De gemeenteraad geeft een principiële toestemming voor het gebruik van 8 bijkomende vaste ANPR-camera’s, op zichtbare wijze door de politiediensten op het grondgebied van de gemeente Wevelgem.
Bij beslissing van het politiecollege van 16 augustus 2017 werd de afspraak bevestigd dat de politiezone Grensleie wat betreft de camerabewaking in de politiezone zal optreden als verantwoordelijke voor de verwerking van de camerabeelden. Ook werd op basis van een functionele indeling, een regeling getroffen tot doorfacturatie van de kosten in onderhoud of werkingskosten naar de gemeente zelf, dit indien de functionaliteit eerder de lokale veiligheid betrof (tegenover de zonale veiligheid en grensbewaking in het bijzonder, meestal via ANPR-camera's). Deze afspraak werd gemaakt, ongeacht of de aankoop of plaatsing door de gemeentelijke overheid gebeurde, gezien het gebruik van de beelden en de verwerking ervan voor camerabeelden op niet-besloten plaatsen, uitsluitend door de politiediensten gebeuren.
Het gebruik van de camera's waarvoor de politie als verwerker optreedt voor opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie van de zichtbare camera’s valt voortaan onder de wet op het politieambt (WPA). Wanneer de live-toegang door de politie een opname van de beelden bij de politie inhoudt, dienen eveneens de regels van de WPA te worden toegepast (artikel 25/1, §2 WPA).
In de gemeente Wevelgem worden geen beelden opgeslagen of verwerkt op de eigen servers, enkel de verbinding naar de politiezone wordt door de gemeente gefaciliteerd. De regels uit de WPA dienen aldus nageleefd te worden.
De politiezone kan camera's plaatsen en gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, na voorafgaande principiële toestemming van de betrokken gemeenteraden; de WPA legt op dat een eenmalige globale principiële toestemming dient te worden verleend door de gemeenteraad voor gebruik door de politie van de zichtbare camera's, zowel wat betreft vaste of tijdelijk vaste camera's, ANPR-camera's, alsook wat betreft mobiele camera's (incl. dashcams, bodycams en drones), voor de plaatsen waarvan zij niet de beheerder is.
De gemeenteraad gaf in zitting van 9 februari 2023 een principiële toestemming voor het gebruik van vaste camera’s, tijdelijk vaste camera's en mobiele camera's (incl. bodycams en drones) op zichtbare wijze door de politiediensten op het grondgebied van de gemeente Wevelgem.
Er zouden 8 bijkomende vaste ANPR-camera's worden ingezet op het grondgebied van de gemeente. De gemeenteraad besliste hiertoe, in zitting van 8 december 2022, om een beroep te doen op de raamovereenkomst 'levering, installatie en uitbreiding van het stedelijk camerabewakingssysteem en bijhorende data gerelateerde diensten' van stad Kortrijk. Het college van burgemeester en schepenen besliste tot de aankoop van deze 8 ANPR-camera's in zitting van 14 december 2022.
De verwerkingsverantwoordelijke (in casu de korpschef van de lokale politie) moet een aanvraag indienen bij de gemeenteraad voor een (algemene) toestemming tot het gebruik op zichtbare wijze van deze bijkomende vaste ANPR-camera’s door de politiediensten volgens de doelstellingen uit de WPA. Hiertoe dient een voorbereidend dossier ingediend te worden bij de gemeenteraad voor een (positief) advies over de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (o.a. het type camera, het doel, de bewaartermijn, de plaats en de modaliteiten), waarbij ook een risicoanalyse is vervat.
Teneinde aan voornoemde bepalingen van de WPA te voldoen, werd op 26 mei 2023 een aanvullende toestemmingsaanvraag ingediend door de korpschef van de politiezone Grensleie, waarin het type camera, de doeleinden, de gebruiksmodaliteiten, de plaats en een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau beschreven worden. Eveneens wordt per type camera een interne DPIA (Data Protection Impact Analysis) opgemaakt en wordt vermeld hoeveel camera's en welk type er worden geplaatst.
Het gebruik van (tijdelijk) vaste camera's moet aangegeven worden met een pictogram (artikel 25/2, §2, 1° WPA). Dit pictogram wordt geplaatst ter hoogte van de voornaamste invalswegen tot het grondgebied van de gemeente Wevelgem, alsook bij het betreden van de site/locatie die door een bewakingscamera wordt gefilmd.
De politiezone Grensleie zal deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de WPA en mits de beperkingen die deze wet oplegt.
Voor opdrachten van gerechtelijke politie, gedefinieerd in artikel 15 WPA, geldt geen beperking voor het gebruik van de data, gegenereerd door deze camera’s.
Voor opdrachten van bestuurlijke politie, gedefinieerd in artikel 14 WPA, geldt voor het gebruik van de data, gegenereerd door deze camera’s, de beperking volgens artikel 25/3, §2 en artikel 44/5, §1, 1ste lid, 2° tot 6° WPA.
De verwerking van de beelden van de camera’s omvat volgende generieke opdrachten van gerechtelijke en bestuurlijke politie:
• Misdrijven tegen personen of goederen voorkomen, vaststellen en opsporen;
• Overlast voorkomen, vaststellen of opsporen (o.a. vandalisme, sluikstort, drugs, nachtlawaai);
• Naleving van gemeentelijke reglementen controleren;
• Handhaving en herstel van de openbare orde (evenementen, manifestaties, rampen, enz.), in het kader van het genegotieerd beheer van de publieke ruimte;
• Operationele ondersteuning bij interventies.
De verwerking van de beelden van de zichtbare camera’s omvat concreet volgende lokale doelstellingen:
• Voorkomen, vaststellen en bewijzen verzamelen van misdrijven tegen de veiligheid van personen en goederen;
• Voorkomen, vaststellen en bewijzen verzamelen van overlast;
• Verschaffen van informatie die de politie in staat stelt bedoelde overlast en misdrijven op te sporen en te vervolgen (o.a. verzamelen van bewijsmateriaal);
• Verhogen van de pakkans van de daders van die misdrijven bij de bestrijding van de criminaliteit;
• Daders van strafbare feiten, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers opsporen en identificeren en inzamelen bewijsmateriaal;
• Optimaliseren van de ingezette gemeentelijke preventieve maatregelen in combinatie met politietoezicht;
• Het optreden van politie adequaat en goed voorbereid uit te voeren bij interventies n.a.v. ordeverstoringen en in het bijzonder de geweldsdelicten;
• Aanleveren van verkeersinformatie en -beeldvorming, monitoring verkeersgegevens, met het oog op de versterking van de verkeersveiligheid en openbare veiligheid en verkeershandhaving;
• Verschaffen van informatie in ondermeer de strijd tegen rondtrekkende dadergroeperingen, strijd tegen drugs, inbraken, …;
• Aanwending voor didactische en pedagogische doeleinden in het kader van de opleiding van de leden van de politiezone (na anonimisering).
Met de inzet van vaste ANPR-camera’s, waarbij gebruik gemaakt wordt van het centrale beheerssysteem van de federale politie, als technische gegevensbank voor het nationale ANPR-netwerk (cfr. artikel 44/11/3septies WPA), beoogt de politiezone Grensleie bijkomend ook (aanvullend bij hoger genoemde doelstellingen):
• Gestolen of verduisterde voertuigen uit het verkeer te halen;
• Vandalisme aan de camera-infrastructuur te voorkomen;
• Opsporing van geseinde voertuigen en personen;
• Opzoeken van informatie in het kader van gevoerde onderzoeken;
• Delen van geanonimiseerde data met de wegbeheerders en de gemeentelijke overheden in het raam van de mobiliteit;
• Criminaliteit beter en meer informatiegestuurd aanpakken op het grondgebied van de gemeente Wevelgem en de politiezone Grensleie met de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's.
Meer specifiek beoogt de politiezone Grensleie met de inzet van deze bijkomende ANPR camera’s te Gullegem:
Het handhaven van de verkeersoverlast/zwaar sluipverkeer inzake doorgaand zwaar vervoer die wordt veroorzaakt door de specifieke geografische ligging van de deelgemeente Gullegem centraal in bovenliggend verkeersnetwerk Zuid-West-Vlaanderen (verbinding Kortrijk => Roeselare/Izegem en doorsteek via lokale wegennet i.p.v. gebruik bovenliggend netwerk R8/A19/E403/E17/R32).
De toestemmingsaanvraag van 26 mei 2023 van de korpschef is opgemaakt cfr. artikel 25/4, §2 WPA.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft, in aanvulling op haar beslissing van 9 februari 2023, een principiële toestemming voor het gebruik van vaste camera’s op zichtbare wijze door de politiediensten op het grondgebied van de gemeente Wevelgem, met name:
Locatie |
Aantal |
Type camera |
Merk |
|
|
|
|
Gullegem (Driemasten, Oude Ieperstraat, Kon. Fabiolastraat en Heulestraat) |
8 |
8 ANPR |
Tattile |
Artikel 2
Kennisgeving van deze beslissing tot principiële toestemming gebeurt aan:
• de korpschef, die instaat voor het gebruik van camera's op zichtbare wijze door de politiediensten, conform de overeenkomstige wettelijke bepalingen
• de procureur des Konings afdeling West-Vlaanderen.
Artikel 3
Deze toestemming wordt openbaar gemaakt voor wat betreft de opdrachten van bestuurlijke politie. Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke website, alsook op de website van de politiezone Grensleie.