Terug
Gepubliceerd op 18/12/2020

Besluit  gemeenteraad

vr 11/12/2020 - 18:30

Reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen (bis)

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty, gemeenteraadsleden
Stefaan Oosthuyse, adjunct-algemeendirecteur
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Stijn Tant, Frank Acke, Kevin Defieuw, Joke De Smet, Charlotte Bonte, gemeenteraadsleden

Het reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen (bis) wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

De Wereldgezondheidsorganisatie riep de noodtoestand uit inzake de openbare gezondheid op internationaal niveau op 30 januari 2020 n.a.v. het coronavirus.

De uitbraak en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) is ondertussen een wereldwijd gegeven waarbij een structurele aanpak aangewezen is, niet alleen in functie van de ernst van de uitbraak, maar vooral met het oog op het beperken en indijken van de verspreiding ervan.

De federale fase van het rampenplan werd afgekondigd en vanuit de Nationale Veiligheidsraad werden een resem maatregelen afgekondigd die ingingen vanaf 13 maart 2020 24.00 uur, en ondertussen herhaaldelijk werden bijgestuurd naargelang de fase waarin de pandemie zich bevindt. Ook vanuit Vlaanderen en de provincie werden, naargelang de fase waarin de pandemie zich bevindt, maatregelen uitgevaardigd. Helaas woedt de pandemie nog altijd en voorspellen experts en politici dat 'we nog een tijd met het virus zullen moeten leven'. Het is duidelijk dat de coronapandemie en zijn gevolgen nog enige tijd de maatschappij zullen beheersen.

Heel wat activiteiten en evenementen zijn in de voorbije periode niet kunnen doorgaan of zullen in de komende maanden niet doorgaan of enkel onder beperkende maatregelen.

Ofwel waren/zijn ze niet toegelaten, omwille van federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, ofwel komt de voorbereiding van de activiteit in het gedrang ofwel gelden er beperkende maatregelen. Er heerst heel wat onzekerheid omtrent de duurtijd en de impact van de maatregelen en de wijze waarop ze zullen versoepelen, desgevallend opnieuw verstrengen. Ook blijft het voor heel wat organisatoren onduidelijk hoe de maatschappelijke reactie zal zijn na een versoepeling.

De respectieve bestuursniveaus nemen maatregelen om de financiële druk op particulieren en ondernemingen enigszins op te vangen. Ook de lokale besturen worden opgeroepen om erover te waken de belastingdruk op belastingplichtigen op hun grondgebied te reduceren.

In een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit alle fracties werden de gemeentelijke maatregelen terzake voorbereid en besproken. De gemeenteraad hechtte op 12 juni 2020 zijn goedkeuring aan een hele reeks maatregelen ter ondersteuning van lokale economie, verenigingen en evenementen, het maatschappelijk welzijn en andere belanghebbenden naar aanleiding van de coronacrisis. De raad voor maatschappelijk welzijn bevestigde deze maatregelen voor zover ze tot de bevoegdheidssfeer van het OCMW behoren. De gemeenteraad keurde op 3 juli 2020 een eerste zgn. 'relancebeslissing' (reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen) goed. Artikel 1 van dit reglement bepaalt dat 'behoudens andersluidende bepaling de gemeentelijke maatregelen van toepassing zijn van 13 maart 2020 tot en met 31 oktober 2020 en op alle activiteiten en gebeurtenissen die gepland waren in de periode vanaf 13 maart 2020 tot en met 31 oktober 2020.' Overeenkomstig het tweede lid van dit artikel kan het college van burgemeester en schepenen de einddatum van 31 oktober 2020 op een later tijdstip vaststellen. In afwachting van een nieuw voorstel van maatregelen (dat op heden wordt voorgelegd aan de gemeenteraad) verlengde het college van burgemeester en schepenen op 29 oktober 2020 alvast de einddatum van 31 oktober 2020 tot en met 31 december 2020, behoudens eerdere opheffing door de gemeenteraad.

Het ontwerp van nieuw reglement werd besproken op de centrale stuurgroep, waar alle fracties aan deelnemen, op 16 november 2020.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 november 2020 en latere wijzigingen: gebruikersreglement De Zwemkom.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 oktober 2020: verlenging einddatum 'relancebeslissing' van 3 juli 2020.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 3 juli 2020: reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 3 juli 2020: gebruikers- en tariefreglement socio-culturele infrastructuur.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 juni 2020: subsidiereglement sportverenigingen.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 juni 2020: subsidiereglement lokaal jeugdwerk.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 juni 2020: subsidiereglement lokale verenigingen uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 juni 2020: subsidiereglement lokale volwassenenorganisaties voor amateurkunsten.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 juni 2020: maatregelen ter ondersteuning van lokale economie, verenigingen en evenementen, het maatschappelijk welzijn en andere belanghebbenden naar aanleiding van de coronacrisis.
  • Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12 juni 2020: maatregelen ter ondersteuning van het maatschappelijk welzijn naar aanleiding van de coronacrisis.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 15 mei 2020: convenant Katjeduk.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 maart 2020: convenant JC Ten Goudberge vzw 2020-2025.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 februari 2020: moederconvenant voor het afsluiten van convenanten voor evenementen en de werking van erfgoedverenigingen.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019 en latere wijzigingen: algemeen retributiereglement.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: subsidiereglement mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: overeenkomst Gent-Wevelgem.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: overeenkomst Gullegem Koerse.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: overeenkomst Cyclo Gullegem.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: vernieuwing van de voetbalovereenkomsten met SV Wevelgem City vzw, FC Gullegem vzw en KSV Moorsele vzw.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 11 december 2015 en latere wijzigingen: reglement op premies bij huwelijk, geboorte en adoptie, jubilea.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013 en latere wijzigingen: toelagereglement gemeenschapsvormende activiteiten.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013: subsidiereglement wielerwedstrijden.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013: retributiereglement sport.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013: gebruikers- en tariefreglement socio-culturele infrastructuur.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013 en latere wijzigingen: algemene politieverordening.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 6 juli 2012: concessieovereenkomst cafetaria sporthal Gullegem.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 6 juli 2012: concessieovereenkomst cafetaria sporthal Moorsele.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2001 en latere wijzigingen: gebruikersreglement De Schelp.
Hogere regelgeving
  • Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.
  • Decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 en artikel 41, 2de lid, 2°, 14° en 23°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty, Stefaan Oosthuyse, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Henk Louf, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, Sander Deflo, Jessica Corty
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen (bis) wordt goedgekeurd als volgt:

Artikel 1

Behoudens andersluidende bepaling in onderstaande artikelen, zijn de gemeentelijke maatregelen van toepassing van 14 december 2020 tot en met 30 juni 2021 en op alle activiteiten en gebeurtenissen die gepland waren in de periode vanaf 14 december 2020 tot en met 30 juni 2021.

Voor zover het college van burgemeester en schepenen oordeelt dat, onverminderd de federale en/of Vlaamse en/of provinciale richtlijnen of aanbevelingen, bedoelde activiteiten niet kunnen georganiseerd worden zonder onredelijke en buitensporige organisatorische en/of hygiënische inspanningen en/of er redelijkerwijs kan verwacht worden dat er een substantieel lagere publieksopkomst zal zijn, kan het college van burgemeester en schepenen de einddatum op een later tijdstip vaststellen.


Artikel 2

Voor dossiers met een openbaar onderzoek dat (in uitvoering van een besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de omgevingsvergunning) werd geschorst en verdergezet en waarvoor n.a.v. deze verderzetting een tweede keer postkosten en/of kosten voor publicdatie in de pers werden gemaakt, worden deze maar eenmalig teruggevorderd cfr. artikel 5.3 van het algemeen retributiereglement (retributie op het afleveren van omgevingsdossiers, documenten en inlichtingen inzake stedenbouw, milieu en omgevingsvergunningen).

 

Artikel 3

In afwijking van artikel 8.2 van het algemeen retributiereglement (retributie op huwelijksplechtigheden) is geen retributie verschuldigd indien een aangifte van huwelijk dient hernomen na uitstel van een huwelijk naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus.

 

Artikel 4

§1. In afwijking van artikel 11.1, §2 van het algemeen retributiereglement (retributie op het ontlenen van signalisatiemateriaal) is geen retributie verschuldigd voor signalisatiemateriaal gevraagd in functie van het naleven van de federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen.

§2. In afwijking van artikel 10.1 en artikel 10.5 van het algemeen retributiereglement (retributie op het ontlenen van feestmateriaal) is geen retributie respectievelijk waarborg verschuldigd voor feestmateriaal gevraagd in functie van het naleven van de federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen.

 

Artikel 5

§1. De retributie zoals bedoeld in hoofdstuk 12 van het algemeen retributiereglement (retributie op ambulante activiteiten op de openbare markten en op andere plaatsen) is niet verschuldigd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen er een verbod op markten geldt. De eventueel te veel betaalde retributie wordt teruggestort.

§2. De retributie zoals bedoeld in hoofdstuk 12 van het algemeen retributiereglement is niet verschuldigd door de marktkramer die door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen zijn vaste standplaats op abonnement niet mag innemen. De eventueel te veel betaalde retributie wordt teruggestort. Deze paragraaf is van toepassing vanaf 2 november 2020.
§3. In afwijking van artikel 12.4 van het algemeen retributiereglement wordt het verzoek tot betaling pas verstuurd na het verstrijken van het semester.

 

Artikel 6

§1. In afwijking van artikel 3, b van het retributiereglement sport worden de jaar- en halfjaarlijkse zwemabonnementen verlengd met het aantal dagen dat het (bestaande) zwembad gesloten is naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus. Indien de verlenging zou inhouden dat de einddatum van het zwemabonnement na de definitieve sluiting van het bestaande zwembad zou vallen, dan krijgt de abonnementhouder een tegoedbon voor het nieuwe zwembad De Zwemkom ter waarde van pro rata het aantal dagen geldigheid na de datum definitieve sluiting/totaal aantal dagen van het abonnement.

De periode van 10-beurtenkaarten die in de periode van de sluiting naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus niet konden opgebruikt worden, wordt verlengd met het aantal dagen dat het (bestaande) zwembad gesloten is naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus. Indien de verlenging zou inhouden dat de einddatum van de 10-beurtenkaart na de definitieve sluiting van het bestaande zwembad zou vallen, dan krijgt de abonnementhouder een tegoedbon voor het nieuwe zwembad De Zwemkom ter waarde van pro rata het aantal overblijvende beurten.

§2. In afwijking van artikel 10 van het gebruikersreglement De Zwemkom worden de jaar-, familie- en lesgeverspassen verlengd met het aantal dagen dat De Zwemkom gesloten is naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus.

De periode van 10- of 50-beurtenkaarten die in de periode van de sluiting naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus niet konden opgebruikt worden, wordt verlengd met het aantal dagen dat De Zwemkom gesloten is naar aanleiding van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus.

 

Artikel 7

Er wordt een addendum aan het convenant JC Ten Goudberge vzw 2020-2025 goedgekeurd voor het kalenderjaar 2021 als volgt:

Voor zover bepaalde voorwaarden uit het convenant of uit het beleidsplan van JC Ten Goudberge vzw niet kunnen worden nageleefd omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus wordt de weddetoelage toch integraal uitbetaald. Aan de algemene doelstellingen zoals bedoeld in artikel 3, §6 van voornoemd convenant dient wel medewerking te zijn verleend vooraleer een verhoging zoals bedoeld in artikel 3, §6, 3° wordt toegekend.

 

Artikel 8

§1. Er wordt een addendum aan het convenant Katjeduk vzw 2020-2025 goedgekeurd voor het kalenderjaar 2021 als volgt:

De gemeente staat in voor bijkomende capaciteit die noodzakelijk zou zijn voor een veilige organisatie van de vakantiewerking i.k.v. de coronacrisis en neemt eventuele huurgelden hiervoor ten laste.

§2. Veiligheidsmaatregelen voor vakantiewerking i.k.v. de coronacrisis van initiatieven zonder winstgevend doel kunnen bijkomend ondersteund worden op vergelijkbare wijze als Katjeduk vzw.

 

Artikel 9

§1. Voor alle evenementen waarvoor of alle lokale erfgoedverenigingen waarmee in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 14 februari 2020 (houdende de moederconvenant voor het afsluiten van convenanten voor evenementen en de werking van erfgoedverenigingen) een convenant werd of zou worden afgesloten, kan voor de evenementen of activiteiten die cfr. artikel 1 niet konden/kunnen doorgaan omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus een subsidie worden toegekend ten belope van maximaal 60% van de voorziene subsidie als tegemoetkoming in de gemaakte en bewezen kosten. Dit betreft kosten die gemaakt zijn in functie van het evenement en die op redelijke wijze gemaakt zijn in functie van de gegevens gekend en beschikbaar op het ogenblik van het aangaan van de verbintenis waaruit de kosten voortvloeien.

 

Artikel 10

Het toelagereglement gemeenschapsvormende activiteiten wordt gewijzigd door de vervanging van onderstaande artikelen in dit reglement als volgt:

§1. Artikel 4, §2. Het subsidiebedrag bedraagt maximum de helft van het totaalbedrag van de organisatiekosten met een maximum van 3 000 euro. Jeugdhuizen kunnen voor open initiatieven een eenmalige subsidie van 3 000 euro krijgen als tegemoetkoming in de gemaakte en bewezen kosten.

§2. Artikel 4, §6. Organisatoren kunnen meerdere keren per kalenderjaar beroep doen op de projecttoelage.

§3. Artikel 6. Aan recurrente evenementen wordt eenzelfde toelage toegekend als in 2019.

§4. Artikel 15, §5. Buurten, straten en wijken kunnen meerdere keren per kalenderjaar een subsidie bekomen, zij het beperkt tot een subsidie per 2 maanden.

§5. Artikel 17, §1. Organisatoren die beroep willen doen op een toelage binnen dit reglement vullen voorafgaandelijk een aanvraagformulier in en bezorgen dit aan het college van burgemeester en schepenen.
§6. Artikel 18, §1. De uitbetaling gebeurt nadat de aanvrager een ingevuld evaluatieformulier, vergezeld van de nodige bewijsstukken, voorlegde aan het college van burgemeester en schepenen. Het evaluatieformulier en de financiële afrekening dienen binnen de 2 maanden na de beëindiging van het project te worden ingediend. Voor de toelagen van een jaarfeest of jubileum of een buurtinitiatief moet geen evaluatieformulier bezorgd worden.

§7. Dit artikel is van toepassing tot en met 31 augustus 2020, behoudens een langere verlenging in uitvoering van artikel 1, 2de lid.

 

Artikel 11

Wielerwedstrijden die onder het toepassingsgebied vallen van het subsidiereglement wielerwedstrijden die worden geannuleerd cfr. artikel 1 kunnen een subsidie worden toegekend ten belope van maximaal 60% van de voorziene subsidie als tegemoetkoming in de gemaakte en bewezen kosten. Dit betreft kosten die gemaakt zijn in functie van het evenement en die op redelijke wijze gemaakt zijn in functie van de gegevens gekend en beschikbaar op het ogenblik van het aangaan van de verbintenis waaruit de kosten voortvloeien.
In geval van overmacht blijft artikel 4 van dit reglement onverkort van toepassing.

 

Artikel 12

§1. Voor zover bepaalde voorwaarden voor het verkrijgen van een basissubsidie (noordsubsidie) en/of een zuidsubsidie (subsidiereglement mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking) niet kunnen worden nageleefd omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus wordt bedoelde subsidie toch uitbetaald voor zover voor het overige wel aan de toekenningsvoorwaarden is voldaan.

§2. Voor alle activiteiten waarvoor in toepassing van het subsidiereglement mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking een projectsubsidie werd of zou worden toegekend, kan voor de activiteiten die cfr. artikel 1 niet konden/kunnen doorgaan omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus een subsidie worden toegekend ten belope van maximaal 60% van de voorziene subsidie als tegemoetkoming in de gemaakte en bewezen kosten. Dit betreft kosten die gemaakt zijn in functie van de activiteit en die op redelijke wijze gemaakt zijn in functie van de gegevens gekend en beschikbaar op het ogenblik van het aangaan van de verbintenis waaruit de kosten voortvloeien.

§3. De vereniging die een basissubsidie zoals bedoeld in het subsidiereglement mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking krijgt, kan een dossier indienen voor een bijkomende nominatieve subsidie, in functie van specifieke financiële noden die het gevolg zijn van de coronacrisis. De eigenlijke nominatieve subsidie wordt op basis van dit dossier beslist door de gemeenteraad. Hiertoe moet een aanvraag ingediend worden uiterlijk op 15 april 2021.

 

Artikel 13

§1. De annuleringskosten, zoals bedoeld in artikel 56 van het gebruikersreglement socio-culturele infrastructuur van 13 december 2013 en artikel 58 van het gebruikersreglement socio-culturele infrastructuur van 3 juli 2020, zijn nihil als de annulering gebeurt binnen de periode zoals bedoeld in artikel 1.

§2. In afwijking van de gebruikersreglementen socio-culturele infrastructuur wordt voor gebruik van de socio-culturele infrastructuur in de periode van 1 januari 2021 tot en met de duur van dit reglement de vergoedingen a rato van 50% aangerekend.

§3. Artikel 55 van het gebruikersreglement socio-culturele infrastructuur van 3 juli 2020 wordt aangevuld met 5° ‘Voor repetities van plaatselijke amateurkunstenverenigingen is het tarief 4,5 euro per uur. Er is geen mogelijkheid tot technische bijstand door een theatertechnieker of gebruik van technisch materiaal van het Cultuurcentrum.’.

§4. In aanvulling van artikel 57 van het gebruikersreglement socio-culturele infrastructuur van 3 juli 2020 moet er geen retributie betaald worden voor het gebruik van lokalen door Wevelgemse scholen en dit tot en met 31 december 2020.

 

Artikel 14

De annuleringskosten, zoals bedoeld in artikel 6, van het gebruikersreglement De Schelp zijn nihil als de annulering gebeurt binnen de periode zoals bedoeld in artikel 1.

 

Artikel 15

Elke vereniging die valt onder het toepassingsgebied van het subsidiereglement sociaal-cultureel volwassenenwerk, lokale volwassenenorganisaties voor amateurkunsten, lokaal jeugdwerk of sportverenigingen alsook elke Wevelgemse vereniging die een nominatieve subsidie ontvangt van minder dan 3 000 euro en elke vereniging zoals bedoeld in artikel 9 kan een dossier indienen voor een bijkomende nominatieve subsidie, in functie van specifieke financiële noden die het gevolg zijn van de coronacrisis. De eigenlijke nominatieve subsidie wordt op basis van dit dossier beslist door de gemeenteraad. Hiertoe moet een aanvraag ingediend worden uiterlijk op 15 april 2021.

 

Artikel 16

De jubilieumpremie uit artikel 5 van het reglement op premies bij huwelijk, geboorte en adoptie, jubilea voor een bezoek thuis of op eigen feest wordt integraal toegekend als het gepland feest wordt geannuleerd cfr. artikel 1.

 

Artikel 17

In afwijking van artikel 9 van de overeenkomst met SV Wevelgem City vzw wordt de jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de accommodatie voor de cafetaria pro rata verminderd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen de cafetaria gesloten is voor het publiek.

 

Artikel 18

In afwijking van artikel 9 van de overeenkomst met FC Gullegem vzw wordt de jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de accommodatie voor de cafetaria pro rata verminderd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen de cafetaria gesloten is voor het publiek.

 

Artikel 19

In afwijking van artikel 9 van de overeenkomst met KSV Moorsele vzw wordt de jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de accommodatie voor de cafetaria pro rata verminderd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen de cafetaria gesloten is voor het publiek.

 

Artikel 20

In afwijking van artikel 6 van de overeenkomst met Sporthal Gullegem vzw wordt de jaarlijkse vergoeding voor de concessie betreffende de uitbating van de cafetaria bij de sporthal Gullegem pro rata verminderd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen de cafetaria gesloten is voor het publiek.

 

Artikel 21

In afwijking van artikel 6 van de overeenkomst met Arena Sportbar vzw wordt de jaarlijkse vergoeding voor de concessie betreffende de uitbating van de cafetaria bij de sporthal Moorsele pro rata verminderd voor de periode waar door federale, Vlaamse, provinciale of gemeentelijke veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen de cafetaria gesloten is voor het publiek.

 

Artikel 22

§1. Het college van burgemeester en schepenen kan voor het kalenderjaar 2021 afwijkingen toestaan op het gemeentelijk reglement op de plaatsing van terrassen op het openbaar domein van 4 mei 2018.

§2. De terrassen bij een publieke inrichting moeten in 2021, in afwijking van artikel 204 van de algemene politieverordening, worden opgeruimd, tegen ten laatste het sluitingsuur dat van toepassing is voor de publieke inrichting zelf.

 

Artikel 23
Er wordt een addendum aan de overeenkomst Gent-Wevelgem goedgekeurd voor de kalenderjaren 2020 en 2021 als volgt:
Onverminderd artikel 16 en voor zover (een van) de wielerwedstrijden Gent-Wevelgem wel gereden word(t)en, wordt voor zover bepaalde voorwaarden uit de overeenkomst niet kunnen worden nageleefd omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, de subsidie toch integraal uitbetaald. Evenwel indien geen integrale uitvoering werd gegeven aan artikel 11 uit de overeenkomst, omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van het coronavirus, zal ten belope van de tegenwaarde van het bedrag die niet werd verleend, door de organisator (deels) aanvullende VIP-pakketten worden verleend, hetzij financieel bijgedragen worden, in overleg met de gemeente, in gemeenschapsbevorderende initiatieven. Deze bijdrage kan, in overleg, gespreid worden over de duur van de overeenkomst. Desgevallend wordt in het laatste jaar van de overeenkomst, indien niet wordt voldaan aan deze voorwaarde, de nog openstaande tegenwaarde in mindering gebracht van de subsidie zoals bedoeld in artikel 7 van de overeenkomst.

Artikel 24
Er wordt een addendum aan de overeenkomst Gullegem Koerse goedgekeurd voor het kalenderjaar 2021 als volgt:
Onverminderd artikel 13 en voor zover Gullegem Koerse wel gereden wordt, wordt voor zover bepaalde voorwaarden uit de overeenkomst niet kunnen worden nageleefd omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, de subsidie toch integraal uitbetaald. Evenwel indien geen integrale uitvoering werd gegeven aan artikel 10 uit de overeenkomst, omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van het coronavirus, zal ten belope van de tegenwaarde van het bedrag die niet werd verleend, door de organisator (deels) aanvullende VIP-pakketten worden verleend, hetzij financieel bijgedragen worden, in overleg met de gemeente, in gemeenschapsbevorderende initiatieven. Deze bijdrage kan, in overleg, gespreid worden over de duur van de overeenkomst. Desgevallend wordt in het laatste jaar van de overeenkomst, indien niet wordt voldaan aan deze voorwaarde, de nog openstaande tegenwaarde in mindering gebracht van de subsidie zoals bedoeld in artikel 5 van de overeenkomst.
Aan de algemene doelstellingen zoals bedoeld in artikel 12, §2 van voornoemde overeenkomst dient wel voldoende uitvoering gegeven, binnen de mogelijkheden van de stand van zaken van de coronapandemie, vooraleer een verhoging zoals bedoeld in artikel 5 wordt toegekend.


Artikel 25
Er wordt een addendum aan de overeenkomst Cyclocross Gullegem goedgekeurd voor het kalenderjaar 2021 als volgt:
Onverminderd artikel 12 en voor zover de Cyclocross Gullegem wel gereden wordt, wordt voor zover bepaalde voorwaarden uit de overeenkomst niet kunnen worden nageleefd omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus, de subsidie toch integraal uitbetaald. Evenwel indien geen integrale uitvoering werd gegeven aan artikel 9 uit de overeenkomst, omwille van of ten gevolge van de maatregelen ter beperking van het coronavirus, zal ten belope van de tegenwaarde van het bedrag die niet werd verleend, door de organisator (deels) aanvullende VIP-pakketten worden verleend, hetzij financieel bijgedragen worden, in overleg met de gemeente, in gemeenschapsbevorderende initiatieven. Deze bijdrage kan, in overleg, gespreid worden over de duur van de overeenkomst. Desgevallend wordt in het laatste jaar van de overeenkomst, indien niet wordt voldaan aan deze voorwaarde, de nog openstaande tegenwaarde in mindering gebracht van de subsidie zoals bedoeld in artikel 5 van de overeenkomst.
Aan de algemene doelstellingen zoals bedoeld in artikel 11, §2 van voornoemde overeenkomst dient wel voldoende uitvoering gegeven, binnen de mogelijkheden van de stand van zaken van de coronapandemie, vooraleer een verhoging zoals bedoeld in artikel 5 wordt toegekend.

 

Artikel 26

Voor de jeugdwerkinitiatieven die in het najaar 2020 niet (kunnen) worden gecontroleerd op hun naleving van de vereisten van het charter (de charters) zoals bedoeld in hoofdstuk 4 van het subsidiereglement lokaal jeugdwerk, kan die controle nog uitgevoerd worden in het voorjaar 2021. De lokalensubsidie die betrekking heeft op het kalenderjaar 2020 wordt dan uitbetaald in 2021, onverminderd de mogelijkheid om ook een lokalensubsidie die betrekking heeft op het kalenderjaar 2021 aan te vragen.

 

Artikel 27

In geval van fraude, valse verklaringen of, in geval van korting cfr. artikel 13, §2 er een bewuste onderbenutting is, kan de gemeente Wevelgem beslissen om hetzij de subsidie terug te vorderen, hetzij alsnog de regels zoals van toepassing vóór de federale fase van het rampenplan werd afgekondigd toe te passen.

 

Artikel 28

Het reglement houdende gemeentelijke maatregelen die de financiële gevolgen van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, milderen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 3 juli 2020 en verlengd door het college van burgemeester en schepenen van 29 oktober 2020, wordt opgeheven.
Uitgaven, vrijstellingen of verminderingen als dusdanig of voor evenementen of activiteiten die reeds werden in aanmerking genomen voor toepassing van het reglement van 3 juli 2020 (en verlenging) komen niet in aanmerking voor toepassing van onderhavig reglement.