Neemt kennis van het verzoekschrift van 24 mei 2023 met als titel 'ontharden Normandiëstraat' en gericht aan de gemeenteraad.
Mevrouw Maïté Mullebrouck diende, per mail van 24 mei 2023, een verzoekschrift voor de gemeenteraad in met als titel 'ontharden Normandiëstraat', namens haarzelf, mevrouw Cindy Gheysen, de heer Yf Tanghe en mevrouw Mia Herssens.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stipuleert in artikel 40, §1:
Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
Het verzoekschrift wordt dan ook, conform artikel 40, §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad geplaatst, i.e. huidige zitting.
Het gedeelte van de Normandiëstraat, waarvan sprake in het verzoekschrift, maakt deel uit van leefbuurt De Posthoorn die op heden onder handen wordt genomen (cfr. ook bespreking op de gemeenteraadscommissie Grondgebiedszaken van 5 juni 2023). De gemeente is reeds sterk actief bezig in deze wijk. Er werden dan ook voor het dossier leefbuurt De Posthoorn al heel wat stappen gezet.
Leefbuurt De Posthoorn is een project dat binnen de projectoproep Leefbuurten van Vlaams minister Bart Somers, het Team Vlaams Bouwmeester, Fietsberaad Vlaanderen en het agentschap Binnenlands Bestuur werd geselecteerd voor subsidie (cfr. subsidietoezegging van 9 juni 2022). Binnen deze oproep worden lokale besturen uitgedaagd en aangemoedigd om een kwaliteitssprong te maken bij de inrichting van de publieke ruimte in woonbuurten. Binnen de projectoproep wordt verwacht dat deelnemende lokale besturen zich engageren om o.m. het principe van de ontharding te onderschrijven en een participatief proces te organiseren.
In de subsidieaanvraag (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 mei 2021) die werd ingediend werd de ambitie om leefbuurt De Posthoorn te ontharden duidelijk omschreven als volgt:
'Onthardingsprojecten (binnen deze wijk een drietal locaties voorzien: voor de school in de Normandiëstraat, Lijnwaadstraat, Normandiëstraat – binnenplein. Daarnaast bieden bredere wijkstraten mogelijkheid tot ontharding) (250 000 euro voor onthardingsprojecten, naast voorbeeldtraject in centrum).'
Na toekenning van de subsidie binnen deze projectoproep werd, in samenwerking met Vlaams Bouwmeester, aangesteld als begeleider vanuit de projectoproep Leefbuurten, verdere invulling gegeven aan de uitwerking van de ontwerpopdracht 'Leefbuurt De Posthoorn - aanstellen ontwerpteam voor de opmaak van een toekomstvisie en ruimtelijke ontwikkelingsvisie (= een leefbuurtplan) EN de studieopdracht voor de (eerste) uitvoering van het leefbuurtplan met focus op de herinrichting van het wijkhart' (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 13 mei 2022). Het college van burgemeester en schepenen gunde in zitting van 24 augustus 2022 deze ontwerpopdracht aan de Combinatie zonder rechtspersoonlijkheid van Overal Architectuur cvba, GRAS en Tweepereboom cv.
De ontwerper maakt op heden werk van de opmaak van een leefbuurtplan waarin ontharding is voorzien.
Uiteraard zijn ook middelen voorzien voor de realisatie van leefbuurt De Posthoorn. Er kan hiervoor verwezen worden naar de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (2023).
In de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (2023) staat onder prioritair actieplan 4 (Wevelgem werkt verder aan de ontwikkeling van groen-blauwe netwerken in de gemeente.) van prioritaire beleidsdoelstelling 3 (De gemeente onderschrijft de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.):
'Er zijn de geplande onthardingen op de wijk De Posthoorn (Normandiëstraat, Lijnwaadstraat) en de ontharding van de site van het zwembad. Zo strekt een groen lint zich uit vanuit De Posthoorn – over het sportcentrum en de begraafplaats Menenstraat - richting de kern van Wevelgem. (zie ook PB4-AP8)'
En onder prioritair actieplan 8 (In de wijk De Posthoorn wordt gewerkt aan een leefbuurt en een zorgzame buurt.) van prioritaire beleidsdoelstelling 4 (De gemeente heeft aandacht voor de ontwikkeling van haar kernen, als levendige ontmoetingsruimten.) staat:
Binnen de projectoproep ‘Zorgzame buurten’ werden middelen gekregen voor het werken aan buurtgerichte zorg op De Posthoorn. Ook hier kan de koppeling met de geplande investeringsprojecten, in het kader van het project ‘Leefbuurt De posthoorn’, aanleiding geven tot ruimere ontmoeting. Deze buurtgerichte werking kan in dit subcentrum resulteren in een antennepunt voor het lokaal dienstencentrum.
De ‘leefbuurt’ De Posthoorn kan met de aanstelling van het ontwerpteam ten volle aangepakt worden. Het is een sterk participatief project op wijkniveau, dat gekoppeld moet worden aan het gelijklopend project inzake zorgzame buurten.
Investeringen 2023:
- Onthardingsproject Leefbuurt De Posthoorn
Het is duidelijk dat het bestuur ambities heeft op het vlak van ontharding in leefbuurt De Posthoorn. Deze worden op heden voorbereid en verder geconcretiseerd. In de mate dat wordt ingegaan op de vraag van verzoekers, zal dit via de geijkte procedures moeten worden voorgelegd aan het respectievelijk bevoegde orgaan (bv. rooilijnplan, overheidsopdracht, verkeersreglement, ...), na desgevallend de passende en voorgeschreven participatie. Er wordt dan ook voorgesteld om op heden nog geen standpunt in te nemen hierin, maar deze vraag te verwijzen naar de werkgroep die leefbuurt De Posthoorn verder opvolgt.
Neemt kennis van het verzoekschrift van 24 mei 2023 met als titel 'ontharden Normandiëstraat' gericht aan de gemeenteraad door mevrouw Maïté Mullebrouck, mevrouw Cindy Gheysen, de heer Yf Tanghe en mevrouw Mia Herssens.
Beslist verzoekers, via mevrouw Maïté Mullebrouck, te antwoorden dat het gedeelte van de Normandiëstraat, waarvan sprake in het verzoekschrift, op heden deel uitmaakt van leefbuurt De Posthoorn die op heden onder handen wordt genomen. Beslist dan ook op heden geen standpunt in te nemen hierin, maar deze vraag te verwijzen naar de werkgroep die leefbuurt De Posthoorn verder opvolgt. Verzoekers worden, via mevrouw Maité Mullebrouck op de hoogte gehouden van elke participatie die wordt georganiseerd in dit verband.