Terug
Gepubliceerd op 27/04/2023

Besluit  gemeenteraad

do 20/04/2023 - 19:00

Wijziging algemene politieverordening

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Mieke Devos, waarnemend algemeen directeur
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

De algemene politieverordening wordt aangepast voor wat betreft het leggen van kabelmatten op het openbaar domein in functie van het laden van elektrische wagens.

Feiten, context en argumentatie

De algemene politieverordening wordt aangepast voor wat betreft het leggen van kabelmatten op het openbaar domein in functie van het laden van elektrische wagens.

Steeds meer worden laadkabels voor elektrische voertuigen vastgesteld op de voetpaden. De wegcode stelt evenwel dat geen hinder of gevaar mag veroorzaakt worden voor de andere weggebruikers. Het plaatsen van laadkabels over het voetpad kan, conform de wegcode zeker als hinderlijk en gevaarlijk worden beoordeeld. Anderzijds moet het gebruik van elektrische auto's, en derhalve ook de mogelijkheid om te laden voldoende gefaciliteerd worden. Er wordt dan ook voorgesteld om het laden van op de openbare weg mogelijk te maken met voldoende vrijwaring van hinder en gevaar voor andere weggebruikers, in het bijzonder de zwakke weggebruikers, en dit door het verplicht gebruik van kabelmatten. In het kader van de algemene toegankelijkheid en verkeersveiligheid dient de laadkabel bijkomend te worden beveiligd. Er werden hieromtrent diverse mogelijkheden onderzocht. Om een wildgroei aan beveiligingen te vermijden, wordt voorgesteld dat enkel een kabelmat die vanuit de gemeente wordt ter beschikking gesteld of een gelijkaardig model, toegelaten wordt. Dit helpt ook naar uniformiteit toe.

Hiertoe wordt een aanpassing van de algemene politieverordening voorgesteld.

Het voorstel van wijziging van de algemene politieverordening werd voorgelegd aan de jeugdraad van 16 maart 2023 en gunstig geadviseerd.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 maart 2023: wijziging algemene politieverordening voor wat betreft het leggen van kabelmatten op openbaar domein - verwijzing voor advies jeugdraad (bis).
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 februari 2023: wijziging algemene politieverordening voor wat betreft het leggen van kabelmatten op openbaar domein - doorverwijzing voor advies jeugdraad.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2013 en latere wijzigingen: algemene politieverordening.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40, §3 en artikel 41, 2de lid, 2°.
  • Nieuwe gemeentewet, in het bijzonder artikel 119, 119bis en artikel 135, §2.
  • Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, in het bijzonder artikel 7.2 en artikel 7.3.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Mieke Devos, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

De algemene politieverordening, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2013 en gewijzigd door de gemeenteraad op 12 december 2014, 13 maart 2015, 12 februari 2016, 8 december 2017, 13 november 2020, 8 oktober 2021 en 10 november 2022, wordt gewijzigd als volgt:

 

Onder deel 3, titel 3, hoofdstuk 3 wordt een afdeling 3 ingevoegd als volgt:

AFDELING 3. Gebruik van laadkabels onder kabelmatten voor het laden van elektrische en hybride voertuigen op de openbare weg vanaf eigen terrein

Artikel 206ter

Het gebruik van laadkabels voor het laden van elektrische en hybride voertuigen vanaf eigen terrein en waarbij het voertuig zich niet op privéterrein maar op de openbare weg bevindt, is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

  • Er dient vooraf een schriftelijke machtiging te worden bekomen.
  • Deze machtiging is onderworpen aan volgende voorwaarden die te allen tijde moeten worden nageleefd en die in de machtiging zullen worden opgenomen:
    1. Het huis mag geen mogelijkheid hebben om het voertuig op privaat terrein te stallen.
    2. Er moet worden geladen vanuit een laadpunt op eigen terrein.
    3. De openbare parkeerplaats voor het eigen terrein blijft voor andere weggebruikers beschikbaar en kan door de houder van de machtiging niet worden geclaimd.
    4. De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het voetpad aan de kant van de woning.
    5. De maximale afstand tussen de grens van het eigen terrein en het voertuig bedraagt 10 m.
    6. De elektrische kabel moet in goede staat zijn en voldoen aan alle eventuele wettelijke, decretale en reglementaire voorwaarden.
    7. De elektrische kabel moet voor de duur van het opladen onder een kabelmat liggen. De mat en kabel mogen niet gebruikt worden bij hevige windstoten. De mat en de kabel moeten voldoende zichtbaar zijn voor wie op het openbaar domein langs komt.
    8. Enkel kabelmatten aangekocht bij de gemeente of kabelmatten die gelijkwaardig zijn qua technische eigenschappen en look-and-feel aan voornoemde mogen worden gebruikt.  
    9. Na het opladen dient de elektrische kabel onmiddellijk, met mat, terug weg te worden genomen.

De machtiging kan altijd worden geweigerd, zelfs indien alle voorgaande voorwaarden zouden zijn vervuld, mits formele motivering en omwille van redenen van algemeen of gemeentelijk belang.

Het laden en het gebruik van de daartoe noodzakelijke infrastructuur, inbegrepen de laadkabel, gebeurt op loutere aansprakelijkheid van de houder van de machtiging en zonder dat de aansprakelijkheid van de gemeente door gelijk wie of om gelijk welke reden kan worden ingeroepen.


Artikel 2

§1. Deze beslissing treedt in werking op 24 april 2023.

§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de coördinatie van deze beslissing.