Terug
Gepubliceerd op 19/05/2022

Besluit  gemeenteraad

vr 13/05/2022 - 18:30

Retributiereglement voor de selectieve inzameling van groenten-, fruit-, keuken- en tuinaval (GFT)

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Elyn Stragier, Jelle Stragier, gemeenteraadsleden
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Het retributiereglement voor de selectieve inzameling van groenten-, fruit-, keuken- en tuinaval (GFT), wordt vastgesteld.

Feiten, context en argumentatie

De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging MIROM Menen (Mirom) en heeft een beheersoverdracht verleend aan Mirom inzake afvalophaling op het grondgebied van de gemeente Wevelgem (cfr. artikel 3 van de statuten van Mirom).

 

Het Vlaamse uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 ambieert een forse daling van het restafval in het kader van het duurzaam materialenbeleid.

Uit de actuele gegevens en cijfers blijkt dat de gemeenten uit het werkingsgebied van Mirom (Menen, Wevelgem en Wervik) de vooropgestelde streefcijfers tegen eind 2022 niet zullen behalen. Mirom streeft er naar om het restafvalcijfer verder te laten dalen, concrete doelstelling is om het huidige restafvalcijfer van gemiddeld 170 kg/inwoner/jaar te laten dalen met minstens 40 kg/inwoner/jaar. Om dit te bewerkstelligen start Mirom vanaf 1 januari 2023 met de ophaling van groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) aan huis via abonnementsformule, dit op het grondgebied van de Mirom-gemeenten. De opstart van een afzonderlijke ophaling van GFT kan mee bijdragen tot een reductie van het restafvalcijfer.

Hierbij is het belangrijk dat de inzameling van GFT voor de inwoners een lagere kostprijs heeft dan de inzameling van restafval, zo worden inwoners niet enkel vanuit duurzaamheidsoogmerk maar ook financieel gestimuleerd GFT selectief in te zamelen.

Een restafvalzak van 50 l kost (op heden) 1,60 euro/zak en een restafvalzak van 25 l 0,80 euro/zak. De voorgestelde retributietarieven voor GFT zijn lager per volume-eenheid dan de tarieven voor restafval.

 

Op heden kan tuinafval opgehaald worden via rolcontainers, dit op vrijwillige basis en tegen betaling (samenwerking met MIROM Roeselare). Deze afzonderlijke ophaling van tuinafval wordt stopgezet vanaf 2023 en vervangen door de rolcontainers voor GFT. Voor de huidige abonnees van tuinafvalbakken verandert er in het kalenderjaar 2022 niets. In de loop van het jaar worden ze gecontacteerd met de mogelijkheid om over te stappen naar de GFT-ophaling vanaf 1 januari 2023.

De deelname aan de GFT-ophaling is vrijwillig, de inwoners krijgen dus de vrije keuze om al dan niet deel te nemen aan de gescheiden GFT-ophaling ingericht door Mirom. Voor de volledigheid wordt meegegeven dat artikel 4.3.1 van de Vlarema bepaalt dat vanaf 31 december 2023 bioafval ofwel aan de bron wordt gescheiden en gerecycleerd, ofwel gescheiden ingezameld. Het wordt niet gemengd met andere soorten afval. Het huishoudelijk restafval dat ter inzameling wordt aangeboden mag vanaf 31 december 2023 dus geen groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval bevatten. De implementatie van deze (Europese) verplichting zal nader uitgewerkt en geïntegreerd worden in het nieuwe Vlaamse uitvoeringsplan.

Het is aangewezen om het afvalbeleid in het volledige werkingsgebied van Mirom zo uniform mogelijk te maken. Onderhavig ontwerp van reglement werd goedgekeurd door de raad van bestuur van Mirom op 7 april 2022 en wordt ook voorgelegd aan de gemeenteraden van Menen en Wervik.

De retributie wordt geïnd in naam en voor rekening van Mirom.

Hogere regelgeving
  • Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en latere wijzigingen.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema) en latere wijzigingen.
  • Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op 16 september 2016 en latere wijzigingen.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40, §3 en artikel 41, 2de lid, 14°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het retributiereglement voor de selectieve inzameling van groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) wordt vastgesteld als volgt:

 


Artikel 1

Vanaf 1 januari 2023 wordt de retributie voor de inzameling en verwerking van groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval (GFT) via rolcontainer vastgesteld.

 

Artikel 2 - Definities

  • GFT staat voor groenten-, fruit-, keuken- en tuinafval. Dit is organisch composteerbaar afval dat ontstaat door de normale werking van een particuliere huishouding zoals schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten (ook gekookt), broodresten, koffiedik en papieren koffiefilters, huishoudpapier, noten, pitten, vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd mosselschelpen, oesterschelpen, ...), vaste zuivelproducten (kaasresten), eieren, eierschalen, fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout, ...), kamer- en tuinplanten, schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout en mest van kleine huisdieren (hamster, cavia, konijn). Uitgebreidere sorteerregels zijn terug te vinden op de website www.mirom-menen.be.
  • Aansluitpunt: een adres dat geregistreerd staat in het bevolkingsregister.

Artikel 3 - Tarief

Het tarief van de retributie wordt als volgt bepaald:

Omschrijving

Retributie

Jaarabonnement

  • 40 l container (klein model)
  • 140 l container (standaardmodel)
  • 240 l container (groot model)

 

20 euro/jaar/container
70 euro/jaar/container
120 euro/jaar/container

Leveringskost container aan huis (nieuw abonnement)

15 euro/levering

Ophalingskost container aan huis (einde abonnement)

15 euro/ophaling

Reinigingskost bij ongereinigde container

15 euro/container

Kost bij verlies of ernstige beschadiging of defect door oneigenlijk gebruik of niet teruggebrachte container

30 euro/container

Omruiling container

15 euro/container

Kantelslot

60 euro/slot

 

Artikel 4 - Gerechtigden

Dit reglement is van toepassing voor volgende categorieën, welke gerechtigd zijn een abonnement aan te vragen: 

  • ieder natuurlijk persoon die op het aansluitpunt ingeschreven is in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente binnen het werkingsgebied van MIROM Menen
  • ieder natuurlijk persoon, zonder op het aansluitpunt ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister, zijnde 2de verblijvers, waarbij het aansluitpunt gelegen is in een gemeente van het werkingsgebied van MIROM Menen
  • ieder natuurlijk of rechtspersoon die een gebouw beheert (eigenaar, vereniging van medeëigenaars, syndicus, …) dat gelegen is in een gemeente van het werkingsgebied van MIROM Menen.

Enkel indien het aangeboden afval vergelijkbaar is naar aard, samenstelling en hoeveelheid met huishoudelijk afval, kunnen ook onderstaande categorieën deelnemen aan de inzameling: 

  • ieder natuurlijk of rechtspersoon die een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent in een gemeente van het werkingsgebied van MIROM Menen
  • verenigingen, scholen, gemeenschapshuizen, rusthuizen, openbare en semi-openbare instellingen, … gelegen in een gemeente van het werkingsgebied van MIROM Menen.

Artikel 5 - Rolcontainer

Voor deelname aan de selectieve inzameling van GFT-afval is het gebruik van een GFT-rolcontainer verplicht. Deze wordt door het intergemeentelijk samenwerkingsverband MIROM Menen ter beschikking gesteld tegen een jaarlijkse forfaitaire vergoeding bij wijze van jaarabonnement.

Het ledigen van de rolcontainer en de verwerking van het GFT, evenals de huur en de eventuele herstellingen aan de container bij normaal gebruik zijn inbegrepen in dit jaarabonnement.

De containers worden vrij van waarborg ter beschikking gesteld door MIROM Menen en blijven eigendom van MIROM Menen.

Artikel 6 - Abonnement

De abonnementsperiode loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Wanneer een abonnement start in de loop van het jaar, zal de prijs voor het abonnement berekend worden vanaf de maand volgend op het versturen van de betalingsaanvraag tot en met 31 december (vermeerderd met de leveringskost).

Jaarlijks wordt een betalingsaanvraag toegestuurd. Bij niet betaling en na 2de betalingsherinnering, kan MIROM Menen eenzijdig beslissen om de overeenkomst stop te zetten.

Artikel 7 - Levering

De container wordt steeds aan huis geleverd, na betaling van de factuur. Bij levering is de container voorzien van een jaarsticker, waarin een elektronische gegevensdrager (chip) is verwerkt.

Artikel 8 - (Vroegtijdige) beëindiging van het abonnement

Bij stopzetting van het abonnement (ten gevolge van verhuis buiten het werkingsgebied, overlijden, …) wordt het openstaand saldo van het jaarabonnement verrekend, startend per daaropvolgende maand na ontvangst opzeg (datum poststempel/datum mail geldt) tot en met 31 december en wordt dit door MIROM Menen teruggestort op het rekeningnummer van de aanvrager, na verrekening met de eventuele reinigingskost, ophaalkost en/of kost bij verlies of beschadiging van de rolcontainer.

Indien het abonnement niet meer verlengd wordt of stopgezet wordt, dient de container teruggebracht te worden naar de hoofdzetel van MIROM Menen (tijdens de kantooruren). Er kan eveneens voor geopteerd worden om de container te laten ophalen aan huis. Hiervoor wordt een afzonderlijke kost aangerekend.

Wanneer de container niet teruggebracht wordt binnen één maand na het eindigen van het abonnement, wordt er een afzonderlijke kost aangerekend. 

De container dient gereinigd te zijn bij afgifte. Bij teruggave of ophaling van een ongereinigde container wordt er een afzonderlijke kost aangerekend voor het reinigen van de container. 

Artikel 9 - Omruiling

Het type rolcontainer dat wordt gekozen blijft steeds vast voor het lopende kalenderjaar. Indien de gebruiker een ander type container wenst vanaf het volgende kalenderjaar, dan dient hij dit aan te vragen ten laatste tegen eind september. Rond de jaarwisseling zal dan een ander type container geleverd worden.

Bij omruiling van een container naar een groter of kleiner exemplaar wordt een kost aangerekend (ophaalkost/leveringskost inbegrepen).

Artikel 10 – Kantelslot (veiligheidsslot)

Elke container kan op eenvoudige aanvraag van de aanvrager, uitgerust worden met een kantelslot, om te verhinderen dat derden ongevraagd gebruik maken van dit recipiënt. Dit kantelslot wordt door MIROM Menen aangeboden en wordt afzonderlijk aangerekend. Het slot kan pas worden bezorgd of overgemaakt aan de aanvrager na betaling.

Bij stopzetting van het jaarabonnement blijft het slot eigendom van de aanvrager en is er geen terugbetaling voorzien.

Artikel 11 - Beschadiging

Wanneer er onherstelbare schade is ontstaan door foutief gebruik vanwege de gebruiker, of bij verlies van de GFT-container, dient deze vervangen te worden. Hiervoor dient er een afzonderlijke kost betaald te worden voor een nieuwe container, alsook een nieuwe leveringskost.

Wanneer de GFT-container beschadigd wordt door manipulatie van de ophaalploegen, zal MIROM Menen de GFT-container kosteloos herstellen of vervangen.

Artikel 12

De retributie is algemeen verschuldigd door degene die een abonnement aanvraagt voor de inzameling en verwerking van groenten-, fruit- , keuken- en tuinafval (GFT ) via rolcontainers.

 

Artikel 13

MIROM Menen wordt gemachtigd om de verschuldigde retributie te innen.

 

Artikel 14

De verschuldigde retributie wordt via factuur overgemaakt. De retributie wordt betaald binnen de 14 kalenderdagen vanaf de verzending van de factuur.

Bij niet betaling binnen de 14 dagen, volgt er een aanmaning waarvoor geen administratiekosten worden aangerekend.

Na één maand volgt een tweede aanmaning waarvoor 10 euro administratiekosten worden aangerekend.

Bij niet-betaling kan MIROM Menen zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

Bovendien kan MIROM Menen weigeren nog verder de in dit reglement genoemde diensten te verstrekken indien de retributies verschuldigd voor de vorige verstrekkingen, door de schuld van de retributieplichtige, niet of zeer moeilijk konden geïnd worden.

Artikel 15

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2023.