Het subsidiereglement ondersteuning voor samentuinen wordt vastgesteld.
In 2015 werd er in iedere deelgemeente een samentuin opgestart, dit als een soort pilootproject. In deze drie samentuinen (Eigen Kweek, Mythe’s ne lochting en Hof Ter Winkel) werd toen geïnvesteerd door de gemeente.
Het opzet van deze ondersteuning (financieel en materieel) was de opstart en het behoud van deze tuinen te faciliteren.
Dergelijke samentuinen bevorderen namelijk de leefbaarheid, de sociale cohesie en het ecologisch tuinieren in de gemeente.
Ondertussen zijn nog enkele samentuinen gestart, naar het voorbeeld van deze pioniers. Zij kregen geen of weinig steun van de gemeente, behalve de samentuin in de Bieststraat, waarbij een gemeentelijk terrein gebruikt wordt.
Bedoeling is nu om een kader te scheppen, waarbij de ondersteuning vanuit de gemeente vastgelegd wordt in een reglement, zodat de steun evenwaardig is voor alle samentuinen (bestaande en nog nieuw op te richten).
Door een reglement op te stellen, moeten de samentuinen ook aan bepaalde criteria en voorwaarden voldoen (toestemming eigenaar, ecologisch tuinieren: geen kunstmest en geen pesticidengebruik, publiek toegankelijk,…).
Daartoe werd een overleg georganiseerd (februari 2019) met de verantwoordelijken van de nu bestaande samentuinen, om de noden van de tuiniers te kennen bij het starten en onderhouden van dergelijke tuin.
Volgens hen zijn de volgende zaken het belangrijkst bij de opstart van een tuin:
Daarnaast werden volgende zaken aangebracht als wenselijk om de dynamiek in de tuin verder te behouden:
Eerder gaf het college van burgemeester en schepenen aan om eerder grotere investeringen te willen ondersteunen. Daarmee wordt geen antwoord gegeven aan de wens besproken in het overleg om gemeenschappelijk kleiner materiaal te kunnen aankopen, of vorming of educatief materiaal te kunnen voorzien. Groepen van samentuiniers die zich organiseren, kunnen voor hun basiswerking echter beroep doen op de subsidie voor lokale verenigingen uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk indien zij aan de voorwaarden voldoen.
Aan de hand van de inbreng van de leden van de samentuinen, de eerdere richting die het college van burgemeester en schepenen aangaf en de ervaring van de diensten, werd een voorstel van reglement opgemaakt.
Een jaarlijks budget van 3 000 euro werd voorgesteld voor de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB3-ACT11/0350-00/649668 van het exploitatiekrediet.
Het reglement ‘ondersteuning voor samentuinen’ wordt goedgekeurd als volgt:
Reglement ondersteuning voor samentuinen
Artikel 1: Doel
De gemeente ondersteunt bewoners die de leefbaarheid, sociale samenhang en vergroening van de gemeente bevorderen, in de vorm van samentuinen.
Artikel 2: Definities en toepassingsgebied
§1. Samentuin: een stuk grond waar minimaal 4 personen met een verschillend domicilie samen tuinieren. De tuin dient voornamelijk voor het samen telen van groenten en/of fruit, er kan een bijkomende functie zijn als ontmoetingsplaats, siertuin of een speelelement voor kinderen omvatten:
§2. Voor de ondersteuning komen enkel samentuinen in aanmerking zoals hierboven afgebakend. Andere vormen van stadslandbouw of gemeenschapsinitiatieven, zoals een volkstuin, groene ontmoetingsruimte, een boomgaard, commerciële initiatieven en schooltuinen vallen niet onder het toepassingsgebied van dit reglement.
Een samentuin gelegen op een perceel van een volkstuinpark of een schooltuin die ook omwonenden laat meetuinieren kunnen wel in aanmerking komen.
Artikel 3: Ondersteuningsaanbod
§1. De ondersteuning is gericht op duurzame inrichtingswerken:
§2. De ondersteuning kan de volgende vormen aannemen:
§3. Het maximumbedrag bedraagt:
Voor dezelfde samentuin kan een uitbreiding maximaal om de drie jaar toegekend worden.
Om een grotere investering te doen is het mogelijk om het bedrag te verdubbelen na een jaar zonder aanvraag tot ondersteuning.
§4. Samentuinen die aan de voorwaarden voor ondersteuning voldoen, kunnen - indien beschikbaar - ook restmateriaal zoals houthaksel, bladeren, boomstammen verkrijgen.
Artikel 4: Andere voorwaarden en criteria
Artikel 5: Logo gemeente
Indien de gemeente ondersteuning verleent, dient het logo van de gemeente vermeld te worden op het promotiemateriaal.
Artikel 6: Aanvrager
De aanvrager moet een feitelijke vereniging of een vzw zijn, die uit minimum vier personen bestaat met een verschillend domicilie. Minstens de helft van de leden moet in Wevelgem wonen. Het is wenselijk dat een huishoudelijk reglement wordt opgemaakt door de vereniging.
Artikel 7: Hoe aanvragen?
De aanvraag gebeurt via een digitaal formulier. Bij de aanvraag worden volgende documenten gevoegd:
Verder dient de volgende informatie over de aanvrager ter beschikking gehouden te worden van de gemeente:
a) indien het een vzw betreft:
- kopie van de geldende statuten met verwijzing naar hun publicatiedatum in het Belgisch Staatsblad
- de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de contactpersoon, die ook de aanvraag ondertekent
- het bankrekeningnummer van de vzw
- het laatst goedgekeurde jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, toelichting bij de rekeningen en een activiteitenverslag
- de laatst goedgekeurde begroting
- het btw-statuut (indien toepasselijk).
b) indien het een feitelijke vereniging betreft:
Artikel 8: Beslissing over de toekenning of weigering
Het college beslist over de toekenning en de hoogte van de ondersteuning.
Artikel 9: Controle
De afgevaardigden van de gemeente hebben het recht om ter plaatse na te gaan of het materiaal wordt gebruikt en/of de werken zijn uitgevoerd en alle bovenstaande voorwaarden worden nageleefd.
Op eenvoudig verzoek bezorgt de aanvrager bijkomende informatie aan de gemeente.
Artikel 10: Vrijwaringsclausule
De subsidie aanwenden op een wijze die in strijd is met dit reglement leidt steeds tot sancties zoals:
- éénzijdig beëindigen van de samenwerking
- weigering logistieke ondersteuning
- terugvorderen van het materiaal of subsidie
- uitsluiten van toekomstige ondersteuning.
De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van de opgelegde sancties.