Terug
Gepubliceerd op 30/10/2024

Besluit  Raad voor maatschappelijk welzijn

do 12/09/2024 - 19:00

Aankoop nieuwe elektrische wagen voor de dienst thuisbezorgde maaltijden

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, raadsleden
Lieve Seynaeve, gemeenteraadslid
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Jelle Stragier, raadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, raadslid

Het contractvoorstel van IGEMO voor de aankoop van een elektrische wagen, waarbij de kostprijs geraamd wordt op 29 793,27 euro (excl. btw), hetzij 36 049,86 euro (incl. btw), wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

Inwoners van Wevelgem die ouder zijn dan 60 jaar of die door sociale, psychische, lichamelijke of financiële omstandigheden (tijdelijk) nood hebben aan extra ondersteuning, kunnen beroep doen op de dienst thuisbezorgde maaltijden (TBM) van het OCMW. De maaltijd bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een dessert.

Van maandag tot en met vrijdag worden dagelijks tot 180 warme maaltijden aan huis bezorgd. Er worden ook aanpassingen voorzien zoals bv. een zoutarm of suikervrij dieet, gesneden of gemalen voeding, … voor klanten die dit nodig hebben. Voor het weekend wordt een diepvriesmaaltijd voorzien.

De 180 maaltijden worden dagelijks verdeeld aan de hand van 3 aparte rondes: Wevelgem, Moorsele en Gullegem. De wagens voor de TBM vertrekken vanuit het centrum voor ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem.

 

De wagens voor de TBM zijn aangepast en beschikken over een warmkast om de maaltijden warm te kunnen vervoeren. Op vandaag zijn er 3 wagens voor de thuisbezorgde maaltijden en een oude reservewagen. Deze reservewagen is nodig om bv. bij een lekke band, een ongeval, een herstelling aan een wagen, … toch alle maaltijden tijdig aan huis te kunnen leveren en de continuïteit van de dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Daarnaast wordt de 4de wagen ook (buiten de leveringsuren van de thuisbezorgde maaltijden) gebruikt als dienstwagen.

 

De oudste wagen (datum eerste inschrijving: 28 januari 2005) is meer dan 19 jaar oud en werd recent afgekeurd door de autokeuringsdiensten (rode autokeuringskaart in bijlage). De kosten om de wagen te herstellen zouden te hoog oplopen, waardoor het niet meer verantwoord is om dit nog te laten gebeuren.

De andere wagens dateren van 30 juli 2010 (benzine), 14 februari 2013 (benzine) en 30 januari 2020 (CNG).

 

Om de continuïteit van de dienstverlening te kunnen blijven verzekeren wordt voorgesteld om een nieuwe - elektrische - wagen aan te kopen. Deze zal dagelijks gebruikt worden bij de bedeling van de thuisbezorgde maaltijden. De oudste wagen uit 2010 zou dan voortaan als reservewagen gebruikt worden.

De huidige wagens van de thuisbezorgde maaltijden zijn allemaal van het type Fiat Doblo’s.

 

In het kader van de 'raamovereenkomst aankoop duurzame voertuigen’, een initiatief van de Vlaamse Streekintercommunales dat getrokken wordt door IGEMO (Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het Gewest Mechelen en Omgeving), werd een voorstel opgevraagd aan Gestroomd.be (het aankoopplatform van de aankoopcentrale) voor een nieuwe elektrische wagen. Zij hebben geen Fiat in hun assortiment, wel een Peugeot e-Partner. Deze wagen voldoet aan de voorwaarden om een warmkast te kunnen monteren. Uit referenties blijkt ook een grote tevredenheid bij andere organisaties die thuisbezorgde maaltijden bezorgen.

De kostprijs van deze wagen, inclusief opties en accessoires, bedraagt 29 793,27 euro (excl. btw), hetzij 36 049,86 euro (incl. btw) (offerte in bijlage). Daarbovenop komt een 'commissie uitvoerende administratie' van 804 euro (excl. btw) of 972,84 euro (incl. btw).

 

De nieuwe wagen moet na de aankoop worden aangepast met een onderbouw om de warmkast te kunnen vastzetten.

Het monteren van het onderstel voor de warmkast kan gebeuren door de firma Cenadis nv, Emile Vanhaerenlaan 41, 1030 Brussel, die hiervoor de nodige expertise heeft. Met deze firma wordt al samengewerkt sinds de start van de thuisbezorgde maaltijden, 20 jaar geleden. De warmkasten zelf zijn allemaal aangekocht bij de firma Cenadis nv. Het is uiteraard van belang dat de onderbouw technisch perfect aansluit op de warmkast (geen mededinging hierdoor). De kostprijs voor deze aanpassing bedraagt 2 347,71 euro (excl. btw), hetzij 2 840,73 euro (incl. btw) (offerte in bijlage).

Er wordt goedkeuring gevraagd voor de aankoop van de Peugeot e-Partner via Gestroomd.be en voor de ombouw van de wagen bij de firma Cenadis nv.

Meerjarenplan en budget

De totale uitgave voor deze aankoop wordt aangerekend op rekening PB1-ACT22/0946-00/240400/I-PB1-AP6 van het investeringskrediet.

Hogere regelgeving
  • Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 2, 6° en 47, §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
  • Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
  • Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 77 en 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Het contractvoorstel met nr. 20240722A voor de aankoop van een nieuwe elektrische wagen, Peugeot e-Partner, waarbij IGEMO (Gestroomd.be) optreedt als aankoopcentrale en waarbij de kostprijs geraamd wordt op 29 793,27 euro (excl. btw), hetzij 36 049,86 euro (incl. btw), te verhogen met een commissie voor de uitvoerende administratie geraamd op 804 euro (excl. btw), hetzij 972,84 euro (incl. btw), wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De installatie van een onderbouw voor het vastzetten van een warmhoudkast door de firma Cenadis nv, waarbij de kostprijs geraamd wordt op 2 347,71 euro (excl. btw), hetzij 2 840,73 euro (incl. btw), wordt goedgekeurd.