Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor de heraanleg van de Hondschotestraat.
Na de eerste twee fases van de revitalisering van het bedrijventerrein Gullegem-Moorsele (deel A en deel B) betreffen de weg- en rioleringswerken in de Hondschotestraat (deel C) het sluitstuk van grote infrastructuurwerken in Gullegem.
Op vandaag is de hoofdas van de Hondschotestraat geen fietsveilige weg: een brede rijweg in beton met aan weerszijden een aanliggend fietspad. De zijstraat richting Muizelstraat betreft een rijweg in asfalt met aan de zuidzijde een smal fietspad.
De doelstelling van dit project is dan ook om vrijliggende fietspaden te voorzien. In de hoofdas gebeurt dit door middel van enkelrichtingsfietspaden van 1,75 m breed. Er wordt aan één zijde (noordzijde) een volwaardig voetpad voorzien. Daarnaast wordt heel wat ontharding voorzien, waarbij groenzones gevuld worden met bomen en beplanting. Ook in het parkeren wordt meer structuur gebracht door de aanleg van parkeervakken in betonstraatstenen. In de zijstraat richting Muizelstraat wordt een dubbelrichtingsfietspad van 3 m breed voorzien.
Er wordt ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waarbij een scheiding tussen afvalwater en hemelwater gebeurt.
De werken kunnen als volgt worden omschreven:
DWA-riolering
Voor de afvoer van het afvalwater wordt gekozen om over het volledige project een gravitair stelsel aan te leggen. Er wordt gestreefd naar een maximale afkoppeling op privaat domein.
Het afvalwater van de Hondschotestraat wordt aangesloten op de bestaande Aquafin-collector op verscheidene locaties. De riolering watert oostwaarts af richting de Ballingstraat. Positief voor deze collector is dat het hemelwater afgekoppeld wordt en dus niet meer op de collector terecht komt.
RWA-riolering
Het westelijk deel van het RWA-stelsel (ten westen van de Noordstraat) watert af richting het aangelegde bufferbekken in de Muizelstraat. Afwaarts van dit gescheiden stelsel bevindt zich reeds een knijpconstructie in bestaande toestand om vertraagd te lozen op de Heulebeek. Het centrale gedeelte sluit aan op de bestaande koker (2 000 x 1 000 mm) die vertraagd loost op de Heulebeek. Het oostelijk gedeelte watert oostwaarts af en sluit aan op de bestaande riool (1 200 mm) die vertraagd afgevoerd wordt richting de Steenbeek.
Voor de RWA-riolering werd er rekening gehouden met de opgelegde buffereisen van 250 m³/ha voor lozing op de Heulebeek en 410 m³/ha voor lozing op de Steenbeek.
Er wordt gekozen om buffering te voorzien in de rioleringsbuizen.
Het RWA-stelsel werd gedimensioneerd volgens de code van goede praktijk, waarbij de controleberekening bij de 20-jaarlijkse bui werd uitgevoerd.
Wegenis hoofdas Hondschotestraat
De hoofdas is een brede rijweg in asfalt van 6,60 m breed (inclusief kantstrook). Aan weerszijden bevinden zich fietspaden met een breedte van 1,75 m. Die fietspaden zijn vrijliggend van de rijweg en worden aangelegd in beton aan de zuidzijde en (rode) betonstraatstenen aan de noordzijde. Tussen de fietspaden en de rijweg is een groenzone, een oprit of een parkeerstrook gelegen. De opritten en de parkeerstroken worden uitgevoerd in betonstraatstenen (kleur: respectievelijk grijs en antraciet). Ter hoogte van inritten van een bedrijf wordt de oprit aangelegd in uitgewassen beton. Aan de noordzijde bevindt zich nog een voetpad van 1,50 m breed in betonstraatstenen.
Zijstraat Hondschotestraat (richting Muizelstraat)
De zijstraat bestaat ook uit asfalt en is 6 m breed (exclusief kantstrook). Aan de zuidzijde is een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad gelegen van 3 m breed. Het dubbelrichtingsfietspad wordt aangelegd in asfaltverharding. Tussen rijweg en dubbelrichtingsfietspad is een groenzone gelegen. Aan de noordzijde is een berm voorzien of plaatselijk een oprit in uitgewassen beton.
De omgevingsvergunningsaanvraag behelst volgende uit te voeren handelingen:
Verharden van de publieke ruimte
Omwille van een volledig nieuw wegenisprofiel veranderen heel wat onverharde zones van locatie en treden er veranderingen op in het ontwerp t.o.v. de bestaande toestand. Het inplantingsplan van de ontworpen toestand omvat een vlekkenplan waarbij alle zones voor het verharden van bestaande verharding in kaart gebracht worden. Op heden is een groot deel van het volledige projectgebied verhard, met uitzondering van de bermen. Door de aanleg van het vrijliggend fietspad in de bestaande berm wordt er bijkomend verhard.
Rooien van bomen
Omwille van de aanleg van een vrijliggend fietspad en de herinrichting van de ventweg dienen enkele bestaande bomen gerooid te worden.
Omwille van de werken aan de nutsleidingen dienen voorafgaandelijk al enkele bomen gerooid te worden. Dit betreft de bomen aan de zuidzijde van de Hondschotestraat. Het rooien van deze bomen werd reeds aangevraagd in een afzonderlijke omgevingsvergunningaanvraag en werd vergund op 11 april 2023.
De te rooien bomen zullen ruim gecompenseerd worden. Er worden 44 nieuwe bomen (Tilia tomentosa ‘Brabant’) voorzien aan de zuidzijde en 26 nieuwe bomen (Acer monspessulanum) aan de noordzijde.
Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad stelde reeds op 8 september 2022 het rooilijnplan ‘Hondschotestraat’ definitief vast. Op vraag van Aquafin wordt ter hoogte van het pompstation in de Hondschotestraat een wijziging van die rooilijn doorgevoerd. Hiertoe werd een rooilijnplan bis opgemaakt door landmeter-expert Koen Roelandt op 18 april 2023.
Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor de heraanleg van de Hondschotestraat.