Er wordt kennis genomen van de goedkeuringsbeslissing over de jaarrekening 2021 van de provinciegouverneur.
De gemeenteraad stelde de jaarrekening 2021 vast op 10 juni 2022 (deel gemeente en definitieve vaststelling). De jaarrekening 2021 werd bezorgd aan de toezichthoudende overheid via het loket BBC-DR op 22 juni 2022. De beslissingen van de gemeenteraad en de jaarrekening 2021 werden tevens via het digitaal loket doorgestuurd op 27 juni 2022.
De provinciegouverneur heeft, in het kader van het bestuurlijk toezicht, de jaarrekening 2021 goedgekeurd. Het nazicht van dit beleidsrapport gaf aanleiding tot een aantal bemerkingen van technische aard. Het wegwerken van deze bemerkingen strekt tot aanbeveling.
Neemt kennis van de goedkeuringsbeslissing van de provinciegouverneur van 6 september 2022 naar aanleiding van het bestuurlijk toezicht op de jaarrekening 2021, alsook van de technische opmerkingen bij dit beleidsrapport.
Raming: 164 960,08 euro (incl. taksen, bijdragen en kosten) per jaar, waarvan 30 434,98 euro (incl. taksen, bijdragen en kosten) per jaar ten laste van gemeente Wevelgem.
Openbare procedure.
Axa Belgium nv zegde de polis voor de hospitalisatieverzekering voor het gemeente- en OCMW-personeel op met ingang van 1 januari 2023.
De lokale besturen zijn verplicht om een hospitalisatieverzekering aan te bieden aan hun personeel (hoofdverzekerden) en kunnen dit ook aanbieden aan de gepensioneerde personeelsleden en aan de gezinsleden van de personeelsleden en de gepensioneerde personeelsleden (nevenverzekerden).
Er moet bijgevolg een nieuwe overheidsopdracht gevoerd worden.
Er wordt voorgesteld om de overheidsopdracht voor de collectieve hospitalisatieverzekering voor het gemeente- en OCMW-personeel in één opdracht samen te voegen waarbij het aangewezen is dat de gemeente Wevelgem de procedure zal voeren en mede in naam van het OCMW bij de gunning van de opdracht zal optreden. Gezamenlijk aanbesteden kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.
In het kader van de opdracht 'het afsluiten van een collectieve hospitalisatieverzekering ten behoeve van het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel' werd een bestek met referte PD/LG/2022/01 opgesteld.
Er wordt voorgesteld om de duurtijd van de opdracht vast te leggen op 3 jaar, met ingang van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025, met bepaling dat na deze periode de overeenkomst stilzwijgend verlengd wordt voor telkens een periode van één kalenderjaar, behoudens opzegging per aangetekende brief door de opzeggende partij (door de verzekeraar of door de aanbestedende overheid) te versturen tenminste zes maanden voor de vervaldag van de polis.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op:
Voornoemde ramingen omvatten de geraamde premies voor de hoofdverzekerden en voor de nevenverzekerden. De premies van de hoofdverzekerden komen ten laste van respectievelijk de gemeente en het OCMW, en dit voor respectievelijk het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel. De premies van de nevenverzekerden komen ten laste van de nevenverzekerden en worden rechtstreeks door de verzekeraar aan hen gefactureerd.
Het bedrag van de premies voor de hoofdverzekerden wordt geraamd op:
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht betreft de uitgave voor de premies van de hoofdverzekerden die gemeentepersoneel zijn en wordt aangerekend op de algemene rekening 622210 van de beleidsitems waarop het personeel geboekt staat voor wie de verzekering afgesloten wordt.
Artikel 1
Het bestek met referte PD/LG/2022/01 met als voorwerp 'het afsluiten van een collectieve hospitalisatieverzekering ten behoeve van het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel' en de raming voor deze opdracht, opgesteld door mevrouw Lynn Geeraert, diensthoofd Personeel, worden goedgekeurd.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op:
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op Europees niveau.
Er wordt een beroep gedaan op de aankoopcentrale Creat voor de opdracht van de aanmaak en verdeling van de elektronische maaltijdcheques voor het gemeentepersoneel.
Gemeente en OCMW Wevelgem doen op heden een beroep op de aankoopcentrale Creat van Farys voor de aanmaak en verdeling van de elektronische maaltijdcheques aan het gemeentepersoneel (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 14 september 2018). De leverancier van de maaltijdcheques is Sodexo Pass Belgium nv. Deze raamovereenkomst loopt tot en met 31 oktober 2022.
Gemeente en OCMW Wevelgem kunnen als lid van TMVS een beroep op de raamovereenkomsten van aankoopcentrale Creat. TMVW heeft als aankoopcentrale voor Creat, die op haar beurt als aankoopcentrale optreedt, een overheidsopdracht geplaatst voor een ‘raamovereenkomst voor het aanmaken en distribueren van elektronische maaltijdcheques, cadeaucheques, ecochecques, sport- en cultuurcheques’.
Creat biedt dus opnieuw als aankoopcentrale de mogelijkheid aan gemeente en OCMW Wevelgem om toe te treden tot de nieuwe raamovereenkomst die werd afgesloten met Sodexo Pass Belgium nv. Deze raamovereenkomst, genoemd 'raamovereenkomst voor het aanmaken en distribueren van elektronische maaltijdcheques, cadeaucheques, ecocheques, sport- en cultuurcheques', loopt tot en met 31 december 2025, waarbij deelopdrachten steeds afgesloten worden voor een periode van 4 jaar en waarbij bijgevolg de einddatum van de basisraamovereenkomst kan overschreden worden.
Er wordt verwezen naar het bestek en de toelichting als bijlage toegevoegd.
Er wordt voorgesteld om vanaf 1 november 2022 opnieuw een beroep te doen op de aankoopcentrale Creat en om in te stappen in de nieuwe raamovereenkomst.
Vergelijking met de vorige raamovereenkomst:
Uitgaande van het totaal aantal toegekende maaltijdcheques in 2021 en op basis van de huidige zichtwaarde van 8 euro per maaltijdcheque, wordt de totale opdracht geraamd op 324 698,27 euro (excl. btw), hetzij 392 884,91 euro (incl. btw) per jaar.
Vermeerderd met een eenmalige opstartkost van ca. 700 euro (excl. btw) voor het opstartjaar wordt de totale opdracht voor de resterende duur van kalenderjaar 2022 (instap vanaf 1 november 2022 - maaltijdcheques oktober, november en december 2022) geraamd op 81 874,57 euro (excl. btw), hetzij 99 068,23 euro (incl. btw).
De uitgave wordt aangerekend op algemene rekening 623040 (bijdrage maaltijdcheques) van de verschillende beleidsitems van het exploitatiekrediet.
Artikel 1
Beslist om vanaf 1 november 2022 opnieuw een beroep te doen op de aankoopcentrale Creat voor de plaatsing van de overheidsopdracht 'aanmaak en verdeling van de elektronische maaltijdcheques aan het gemeentepersoneel' via de raamovereenkomst voor het aanmaken en distribueren van elektronische maaltijdcheques, cadeaucheques, ecocheques, sport- en cultuurcheques.
Raming: 166 868 euro (excl. btw), hetzij 201 910,28 euro (incl. btw).
Vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 september 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'sportcentrum Wevelgem, bouwen nieuwe kleedkamers' toe te wijzen aan Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 22.2057 CVSV (centrale verwarming, sanitair en ventilatie) opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, St.-Idesbaldusstraat 9 te 8630 Veurne, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 166 868 euro (excl. btw), hetzij 201 910,28 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB2-ACT18/0742-00/221007/I-PB2-AP6 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 22.2057 CVSV en de raming voor de opdracht 'sportcentrum Wevelgem, bouwen nieuwe kleedkamers: lot technieken - centrale verwarming, sanitair en ventilatie (CVSV)', opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 166 868 euro (excl. btw), hetzij 201 910,28 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Raming: 35 694,75 euro (excl. btw), hetzij 43 190,65 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 september 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'sportcentrum Wevelgem, bouwen nieuwe kleedkamers' toe te wijzen aan Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 22.2057 elektriciteit opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, St.-Idesbaldusstraat 9 te 8630 Veurne, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 35 694,75 euro (excl. btw), hetzij 43 190,65 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB2-ACT18/0742-00/221007/I-PB2-AP6 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 22.2057 elektriciteit en de raming voor de opdracht 'sportcentrum Wevelgem, bouwen nieuwe kleedkamers: lot technieken - elektriciteit', opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 35 694,75 euro (excl. btw), hetzij 43 190,65 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Raming: 171 434 euro (excl. btw), hetzij 207 435,14 euro (incl. btw).
Vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 september 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'sportcentrum Moorsele, bouwen nieuwe kleedkamers' toe te wijzen aan Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 22.2056 CVSV (centrale verwarming, sanitair en ventilatie) opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, St.-Idesbaldusstraat 9 te 8630 Veurne, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 171 434 euro (excl. btw), hetzij 207 435,14 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB2-ACT18/0742-00/221007/I-PB2-AP6 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 22.2056 CVSV en de raming voor de opdracht 'sportcentrum Moorsele, bouwen nieuwe kleedkamers: lot technieken - centrale verwarming, sanitair en ventilatie (CVSV)' opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 171 434 euro (excl. btw), hetzij 207 435,14 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Raming: 46 066,50 euro (excl. btw), hetzij 55 740,47 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 29 september 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht 'sportcentrum Moorsele, bouwen nieuwe kleedkamers' toe te wijzen aan Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 22.2056 elektriciteit opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, St.-Idesbaldusstraat 9 te 8630 Veurne, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 46 066,50 euro (excl. btw), hetzij 55 740,47 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB2-ACT18/0742-00/221007/I-PB2-AP6 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 22.2056 elektriciteit en de raming voor de opdracht 'sportcentrum Moorsele, bouwen nieuwe kleedkamers: lot technieken - elektriciteit', opgesteld door de ontwerper technieken, Studiebureau Viaene bv, in opdracht van Pyramid-Formanova Architecten- & Ingenieursbureau bv, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 46 066,50 euro (excl. btw), hetzij 55 740,47 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Raming: 49 586,78 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In het kader van de opdracht 'aankoop mobiele geluidsinstallatie' werd een bestek met nr. 2739/04922 opgesteld door de heer Servaas Boucquey, dienst Cultuur.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 49 586,78 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening 0710-00/230100/IP-OVERIG van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2739/04922 en de raming voor de opdracht 'aankoop mobiele geluidsinstallatie', opgesteld door de heer Servaas Boucquey, dienst Cultuur, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 49 586,78 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Raming: 44 214,88 euro (excl. btw), hetzij 53 500 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De gemeenteraad verleende in zitting van 8 juli 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van de opdracht 'slopen en ontharden van een schoolgebouw in de Sint-Janstraat 18: aanstellen ontwerper en veiligheidscoördinator', met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 13 juli 2022 om de plaatsingsprocedure te starten. Naar aanleiding van deze prijsvraag werden evenwel geen regelmatige offertes ontvangen, reden die hiervoor werd opgegeven was dat de samenstelling van het ereloon geen garantie bood dat de ontwerpkosten voor de volledige studieopdracht zouden 'gedekt' zijn. Het college van burgemeester en schepenen besliste dan ook in zitting van 28 september 2022 de plaatsingsprocedure voor de opdracht 'slopen en ontharden van een schoolgebouw in de Sint-Janstraat 18: aanstellen ontwerper en veiligheidscoördinator' stop te zetten.
Het is derhalve aangewezen het aanvankelijke bestek wat bij te sturen en een nieuwe plaatsingsprocedure op te starten.
In het kader van de opdracht 'slopen en ontharden van een schoolgebouw in de Sint-Janstraat 18: aanstellen ontwerper' werd een bestek met nr. 2745/05522 opgesteld door de heer Lucas Vanneste, dienst Openbare Infrastructuur en Mobiliteit.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 44 214,88 euro (excl. btw), hetzij 53 500 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB3-ACT11/0680-00/220007/I-PB3-AP4 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2745/05522 voor de opdracht 'slopen en ontharden van een schoolgebouw in de Sint-Janstraat 18: aanstellen ontwerper', opgesteld door de heer Lucas Vanneste, dienst Openbare Infrastructuur en Mobiliteit, wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 44 214,88 euro (excl. btw), hetzij 53 500 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De afsprakennota 2022-22 met Intercommunale Leiedal 'opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wevelgem Kern in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' wordt goedgekeurd.
De basisraming en herzieningsraming bedragen respectievelijk 38 423,87 euro (vrij van btw) en 27 810,55 euro (vrij van btw).
De opdracht voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Wevelgem Kern werd toegewezen aan Intercommunale Leiedal (beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 januari 2018), en dit volgens de bepalingen opgenomen in de afsprakennota 2017-76 voor een basisraming van 58 250,73 euro (vrij van btw) (goedgekeurd door de gemeenteraad op 8 december 2017). Binnen deze opdracht werd in de periode 2017-2019 reeds een startnota opgemaakt met publieke raadpleging en een ontwerp van scopingnota.
Om een goede afstemming van dit RUP met het traject voor het Masterplan Wevelgem te verzekeren, lag de procedure voor de opmaak van dit RUP een tijd stil en werd ook beslist om de 2 centrumpleinen van Wevelgem niet langer mee te nemen in het plangebied. Aangezien de procedure van voornoemde opdracht langer dan één jaar onderbroken werd, moet - conform de afsprakennota 2017-76 - een nieuwe afsprakennota opgemaakt worden.
Een nieuwe afsprakennota 2022-22 ligt dus voor om dit RUP af te werken, en dit voor een basisraming van 38 423,87 euro (vrij van btw) en een herzieningsraming van 27 810,55 euro (vrij van btw).
De ontwerper, Intercommunale Leiedal, staat in voor de opmaak van een gemeentelijk RUP voor de kern van Wevelgem en de landelijke woonconcentratie ‘Mollegat’. Dit RUP wordt opgemaakt in uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) dat in 2006 definitief werd goedgekeurd door de deputatie van de provincie West-Vlaanderen.
Via dit RUP worden volgende elementen behandeld:
De situering en afbakening van het plangebied zijn opgenomen in bijlage 3 van de afsprakennota.
Het gemeentelijk RUP zal opgesteld worden conform de vigerende Vlaamse codex ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten en omzendbrieven van toepassing. De opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport, een planmilieueffectenrapport en/of een mobiliteitseffectenrapport is niet standaard voorzien in de basisraming. Indien dit gewenst of noodzakelijk is, kunnen deze documenten als bijkomende prestaties worden opgemaakt.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB3-ACT21/0600-00/214100/I-PB3-AP7.
De basisraming en herzieningsraming bedragen respectievelijk 38 423,87 euro (vrij van btw) en 27 810,55 euro (vrij van btw).
Artikel 1
Keurt de afsprakennota 2022-22 met Intercommunale Leiedal 'opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wevelgem Kern in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' goed.
De afsprakennota 2022-41 met Intercommunale Leiedal 'opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gullegem Kern in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' wordt goedgekeurd.
De basisraming en herzieningsraming bedragen respectievelijk 29 313,53 euro (vrij van btw) en 21 893,91 euro (vrij van btw).
De opdracht voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Gullegem Kern werd toegewezen aan Intercommunale Leiedal (beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 september 2017), en dit volgens de bepalingen opgenomen in de afsprakennota 2017-13 voor een basisraming van 46 524,33 euro (vrij van btw) (goedgekeurd door de gemeenteraad op 7 juli 2017). Binnen deze opdracht werd in de periode 2017-2021 reeds een startnota opgemaakt met publieke raadpleging, een definitieve scopingnota goedgekeurd en een voorstel tot voorontwerp opgemaakt.
Tijdens de publieke raadpleging van de startnota waren er heel wat reacties op de visie op de ontwikkeling van het gebied Ballingstraat-Driemasten als een dynamisch groen en recreatief koppelingsgebied. Vooral het voorzien van bijkomende woningen in dit gebied (Talent Hosptilality) werd vanuit de hogere overheden negatief geadviseerd. De gemeente stemde hiervoor verder af met de deputatie van de provincie West-Vlaanderen. Daarnaast werd voor de centrumvernieuwing voor Gullegem een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Een belangrijk aandachtspunt is de inpasbaarheid van het nieuwe ontwerp in het nog op te maken RUP. Omwille van de bijkomende en noodzakelijke afstemming m.b.t. het koppelingsgebied en de centrumvernieuwing lag de procedure voor de opmaak van dit RUP enige tijd stil. Uiteindelijk werd beslist om het koppelingsgebied niet langer mee te nemen in het plangebied en is er intussen meer duidelijkheid over het concrete ontwerp voor het centrum van Gullegem. Hierdoor kan de procedure voor de opmaak van een gebiedsdekkend RUP voor de woonkern van Gullegem worden verdergezet.
Aangezien de procedure van voornoemde opdracht langer dan één jaar onderbroken werd, moet - conform de afsprakennota 2017-13 - een nieuwe afsprakennota opgemaakt worden.
Een nieuwe afsprakennota 2022-41 ligt dus voor om dit RUP af te werken, en dit voor een basisraming van 29 313,53 euro (vrij van btw) en een herzieningsraming van 21 893,91 euro (vrij van btw).
De ontwerper, Intercommunale Leiedal, staat in voor de opmaak van een gemeentelijk RUP voor de kern van Gullegem. Dit RUP wordt opgemaakt in uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS), dat in 2006 definitief werd goedgekeurd door de deputatie van de provincie West-Vlaanderen.
Via dit RUP worden volgende elementen behandeld:
De situering en afbakening van het plangebied zijn opgenomen in bijlage 3 van de afsprakennota. Met uitzondering van het RUP Gullegem Marktplein werden de plangebieden van de reeds bestaande gewestelijke en gemeentelijke RUP's niet opgenomen in het plangebied van dit RUP.
Het gemeentelijk RUP zal opgesteld worden conform de vigerende Vlaamse codex ruimtelijke ordening en de uitvoeringsbesluiten en omzendbrieven van toepassing. De opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport, een planmilieueffectenrapport en/of een mobiliteitseffectenrapport is niet standaard voorzien in de basisraming. Indien dit gewenst of noodzakelijk is, kunnen deze documenten als bijkomende prestaties worden opgemaakt.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening PB3-ACT21/0600-00/214007/I-PB3-AP7.
De basisraming en herzieningsraming bedragen respectievelijk 29 313,53 euro (vrij van btw) en 21 893,91 euro (vrij van btw).
Artikel 1
Keurt de afsprakennota 2022-41 met Intercommunale Leiedal 'opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gullegem Kern in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' goed.
Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project Burgerloket' met stad Mechelen.
Het subsidieprogramma Gemeente zonder gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een investeringsplan van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. De Europese Unie financiert het initiatief mee vanuit het economische herstelinstrument via NextGenerationEU.
Het investeringsplan Vlaamse Veerkracht zorgt voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. Het relanceplan is onderverdeeld in zeven speerpunten, digitale transformatie is daar één van.
Tussen september 2021 en september 2022 werden zeven subsidie-oproepen gelanceerd, voor verschillende soorten projecten. Stad Mechelen heeft een projectdossier opgemaakt binnen de oproep grootschalige transformatie - innovatieve dienstverlening, namelijk het project Burgerloket. Om dit dossier een grotere slagkracht te geven, konden andere gemeenten zich bereid verklaren om dit project te ondersteunen.
In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 9 februari 2022 werd principieel beslist om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de stad Mechelen in functie van de subsidieaanvraag voor het project Burgerloket.
De Vlaamse regering besliste op 13 mei 2022 om het project Burgerloket van de stad Mechelen goed te keuren.
Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project Burgerloket', in bijlage, met stad Mechelen.
Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente'' met gemeente Deerlijk.
Het subsidieprogramma Gemeente zonder gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een investeringsplan van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. De Europese Unie financiert het initiatief mee vanuit het economische herstelinstrument via NextGenerationEU.
Het investeringsplan Vlaamse Veerkracht zorgt voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. Het relanceplan is onderverdeeld in zeven speerpunten, digitale transformatie is daar één van.
Tussen september 2021 en september 2022 werden zeven subsidie-oproepen gelanceerd, voor verschillende soorten projecten. Gemeente Deerlijk heeft een projectdossier opgemaakt binnen de oproep werkplek van de toekomst, namelijk het project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente'. In het kader van de uitvoering van de actieplannen inzake dienstverlening die opgenomen zijn in het meerjarenplan, is het een opportuniteit om mee te participeren in dit traject.
In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 23 maart 2022 werd principieel beslist om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de gemeente Deerlijk in functie van de subsidieaanvraag voor het project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente'.
De Vlaamse regering besliste op 17 juni 2022 om het project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente' van de gemeente Deerlijk goed te keuren.
Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project 'Naar een open, nabij en loketvrij huis van de gemeente'', in bijlage, met gemeente Deerlijk.
Het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met stad Kortrijk wordt goedgekeurd.
Sinds 2012 doet de gemeente Wevelgem een beroep op het GAS-team van de stad Kortrijk voor de afhandeling van de dossiers die aanleiding kunnen geven tot een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). De gemeenteraad van 13 december 2019 keurde hiertoe een (geactualiseerde) samenwerkingsovereenkomst goed.
Stad Kortrijk wenst, met ingang van 1 januari 2023, de dossierkost die wordt aangerekend voor een Wevelgems GAS-dossier te verhogen (brief in bijlage). Hiertoe wordt een addendum ter goedkeuring voorgelegd.
Hecht zijn goedkeuring aan het addendum, in bijlage, bij de samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Een stuk grond langs de Parkstraat, met een oppervlakte van 46,71 m², wordt verkocht aan de aangelande eigenaar.
Na de realisatie van de Parkstraat-Visserijstraat bleef nog restgrond langs deze nieuwe gerealiseerde weg. Deze ligt in een zone voor halfopen en open bebouwing in het BPA. Verschillende aangelanden toonden al interesse en vroegen ook of er garages kunnen gebouwd worden. De restgrond kan in principe bebouwd worden als geheel. De mogelijkheid bestaat ook om de aangelande percelen in de Menenstraat te splitsen en samen met deze restgrond te laten ontwikkelen.
Een aantal aangelanden wensen te kopen. Een landmeter werd daarom aangesteld om een metingsplan en schattingsverslag te maken. Het restperceel werd daarbij opgesplitst volgens de aansluiting met de percelen uit de Menenstraat (nrs. 171 t.e.m. 183). Ondertussen realiseerde een ontwikkelaar ook een verkaveling en een woning. De riolering van deze woning en toekomstige woningen sluit aan op de voorziene aansluiting in de Parkstraat. Een bijkomende buis werd hiervoor aangelegd parallel met de Parkstraat. De grond boven deze rioleringsbuis wordt niet mee verkocht.
Een metingsplan werd opgemaakt. De waarde werd bepaald op 225 euro/m², gezien het hier waardevolle bouwgrond/projectgrond betreft.
De gemeenteraad keurde eerder al, in zitting van 8 oktober 2021, de verkoop van de aanpalende restgrond goed aan de eigenaar-verkavelaar van het perceel Menenstraat 175. Ondertussen bereidde notaris Strobbe de akte voor voor de verkoop van de aanpalende restgrond aan de eigenaar van het perceel Menenstraat 177.
Artikel 1
Beslist een stuk grond langs de Parkstraat met een oppervlakte van 46,71 m², deel van het kadastrale perceel Wevelgem, 1ste afdeling, sectie C, nr. 287A3P, te verkopen. Het gaat om het lot 4 op het opmetingsplan van Landmeetkantoor Koen Roelandt bv van 7 juli 2021.
Artikel 2
Verkoopt dit stuk grond aan de eigenaar van de Menenstraat 177 voor de prijs van 10 510 euro.
Artikel 3
Keurt de voorliggende akte tot verkoop goed.
Artikel 4
Belast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Het subsidiereglement voor de renovatie en verfraaiing van handelspanden wordt vastgesteld.
Op 13 april 2018 werden de reglementen voor de bouw- en renovatiepremie en de toegankelijkheidspremie voor handelszaken goedgekeurd door de gemeenteraad. De bouw- en renovatiepremie had als doelstelling om de aantrekkingskracht van het handelscentrum te verhogen door er de vestiging en aantrekkelijkheid van handelszaken te stimuleren. Met het invoeren van deze premie wenste de gemeente tevens mee te werken aan het terugdringen van de leegstand in het centrum van de drie kernen.
Bij de opmaak van het Strategisch Economisch Plan werd beslist om de bouw- en renovatiepremie te evalueren en indien nodig te herwerken. Dit werd oorspronkelijk voorzien om uit te voeren in het eerste semester van 2024. Het jaarlijkse budget van 20 000 euro bleef behouden.
Naar aanleiding van een subsidieoproep van VLAIO (agentschap Innoveren en Ondernemen) werd beslist om de hervorming van voornoemde premie met voorrang te behandelen.
Er is Vlaamse cofinanciering mogelijk als gemeenten op basis van een eigen gemeentelijk reglement aan handelaars of eigenaars van handelspanden een premie toekennen voor investeringen aan het handelspand. Gemeenten kiezen uit een menu van mogelijke premies en mogen zelf ook voorstellen doen. Het is wel van belang om deze gemeentelijke premies vooral te richten op investeringen die zonder deze steun niet gemakkelijk overwogen worden, zoals de vergroening van de gevels, het optimaliseren van de indeling of het samenvoegen van panden. De maatregel blijft beperkt tot het duidelijk afgebakende kern(winkel)gebied.
De maximale steun voor onze gemeente is 100 000 euro. De Vlaamse cofinanciering is hetzelfde steunpercentage dat de gemeente vooropstelt voor de werken aan een handelspand met een maximum van 30%. De maximale overheidssteun (gemeente en Vlaanderen) wordt ook beperkt tot 70%. Zo is er steeds een substantiële eigen bijdrage van de handelaar of eigenaar van het handelspand.
In het reglement voor de renovatie- en verfraaiingspremie, dat hierbij ter goedkeuring wordt voorgelegd, wordt een financiering vanuit de gemeente van 30% voorgesteld, met een maximum van 6 000 euro. Indien de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd, legt VLAIO hetzelfde bedrag hier bovenop, waardoor de aanvrager een totale subsidie van 60%, met een maximum van 12 000 euro, kan ontvangen.
Om de handelaars nog steeds de kans te geven om ook gewone opfrissingswerken uit te voeren, die niet onder de doelstellingen van VLAIO vallen, wordt dit als aparte categorie beschouwd waarbij de gekende grensbedragen van toepassing zijn, zonder cofinanciering van VLAIO (namelijk 30% van de kosten met een maximum van 6 000 euro).
De maximale subsidie die kan verkregen worden onder dit reglement is gecumuleerd 12 000 euro in totaal per handelspand.
Voor de duidelijkheid wordt ervoor gekozen om het gemeentelijke reglement zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de voorwaarden van VLAIO. Hierdoor zal de premie in één keer uitbetaald worden in plaats van in 3 schijven. De uitbating van de handelszaak moet wel 5 jaar actief blijven in hetzelfde handelspand, zo niet kan er een terugvordering gebeuren van een deel van de steun.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB2-ACT30/0500-00/649635 van het exploitatiekrediet. Net als de maximale bijdrage van VLAIO wordt er vanuit de gemeente 100 000 euro voorzien.
Het subsidiereglement voor de renovatie en verfraaiing van handelspanden wordt vastgesteld als volgt:
Subsidiereglement voor de renovatie en verfraaiing van handelspanden
HOOFDSTUK 1: Algemeen
Artikel 1. Begripsomschrijving
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
- Handelszaak: elke onderneming waarvoor een inschrijving in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen), zoals vereist, correct is gebeurd en die tot hoofddoel heeft de rechtstreekse en persoonlijke verkoop van goederen en/of diensten aan eindverbruikers.
- Handelspand: het onroerend goed waarin een handelszaak mag worden uitgebaat conform de stedenbouwkundige voorschriften, met uitsluiting van de delen die niet uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van de uitbating van de handelszaak.
- Handelsruimte: het publiek toegankelijk gedeelte van het handelspand, waar de rechtstreekse en persoonlijke verkoop van goederen en/of diensten aan eindverbruikers plaatsvindt.
- Uitbater: de onderneming, natuurlijke persoon of rechtspersoon, die instaat voor de uitbating van de handelszaak.
- Renovatie- en verfraaiingspremie: renovatie- en verfraaiingspremie voor handelspanden.
- Bouw- en renovatiepremie: bouw- en renovatiepremie voor handelszaken, zoals gereglementeerd in de beslissing van de gemeenteraad van 13 april 2018.
Artikel 2. Renovatie en verfraaiing van handelspanden
De gemeente kent een premie toe aan eigenaars van een handelspand en uitbaters van een handelszaak binnen de grenzen van het afgebakende kernwinkelgebied zoals beschreven in artikel 6, die renovatie- en verfraaiingswerken uitvoeren.
Artikel 3. Doelstelling
De renovatie- en verfraaiingspremie heeft als doelstelling de aantrekkingskracht van het handelscentrum te verhogen door er de vestiging en aantrekkelijkheid van handelszaken te stimuleren door renovatiewerken binnen in het pand alsook aan de gevel aan te moedigen. Met het invoeren van de renovatie- en verfraaiingspremie wenst de gemeente tevens mee te werken aan het terugdringen van de leegstand in het centrum van Wevelgem, Moorsele en Gullegem. Dit door ook kosten voor het optimaliseren van de indeling van één of meerdere panden te subsidiëren.
HOOFDSTUK 2: Toepassingsgebied
Artikel 4. Begunstigden
De renovatie- en verfraaiingspremie kan aangevraagd worden door een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die kan aantonen dat hij uitbater of eigenaar is of wordt van een handelszaak of handelspand gelegen in het afgebakende kernwinkelgebied zoals beschreven in artikel 6. De uitbater, die geen eigenaar is van het handelspand, moet steeds de toestemming hebben van de eigenaar van het handelspand om bedoelde werken uit te voeren en de eigenaar bevestigt dat de commerciële activiteit die aanleiding geeft tot het toekennen van de premie met zijn toestemming gedurende een ononderbroken periode van minimaal 5 jaar na uitbetaling van de premie mag worden uitgeoefend in hetzelfde handelspand.
Artikel 5. Uitsluiting van de renovatie- en verfraaiingspremie
Komen niet in aanmerking voor de toekenning van de renovatie- en verfraaiingspremie:
- Uitbaters of eigenaars die reeds eerder een renovatie- en verfraaiingspremie voor hetzelfde handelspand ontvingen ten belope van het maximale bedrag van de premie;
- Rechtspersonen waarin één of meerdere bestuurders of vennoten belangen hebben, die reeds eerder een renovatie- en verfraaiingspremie voor hetzelfde handelspand ontvingen ten belope van het maximale bedrag van de premie;
- Uitbaters of eigenaars die reeds eerder een bouw- en renovatiepremie voor hetzelfde handelspand ontvingen; tenzij de aanvraag voor de renovatie- en verfraaiingspremie betrekking heeft op nieuwe werken uit categorie 1 of 2, zoals omschreven in artikel 7;
- Uitbaters of eigenaars van nachtwinkels of prostitutieruimtes;
- Uitbaters of eigenaars die werken uitvoeren waarvoor de totale kostprijs minder dan 2 000 euro bedraagt.
Artikel 6. Afbakening kernwinkelgebied
Enkel handelszaken gelegen in volgende straten komen in aanmerking:
§1. Centrum Wevelgem:
- Roeselarestraat: t.e.m. de nummers 127 en 106
- Stationsstraat
- Hoogstraat
- Lode De Boningestraat
- Grote Markt
- Vanackerestraat
- Menenstraat: t.e.m. de nummers 20 en 47
- Lauwestraat: t.e.m. de nummers 116 en 101
- Kortrijkstraat: t.e.m. de nummers 136 en 119
- Brugstraat: t.e.m. de nummers 79 en 74
- Deken Jonckheerestraat: t.e.m. de nummers 5 en 14
- Acaciastraat
- Schoolstraat.
§2. Centrum Moorsele
- Damberdstraat
- Ieperstraat: t.e.m. de nummers 82 en 89
- Sint-Maartensplein
- Overheulestraat: t.e.m. de nummers 62 en 63
- Rozenstraat: t.e.m. de nummers 80 en 97
- Salinusstraat
- Sint-Janstraat
- Secretaris Vanmarckelaan: t.e.m. de nummers 37 en 38
- Caesar Gezellestraat: t.e.m. de nummers 46 en 47
- Warandestraat: t.e.m. de nummers 67 en 68
- Karrestraat: t.e.m. de nummers 72 en 57
- Vrijstraat: t.e.m. de nummers 38 en 61.
§3. Centrum Gullegem
- Bankstraat: t.e.m. de nummers 63 en 66
- Kerkstraat
- Peperstraat
- Dorpsplein
- Poststraat
- Koningin Fabiolastraat: t.e.m. de nummers 64 en 61
- Bissegemstraat: t.e.m. de nummers 80 en 87
- Rederijkersstraat.
Artikel 7. Subsidieerbare uitgaven
Alle uitgaven voor werken uit één van onderstaande categorieën en met betrekking tot werken in onroerende staat in het publiek toegankelijke gedeelte van het handelspand zijn subsidieerbaar.
Het gaat daarbij om volgende categorieën:
§1. Categorie 1: Uitgaven voor gevelverfraaiing:
Alle werken die worden uitgevoerd om bestaande gevel(s) die grenzen aan of gericht zijn naar het openbaar domein te verfraaien, zoals reinigingswerken, pleisterwerken, schilderwerken, nieuw buitenschrijnwerk met hoogrendementsbeglazing, enz.
§2. Categorie 2: Uitgaven voor het optimaliseren van de indeling of voor een verweving met andere functies:
Alle werken die worden uitgevoerd met als doel de huidige indeling van een handelspand te optimaliseren zoals het slopen van tussenmuren om ruimtes te vergroten, het plaatsen van tussenmuren om ruimtes op te delen, het samenvoegen van aanpalende gebouwen, het voorzien van een afzonderlijke toegang voor bovenliggende woongelegenheden, enz.
§3. Categorie 3: Uitgaven voor het opfrissen van de handelsruimte:
Alle werken die worden uitgevoerd om de handelsruimte in te richten of op te frissen zoals behang- en schilderwerken, pleisterwerken, bevloering, schrijnwerk, plafondwerken, ledverlichting, enz.
HOOFDSTUK 3: Beoordeling van de aanvraag
Artikel 8. Aanvraag tot het bekomen van de premie
§1. Een aanvraag tot het bekomen van een renovatie- en verfraaiingspremie dient ingediend te worden door middel van het daarvoor voorziene online formulier dat terug te vinden is op de website van de gemeente Wevelgem (www.wevelgem.be), en dat volledig en correct is ingevuld.
§2. De aanvraag moet naast het volledig en correct ingevulde aanvraagformulier minstens volgende documenten bevatten:
- foto’s van het handelspand van de toestand, voor aanvang van de werken.
§3. De aanvraag moet ingediend worden voor het einde van de werken.
Artikel 9. Onvolledigheid van de aanvraag
De gemeente onderzoekt de ingediende aanvragen op hun volledigheid overeenkomstig artikel 8. Indien uit dit onderzoek blijkt dat de aanvraag niet volledig is, zal de aanvrager hiervan per mail op de hoogte gebracht worden. De aanvrager heeft 30 dagen de tijd om de ontbrekende documenten te bezorgen, te rekenen vanaf de datum van verzending van de mail.
Artikel 10. Ontvankelijkheid van de aanvraag
De aanvraag is pas ontvankelijk zodra deze volledig is overeenkomstig artikel 8.
Artikel 11. Beslissing
§1. Het college van burgemeester en schepenen behandelt elke individuele aanvraag en beslist om deze aanvraag principieel te aanvaarden of te weigeren. Deze beslissing wordt per mail meegedeeld aan de aanvrager.
§2. De gemeente behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag. Indien de aanvrager hierbij zijn medewerking weigert, vervalt het recht op de premie.
§3. Bij uitbetaling van de premie zoals bepaald in artikel 16 verbindt de aanvrager zich ertoe dat de commerciële activiteit die aanleiding geeft tot het toekennen van de premie gedurende een ononderbroken periode van minimaal vijf jaar na uitbetaling van de premie zal worden uitgeoefend in hetzelfde handelspand.
Artikel 12. Verval van rechtswege
Het recht op de uitbetaling van de renovatie- en verfraaiingspremie zoals bepaald in artikel 16 vervalt van rechtswege wanneer tussen het moment van de aanvraag en het moment van de uitbetaling van de premie één van volgende feiten plaatsvindt:
- Het faillissement, de gerechtelijke reorganisatie of de vereffening van de aanvrager;
- De aangifte van faillissement door de aanvrager, of het instellen van een procedure tot vereffening;
- De stopzetting van de uitbating van de handelszaak in het desbetreffende handelspand, of de aankondiging hiervan;
- De onteigening van de houders van zakelijke rechten op het handelspand;
- Het volledig of gedeeltelijk teniet gaan van het handelspand.
HOOFDSTUK 4: Uitbetaling van de premie
Artikel 13. Berekening premie
§1. De renovatie- en verfraaiingspremie bedraagt 30% van de totale kosten, met een maximum van 6 000 euro per handelspand. Dit bedrag kan desgevallend verhoogd worden met een cofinanciering van het agentschap Innoveren en Ondernemen volgens de modaliteiten zoals omschreven in hoofdstuk 5, onverminderd toepassing van §2.
§2. Elke kost kan slechts in één van de categorieën worden ingedeeld om de premie te berekenen. De premie wordt berekend per categorie volgens de percentages uit artikel 13, §1 en desgevallend artikel 18, en worden telkens begrensd tot het maximumbedrag. Het totale gecumuleerde premiebedrag per handelspand kan het maximum van 6 000 euro nooit overschrijden, hetzij 12 000 euro ingeval van cofinanciering van het agentschap Innoveren en Ondernemen.
§3. Het uit te betalen premiebedrag wordt berekend op basis van de voorgelegde en aanvaarde facturen, exclusief btw, uitgereikt door een aannemer. Facturen worden (gedeeltelijk) geweigerd voor zover de werken waarop ze betrekking hebben, niet in aanmerking komen voor subsidiëring overeenkomstig de bepalingen van dit reglement, indien deze reeds aanleiding gaven tot het bekomen van een andere gemeentelijke steunmaatregel, of indien de factuurdatum meer dan 1 jaar voor de datum van de aanvraag van de premie ligt. De aanvrager dient op de facturen aan te duiden welke werken in aanmerking komen. Facturen die onduidelijk zijn of waarvan niet af te leiden valt over welke werken en/of aankopen het precies gaat, worden geweigerd. Kastickets, bestelbonnen, enz. worden niet aanvaard.
Enkel facturen op naam van de uitbater of de eigenaar, desgevallend met vermelding van het btw-nummer van de aanvrager, en met een duidelijke link met het handelspand worden aanvaard.
§4. Indien er voor hetzelfde handelspand reeds een renovatie- en verfraaiingspremie werd aangevraagd, maar het maximale bedrag zoals bedoeld in §2 nog niet werd toegekend, kan een aanvullende aanvraag gebeuren voor andere werkzaamheden tot het maximale bedrag wordt bereikt.
Artikel 14. Termijnen
De betalingsaanvraag dient te worden ingediend uiterlijk 6 maanden na de principiële goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen, zoals omschreven in artikel 11, of na de (her)opening van de handelszaak indien deze datum na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen zou vallen. Na het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op uitbetaling van de premie.
Artikel 15. Aanvraag tot uitbetaling van de premie
De aanvraag tot uitbetaling van de premie kan ingediend worden vanaf het beëindigen van de werken en bestaat minimaal uit de volgende documenten:
- Een overzicht van alle facturen met vermelding van de aannemer, kostprijs en omschrijving van de werken waarop de factuur betrekking heeft;
- Een kopie van alle rechtsgeldige facturen, uitgeschreven door een aannemer en, op naam van de uitbater of de eigenaar, uitgesplitst per omschreven onderdeel;
- Foto’s van het resultaat van de werkzaamheden.
Artikel 16. Uitbetaling
§1. De renovatie- en verfraaiingspremie kan pas uitbetaald worden als aan elk van volgende voorwaarden is voldaan:
- De aanvraag tot het bekomen van de renovatie- en verfraaiingspremie werd principieel aanvaard, zoals omschreven in artikel 11;
- Controles door de gemeente ter verifiëring van de uitgevoerde renovatie- en verfraaiingswerkzaamheden werden toegelaten;
- De aanvraag tot uitbetaling van de renovatie- en verfraaiingspremie werd volledig ingediend.
- De werken werden uitgevoerd conform de omgevingsvergunning (indien van toepassing).
HOOFDSTUK 5: Cofinanciering van het agentschap Innoveren en Ondernemen.
Artikel 17. Uitgaven die in aanmerking komen voor cofincanciering
De cofinanciering van het agentschap Innoveren en Ondernemen is enkel van toepassing voor werken uit de categorieën 1 en 2 zoals omschreven in artikel 7, §1 of §2.
Artikel 18. Bedrag van de cofinanciering
Voor uitgaven die in aanmerking komen voor confinanciering wordt naast het basisbedrag zoals omschreven in artikel 13, §1 een bijkomende premie toegekend van 30% van de kosten, met een maximum van 6 000 euro per handelspand. Het totale gecumuleerde premiebedrag kan het maximum van 12 000 euro per handelspand nooit overschrijden.
De Vlaamse cofinanciering bedraagt in totaal maximum 100 000 euro. Voor de beoordeling van de uitputting van de Vlaamse cofinanciering wordt steeds uitgegaan van de datum van aanvraag van de renovatie- en verfraaiingspremie.
Artikel 19. Einde van de cofinanciering
De Vlaamse cofinanciering wordt enkel toegepast voor aanvragen die worden ingediend tussen de inwerkingtreding van dit reglement en 31 december 2024.
Indien het maximale bedrag van 100 000 euro (cfr. artikel 18) werd bereikt vóór 31 december 2024, zal de gemeente het equivalent van de Vlaamse cofinanciering ten laste nemen voor aanvragen zoals bedoeld in het 1ste lid.
Indien het maximale bedrag van 100 000 euro (cfr. artikel 18) op het einde van deze termijn nog niet werd bereikt kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de toepassing van de artikelen 17 en 18 te verlengen tot uitputting van de cofinanciering of ten laatste tot het einde van de cofinancieringstermijn, namelijk 31 oktober 2026.
HOOFDSTUK 6: Terugbetaling van de premie
Artikel 20. Terugbetaling
§1. De aanvrager is gehouden tot volledige terugbetaling van de renovatie- en verfraaiingspremie:
- Indien deze toegekend en uitbetaald werd op basis van onjuiste gegevens of valse verklaringen of;
- Wanneer achteraf blijkt dat de bouw- en renovatiepremie niet aangewend wordt voor het doel waarvoor ze werd toegekend.
§2. De aanvrager is gehouden tot gedeeltelijke terugbetaling van de renovatie- en verfraaiingspremie:
- Indien de uitbating van de handelszaak op vrijwillige basis wordt stopgezet in desbetreffend handelspand, binnen 5 jaar na de uitbetaling van de premie aan de aanvrager. Het exacte deel dat moet terugbetaald worden, wordt pro rata berekend op jaarbasis.
HOOFDSTUK 7: Slotbepalingen
Artikel 21. Cumuleerbaarheid
Deze renovatie- en verfraaiingspremie is cumuleerbaar met andere gemeentelijke steunmaatregelen voor hetzelfde handelspand.
Artikel 22. Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 november 2022 en is vier jaar geldig, tot en met 30 oktober 2026 en heft het reglement bouw- en renovatiepremie voor handelszaken, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 13 april 2018, op.
Artikel 23. Overgangsbepaling
§1. Uitbaters of eigenaars die bij inwerkingtreding van dit reglement reeds bezig zijn met de uitvoering van werken of waarbij deze werken werden beëindigd in de loop van 2022 kunnen voor 31 december 2022 ook een aanvraag indienen tot het bekomen van een renovatie- en verfraaiingspremie. Artikel 8, §3 is in deze gevallen niet van toepassing.
§2. Aanvragers die in 2022 een bouw- en renovatiepremie hebben aangevraagd kunnen een aanvraag indienen voor een renovatie- en verfraaiingspremie, voor zoverre het gaat om aanvullende kosten die nog niet werden gesubsidieerd. Het totaalbedrag van de reeds toegekende bouw- en renovatiepremie en de aanvullende renovatie- en verfraaiingspremie kan het maximumbedrag zoals omschreven in artikel 13 niet overschrijden.
Het arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool wordt hervastgesteld.
De gemeenteraad keurde in zitting van 3 juli 2015 het arbeidsreglement voor de gemeentelijke basisschool (GBS) goed. Dit arbeidsreglement werd in zitting van 13 mei 2016 aangevuld met een bijlage 5 (alcohol- en drugsbeleid).
Ondertussen werd het arbeidsreglement herwerkt. Het ontwerp van OVSG diende als basis voor deze herwerkte versie.
Het arbeidsreglement werd voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 8 september 2022 nadat een protocol van akkoord werd verleend na voorlegging op het ABC (afzonderlijk bijzonder comité) op 4 juli 2022.
Het punt werd evenwel verdaagd door de gemeenteraad naar de volgende zitting omdat een gegeven ontbrak in hoofdstuk 7bis.
Intussen werd dit ontbrekend gegeven aangevuld. Het aantal kalenderdagen wordt voorgesteld, identiek als in de reglementen van de andere scholen van de scholengemeenschap, als volgt:
Het tijdelijk personeelslid van bepaalde duur dat aan de vooravond van zijn TADD een beoordeling met werkpunten of een negatieve beoordeling ontvangt, kan hiertegen verhaal indienen bij het college van burgemeester en schepenen tot uiterlijk 15 kalenderdagen volgend op de schriftelijke mededeling van de beoordeling.
De aanpassing van dit hoofdstuk werd voorgelegd aan de diverse vakbonden, vertegenwoordigd in het ABC. Ze gaven allen hun akkoord.
Het vernieuwde arbeidsreglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het arbeidsreglement van de gemeentelijke basisschool, in bijlage, wordt hervastgesteld.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de heer Yves Goddeeris, fractie Vooruit.
Energiebesparende maatregelen: the sequel
Op de vorige gemeenteraad kregen we te horen dat er niet meteen veel mogelijkheden waren tot energiebesparende maatregelen gezien de vele realisaties uit het verleden op dat vlak. Nieuwe, concrete ingrepen kregen we dan ook niet te horen. Antwoorden bleven vaag… .
In de eerste week van oktober zagen we op een VRTnws enquete toch wel een aantal zaken concreter benoemd worden.
Bijvoorbeeld : Waar aanvankelijk niet gesproken wordt van aanpassing temperatuur in openbare gebouwen begrijpen we nu dat het toch overal iets kouder zou zijn. Waar de prijzen van dienstverlening initieel zouden worden herbekeken wanneer noodzakelijk, stelt het bestuur nu formeel daar niet aan te sleutelen. Er kan natuurlijk altijd een verschil zitten tussen een interview en hetgeen achteraf neergepend wordt. Maar iedereen begrijpt dat dit heel verwarrend is.
In tijden van een dergelijke crisis roepen wij het bestuur op duidelijk te zijn in de communicatie naar de burger en personeel (en ook effectief te communiceren vanuit de gemeente).
Dus nog eens de hopelijk definitieve vraag:
Aansluitend roept Vooruit Wevelgem ook op het zogenaamde Infopunt Energie meer kenbaar te maken.
Vraag ingediend door de heer Yves Goddeeris, fractie Vooruit.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Jelle Stragier.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Lien Vanderjeugt.
Vraag ingediend door raadslid Vicky Claeys, namens fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Vicky Claeys namens fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Heidi Craeynest, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Heidi Craeynest, namens de fractie N-VA.
Namens gemeenteraad,
Kurt Parmentier
algemeen directeur
Jo Libeer
voorzitter