Terug
Gepubliceerd op 17/02/2022

Besluit  gemeenteraad

vr 11/02/2022 - 18:30

Participatiereglement

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Het participatiereglement wordt vastgesteld, in uitvoering van artikel 304, §5 decreet lokaal bestuur.

Feiten, context en argumentatie

Het decreet lokaal bestuur voorziet dat de gemeenteraad een beleid voert op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten (artikel 304, §1 decreet lokaal bestuur). Lokale besturen moeten dus inspraak organiseren van inwoners en doelgroepen. Een lokaal bestuur voert een lokaal participatiebeleid op maat van de eigen gemeente, concreet vorm gegeven in een participatiereglement.

De gemeenteraad stelde eerder al een reglement klachtenbehandeling, een afdeling van het participatiereglement 'adviesraden' en een afdeling in het huishoudelijk reglement over 'verzoekschriften' vast. Aan de gemeenteraad wordt nu voorgesteld om een participatiereglement, in uitvoering van artikel 304, §5 decreet lokaal bestuur, vast te stellen. Hierbij wordt in het bijzonder een regeling voor voorstellen en vragen van de inwoners vastgesteld.

Het participatiereglement belet niet dat de gemeente nog steeds op andere manieren - naast deze formeel geregeld in het reglement - haar inwoners kan informeren, consulteren of betrekken omtrent haar beleid en dienstverlening. Deze eerder 'informele' participatie-initiatieven gebeuren reeds op vandaag. In dit verband zal aanvullend een interne oefening worden gehouden rond het verbreden en verdiepen van betrokkenheid en inspraak bij het gemeentelijk beleid en dit met het oog op het uitwerken van een (al dan niet reglementair) beleidskader omtrent verdere participatie-initiatieven. De voorbereiding van dit (al dan niet reglementair) beleidskader kan op vraag van het college van burgemeester en schepenen of de agendacommissie verwezen worden naar de gemeenteraadscommissiewerking.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 juni 2019: participatiereglement - afdeling adviesraden.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 juni 2019: reglement klachtenbehandeling.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 februari 2019 en latere wijzigingen: huishoudelijk reglement, in het bijzonder artikel 39 en volgende.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 304.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Bas Surmont, Elyn Stragier, Charlotte Bonte, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne
Onthouders: Hendrik Vanhaverbeke, Carlo De Winter, Filip Daem, Joachim Naert, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Met 18 stemmen voor, 12 onthoudingen
Beslissing

Het participatiereglement wordt vastgesteld als volgt:

I. Inleidende bepalingen
Artikel 1
Dit reglement geeft, in toepassing van artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, nadere invulling aan een aantal vormen van betrokkenheid en inspraak van de burgers en/of van de doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening van de gemeente.
Deze regeling is niet beperkend bedoeld: naast de participatievormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal de gemeente steeds ook nog op andere manieren haar belanghebbenden kunnen informeren, consulteren en betrekken. Zo kan de gemeente zowel over algemene thema’s als over specifieke dossiers inspraakvergaderingen, infomarkten, bewonersbevragingen, enquêtes en dergelijke organiseren.
Openbare onderzoeken die voorgeschreven zijn door bijzondere regelgevingen (bv. inzake ruimtelijke ordening, …) worden uiteraard georganiseerd overeenkomstig de bijzondere bepalingen daaromtrent.

II. Adviesraden
Artikel 2
Voor deze afdeling wordt integraal verwezen naar de beslissing van de gemeenteraad van 14 juni 2019 (en eventuele latere wijzigingen).

III. Meldingen, klachten e.d.
Artikel 3
§1. Via het gemeentelijk meldpunt kan eenieder schriftelijk meldingen of suggesties doen, vragen stellen of klachten indienen met betrekking tot de dienstverlening. Dit kan ook digitaal (online of per mail).
§2. De behandeling van klachten, in de zin van het reglement klachtenbehandeling, gebeurt overeenkomstig de bepalingen van het reglement klachtenbehandeling, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 juni 2019 (en eventuele latere wijzigingen).

IV. Verzoekschriften, voorstellen en vragen aan de bestuursorganen
Artikel 4
Eenieder kan aan de gemeentelijke bestuursorganen verzoekschriften, voorstellen en vragen richten met betrekking tot het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke dienstverlening.
Verzoekschriften, voorstellen of vragen over zaken die als zodanig geen gemeentelijke bevoegdheid zijn, zijn niet ontvankelijk.
Worden ook niet als verzoekschriften, voorstellen of vragen in de zin van deze bepalingen beschouwd, ook al zou(den) de indiener(s) ze zo noemen:
(1) het enkel aanbrengen van feiten, meningen of kritiek, zonder een duidelijk verzoek, vraag of voorstel;
(2) vragen om informatie, inlichtingen, inzage of afschriften van bestuursdocumenten;
(3) aanvragen, bezwaren of beroepen in aangelegenheden waarvoor een specifieke aanvraag-, bezwaar- en/of beroepsprocedure bestaat.
Indien het verzoekschrift, het voorstel of de vraag onontvankelijk wordt verklaard, wordt de indiener van het verzoekschrift, het voorstel of de vraag of - wanneer door meerdere personen ondertekend - de eerste ondertekenaar van deze beslissing in kennis gesteld.

Artikel 5
§1. De behandeling van verzoekschriften gebeurt overeenkomstig de artikelen 39 e.v. van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 8 februari 2019 en latere wijzigingen.
§2. Het voorstel of de vraag moet schriftelijk ingediend worden en ondertekend zijn, met vermelding van naam, voornaam en adres van de indiener. Als er meerdere indieners zijn, moet voor allen naam, voornaam, adres en handtekening vermeld staan.
§3. Men vermeldt bovenaan duidelijk dat het om een verzoekschrift, voorstel of vraag in het kader van dit participatiereglement gaat. Men voegt alle nuttige informatie of stukken bij voor een juiste beoordeling van wat precies voorgesteld of gevraagd wordt.

Artikel 6
De gemeenteraad behandelt de voorstellen en vragen die inhoudelijk tot haar beslissingsbevoegdheid behoren én ondertekend zijn door ten minste 1 000 inwoners van Wevelgem, minstens 16 jaar oud op de datum van indiening. Voor de controle van die leeftijdsvoorwaarde moet men voor alle ondertekenaars ook hun geboortedatum vermelden. Indien de naamsvermelding, adres, handtekening en/of opgave van de geboortedatum ontbreken of onjuist zijn, wordt de ondertekening als ongeldig beschouwd. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over de ontvankelijkheid van de voorstellen en vragen gericht aan de gemeenteraad.
De andere voorstellen en vragen worden, naargelang de materie, behandeld door het college van burgemeester en schepenen, door de burgemeester, door de voorzitter van de gemeenteraad of door de algemeen directeur.

Artikel 7
Aan de indiener of - wanneer door meerdere personen ondertekend - aan de eerste ondertekenaar wordt een ontvangstmelding gestuurd met aanduiding welk orgaan het voorstel of de vraag zal behandelen. Nadere uitleg wordt gegeven als dat een ander orgaan is dan tot wie de indiener(s) zich richtte(n).
Aan de gemeente gerichte verzoekschriften, voorstellen of vragen over OCMW-aangelegenheden worden rechtstreeks naar het OCMW doorgezonden, voor behandeling volgens de daar geldende regeling. Die doorzending wordt meteen gemeld aan de indiener of - wanneer door meerdere personen ondertekend - aan de eerste ondertekenaar.

Artikel 8
Het college van burgemeester en schepenen, de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur bezorgen voor de door hen te behandelen voorstellen en vragen (cfr. artikel 6) hun gemotiveerd antwoord binnen de drie maanden na indiening aan de indiener of - wanneer door meerdere personen ondertekend - aan de eerste ondertekenaar.
De indiener van het voorstel of de vraag of - wanneer door meerdere personen ondertekend - de eerste ondertekenaar kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de indiener van het voorstel of de vraag of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
De indiener(s) k(a)(unne)n daartoe dan maximaal drie personen afvaardigen; de toelichting mag hoogstens een kwartier duren.

Artikel 9
Voorstellen en vragen die door de gemeenteraad te behandelen zijn (cfr. artikel 6) worden door de voorzitter geagendeerd op de eerstvolgende gemeenteraad indien deze minstens 15 werkdagen vóór de vergadering werd ontvangen. Worden het voorstel of de vraag later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

De indiener van het voorstel of de vraag of - wanneer door meerdere personen ondertekend - de eerste ondertekenaar kan worden gehoord door de gemeenteraad. In dat geval heeft de indiener van het voorstel of de vraag of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
De indiener(s) k(a)(unne)n daartoe dan maximaal drie personen afvaardigen; de toelichting mag hoogstens een kwartier duren.
De gemeenteraad beslist, mede in het licht van de bespreking en de eventuele toelichting, over het gemotiveerde gevolg/antwoord dat aan het voorstel of de vraag wordt gegeven.
Als de gemeenteraad dat aangewezen acht, kan zij eerst nog bijkomend onderzoek opdragen aan het college van burgemeester en schepenen en derhalve de beslissing over het gevolg/antwoord verdagen naar haar eerstvolgende vergadering.
Het door de gemeenteraad bepaalde gevolg/antwoord (alsook de eventuele beslissing tot verdaging naar de eerstvolgende vergadering) wordt onverwijld aan de indiener of de eerste ondertekenaar van het voorstel of de vraag meegedeeld.
Indien het voorstel op de gemeenteraad wordt verworpen, kan een gelijkaardig voorstel, op straffe van onontvankelijkheid, niet eerder dan 1 jaar nadien opnieuw worden ingediend.

V. Gemeentelijke volksraadplegingen
Artikel 10
Voor gemeentelijke volksraadplegingen, op initiatief van de gemeenteraad of op verzoek van de inwoners, gelden de voorwaarden en de organisatieregels van de artikelen 305 e.v. van het decreet lokaal bestuur en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

VI. Slotbepalingen
Artikel 11
Dit reglement treedt in werking op 14 februari 2022.