Het subsidiereglement lokaal jeugdwerk wordt hervastgesteld.
In het kader van de herziening van het subsidiereglement jeugdlokalen kwam het aanmoedigen van gedeeld gebruik van lokalen door jeugdwerkinitiatieven aan bod. Gedeeld gebruik is immers een bijzondere vorm van duurzaamheid waar het gemeentebestuur wil op inzetten.
Het bleek evenwel zeer moeilijk of niet haalbaar om deze bijzondere vorm van duurzaamheid onder te brengen onder het subsidiereglement jeugdlokalen.
Om deze reden wordt voorgesteld om het gezamenlijk gebruik aan te moedigen door een ondersteuning te voorzien via een werkingssubsidie binnen het subsidiereglement lokaal jeugdwerk (nieuw artikel 10bis).
Naar aanleiding van de hierboven geschetste wijziging van het subsidiereglement lokaal jeugdwerk werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de algemene subsidievoorwaarden in artikel 4, §1 bij te sturen. Deze paragraaf hield geen rekening met de praktijk waarbij een aantal jeugdwerkinitiatieven een autonome werking hebben onder de vleugels van een overkoepelende juridische structuur waaronder nog andere 'afdelingen' ressorteren. Dit is eigen aan de sector van de amateurkunsten waarbij het jeugdmuziekkorps of de jeugdtoneelgroep een eigen werking heeft maar toch gelieerd blijft met de zogenaamde moedermaatschappij. Het is niet de bedoeling om dergelijke werkwijze te ontraden in het subsidiereglement lokaal jeugdwerk. Hiertoe wordt artikel 4, §1 aangepast.
Naar aanleiding van voornoemde aanpassingen wordt het subsidiereglement lokaal jeugdwerk, dat de reguliere werkingssubsidies aan jeugdwerkinitiatieven regelt, hervastgesteld, het draagt dan dezelfde datum als het subsidiereglement jeugdlokalen dat ook wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van heden.
Het ontwerp van subsidiereglement werd besproken op de gemeenteraadscommissie Vrije Tijd van 19 april 2022.
De jeugdraad adviseert deze aanpassing gunstig.
Artikel 1
Het subsidiereglement lokaal jeugdwerk wordt hervastgesteld als volgt:
Artikel 1: Doel van het reglement
Het gemeentebestuur wil in het jeugdwerk jeugdwerkinitiatieven ondersteunen die een vrijetijdsaanbod opzetten voor kinderen en jongeren en daarmee een bijdrage leveren tot de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd.
Artikel 2: Kader
§1. Er worden subsidies verleend aan jeugdwerkinitiatieven volgens de bepalingen van dit reglement. Hiervoor worden ramingen opgenomen in het meerjarenplan die terug te vinden zijn in de documentatie bij het meerjarenplan.
§2. De subsidie voor een jeugdwerkinitiatief bestaat uit een werkingssubsidie en desgevallend aangevuld met een lokalensubsidie.
Artikel 3: Definities
1° Jeugd: een kind of jongere van 3 tot en met 30 jaar (geboortejaar wordt in rekening gebracht).
2° Jeugdwerk: sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis.
3° Jeugdwerkinitiatief: initiatief actief in het lokaal jeugdwerk. Een jeugdwerkinitiatief wordt erkend binnen één van volgende jeugdwerkvormen:
a) jeugdvereniging: richt zich naar de jeugd. Er wordt meestal gespeeld in leeftijdsgroepen. Lidmaatschap, groepsvorming, vrijwilligerswerk en een sterke lokale inbedding zijn belangrijk. Haar programma is gevarieerd en zeker niet specialistisch. Jeugdverenigingen kunnen verbonden zijn aan een koepelorganisatie;
b) jongerenvereniging: richt zich naar jongeren (+12 jaar). Groepsvorming en lidmaatschap staan centraal. De werkingsstructuur is iets minder regelmatig dan bij jeugdverenigingen;
c) jeugdhuis: een vorm van jeugdwerk waarvan de activiteiten plaatsvinden in een aangepaste accommodatie;
d) cultuureducatieve vereniging: heeft in hoofdzaak tot doel: 1° de artistieke creativiteit van de jeugd te stimuleren; 2° de taal van de kunsten bij de jeugd te leren begrijpen en gebruiken.
Artikel 4: Subsidievoorwaarden
§1. Algemene voorwaarden:
Om voor subsidiëring in aanmerking te komen, moeten de betrokken jeugdwerkinitiatieven voldoen aan volgende criteria:
1° opgericht zijn door een particulier initiatief als feitelijke vereniging, of als rechtspersoon met niet-commercieel karakter, of als jeugdwerking ressorterend onder een (ruimere) rechtspersoon met niet-commercieel karakter. Jeugdhuizen zijn georganiseerd als rechtspersoon met niet-commercieel karakter.
2° een autonome werking ontwikkelen als jeugdwerkinitiatief.
3° een regelmatige werking ontwikkelen op het grondgebied Wevelgem inzake lokaal jeugdwerk.
4° geleid worden door een bestuurscomité (feitelijke vereniging) of raad van bestuur (rechtspersoon met niet-commercieel karakter) met tenminste 3 leden en waarvan de meerderheid gedomicilieerd is op een verschillend adres. De meerderheid van de leden van de bestuursorganen is gedomicilieerd in de gemeente Wevelgem.
5° minstens de helft van haar activiteiten op het grondgebied Wevelgem organiseren, of minstens de helft van haar leden is gedomicilieerd in Wevelgem.
6° beschikken over een rekeningnummer op naam van de feitelijke vereniging of van de rechtspersoon met niet-commercieel karakter waarop de subsidie zal gestort worden. De subsidie wordt volledig aangewend voor de werking van het jeugdwerkinitiatief.
7° minimum 2/3 van het aantal leden en begeleiders behoren tot de doelgroep jeugd.
8° tenminste 20 verzekerde leden hebben die gedomicilieerd zijn in Wevelgem.
§2. Bijzondere voorwaarden:
1° voor jeugd- en jongerenverenigingen:
Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet een jeugd- of jongerenvereniging:
a) een geregelde en doorlopende werking ontplooien, gespreid over ten minste 8 maanden van het werkjaar. Er moeten minimaal 12 bijeenkomsten per jaar zijn, waarvan minimaal de helft eigenlijke activiteiten.
b) minimaal 1 begeleider en/of bestuurslid op 30 leden hebben, die:
- of in het bezit is van een attest (hoofd)animator, (hoofd)instructor;
- of in het bezit is van een sociaal-pedagogisch diploma;
- of minimaal 3 jaar ervaring heeft in het begeleiden in een leidingsploeg van een jeugd- of jongerenvereniging.
2° voor jeugdhuizen:
a) Om voor een subsidie in aanmerking te komen moet een jeugdhuis met een voltijdse professionele beroepskracht met als functie jeugdhuiswerker cumulatief voldoen aan volgende voorwaarden:
1° ontmoetingsvoorwaarden:
- Minimaal 20 openingsuren per week (de openingsuren worden formeel vastgelegd en zijn terug te vinden op de website van het jeugdhuis).
2° voorwaarden op vlak van recreatie:
- Minimaal 30 activiteiten per jaar organiseren (optredens, fuiven, deelname aan ruimere activiteiten).
- De activiteiten moeten verspreid worden over het werkjaar (behalve tijdens de sluitingsperiode van het jeugdhuis).
3° voorwaarden op vlak van vorming:
- minimaal 5 vormingsmomenten per jaar (telkens minimumduur 1 uur 30 min) organiseren.
Jeugdhuizen bieden zelf of in samenwerking met professionele partners, vorming, workshops of cursussen aan aan de eigen leden.
b) Om voor een subsidie in aanmerking te komen, moet een jeugdhuis zonder professionele kracht of met een deeltijdse professionele kracht met als functie jeugdhuiswerker (tot 19 uur per week), cumulatief voldoen aan volgende voorwaarden:
1° ontmoetingsvoorwaarden:
- Minimaal 10 openingsuren per week (de openingsuren worden formeel vastgelegd en zijn terug te vinden op de website van het jeugdhuis).
2° voorwaarden op vlak van recreatie:
- Minimaal 20 activiteiten per jaar organiseren (optredens, fuiven, deelname aan ruimere activiteiten).
- De activiteiten moeten verspreid worden over het werkjaar (behalve tijdens de sluitingsperiode van het jeugdhuis).
3° voorwaarden op vlak van vorming:
- minimaal 3 vormingsmomenten per jaar (telkens minimumduur 1 uur 30 min) organiseren.
Jeugdhuizen bieden zelf of in samenwerking met professionele partners, vorming, workshops of cursussen aan aan de eigen leden.
3° voor cultuureducatieve verenigingen:
Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet een cultuureducatieve vereniging voldoen aan volgende voorwaarden:
- wekelijkse repetities organiseren van tenminste 1 uur per week;
- minimaal 2 optredens voor publiek per werkjaar organiseren.
§3. Het jeugdwerkinitiatief dat een subsidie aanvraagt en/of ontvangt met toepassing van dit reglement kan geen aanvraag meer indienen binnen volgende subsidiereglementen:
- sociaal-cultureel volwassenenwerk;
- sportverenigingen;
- lokale volwassenenorganisaties voor amateurkunsten.
Het college van burgemeester en schepenen beslist in welke jeugdwerkvorm een jeugdwerkinitiatief wordt ingedeeld.
HOOFDSTUK 2: WERKINGSSUBSIDIES AAN JEUGDWERKINITIATIEVEN DIE IN 2019 EEN SUBSIDIE LOKAAL JEUGDWERK WERDEN TOEGEKEND
Artikel 5:
§1. Jeugdwerkinitiatieven die via het subsidiereglement lokaal jeugdwerk in 2019 een subsidie bekwamen, worden een basissubsidiebedrag toegekend voor de kalenderjaren 2022, 2023, 2024 en 2025, waarbij het basissubsidiebedrag bekomen wordt door de berekening van het gemiddelde van de toegekende subsidiebedragen van de drie voorbije jaren (2017-2018-2019). In elk geval is het basissubsidiebedrag minimaal 250 euro.
De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd met toepassing van de consumptieprijsindex volgens de hierna vermelde formule:
Basissubsidie x nieuwe index
basisindex
Waarbij de ‘basisindex’ de consumptieprijsindex van september 2019 is. De ‘nieuwe index’ is de index van september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de indexatie plaatsvindt (vb. de ‘nieuwe index’ voor de subsidie van 2021 is de consumptieprijsindex van september 2020).
§2. Vanuit het gemeentebestuur wordt jaarlijks de aanvraag tot subsidie opgevraagd bij de jeugdwerkinitiatieven. Het in te vullen aanvraagformulier wordt door het jeugdwerkinitiatief terugbezorgd binnen de maand na de opvraging door het gemeentebestuur.
§3. Een jeugdwerkinitiatief kan een herberekening aanvragen volgens de bepalingen opgenomen in hoofdstuk 3. Dit kan ten vroegste in 2022 en slechts om de twee jaar. Het jeugdwerkinitiatief dat een herberekening wenst, laat dit weten binnen de maand na de opvraging van de subsidieaanvraag door het gemeentebestuur.
§4. Het college van burgemeester en schepenen kan steeds bijkomende informatie opvragen die noodzakelijk is voor onderzoek van de aanvraag en nagaan of er (nog) voldaan wordt aan de voorwaarden zoals vastgelegd in artikel 4 en/of eventueel beslissen tot een herberekening volgens de bepalingen opgenomen in hoofdstuk 3.
De beslissing tot herberekening wordt genomen voor 1 oktober.
HOOFDSTUK 3: WERKINGSSUBSIDIES BIJ NIEUWE AANVRAAG TOT SUBSIDIERING OF HERBEREKENING VAN EEN WERKINGSSUBSIDIE
Artikel 6:
§1. Hoofdstuk 3 is van toepassing op:
- een jeugdwerkinitiatief dat een subsidie aanvraagt en dat het jaar voordien geen subsidie als jeugdwerkinitiatief werd toegekend en voldoet aan de voorwaarden in artikel 4;
- een jeugdwerkinitiatief dat een herberekening heeft aangevraagd in toepassing van artikel 5, §3;
- een jeugdwerkinitiatief waarvan, in toepassing van artikel 5, §4, beslist werd over te gaan tot een herberekening.
§2. Data van indienen
1° Het aanvraag- of herberekeningsdossier op initiatief van het jeugdwerkinitiatief wordt ingediend uiterlijk op 1 oktober van het jaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd (jaar x).
2° Een jeugdwerkinitiatief waarvan in toepassing van artikel 5, §4, beslist werd om over te gaan tot herberekening, bezorgt de gevraagde gegevens binnen de twee maanden na de beslissing tot herberekening.
§3. De berekening van de subsidie gebeurt volgens de bepalingen in artikel 7, 8 of 9 naargelang de categorie waartoe het jeugdwerkinitiatief behoort. Het subsidiebedrag is in ieder geval minimaal 250 euro. Het bekomen subsidiebedrag blijft behouden voor de daaropvolgende kalenderjaren tot en met 2025. Het bedrag wordt onmiddellijk en jaarlijks geïndexeerd met toepassing van de consumptieprijsindex volgens de formule onder artikel 5, §1.
§4. Een jeugdwerkinitiatief dat voor het eerst een subsidie wordt toegekend, kan in het daaropvolgende jaar (jaar x+1) een herberekening aanvragen, en daarna ten vroegste om de 2 jaar.
§5. Als referentieperiode voor de berekening van de werkingssubsidie in het werkjaar (x) geldt de periode van 1 september (x-1) tot 31 augustus (x).
§6. Het college van burgemeester en schepenen kan steeds bijkomende informatie opvragen die noodzakelijk is voor onderzoek van een aanvraag of voor een herberekening.
Artikel 7: Nieuwe aanvraag of herberekening werkingssubsidie voor jeugd- of jongerenvereniging
§1. Basissubsidie = 247,95 euro.
§2. Ledensubsidie
Waarde van 1 punt = 0,5374 euro. Maximaal aantal punten per vereniging = 750 punten.
Toepasselijk ledensysteem:
- 1 punt per lid
- 0,25 extra punten voor 12-18-jarigen (geboortejaar wordt in rekening gebracht)
- 1 extra punt per Wevelgems lid dat behoort tot de doelgroep jeugd
- 1 extra punt per lid met een erkenning als persoon met een handicap of 66% arbeidsongeschikt (attest VAPH of FOD Sociale Zekerheid)
- 3 extra punten per begeleider die aan 1 of meer van volgende voorwaarden voldoet:
§3. Frequentiesubsidie
Waarde van 1 punt = 1,7958 euro.
Toepasselijk puntensysteem:
- 520 punten (= maximum) voor wie wekelijks bijeenkomst tijdens het werkjaar
- 260 punten voor wie tweewekelijks bijeenkomt tijdens het werkjaar
- 120 punten voor wie maandelijks of op onregelmatige momenten bijeenkomt
- afdelingscoëfficiënt: volgens het aantal afdelingen wordt het totaal aantal punten vermenigvuldigd met een coëfficiënt: 5 afdelingen of meer: x 1,20 / 3 of 4 afdelingen: x 1,10 / 1 of 2 afdelingen: x 1.
Onder één bijeenkomst wordt hier verstaan:
- de afdelingsvergaderingen (incl. leiderskring)
- de eigenlijke activiteiten, rekening houdende met de verschillende afdelingen.
§4. Kamp- en weekendsubsidie
Waarde van 1 punt = 0,8912 euro.
Toepasselijk puntensysteem: 1 punt per nacht per persoon. Maximaal aantal punten per vereniging = 3 200 punten.
Het kamp of het weekend voldoet aan volgende voorwaarden:
- minimaal 1 gebrevetteerde begeleider op 30 leden (koks tellen mee);
- de hoofdverantwoordelijke moet minstens 18 jaar zijn;
- deelnemers (exclusief begeleiders en koks) moeten minimaal 5 en maximaal 25 jaar zijn (min. 75 % van de doelgroep).
Artikel 8: Nieuwe aanvraag of herberekening werkingssubsidie voor jeugdhuizen
§1. Basissubsidie = 1 247,95 euro.
§2. Frequentiesubsidie
Toepasselijk puntensysteem:
1° voor ontmoeting: 1 punt per openingsuur per week tijdens schoolvakanties (met een maximum van 30 uren). De uren zijn formeel vastgelegd en zijn terug te vinden op de website van het jeugdhuis. Waarde van 1 punt = 81,50 euro.
2° voor recreatie: 5 punten per activiteit (maximum van 200 activiteiten per jaar). Waarde van 1 punt = 5,1394 euro.
3° voor vorming: 1 punt per vormingsactiviteit van min. 1 uur 30 minuten (maximum van 60 activiteiten per jaar). Waarde van 1 punt = 83,3393 euro.
Artikel 9: Nieuwe aanvraag of herberekening werkingssubsidie voor cultuureducatieve verenigingen
§1. Basissubsidie = 247,95 euro.
§2. Ledensubsidie
Waarde van 1 punt = 0,5374 euro. Maximaal aantal punten per vereniging = 300 punten.
Toepasselijk puntensysteem:
- 1 punt per lid
- 0,25 extra punten voor 12-18-jarigen (geboortejaar wordt in rekening gebracht)
- 1 extra punt per Wevelgems lid dat behoort tot de doelgroep jeugd
- 1 extra punt per lid met een erkenning als persoon met een handicap of 66% arbeidsongeschikt (attest VAPH of FOD Sociale Zekerheid)
- 3 extra punten per begeleider die aan 1 of meer van volgende voorwaarden voldoet:
§3. Frequentiesubsidie
Toepasselijk puntensysteem:
1° voor repetities: 1 punt per half uur repetitie en 0,5 punt per half uur repetitie voor koren (vocale muziek zonder instrumentale begeleiding). Punten op aantal repetities op jaarbasis.
Waarde van 1 punt = 1,78 euro. Maximum per vereniging = 500 punten.
2° voor optredens:
Het opluisteren van een religieuze of vrijzinnige dienst telt mee als optreden voor de helft van de punten.
Waarde van 1 punt = 17,95 euro. Maximum per vereniging = 75 punten.
3° voor activiteiten die kaderen in het jeugdwerk met een maximum van 6 activiteiten: 2 punten per activiteit. Waarde van 1 punt = 27,36 euro.
§4. Kamp- en weekendsubsidie
Waarde van 1 punt = 0,8912 euro. Maximaal aantal punten per vereniging = 250 punten.
Toepasselijk puntensysteem: 1 punt per nacht per persoon.
Het kamp of weekend voldoet aan volgende voorwaarden:
- minimaal 1 gebrevetteerde begeleider op 30 leden (koks tellen mee);
- de hoofdverantwoordelijke moet minstens 18 jaar zijn;
- deelnemers (exclusief begeleiders en koks) moeten minimaal 5 en maximaal 25 jaar zijn (min. 75 % van de doelgroep).
HOOFDSTUK 4: LOKALENSUBSIDIE
Artikel 10: Subsidies voor inspanningen inzake duurzaamheid
§1. De jeugdwerkinitiatieven die voldoen aan de algemene en bijzondere voorwaarden van dit reglement en een werkingssubsidie ontvangen, komen in aanmerking voor een subsidie inzake duurzaamheid voor zover voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
- het jeugdwerkinitiatief heeft ingeschreven op het charter duurzame jeugdlokalen, is erkend als chartervereniging en blijft voldoen aan de vereisten die in het charter zijn opgenomen;
- het jeugdwerkinitiatief stemt in met een eventuele, jaarlijkse controle in de lokalen van het jeugdwerkinitiatief.
§2. De subsidies bedragen:
1° Jeugd- en jongerenverenigingen en cultuureducatieve verenigingen:
2° Jeugdhuizen:
Artikel 10bis: Subsidies voor gezamenlijk gebruik van lokalen
§1. Onder gezamenlijk gebruik wordt verstaan: het structureel delen van lokalen met meerdere jeugdwerkinitiatieven of het structureel gemeenschappelijk gebruik ervan.
§2. De jeugdwerkinitiatieven die voldoen aan de algemene en bijzondere voorwaarden van dit reglement en een werkingssubsidie ontvangen, komen in aanmerking voor een subsidie voor gezamenlijk gebruik van jeugdlokalen voor zover voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
- het jeugdwerkinitiatief heeft ingeschreven op het charter duurzame jeugdlokalen, is erkend als chartervereniging en blijft voldoen aan de vereisten die in het charter zijn opgenomen;
- het jeugdwerkinitiatief stemt in met een eventuele, jaarlijkse controle in de lokalen van het jeugdwerkinitiatief;
- er voldaan wordt aan de omschrijving van gezamenlijk gebruik onder §1.
§3. De subsidies bedragen:
1° Jeugd- en jongerenverenigingen en cultuureducatieve verenigingen:
2° Jeugdhuizen:
Artikel 11: Subsidies voor inspanningen inzake brandveiligheid
§1. De jeugdwerkinitiatieven die voldoen aan de algemene en bijzondere voorwaarden van dit reglement en een werkingssubsidie ontvangen, komen in aanmerking voor een subsidie voor brandveiligheid voor zover voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
- het jeugdwerkinitiatief heeft zich ingeschreven op het charter brandveilige jeugdlokalen, is erkend als chartervereniging en blijft voldoen aan de vereisten die in het charter zijn opgenomen;
- hun jeugdlokaal is niet gevestigd in een gebouw dat eigendom is van gemeente of OCMW Wevelgem;
- het jeugdwerkinitiatief stemt in met een eventuele, jaarlijkse controle in de lokalen van het jeugdwerkinitiatief.
§2. De subsidies bedragen:
1° Jeugd- en jongerenverenigingen en cultuureducatieve verenigingen:
2° Jeugdhuizen:
Artikel 12:
§1. Vanuit het gemeentebestuur wordt jaarlijks de aanvraag tot subsidie opgevraagd bij de jeugdwerkinitiatieven. Het in te vullen aanvraagformulier wordt door het jeugdwerkinitiatief terugbezorgd binnen de maand na de opvraging door het gemeentebestuur.
§2. De respectievelijke subsidies worden gehalveerd indien na controle blijkt dat niet langer wordt beantwoord aan de vereisten van het charter. Indien het jeugdwerkinitiatief zich in orde stelt, wordt het subsidiebedrag in het daarop volgende jaar terug volledig toegekend. Indien het jeugdwerkinitiatief zich niet in orde stelt, wordt de subsidie voor duurzaamheid en/of brandveiligheid geschrapt. Het jeugdwerkinitiatief kan steeds een nieuwe aanvraag indienen in de daaropvolgende jaren.
HOOFDSTUK 5: SLOTBEPALINGEN
Artikel 13:
§1. Alle aanvragen gebeuren op de daartoe voorgeschreven formulieren. Het college van burgemeester en schepenen stelt de nodige formulieren op (digitaal of op papier).
§2. Het geven van onjuiste of onvolledige informatie kan leiden tot terugvordering van een deel van of de volledige subsidie.
§3. Wanneer de subsidie- of herberekeningsaanvragen niet tijdig worden ingediend overeenkomstig de bepalingen van dit subsidiereglement, wordt de subsidie verminderd met 10%. Indien de indiendatum met meer dan één maand wordt overschreden, wordt de aanvraag als onontvankelijk beschouwd.
Artikel 2
Dit reglement treedt in werking op 16 mei 2022.
Het subsidiereglement lokaal jeugdwerk, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 12 juni 2020 wordt opgeheven.