Terug
Gepubliceerd op 18/12/2020

Besluit  gemeenteraad

vr 11/12/2020 - 18:30

Subsidiereglement ondersteuning voor samentuinen

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty, gemeenteraadsleden
Stefaan Oosthuyse, adjunct-algemeendirecteur
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Frank Acke, Joke De Smet, Charlotte Bonte, gemeenteraadsleden

Het subsidiereglement ondersteuning voor samentuinen wordt vastgesteld.

Feiten, context en argumentatie

In 2015 werd er in iedere deelgemeente een samentuin opgestart, dit als een soort pilootproject. In deze drie samentuinen (Eigen Kweek, Mythe’s ne lochting en Hof Ter Winkel) werd toen geïnvesteerd door de gemeente.

Het opzet van deze ondersteuning (financieel en materieel) was de opstart en het behoud van deze tuinen te faciliteren.

Dergelijke samentuinen bevorderen namelijk de leefbaarheid, de sociale cohesie en het ecologisch tuinieren in de gemeente.

 

Ondertussen zijn nog enkele samentuinen gestart, naar het voorbeeld van deze pioniers. Zij kregen geen of weinig steun van de gemeente, behalve de samentuin in de Bieststraat, waarbij een gemeentelijk terrein gebruikt wordt.

Bedoeling is nu om een kader te scheppen, waarbij de ondersteuning vanuit de gemeente vastgelegd wordt in een reglement, zodat de steun evenwaardig is voor alle samentuinen (bestaande en nog nieuw op te richten).

Door een reglement op te stellen, moeten de samentuinen ook aan bepaalde criteria en voorwaarden voldoen (toestemming eigenaar, ecologisch tuinieren: geen kunstmest en geen pesticidengebruik, publiek toegankelijk,…).

 

Daartoe werd een overleg georganiseerd (februari 2019) met de verantwoordelijken van de nu bestaande samentuinen, om de noden van de tuiniers te kennen bij het starten en onderhouden van dergelijke tuin.

Volgens hen zijn de volgende zaken het belangrijkst bij de opstart van een tuin:

  • het terrein plantklaar leggen
  • watervoorziening
  • berging/tuinhuis voor materiaal.

Daarnaast werden volgende zaken aangebracht als wenselijk om de dynamiek in de tuin verder te behouden:

  • klein materiaal (bosmaaier, grasmachine, hakselaar,…) om de gemeenschappelijke zones te kunnen onderhouden
  • korte infosessies (composteren, ecologisch tuinieren,…)
  • educatief materiaal (infobord, insectenhotel,…).

Eerder gaf het college van burgemeester en schepenen aan om eerder grotere investeringen te willen ondersteunen. Daarmee wordt geen antwoord gegeven aan de wens besproken in het overleg om gemeenschappelijk kleiner materiaal te kunnen aankopen, of vorming of educatief materiaal te kunnen voorzien. Groepen van samentuiniers die zich organiseren, kunnen voor hun basiswerking echter beroep doen op de subsidie voor lokale verenigingen uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk indien zij aan de voorwaarden voldoen.

Aan de hand van de inbreng van de leden van de samentuinen, de eerdere richting die het college van burgemeester en schepenen aangaf en de ervaring van de diensten, werd een voorstel van reglement opgemaakt.  

Meerjarenplan en budget

Een jaarlijks budget van 3 000 euro werd voorgesteld voor de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB3-ACT11/0350-00/649668 van het exploitatiekrediet.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2016: verzoek toestemming perceel Bieststraat.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2015: project samentuinen overleg 25 februari 2015.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty, Stefaan Oosthuyse, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het reglement ‘ondersteuning voor samentuinen’ wordt goedgekeurd als volgt:

Reglement ondersteuning voor samentuinen

Artikel 1: Doel
De gemeente ondersteunt bewoners die de leefbaarheid, sociale samenhang en vergroening van de gemeente bevorderen, in de vorm van samentuinen.

 

Artikel 2: Definities en toepassingsgebied

§1. Samentuin: een stuk grond waar minimaal 4 personen met een verschillend domicilie samen tuinieren. De tuin dient voornamelijk voor het samen telen van groenten en/of fruit, er kan een bijkomende functie zijn als ontmoetingsplaats, siertuin of een speelelement voor kinderen omvatten:

  • volledig gemeenschappelijke samentuin: de tuiniers werken samen op de volledige oppervlakte van de tuin, de beplanting is gemeenschappelijk, alle tuintaken worden samen uitgevoerd, oogst is gemeenschappelijk en wordt onderling verdeeld.
  • Semi gemeenschappelijke samentuin: de tuiniers hebben elk een eigen perceel, maar van alle tuiniers wordt verwacht dat gezamenlijke plekken zoals paden, tuinhuis, compostplek, opbergruimte, … samen beheerd en onderhouden worden. De tuiniers komen op regelmatige tijdstippen samen voor gemeenschappelijke tuintaken, planning, ontmoetingsactiviteiten,…

§2. Voor de ondersteuning komen enkel samentuinen in aanmerking zoals hierboven afgebakend. Andere vormen van stadslandbouw of gemeenschapsinitiatieven, zoals een volkstuin, groene ontmoetingsruimte, een boomgaard, commerciële initiatieven en schooltuinen vallen niet onder het toepassingsgebied van dit reglement.
Een samentuin gelegen op een perceel van een volkstuinpark of een schooltuin die ook omwonenden laat meetuinieren kunnen wel in aanmerking komen.

Artikel 3: Ondersteuningsaanbod
§1. De ondersteuning is gericht op duurzame inrichtingswerken:

  • Terreinwerken bij aanleg of uitbreiding van een samentuin.
  • Aanleg van infrastructuur zoals serre, watervoorziening, omheining, tuinpaden, bakken of omranding,…

§2. De ondersteuning kan de volgende vormen aannemen:

  • Terugbetaling bij voorleggen van facturen.
  • Uitvoeren van werken door de gemeente of een door de gemeente aangestelde aannemer tegen kostprijs.

§3. Het maximumbedrag bedraagt:

  • Bij de inrichting van een nieuwe samentuin of uitbreiding van een bestaande samentuin:
    • 1 500 euro
    • 2 500 euro voor een samentuin met een oppervlakte van meer dan 300 m² tuinoppervlakte en/of 20 of meer tuiniers.

         Voor dezelfde samentuin kan een uitbreiding maximaal om de drie jaar toegekend worden.

  • Voor bijkomende voorzieningen of vervangingsinvesteringen bij een bestaande samentuin:
    • Maximaal 500 euro/jaar
    • Maximaal 1 000 euro/jaar voor een samentuin met een oppervlakte van meer dan 300 m² tuinoppervlakte en/of 20 of meer tuiniers.

         Om een grotere investering te doen is het mogelijk om het bedrag te verdubbelen na een jaar zonder aanvraag tot ondersteuning.

§4. Samentuinen die aan de voorwaarden voor ondersteuning voldoen, kunnen - indien beschikbaar - ook restmateriaal zoals houthaksel, bladeren, boomstammen verkrijgen.

Artikel 4: Andere voorwaarden en criteria

  • Terrein: de aanvragende tuiniersgroep moet een schriftelijke en ondertekende toestemming van de eigenaar van het terrein kunnen voorleggen om tot minstens drie jaar na de datum van de aanvraag van de ondersteuning gebruik te kunnen maken van het terrein waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Het is wenselijk om een afsprakennota op te maken met de eigenaar.
  • Bodemonderzoek: bij de aanleg van een nieuwe tuin waarbij in volle grond getuinierd zal worden, laat de aanvragende tuingroep een bodemonderzoek uitvoeren. Tuinieren in volle grond is enkel mogelijk bij een positief bodemonderzoek.  
  • Organisatie: de tuiniers duiden één contactpersoon aan.
  • Ecologisch tuinieren: in de samentuin wordt ecologisch getuinierd. Er wordt geen pesticide of kunstmest gebruikt bij het tuinieren.
  • Ingebed in de wijk en toegankelijk:
    • een samentuin heeft een (semi-)openbaar karakter en is open en toegankelijk voor iedereen, eventueel tijdens bepaalde openingsuren die actief gecommuniceerd worden
    • de gegevens van de samentuinen (locatie en contactpersoon) worden aan de gemeente bezorgd om deze publiek toegankelijk te maken.
  • Divers: samentuinen zijn inclusieve plekken. Iedereen is welkom ongeacht geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, gezinssituatie of beperking.
  • Vergunning: indien het werken betreft waarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk is, dan dient deze vooraf te worden bekomen.
  • De aanvrager bezorgt de gemeente gedetailleerde offertes waaruit duidelijk afgeleid kan worden welke kosten worden geraamd, en een plan of plattegrond dat een duidelijk beeld bevat van de huidige en toekomstige situatie van het terrein.
  • Als subsidies worden verkregen van een andere overheid, dan mogen de subsidies + de ondersteuning van de gemeente de totale kost van het project niet overstijgen.

Artikel 5: Logo gemeente
Indien de gemeente ondersteuning verleent, dient het logo van de gemeente vermeld te worden op het promotiemateriaal.

Artikel 6: Aanvrager
De aanvrager moet een feitelijke vereniging of een vzw zijn, die uit minimum vier personen bestaat met een verschillend domicilie. Minstens de helft van de leden moet in Wevelgem wonen. Het is wenselijk dat een huishoudelijk reglement wordt opgemaakt door de vereniging.

Artikel 7: Hoe aanvragen?
De aanvraag gebeurt via een digitaal formulier. Bij de aanvraag worden volgende documenten gevoegd:

  • ledenlijst van de samentuin (met handtekening van alle leden)
  • locatie en plattegrond van de samentuin
  • offertes (indien van toepassing)
  • plan van de uit te voeren werken (indien van toepassing).

Verder dient de volgende informatie over de aanvrager ter beschikking gehouden te worden van de gemeente:

a) indien het een vzw betreft:

  • kopie van de geldende statuten met verwijzing naar hun publicatiedatum in het Belgisch Staatsblad
  • de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de contactpersoon, die ook de aanvraag ondertekent
  • het bankrekeningnummer van de vzw
  • het laatst goedgekeurde jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, toelichting bij de rekeningen en een activiteitenverslag
  • de laatst goedgekeurde begroting
  • het btw-statuut (indien toepasselijk).

b) indien het een feitelijke vereniging betreft:

    • een lijst van de bestuursleden (met handtekening van alle bestuursleden)
    • de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de aanvrager, die de aanvraag ondertekent en persoonlijk verantwoordelijk is voor de aanvraag en de verdere opvolging
    • een verantwoording van de aanwending van de subsidie
    • het bankrekeningnummer van de feitelijke vereniging dat niet het rekeningnummer mag zijn van een natuurlijke persoon.

Artikel 8: Beslissing over de toekenning of weigering
Het college beslist over de toekenning en de hoogte van de ondersteuning.

Artikel 9: Controle
De afgevaardigden van de gemeente hebben het recht om ter plaatse na te gaan of het materiaal wordt gebruikt en/of de werken zijn uitgevoerd en alle bovenstaande voorwaarden worden nageleefd.

Op eenvoudig verzoek bezorgt de aanvrager bijkomende informatie aan de gemeente.

Artikel 10: Vrijwaringsclausule 
De subsidie aanwenden op een wijze die in strijd is met dit reglement leidt steeds tot sancties zoals:

  • éénzijdig beëindigen van de samenwerking
  • weigering logistieke ondersteuning
  • terugvorderen van het materiaal of subsidie
  • uitsluiten van toekomstige ondersteuning.

De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van de opgelegde sancties.