Terug
Gepubliceerd op 05/05/2023

Besluit  gemeenteraad

do 09/02/2023 - 19:00

Gemeente zonder gemeentehuis - project Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen: samenwerkingsovereenkomst

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marieke Knockaert, waarnemend algemeen directeur
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen' met stad Harelbeke.

Feiten, context en argumentatie

Het subsidieprogramma Gemeente zonder gemeentehuis kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht, een investeringsplan van de Vlaamse regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. De Europese Unie financiert het initiatief mee vanuit het economische herstelinstrument via NextGenerationEU.

Het investeringsplan Vlaamse Veerkracht zorgt voor de transitie naar een duurzame en digitale economie. Het relanceplan is onderverdeeld in zeven speerpunten, digitale transformatie is daar één van.

Tussen september 2021 en september 2022 werden zeven subsidie-oproepen gelanceerd, voor verschillende soorten projecten.

In het najaar van 2021 hebben de dertien steden en gemeenten en twee intergemeentelijke instrumenten (de welzijnsvereniging W13 en Intercommunale Leiedal) gezamenlijk het initiatief genomen om de digitale transformatie van Zuid-West-Vlaanderen te realiseren en deze een hefboom te laten zijn in warme, nabije en toegankelijke dienstverlening. Lokale besturen van de regio kunnen daarbij in hun gemeenschap mee de motor zijn van de digitale verandering. De visietekst ‘Lokaal Digitaal’ die radicaal oproept tot samenwerken in een referentieregio vormde daarbij een aanmoediging.

Uit een onderzoek, gevoerd in 2022 in opdracht van de algemeen directeurs van de dertien steden en gemeenten van de regio (en gebaseerd op een bevraging en gesprekken met de respectieve colleges van burgemeester en schepenen, managementteams en IT-medewerkers, en vervolgens geanalyseerd), bleek dat de dertien steden en gemeenten momenteel samen voor 264 IT-uitdagingen staan en dat er (anno 2022) 153 projecten lopen of gepland zijn.  

Dat is op zich een positief gegeven omdat iedereen vandaag zich bewust is en werk maakt van de vele uitdagingen ter zake. Evenwel geeft het ook aan dat men op eigen houtje bezig is over vaak dezelfde vraagstukken: leiderschap en aansturing van deze transitie, omslag in organisatie, aan de medewerkers 21ste-eeuwse skills aanleren, bekomen van harde IT-capaciteit, werken op processen en producten, valoriseren van data en het aangaan van de uitdagingen rond hardware/software, connectiviteit en infrastructuur.  

De gemeenten zijn in alle geledingen van hun werking tot het besef gekomen dat ze deze omslag elk apart nooit of veel te traag kunnen maken. Samenwerken met de gemeenten en intergemeentelijke instrumenten van de regio is noodzakelijk, niet in het minst omdat zo kennis en expertise en middelen kunnen worden gepoold, maar ook omdat gericht kan worden gewerkt aan standaardisatie, gemeenschappelijke trajecten en effectief inzetten van resources. De transitie naar deze situatie vormt de kern van een gemeenschappelijk programma.

De stad Harelbeke heeft een projectdossier opgemaakt op basis van bovenstaande bevindingen.

In zitting van het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus 2022 werd principieel beslist om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de stad Harelbeke in functie van de subsidieaanvraag voor het project Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen.

De Vlaamse regering besliste op 9 december 2022 om het project Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen van de stad Harelbeke goed te keuren.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus 2022: project digitale transformatie - samenwerkingsovereenkomst.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst i.k.v. 'Gemeente zonder gemeentehuis - project Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen', in bijlage, met stad Harelbeke.