.
In het kader van de opdracht 'reinigen straatkolken en pompkelders 2023' werd een bestek met nr. 2765/00624 opgesteld door de heer Peter Vangeersdaele, dienst Openbare Infrastructuur en Mobiliteit.
Deze opdracht is als volgt opgedeeld:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 490 798 euro (excl. btw), hetzij 593 865,60 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening 0310-00/613000 van het exploitatiekrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2765/00624 en de raming voor de opdracht 'reinigen straatkolken en pompkelders 2023', opgesteld door de heer Peter Vangeersdaele, dienst Openbare Infrastructuur en Mobiliteit, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming van de totale opdracht (basisopdracht en drie verlengingen) bedraagt 490 798 euro (excl. btw), hetzij 593 865,60 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Raming: 72 436,50 euro (excl. btw), hetzij 87 648,17 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De huidige Reglit beglazing van evenementenhal De Schelp vertoont veel breuken, vooral aan de westgevel en een deel van de oostgevel. In het verleden werd de Reglit keer op keer vervangen, maar dit is geen duurzame oplossing. Er wordt dan ook voorgesteld om de volledige westgevel en een deel van de oostgevel te vervangen door geïsoleerde zelfdragende sandwichpanelen.
In het kader van de opdracht 'De Schelp: vervangen Reglit beglazing door sandwichpanelen' werd een bestek met nr. 2768/01023 opgesteld door mevrouw Charlotte Vanneste, dienst Gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 72 436,50 euro (excl. btw), hetzij 87 648,17 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening 0742-00/221007/IP-OVERIG van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2768/01023 en de raming voor de opdracht 'De Schelp: vervangen Reglit beglazing door sandwichpanelen', opgesteld door mevrouw Charlotte Vanneste, dienst Gebouwen, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 72 436,50 euro (excl. btw), hetzij 87 648,17 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het contractvoorstel van IGEMO voor de aankoop van een elektrische bestelwagen voor de diensten van de cluster Vrije Tijd, waarbij de kostprijs geraamd wordt op 41 300,40 euro (excl. btw), hetzij 49 973,48 euro (incl. btw), wordt goedgekeurd.
Er moet een nieuwe bestelwagen aangekocht worden voor de diensten van de cluster Vrije Tijd. De bestelwagen vervangt de oude Peugeot Partner, die al even buiten dienst is. Een vervanging door een elektrische bestelwagen past in het kader van de vergroening van het gemeentelijk wagenpark.
In het kader van de 'raamovereenkomst aankoop duurzame voertuigen’, een initiatief van de Vlaamse Streekintercommunales dat getrokken wordt door IGEMO (Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het Gewest Mechelen en Omgeving), werd door de heer Servaas Boucquey, diensthoofd Cultuur, een voorstel opgevraagd aan Gestroomd.be (het aankoopplatform van de aankoopcentrale). Gestroomd.be stelde een contract met nr. 20230214A voor, voor het leveren van een elektrische bestelwagen van het type Peugeot E-expert, overeenkomstig de technische vereisten zoals gewenst door de diensten van de cluster Vrije Tijd.
De kostprijs voor de aankoop van deze elektrische bestelwagen bedraagt 40 196,40 euro (excl. btw), hetzij 48 637,64 euro (incl. btw). Daarbij komt een kostprijs voor de 'commissie uitvoerende administratie' van de aankoopcentrale van 1 104 euro (excl. btw), hetzij 1 335,84 euro (incl. btw).
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 41 300,40 euro (excl. btw), hetzij 49 973,48 euro (incl. btw) en wordt aangerekend op rekening PB3-ACT8/0719-00/240400/I-PB3-AP3 van het investeringskrediet.
• Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 2, 6° en 47, §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
• Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
• Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.
• Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
• Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het contractvoorstel met nr. 20230214A voor de aankoop van een elektrische bestelwagen, waarbij IGEMO optreedt als aankoopcentrale en waarbij de kostprijs geraamd wordt op 40 196,40 euro (excl. btw), hetzij 48 637,64 euro (incl. btw) voor het voertuig, te verhogen met een commissie voor de uitvoerende administratie geraamd op 1 104 euro (excl. btw), hetzij 1335,84 euro (incl. btw), wordt goedgekeurd.
Er wordt een beroep gedaan op de aankoopcentrale van het Vlaams gewest, agentschap Wegen en verkeer, voor het leveren, plaatsen en onderhouden van Hoppinzuilen.
Hoppin bundelt verschillende vervoersoplossingen in Vlaanderen en helpt reizigers zich zo efficiënt mogelijk te verplaatsen naar hun bestemming. Met Hoppin maakt de Vlaamse overheid de mobiliteitstransitie zichtbaar in het straatbeeld en herkenbaar voor de gebruiker. Voor een vlotte overstap wordt voorzien in Hoppinpunten. Dat zijn knooppunten van verschillende, op elkaar afgestemde vervoersmogelijkheden.
In dit kader lanceerde het Vlaams gewest, agentschap Wegen en Verkeer (AWV), een raamcontract voor het leveren, plaatsen en onderhouden van Hoppinzuilen, inclusief de opmaak en het plaatsen van kaarten, informatie en iconen. De Hoppinzuilen binnen de raamovereenkomst zijn informatiezuilen met analoog kaartmateriaal en iconen. Zij hebben tot doel reizigers te informeren omtrent vervoers- en overstapmogelijkheden en andere diensten. Met deze overeenkomst streeft AWV tevens naar gelijkvormigheid in Hoppinzuilen op Hoppinpunten in heel Vlaanderen.
AWV treedt in dit kader op als aankoopcentrale. De gemeente kan aansluiten bij deze raamovereenkomst en Hoppinzuilen bestellen conform de bepalingen in de raamovereenkomst.
Hiertoe werd door AWV een toetredingsakte opgesteld.
Er wordt voorgesteld om beroep te doen op deze aankoopcentrale (bestek PCO/TOP/2022/1).
Er zouden 4 Hoppinzuilen worden besteld (9 057,02 euro (excl. btw) per stuk) voor een Hoppinpunt in de Hondschotestraat (regionaal Hoppinpunt), de Warandepstraat (lokaal Hoppinpunt), de Kortrijkstraat (regionaal Hoppinpunt) en ter hoogte van het station Wevelgem (lokaal Hoppinpunt).
Het inrichten van Hoppinpunten wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Regionale Hoppinpunten worden gesubsidieerd tot 50% van de kostprijs met een maximum van 250 000 euro, lokale Hoppinpunten tot 100% met een maximum van 50 000 euro. Hoppinzuilen betreffen subsidiabele kosten.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB5-ACT9/0210-00/225007/I-PB5-AP3 van het investeringskrediet.
Beslist om een beroep te doen op de aankoopcentrale van het Vlaams gewest, agentschap Wegen en verkeer, voor het leveren, plaatsen en onderhouden van 4 Hoppinzuilen voor een geraamd bedrag van 36 228,08 euro (excl. btw), hetzij 43 835,98 euro (incl. btw).
Het subsidiereglement professionele bewaking wordt vastgesteld.
De subsidie professionele bewaking, zoals opgenomen in het subsidiereglement fuiven (beslissing van de gemeenteraad van 17 mei 2013) is een tegemoetkoming voor de fuiforganisator voor de inzet van professioneel vergunde bewaking op fuiven in de gemeente Wevelgem. De aanwezigheid van professioneel vergunde bewaking vergroot de veiligheid, minstens het veiligheidsgevoel, op fuiven.
Op heden bedraagt de subsidie de helft van de kostprijs van de professioneel vergunde bewaking, met een maximum van 300 euro per fuif.
Jeugdverenigingen die fuiven organiseren in De Porseleinhallen geven aan dat dit bedrag niet representatief is t.o.v. de werkelijke kost. De kost van professioneel vergunde bewaking in De Porseleinhallen bedraagt namelijk ca. 2 500 euro.
Daarom werd een nieuw voorstel uitgewerkt, waarbij het maximum van de subsidie verhoogd wordt naar 400 euro en waarbij dit maximum wordt verhoogd met 50 euro per ingezette bewakingsagent, waarbij de subsidie nooit meer dan de helft van de gefactureerde uitgaven voor de professionele bewaking mag bedragen.
Het vernieuwde subsidiereglement professionele bewaking werd unaniem goedgekeurd op de zitting van de jeugdraad van 18 februari 2023.
De subsidie wordt aangerekend op rekening 0750-00/649647 van het exploitatiekrediet.
Het subsidiereglement professionele bewaking wordt vastgesteld als volgt:
HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 1 Verklaring van begrippen
1° Fuif: feest met (elektronisch versterkte) muziek waarbij gedronken en gedanst wordt
2° Party-ranger of fuifcoach: persoon die instaat voor toezicht in en rond de fuiflocatie. De party-ranger volgde een vorming, georganiseerd door de dienst Vrije Tijd in samenwerking met politie, brandweer en rode kruis en is in het bezit van een geldig party-ranger-attest uitgereikt door de dienst Vrije Tijd
3° Professioneel vergunde bewaking: vergunde bewakingsonderneming zoals bedoeld in de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid
4° Organisator: elk natuurlijk Wevelgems persoon, feitelijke vereniging met maatschappelijke zetel in Wevelgem of Wevelgems rechtspersoon die een fuif organiseert in gemeente Wevelgem.
Artikel 2 Algemeen
Onder volgende voorwaarden, wordt door het college van burgemeester en schepenen een subsidie toegekend aan organisatoren van een fuif met minimum 300 bezoekers in de gemeente Wevelgem:
a) correcte aanvraag via Eaglebe
b) tijdig indienen van alle nodige documenten bij de dienst Vrije Tijd;
- (kopie van) de officiële factuur met volgende informatie: aantal werkelijk ingezette bewakingsagenten, prijs en datum event
- evaluatieformulier door de organisatoren;
c) inzetten professionele bewaking;
d) inzetten erkende party-ranger.
HOOFDSTUK 2
Artikel 3 Wat?
De subsidie is een tegemoetkoming t.a.v. de organisator voor de financiering van de professioneel vergunde bewaking op fuiven in de gemeente Wevelgem op voorwaarde dat voldaan wordt aan alle voorwaarden zoals gesteld in artikel 2.
Artikel 4 Bedrag
De subsidie bedraagt:
- de helft van de uitgave van de professioneel vergunde bewaking, zoals gefactureerd, met een maximum van 400 euro per fuif
- dit maximum kan verhoogd worden met 50 euro per ingezette bewakingsagent, maar de totale subsidie bedraagt nooit meer dan de helft van de gefactureerde uitgaven voor de professionele bewaking.
Artikel 5 Aanvraag
Fuifaanvraag en aanvraag subsidie professionele bewaking dient te gebeuren via Eaglebe (minstens 8 weken voor de fuif).
Artikel 6 Controle
Elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van het gemeentebestuur en elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van een adviesraad heeft het recht ter plaatse de aanwending van de verleende subsidie te controleren.
Artikel 7 Uitbetaling
De subsidie wordt uitbetaald na afloop van de fuif en het indienen van volgende documenten bij de dienst Vrije Tijd:
- een (kopie van de) officiële factuur zoals vastgelegd in artikel 2 b)
- de ingevulde evaluatieformulieren ‘organisator’ zoals bezorgd door de dienst Vrije Tijd aan de organisator
- verklaring gemeentelijke toelage.
Artikel 8 Terugvordering
Het college van burgemeester en schepenen kan de op grond van dit reglement toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen of de uitbetaling weigeren, evenals de toekenning van nieuwe subsidies opschorten:
a) indien blijkt dat door de aanvrager onjuiste gegevens werden verstrekt;
b) indien de voorwaarden van dit reglement of de voorwaarden waaronder de subsidie werd verleend niet werden nageleefd;
c) indien de subsidie niet gebruikt wordt voor het doel waarvoor zij is toegekend;
d) indien de organisator zich verzet tegen de uitoefening van de controle bedoeld in artikel 6.
Artikel 9 Inwerkingtreding
Dit reglement heft het subsidiereglement fuiven zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 17 mei 2013 op, treedt onmiddellijk in werking en is van toepassing op alle fuiven die georganiseerd worden vanaf 1 oktober 2022 en waarvoor nog geen subsidie werd uitbetaald in toepassing van het subsidiereglement fuiven van 17 mei 2013.
Het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal en het algemeen retributiereglement worden gewijzigd in functie van het uitlenen van het mobiel podium.
De gemeente kocht een mobiel podium aan in 2022. Vanaf 2023 kan dit podium ook verhuurd worden. In samenspraak met de cel Feestelijkheden werd een interne afsprakennota opgemaakt en werden de verhuurmodaliteiten voor het mobiel podium vastgelegd (in bijlage).
Het podium zal enkel verhuurd worden aan Wevelgemse onderwijsinstellingen, openbare besturen of organisaties die beschikken over een convenant met de gemeente Wevelgem. Het college van burgemeester en schepenen kan uitzonderingen toestaan. De huurprijs voor het podium bedraagt 300 euro per activiteit, met een vooraf te betalen waarborg van 500 euro.
De modaliteiten voor verhuur van het podium worden opgenomen in het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal.
De tarieven worden opgenomen in het algemeen retributiereglement.
Artikel 1
Het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 12 juni 2009, gewijzigd door de gemeenteraad op 14 september 2012 en gecoördineerd door het college van burgemeester en schepenen op 19 december 2018, wordt gewijzigd als volgt:
Artikel 1
Artikel 3 van het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal wordt integraal vervangen als volgt:
§1. Komen in aanmerking voor ontlening van feestmateriaal, onverminderd §2:
- alle Wevelgemse verenigingen die zijn aangesloten bij een erkende Wevelgemse adviesraad (jeugdraad, sportraad, culturele raad, milieuraad, seniorenraad, wereldraad);
- niet–aangesloten Wevelgemse verenigingen of particuliere organisaties wiens zetel zich in Wevelgem bevindt en waarvan de helft van de leden van het bestuur woonachtig is in de gemeente Wevelgem;
- een ter bepaalde gelegenheid opgerichte tijdelijke (feitelijke) vereniging of particuliere organisatie, waarvan minstens de helft van de leden van het bestuur woonachtig is te Wevelgem;
- elke Wevelgemse onderwijsinstelling;
- elk openbaar bestuur (niet beperkt tot het grondgebied Wevelgem);
- elke organisatie die ook in aanmerking komt voor subsidie van de gemeente bij wijze van een reglement of nominatief.
§2. Enkel volgende verenigingen kunnen het mobiel podium zoals bedoeld in artikel 19bis ontlenen:
- elke Wevelgemse onderwijsinstelling;
- elk openbaar bestuur (niet beperkt tot het grondgebied Wevelgem);
- elke organisatie die beschikt over een convenant met de gemeente Wevelgem.
- het college van burgemeester en schepenen kan uitzonderingen toestaan.
Artikel 2
Onder hoofdstuk 3 van het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal wordt een artikel 19bis ingevoegd als volgt:
Artikel 19bis
Er is een mobiel podium beschikbaar van 7,50 m x 6,30 m. Het podium is overkapt en de overkapping heeft 4 draagstructuren die elk maximaal 200 kilogram kunnen dragen.
- Het podium wordt opgezet in samenspraak met de cel Feestelijkheden en volgens de onderrichtingen van deze dienst. Tijdstip opzet en afbraak in onderling overleg en bij voorkeur tijdens de werkuren.
- Cel Feestelijkheden voorziet standaard 1 persoon om het podium te helpen openzetten en sluiten. De huurder voorziet minstens 4 personen om te helpen bij openzetten en sluiten.
- Er wordt vooraf een plaatsbezoek gedaan met de cel Feestelijkheden.
- Cel Feestelijkheden staat in voor het transport van het podium. De plaats waar het podium moet worden opgesteld dient bereikbaar te zijn voor een vrachtwagen met aanhangwagen en een vaste ondergrond (zeker niet drassig) te hebben. De gemeente Wevelgem behoudt zich het recht voor om de levering niet uit te voeren indien wordt vastgesteld dat hieraan niet wordt voldaan.
- De huurder mag in geen enkel geval zelf het podium verplaatsen.
Artikel 2
Het algemeen retributiereglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019, gewijzigd door de gemeenteraad op 14 februari 2020, 13 maart 2020, 11 december 2020, 2 april 2021, 8 oktober 2021 en 8 december 2022 en gecoördineerd door het college van burgemeester en schepenen op 4 januari 2023, wordt gewijzigd als volgt:
In artikel 10.1 van het algemeen retributiereglement wordt de lijst onder het type 'podia' aangevuld met:
mobiel podium 7,50 m x 6,30 m met overkapping: 300 euro/activiteit, met een vooraf te betalen waarborg van 500 euro, als volgt:
Type | Afmetingen/omschrijving | Bedrag | Per |
mobiel podium - 7,50 m x 6,30 m met overkapping | € 300 | activiteit | |
waarborg mobiel podium | € 500 |
Artikel 3
§1. Deze beslissing treedt in werking op 1 april 2023.
§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de coördinatie van het gebruikersreglement op het beschikbaar stellen van feestmateriaal en het algemeen retributiereglement.
Er wordt een vertegenwoordiger aangeduid.
De gemeente is lid van Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cv (Poolstok). De gemeenteraad duidde de heer Frank Acke in zitting van 5 april 2019 aan als vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle zittingen van de algemene vergadering van Poolstok.
De gemeenteraad nam in zitting van 12 maart 2021 akte van de van rechtswege verhindering van gemeenteraadslid Frank Acke omwille van medische redenen. De heer Frank Acke is ook verhinderd als vertegenwoordiger in Poolstok en derhalve dient een nieuwe vertegenwoordiger aangeduid te worden.
Volgende personen worden voorgedragen als kandidaat-vertegenwoordiger:
De heer Bas Surmont wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente om deel te nemen aan alle zittingen van de algemene vergadering van Poolstok tot de vervanging naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad in 2025.
De deontologische commissie, zoals bedoeld in artikel 39 van het decreet lokaal bestuur, wordt opgericht.
Het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad en de districtsraad werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 20 februari 2023 en treedt in werking op 2 maart 2023.
In afwachting van een meer grondig voorbereide wijziging aan de deontologische code voor wat betreft de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie, wordt voorgesteld om alvast een minimale regeling op te nemen in de huidige deontologische code van de gemeenteraadsleden. Immers het is evident dat ook gemeente Wevelgem wil toezien op een verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten en zich in die zin ook wil aligneren aan de decretale verplichting om een deontologische commissie op te richten die zal toezien op die deontologische code en de naleving ervan.
Decretaal is enkel voorzien dat de deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad. Voor het overige behoort de invulling tot de lokale autonomie.
In de huidige agendacommissie (cfr. artikel 36, §7 van het huishoudelijk reglement) zijn de verschillende fracties ook vertegenwoordigd. Gelet op de korte termijn voor de implementatie van een deontologische commissie en in afwachting van een meer grondige voorbereiding, lijkt het aangewezen om de deontologische commissie nu, in eerste instantie, in grote lijnen te laten accorderen met de agendacommissie.
In de deontologische code, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van 8 februari 2013, wordt een punt 6 ingevoegd als volgt:
6. Deontologische commissie
Artikel 34
§1. Een deontologische commissie wordt opgericht, deze is bevoegd voor de gemeenteraadsleden, de voorzitter van de gemeenteraad, de schepenen en de burgemeester.
Deze is samengesteld uit de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester en de respectieve fractieleiders. De voorzitter van de gemeenteraad en de burgemeester kunnen zich laten vervangen door een schepen. Een fractieleider kan zich laten vervangen door een ander fractielid.
De algemeen directeur staat in voor het secretariaat van de deontologische commissie, hij kan zich hiervoor laten vervangen en/of bijstaan door een personeelslid van de gemeente of het OCMW (cfr. beheersovereenkomst gemeente-OCMW betreffende samenwerking op het gebied van personeel).
§2. De deontologische commissie kan zich ook steeds laten bijstaan door een extern expert of een adviesvraag voorleggen aan de reflectiekamer integriteit van VVSG.
§3. De leden van de deontologische commissie hebben stemrecht. De algemeen directeur of zijn vervanger en desgevallend het personeelslid dat hem bijstaat voor het waarnemen van het secretariaat van de deontologische commissie en de eventuele externe expert nemen deel met raadgevende stem.
Er wordt beslist bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de gemeenteraad of zijn vervanger doorslaggevend.
§4. De deontologische commissie wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de gemeenteraad. Dit kan op zijn verzoek dan wel op verzoek van de burgemeester, een fractieleider, het college van burgemeester en schepenen of het managementteam, hetzij na een klacht of melding van een mogelijke schending van de deontologische code. Klachten of meldingen van een mogelijke schending van de deontologische code worden gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad of de burgemeester en worden steeds voorgelegd aan de deontologische commissie binnen de maand. Enkel klachten of meldingen tegen individuele mandatarissen zijn ontvankelijk.
§5. De uitnodiging van de deontologische commissie wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de leden van de deontologische commissie.
§6. De deontologische commissie kan geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De vergaderingen van de deontologische commissie zijn besloten. De betrokkene die het voorwerp uitmaakt van bespreking binnen de deontologische commissie of derden kunnen gehoord worden. De betrokkene kan om een openbare behandeling vragen voor zijn eigen tussenkomst.
§7. Het fysiek vergaderen is het uitgangspunt, maar de vergaderingen van de deontologische commissie kunnen te allen tijde digitaal of hybride doorgaan.
§8. De deontologische commissie kan adviseren over een integriteitsvraagstuk in het algemeen.
De deontologische commissie kan tevens belast worden met een onderzoek naar een inbreuk op de deontologische code. Ze brengt de gemeenteraad op de hoogte van dat onderzoek en van haar advies. Uiteraard moet een lid van de deontologische commissie zich wraken als er een onderzoek wordt ingesteld naar een eventuele eigen inbreuk. In dit geval kan hij zich laten vervangen cfr. §1.
§9. De besprekingen binnen de deontologische commissie kunnen leiden tot o.m.:
Hecht zijn goedkeuring aan de overeenkomst met de provincie West-Vlaanderen betreffende 'de planning van de aanleg van de (weg)infrastructuur op het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk' langs de Driemasten.
In samenspraak met de provincie West-Vlaanderen werd een fietsfondstraject opgestart voor de Driemasten (tussen kruispunt Daalstraat en de rotonde van de Bankstraat) om de fietsveiligheid en het fietscomfort te verbeteren op deze verbinding.
Voorliggende overeenkomst heeft tot doel de wederzijdse engagementen vast te leggen tussen de provincie en de gemeente Wevelgem betreffende de voorbereiding voor de realisatie van en de projectplanning voor 'de aanleg van fietsvoorzieningen langs de Driemasten te Wevelgem' in het kader van het provincieraadsbesluit van 22 maart 2018 betreffende de financiering van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk in het kader van het Fietsfonds.
De samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen betreffende 'de planning van de aanleg van de (weg)infrastructuur op het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk' langs de Driemasten wordt goedgekeurd als volgt:
Tussen:
- de provincie West-Vlaanderen, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreedt, de gedeputeerde voor mobiliteit, de heer Jurgen Vanlerberghe, en het diensthoofd-directeur van de dienst mobiliteit en infrastructuur, de heer Evert De Pauw, en die handelen ter uitvoering van de beslissing van de deputatie (van........), hierna genoemd 'de provincie'
- en de gemeente Wevelgem, vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor wie optreedt de heer Jo Libeer, voorzitter van de gemeenteraad, en de heer Kurt Parmentier, algemeen directeur, en die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad (van 9 maart 2023), hierna genoemd 'de gemeente Wevelgem'.
Artikel 1 Voorwerp van onderhavige overeenkomst
§1. De overeenkomst heeft tot doel de wederzijdse engagementen vast te leggen tussen de provincie en de gemeente betreffende de voorbereiding voor de realisatie van en de projectplanning voor 'de aanleg van fietsvoorzieningen langs de Driemasten te Wevelgem' in het kader van het provincieraadsbesluit van 22 maart 2018 betreffende de financiering van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk in het kader van het Fietsfonds.
§2. Naast het Fietsfondsproject wenst de gemeente werken uit te voeren aan de rijweg en/of riolering en/of andere werken, niet gerelateerd aan het Fietsfondsproject. Gelet op de samenhang zijn beide partijen van oordeel dat zowel het Fietsfondsproject als de werken aan de rijweg en/of riolering en/of andere werken, dienen te worden opgenomen in één uitvoeringsdossier en de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.
Artikel 2 Wederzijdse engagementen m.b.t. de realisatie van het project
§1. De gemeente neemt in voorkomend geval alle noodzakelijke ingrepen en alle overige kosten, die niet vallen onder de Fietsfondsregeling, volledig op zich, inclusief de grondverwervingen, maakt hiervoor de nodige voorzieningen in haar meerjarenplan vrij en stelt een opdrachthouder aan voor de realisatie van de grondverwervingen.
§2. De kosten voor de opmaak van het uitvoeringsdossier, met name de studiekosten, erelonen, kosten voor veiligheidscoördinatie, kosten voor grondonderzoek, kosten voor opmaak en conformverklaring van het technisch verslag, kosten voor opmaak en de aktename van de archeologienota, kosten voor opmaak en conformverklaring sloopopvolginsplan en toezichtskosten met betrekking tot het Fietsfondsproject, worden volledig gedragen door de provincie als aanbestedende overheid. Alle kosten verbonden aan de opmaak van het uitvoeringsdossier voor het vernieuwen van de rijwegen en/of aanleg van de riolering en/of andere werken, niet gerelateerd aan het Fietsfondsproject, vallen ten laste van de gemeente en/of rioolbeheerder.
§3. De gunningsprocedure en uitvoering van de werken, alsook de kostenverdeling, worden nader geregeld in een overeenkomst voor een gezamenlijke overheidsopdracht van werken, die wordt afgesloten op het moment van de voorlegging van het ontwerp en de wijze van gunnen aan de bevoegde bestuursorganen.
§4. De gemeente verleent een bouwrecht op zijn grond aan de provincie voor de aanleg van de in artikel 1, §1 bedoelde infrastructuur. De gemeente verzaakt aan het recht de wegruiming of schadevergoeding te vorderen bedoeld in artikel 3.63, §4 van het B.W.
§5. De gemeente verbindt zich ertoe om, binnen een termijn (te bepalen in onderling overleg met de provincie), de nodige flankerende maatregelen te nemen en aan te brengen op de gemeentewegen, inclusief groen- en bomenaanplant, dit conform start- en projectnota.
§6. De gemeente verbindt zich er toe om, na de voorlopige oplevering van de werken, het beheer en het onderhoud van de in artikel 1, §1 bedoelde nieuwe infrastructuur, gelegen op haar openbaar domein, over te nemen.
Artikel 3 Wederzijdse engagementen m.b.t. de projectplanning
§1. De partijen engageren zich tot het volgen van de kwaliteitseisen inzake projectplanning, fietsinfrastructuur, milieu- en waterbeheer zoals onder meer vastgelegd in het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 2013, het Vademecum Fiets van de Vlaamse overheid, de Lichtvisie West-Vlaams Platteland, de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater en de provinciale stedenbouwkundige verordening baangrachten.
§2. De partijen engageren zich tot het respecteren van de planningsafspraken in bijlage 1, teneinde de doorlooptijden van de diverse procedures niet nodeloos te laten uitdeinen. Een geactualiseerde timing wordt opgemaakt via een projectfiche.
§3. Beide partijen verbinden zich er toe de andere partij op de hoogte te houden van de vooruitgang van de voorbereidingen, de andere partij uit te nodigen op overlegvergaderingen, bewonersvergaderingen, … en rekening te houden met de technische en juridische opmerkingen van de andere partij.
Artikel 4 Provinciale herkenbaarheid
De gemeente verbindt zich er toe om, bij verspreiden van informatie naar pers en publiek, melding te maken van de betrokkenheid van het provinciebestuur overeenkomstig het reglement betreffende de provinciale herkenbaarheid (desgevallend zoals vermeld in bijlage 3) bij elke vorm van provinciale subsidie en desgevallend van andere partners die meefinancieren.
Artikel 5 Niet naleving
Indien één van de partijen in gebreke blijft om deze overeenkomst na te leven, kan de andere partij de in gebreke blijvende partij hierover aangetekend in gebreke stellen. De in gebreke blijvende partij dient binnen een termijn van 2 maanden een verantwoording te verstrekken.
Indien er geen afdoende verantwoording wordt gegeven, heeft de andere partij het recht tot eenzijdige ontbinding.
Alle eventuele conflicten en geschillen vallen uitsluitend onder de bevoegdheid van de rechtbank van het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen, afdeling Brugge.
Artikel 6 Bijlagen
De bijlagen omvatten concrete afspraken en richtlijnen en maken integraal deel uit van deze overeenkomst. De inhoud van deze bijlagen kan niet strijdig zijn met de overeenkomst, zo wel primeert de tekst van de overeenkomst. De volgende bijlagen zijn aan deze overeenkomst toegevoegd:
Bijlage 1: schema planningsafspraken
Bijlage 2: reglement betreffende provinciale herkenbaarheid (art. 4)
Bijlage 3: overzicht financiering van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk
- Besluit van de provincieraad van 22 maart 2018 betreffende financiering van het bovenlokaal fietsroutenetwerk
- Besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische omkadering, de financiering en de samenwerking voor het mobiliteitsbeleid en latere aanvullingen en latere wijzigingen, Hoofdstuk 3 – Afdeling 1 – Art. 49.
Om de geplande werken in de Hemelhofweg (heraanleg weg met rioleringen) te kunnen uitvoeren, is er een verwerving van gronden nodig. De gemeente verwerft bedoelde gronden kosteloos.
In de gemeenteraad van 8 september 2022 werd goedkeuring gegeven aan de nieuwe rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van riolerings-, wegenis- en terreinaanlegwerken in Bergelen, Hemelhofweg en Aardappelhoek. Voor deze heraanleg van de Hemelhofweg is een overname van gronden nodig van de provincie West-Vlaanderen en private eigenaars.
Op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter Barbara Callens van Bureau Callens bv op 27 januari 2021 (met aanpassing op 22 oktober 2021, ref. BF.K.043.21) werden de over te nemen loten die nog in private eigendom zijn in het blauw aangeduid.
Het gaat over:
De loten aangeduid in het rood zijn in eigendom van de provincie West-Vlaanderen, voor deze loten werd de kosteloze verwerving reeds goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 8 december 2022.
In opdracht van de gemeente heeft mevrouw Cindy Deglorie, werkzaam bij Intercommunale Leiedal, de onderhandelingen gevoerd. Voor voormelde (blauw aangeduide) loten werd een belofte kosteloze grondafstand en een toestemming tot vervroegde ingenottreding door de respectieve eigenaars ondertekend. Volgens de algemeen gehanteerde werkwijze bij kosteloze verwervingen zijn de kosten die gepaard gaan bij het opstellen van de akten ten laste van de gemeente.
Notaris Vijncke uit Gullegem bereidde de ontwerpakte voor.
De uitgave wordt aangerekend op rekening 0200-00/224007/IP-OVERIG van het investeringskrediet.
Artikel 1
De gemeente verwerft kosteloos volgende loten aangeduid op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter Barbara Callens van Bureau Callens bv op 27 januari 2021 (met aanpassing op 22 oktober 2021, ref. BF.K.043.21):
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de voorliggende akte voor kosteloze grondafstand goed. Voornoemde akte blijft aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
De gemeente affecteert de kosteloos verworven loten, zoals bedoeld in artikel 1, deze maken deel uit van het openbaar domein van de gemeente.
Artikel 4
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Het gebouw Lode De Boningestraat 22 wordt aangekocht.
De gemeenteraad besliste in zitting van 10 november 2022 om een bod uit te brengen van 900 000 euro op het gebouw, gelegen Lode De Boningestraat 22, Wevelgem, kadastraal gekend als Wevelgem, 2de afdeling, sectie B, nr. 698N. Dit is een bod binnen de grenzen van het schattingsverslag van Landmeetbureau Caesens bv van 14 september 2022. De eigenaar aanvaardde dit bod.
In het kader van de dienstverlening van het lokaal bestuur kan dit gebouw zeker een belangrijke rol spelen. Het is centraal gelegen, dichtbij gemeentehuis en gemeenteloket, palend aan het domein van de gemeentelijke basisschool (afdeling Hoogstraat). Het gebouw is ook geschikt voor de werking van de sociale kruidenier.
Notariskantoor Ann Strobbe uit Wevelgem bereidde de akte voor.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB1-ACT1/0119-00/221007/I-PB1-AP1 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Gemeente Wevelgem koopt het gebouw Lode De Boningestraat 22 met bijhorende grond. Het gaat om het perceel gekadastreerd 2de afdeling, sectie B, nr. 698N en dit voor 900 000 euro.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de voorliggende akte voor aankoop goed. Voornoemde akte blijft aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen en bouwrijp maken van gronden op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat.
Het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen en bouwrijp maken van gronden op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het verkavelingsproject betreft de ordening van een projectgebied gelegen op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat 122, gericht op het tot stand brengen van een nieuwe en kleinschalige invulling voor betaalbaar wonen.
Het project voorziet in een woonerf structuur (volgens het tuinwijkprincipe) met een robuuste en bruikbare openbare groene ruimte die aansluit bij het groene gedeelte van het voormalige hoevegebouw. De toekomstgerichte nieuwe woonwijk wordt volledig autoluw ingericht door het bundelen van het gemotoriseerd verkeer in twee parkeerhavens aan de beide aangrenzende gemeentewegen. Beide parkeerhavens worden met elkaar in verbinding gesteld door middel van een trage verbinding doorheen de collectief aan te leggen groenzone.
De woonontwikkeling omvat 3 bouwvelden die autoluw geordend worden binnen een erfopstelling. Het project omvat 13 tuinwijkwoningen, die deels gebundeld opgericht worden (rug aan rug), waardoor optisch de illusie gecreëerd wordt van het oprichten van grote vrijstaande woningen. De voorziene schakeling van de woningen vermijdt conflicten zoals inkijk, negatieve tuinrelaties t.o.v. elkaar, …. De private tuinen worden van elkaar gescheiden door een groene haagstructuur die architecturaal in het ontwerp van de woning verweven wordt.
De privatieve delen (woningen met private tuin) worden van het openbaar domein duidelijk afgebakend door middel van een tuinmuur. Om te vermijden dat een beklemmend getto-gevoel gecreëerd wordt voor de toekomstige bewoners door hoge tuinmuren, wordt gestreefd naar een combinatie van een lage tuinmuur met achterliggend een uniforme groene haag. Dit zorgt voor een gematigde overgang naar de collectieve openbare tuin. Dit groen zal in de zomer bijdragen tot verkoeling van de private binnentuinen, waar het risico met hogere tuinmuren eerder een 'verwarmend' effect met zich mee zou brengen. Deze scheiding met lage tuinmuur dient evenwel mee te gaan in het totaal architectuurconcept van de woningen en wordt mee aangevraagd in de globale bouwaanvraag.
Hiermee wordt gewerkt aan een totaalconcept dat aangeboden zal worden om het tuinwijkprincipe te bewerkstelligen en om een luchtiger gevoel te creëren. Aansluitend met de collectief in te richten groenzone wordt een gemeenschappelijke collectieve, deels overdekte ruimte voorzien met collectieve fietsenstalling. De tuinbergingen in de privatieve tuinen worden opgevat volgens het principe van een tuinkast.
Het groepswoningbouwproject – de geconcerteerde realisatie van de bouwvelden – zal worden gerealiseerd door één bouwheer (huidige aanvrager) op grond van één omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen, op basis van het verkavelingskader dat het voorwerp uitmaakt van huidige omgevingsvergunningsaanvraag en dat voorziet in de nodige dwingende voorschriften op het vlak van stedenbouwkundige samenhang en opvatting van de tuinwijk.
Een degelijk beeldkwaliteitsplan – dat werd afgetoetst aan het advies van de regionale kwaliteitskamer – doet dienst als bewakingsinstrument van de globale ontwikkeling. Om die reden wordt de inpasbaarheid van de navolgende omgevingsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen in het beeldkwaliteitsplan verordenend vastgelegd. De in het beeldkwaliteitsplan opgenomen ruimtelijke en beeldkwaliteit wordt dus op reglementaire wijze strikt bewaakt, waardoor al te detaillistische abstracte schriftelijke voorschriften vermeden kunnen worden.
De omgevingsvergunningsaanvraag omvat naast het aspect ‘verkavelen’ in de zin van artikel 4.1.1, 14° VCRO (Vlaamse codex ruimtelijke ordening) ook een aantal stedenbouwkundige handelingen (SH) voor het bouwrijp maken van het terrein (artikel 4.2.17, eerste lid VCRO), met name de aanleg van beide parkeerhavens, de interne erfstructuur en het collectief in te richten groen.
Op het punt van de interne collectieve parkeerhavens en collectief in te richten groenzone geldt dat het wegenistracé is aangegeven en dat het nodige rooilijnplan aan het dossier is toegevoegd, conform het gemeentewegendecreet.
De tijdens de openbare onderzoeken geuite bezwaren zitten in bijlage, met de behandeling ervan door de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het project zal door de gemeentelijke omgevingsambtenaar voorwaardelijk gunstig geadviseerd worden, o.a. rekening houdend met de voorwaardelijke adviezen.
Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen en bouwrijp maken van gronden op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat.
Vraag ingediend door raadslid Vicky Claeys, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Vicky Claeys, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Hendrik Vanhaverbeke, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Hendrik Vanhaverbeke, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Lien Vanderjeugt.
De heer Jens Lampaert wordt aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
Voor de handhaving van de algemene politieverordening dienen er sanctionerende ambtenaren aangewezen in het kader van de administratieve geldboetes.
Er wordt hiervoor een beroep gedaan op de sanctionerende ambtena(a)r(en) van de stad Kortrijk (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019 houdende de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk).
Stad Kortrijk stelt voor om bijkomend de heer Jens Lampaert aan te stellen als sanctionerend ambtenaar.
De heer Jens Lampaert voldoet aan de nodige kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden. Er is gunstig advies van de bevoegde procureur des Konings.
De heer Jens Lampaert, in dienst van de stad Kortrijk, wordt door de gemeente Wevelgem aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. Deze aanstelling gebeurt tot herroeping.
Namens gemeenteraad,
Kurt Parmentier
algemeen directeur
Jo Libeer
voorzitter