Terug
Gepubliceerd op 19/10/2023

Besluit  gemeenteraad

do 12/10/2023 - 19:00

Natuurbegraafplaats: 'begraven bij gedenkboom' - wijziging algemene politieverordening en algemeen retributiereglement

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Hendrik Vanhaverbeke, gemeenteraadslid
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

De algemene politieverordening en het algemeen retributiereglement worden aangepast in het kader van het invoeren van de nieuwe begraafvorm 'begraven bij gedenkboom'.

Feiten, context en argumentatie

Meer en meer zijn mensen op zoek naar een begraafvorm die heel nauw met de natuur is verbonden. Het voorzien van een natuurbegraafplaats werd decretaal mogelijk gemaakt. In het toekomstplan begraafplaatsen zijn hierover acties opgenomen. Op natuurbegraafplaatsen kunnen biologisch afbreekbare urnen begraven worden en assen worden uitgestrooid. 

Op de begraafplaats van Moorsele, de begraafplaats van Gullegem en die in de Moorselestraat kan een natuurbegraafplaats, zonder verdere aanlegkosten, worden voorzien. Het begraven van de urne en het verstrooien van de as kan rond de bestaande bomen. Het begrip natuurbegraafplaats duidt vooral vaktechnisch waar het over gaat. Het is noodzakelijk om deze nieuwe begraafvorm een herkenbare naam te geven.

Met de focus op het aanbieden van een begraving in een sterk natuurlijke omgeving is het belangrijk om weinig natuurvreemde elementen onderdeel te laten worden van de natuurbegraafplaats. Toch kan elke nabestaande nood hebben aan een persoonlijk accent ter plaatse.

De bedoeling is dat biologisch afbreekbare urnen met de tijd door de natuur worden overgenomen. De materialen waaruit zij al dan niet kunnen bestaan, worden vastgelegd.

In dit verband werd een wijziging van de algemene politieverordening en het algemeen retributiereglement voorbereid.

De jeugdraad adviseerde op 23 september 2023 het ontwerp tot wijziging van de algemene politieverordening (APV) als gunstig.


Van deze wijziging van de algemene politieverordening wordt gebruik gemaakt om het reglement op de uitbating van nachtwinkels (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019) en het reglement prostitutieruimtes (goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 oktober 2016) toe te voegen als bijlage 2 en bijlage 3 bij de algemene politieverordening.

Meerjarenplan en budget

De nestkastjes en insectenhotels zullen in voorraad zijn bij de gemeente en zullen aangerekend worden op rekening 0990-00/613000 van het exploitatiekrediet.

De ontvangsten worden geboekt op rekening 0990-00/702120 van het exploitatiekrediet.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 september 2023: principes natuurbegraafplaats.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 mei 2022: toekomstplan begraafplaatsen.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: reglement op de uitbating van nachtwinkels.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019 en latere wijzigingen: algemeen retributiereglement.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 oktober 2016: reglement prostitutieruimtes.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013 en latere wijzigingen: algemene politieverordening.
Hogere regelgeving
  • Decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 16 januari 2004, in het bijzonder artikel 24.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40, §3 en artikel 41, 2de lid, 2° en 14°.
  • Nieuwe gemeentewet, in het bijzonder artikel 119, 119bis en artikel 135, §2.
  • Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Beslist een natuurbegraafplaats te voorzien op de begraafplaatsen van Moorsele en Gullegem en die in de Moorselestraat. Beslist deze nieuwe begraafvorm 'begraven bij gedenkboom' te benamen. Beslist om vanaf november 2023 op deze perken biologisch afbreekbare urnen te begraven en assen uit te strooien.

Artikel 2

De algemene politieverordening, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2013 en gewijzigd door de gemeenteraad op 12 december 2014, 13 maart 2015, 12 februari 2016, 8 december 2017, 13 november 2020, 8 oktober 2021, 10 november 2022 en 20 april 2023, wordt gewijzigd als volgt:

Onder deel 4, titel 6, hoofdstuk 2 wordt een afdeling 9 ingevoegd als volgt:

AFDELING 9 Begraven bij gedenkboom

Artikel 389.a

§1. Er wordt op de begraafplaats in de Moorselestraat, de begraafplaats in de Caesar Gezellestraat en de begraafplaats in de Bankbeekstraat een perk 'begraven bij gedenkboom' voorbehouden. Op deze perken kunnen enkel biologisch afbreekbare urnen begraven worden en assen worden uitgestrooid. Er kan enkel gebruik gemaakt worden van biologisch afbreekbare urnen die bestaan uit voldoende afbreekbare materialen zoals o.a. papier, onbehandeld hout, klei, kurk, leem of zetmeel. De urnen mogen geen elementen van plastiek, ijzer, glas, lood of andere niet-biologisch afbreekbare materialen bevatten. In de urnen mogen enkel zaden van bloemen worden toegevoegd. Zaden voor struiken, bomen, groenten en fruit zijn niet toegelaten. De biologisch afbreekbare urne moet aan de begraafplaatsmedewerker ter controle worden voorgelegd.

§2. In afwijking op artikel 343 en artikel 344 kunnen nabestaanden, binnen de aangeduide zone, zelf de specifieke locatie van begraven kiezen (boom). Bij de plaatsbepaling moet rekening gehouden worden met een goede spreiding op het perk en de tijd die nodig is om terug op te gaan in de natuur. 

§3. Op de perken 'begraven bij gedenkboom' mogen geen gedenktekens, noch (identificatie)gegevens van de overledene voorzien worden, met uitzondering van een periode van 3 weken na de begraving en voor zover gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen. Wat rest wordt na deze periode weggenomen door de begraafplaatsmedewerker.

Nabestaanden kunnen kiezen voor een persoonlijke toets ter plaatse onder de vorm van een houten nestkastje of houten insectenhotel, af te nemen bij de gemeente en dit tegen betaling van de retributie zoals bepaald in het algemeen retributiereglement. Het nestkastje of het insectenhotel kan door de nabestaanden in een kleur naar keuze worden geschilderd of behandeld doch mag geen (identificatie)gegevens van de overledene bevatten. Het nestkastje of insectenhotel wordt door de begraafplaatsmedewerker ter plaatse aangebracht.

§4. In afwijking op artikel 354 kan op deze begraafvorm geen concessie worden genomen. Elke begraving van een asurne op deze perken is een niet-geconcedeerde begraving.

§5. In afwijking op artikel 341 blijft het graf ter plaatse en wordt deze niet hernomen, noch kan het graf worden omgevormd naar een concessie.

Artikel 3

Het algemeen retributiereglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019 en gewijzigd door de gemeenteraad op 14 februari 2020, 13 maart 2020, 11 december 2020, 2 april 2021, 8 oktober 2021, 8 december 2022, 9 maart 2023 en 20 april 2023 wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 9.2 van het algemeen retributiereglement, wordt de tabel aangevuld met:

E. Aankopen van:  
Nestkastje of insectenhotel (perken 'begraven bij gedenkboom') 30 euro


Artikel 4
 

§1. Deze beslissing treedt in werking op 1 november 2023.

§2. Het reglement op de uitbating van nachtwinkels (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019) en het reglement prostitutieruimtes (goedgekeurd door de gemeenteraad op 14 oktober 2016) worden toegevoegd als bijlage 2 en bijlage 3 bij de algemene politieverordening.

§3. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de coördinatie van de algemene politieverordening en het algemeen retributiereglement.