Terug
Gepubliceerd op 05/10/2023

Besluit  gemeenteraad

do 06/07/2023 - 19:00

Vzw Sociale Economie Wevelgem

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marie De Clerck, Yves Goddeeris, gemeenteraadsleden
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Er wordt een occasionele nominatieve subsidie aan vzw Sociale Economie Wevelgem toegekend.

Feiten, context en argumentatie

Sociale Economie Wevelgem vzw (SEW) werd in 2011 opgericht n.a.v. de stopzetting van de werking van vzw Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap van Wevelgem.

SEW heeft als voornaamste doel initiatieven te nemen ter stimulering van de lokale werkgelegenheid met een bijzondere aandacht voor de inschakeling van kansengroepen op de arbeidsmarkt. Daartoe ontwikkelt de vereniging allerlei initiatieven en projecten inzake sociale tewerkstelling en/of opleiding, begeleiding en werkervaring vanuit Wevelgem en besteedt daarbij bijzondere aandacht aan lokale werkgelegenheid ten dienste van de bevolking van Wevelgem. De vereniging heeft ‘Dienstenbedrijf Wevelgem’ als sui-generis afdeling om tewerkstelling uit te voeren in het kader van de regelgeving met betrekking tot de dienstencheques. (cfr. artikel 3 van de statuten van SEW)

SEW focust zich de facto op de dienstverlening 'poetsen aan huis' als dienstencheque-onderneming. Hiermee begeeft de vzw zich op een markt waarop ook veel private dienstencheque-ondernemingen actief zijn.

SEW heeft een groot maatschappelijk belang (in de gemeente Wevelgem): enerzijds is het een belangrijke werkgever (de vzw heeft 116 schoonma(a)k(st)ers in dienst), anderzijds maken 829 gezinnen gebruik van de dienstverlening van de vzw.

 

De gemeente is in de vzw vertegenwoordigd in het bestuursorgaan en in de algemene vergadering (cfr. beslissingen van de gemeenteraad van 8 november 2019). Mede gelet op de belangrijke maatschappelijke toegevoegde waarde van SEW, is de gemeente een belangrijk en vaak eerste aanspreekpunt in dit verband. De opvolging en continuïteit van SEW is dan ook een belangrijke doelstelling voor de gemeente (cfr. ook verwijzing in het meerjarenplan 2020-2025 onder prioritair actieplan 4 (Wevelgem voert een inclusief beleid) van prioritaire beleidsdoestelling 1 (De gemeente is een partner voor zijn inwoners): De werking van de vzw SEW (sociale economie Wevelgem) wordt opgevolgd. De continuïteit van deze tewerkstelling moet gewaarborgd blijven vanuit de best passende structuur.).

 

De algemene vergadering van SEW van 8 mei 2023 keurde de jaarrekening 2022 goed. Er werd vastgesteld dat het verlies van de vzw in werkjaar 2022 is opgelopen tot 132 956,12 euro. Hiermee vertoont de balans een beperkt eigen vermogen van 3 135 euro.

 

Ook de sector van de dienstencheque-ondernemingen wordt geconfronteerd met sociaal-ecomisch uitdagende en woelige tijden. De sterke inflatie zorgt ervoor dat er een groeiende kloof ontstaan is tussen enerzijds de inruilwaarde die ontvangen wordt per dienstencheque en anderzijds de (geïndexeerde) verloning van de poetshulpen. Een inflatie van het niveau van 2022 was onvoorzien en ongezien, dit nog versterkt door de grote inzet van papieren dienstencheques (waarvan de inruilwaarde wordt bepaald op uitgiftedatum en niet op prestatiedatum). Bovendien is de verloning van de poetshulpen binnen SEW een stukje hoger dan deze vastgelegd in de CAO afgesloten in het paritair subcomité 322.01. Deze lonen liggen wel lager dan de laagste lonen binnen de lokale besturen.

 

De afgelopen jaren werden verschillende inspanningen geleverd door de vzw om de financiën te verbeteren (o.a. een verhoogde klantenbijdrage per dienstencheque). De algemene vergadering stelde op 8 mei 2023 vast dat intern geen bijkomende inspanning geleverd kan worden en dat de vzw bijgevolg op korte termijn op zoek moet naar een overnemer voor de activiteiten.

De algemene vergadering drukt de uitdrukkelijke wens uit om een overnemer te zoeken die volgende kan garanderen:

  1. Werkzekerheid en stabiliteit voor alle poetshulpen;
  2. Verankering in en door Wevelgem;
  3. Sociale klemtoon (missie) in het belang van alle poetshulpen.

Vooral de sociale klemtoon reduceert het aantal potentiële en geloofwaardige kandidaten in de regio tot één, nl. vzw Comforte met hoofdzetel in Zwevegem. Vzw Comforte maakt deel uit van de sociale netwerkorganisatie Ubuntu.

De lonen vanuit vzw Comforte sluiten aan bij die van het Paritair Comité (pc), dat is ook voor andere regionale spelers het geval. Bij SEW liggen deze omwille van historische redenen hoger. Een financiële inspanning van de poetshulpen zal dus noodzakelijk zijn. Daarenboven stelt vzw Comforte twee voorwaarden: zij zullen geen verliezen van SEW overnemen, daarnaast moet SEW zelf instaan voor eventuele overgangsmaatregelen. 

De algemene vergadering stelt verder dat SEW bijgevolg bijkomende financiële middelen zal nodig hebben om de toekomst van de tewerkstelling te garanderen. 

 

Het is duidelijk dat een herstructuering binnen SEW, en meer bepaald een overname aangewezen is om de werking levensvatbaar te houden. Hierbij zal voldoende aandacht moeten zijn voor de overname van het personeel. Op vandaag is er een beperkt verschil in verloning, vakantiedagen (anciënniteitsdagen), feestdagen (11 juli) en maaltijdcheques.

 

De algemene vergadering van SEW verzocht op 8 mei 2023 om op korte termijn in overleg te gaan met de gemeente Wevelgem. Op korte termijn moet duidelijkheid geschapen worden over de toekomst van SEW en het financieel engagement vanuit de gemeente. Op basis hiervan kunnen de formele gesprekken met vzw Comforte en de vakbondsorganisaties aangevat worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 15 mei 2023 kennis van voornoemde vraag en richtte hiertoe een taskforce op.

 

Vanuit de verminderde inflatie, die wel nog altijd doorwerkt, en de verhoogde klantenbijdrage is de prognose van het verlies voor 2023 op dit moment ± 80 000 euro. SEW vraagt om dit bij te passen vanuit de gemeente.

 

Er wordt vanuit het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om een occasionele nominatieve subsidie van maximaal 100 000 euro toe te kennen aan SEW. De overnamegesprekken moeten verder met gepaste spoed afgerond worden tot een concreet overnamevoorstel waarna SEW in vereffening kan worden gesteld.

Meerjarenplan en budget

De subsidie wordt voorzien op rekening PB1-ACT12/0550-00/649606 van het exploitatiekrediet.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 mei 2023: oprichting taskforce in functie van toekomst van SEW.
  • Beslissingen van de gemeenteraad van 8 november 2019: aanduiden vertegenwoordigers algemene vergadering en voordracht kandidaat-bestuurders SEW.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 5 juli 2019: wijziging statuten SEW.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 mei 2011: statuten SEW.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41, 2de lid, 4, 23°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Er wordt een occasionele nominatieve subsidie toegekend aan vzw Sociale Economie Wevelgem die wordt aangewend om de continuïteit van de werking van de vzw te verzekeren, i.e. in het bijzonder de betaling van de lonen en andere vaste exploitatiekosten (bv. verzekering).

 

Artikel 2
De nominatieve subsidie, cfr. artikel 1, wordt uitbetaald a.h.v. financiële verantwoordingsnota’s vanuit de vzw in functie van de liquiditeit, met een visum door de financieel directeur per uit te betalen deel. De subsidie is begrensd tot 100 000 euro.

 

Artikel 3

De nominatieve subsidie, cfr. artikel 1, wordt toegekend onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de vzw zich engageert om de stappen in functie van een herstructuring met de gepaste en nodige spoed verder te zetten, in functie van het voorleggen van een concreet overnamevoorstel. In dit overnamevoorstel moet de werkzekerheid voor de poetshulpen en de continuïteit van de dienstverlening op het grondgebied van de gemeente verzekerd worden. Vzw Sociale Economie Wevelgem houdt de gemeente op de hoogte van de voortgang in dit verband.