Terug
Gepubliceerd op 05/05/2023

Besluit  gemeenteraad

do 09/02/2023 - 19:00

Samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB West-Vlaanderen

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marieke Knockaert, waarnemend algemeen directeur
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

De samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB West-Vlaanderen 'samen sterk voor lokaal werk' 2022-2025 wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

Het Vlaamse regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120 000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030 is het doel. In dat Vlaamse regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB (Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) en de lokale besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.  

De opdracht van VDAB wordt door het Vlaamse regeerakkoord uitgebreid tot de centrale datagedreven en resultaatsgerichte werkzaamheids- en loopbaanregisseur van het volledige activeringsbeleid in Vlaanderen. De samenwerking met lokale besturen en bedrijven wordt versterkt. 

De opdracht van de lokale besturen in het kader van het werkgelegenheidsbeleid kan als volgt geformuleerd worden: het beleid van lokale besturen of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zet aanvullend op het Vlaamse beleid in op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...), op maat van de lokale realiteit.

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van Zuid-West-Vlaanderen en VDAB West-Vlaanderen.

VDAB en alle lokale besturen van de regio Zuid-West-Vlaanderen engageren zich daarom met deze samenwerkingsovereenkomst om samen de regiefunctie rond tewerkstelling op te nemen. Alle partners engageren zich om, elk vanuit zijn eigen expertise, in dialoog te gaan en concrete acties uit te werken. Het uitgangspunt van deze overeenkomst is de gedeelde missie van de partners om elk talent op de juiste plek te krijgen met een specifieke aandacht voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

Deze regionale samenwerkingsovereenkomst is complementair met de overeenkomst die op 2 juli 2021 werd afgesloten tussen VDAB West-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen. De provinciale overeenkomst omvat de uitdagingen, ambities en acties op provinciaal niveau en kan als dusdanig versterkend en/of flankerend werken aan deze regionale samenwerkingsovereenkomst.

Het is duidelijk dat zowel gemeente als OCMW een rol te spelen hebben in vernoemd werkgelegenheidsbeleid. Krachtens de beheersovereenkomst gemeente-OCMW betreffende samenwerking op het gebied van personeel kan gemeente- en/of OCMW-personeel worden ingezet voor de uitvoering van het beleid van de gemeente en het OCMW en de realisatie van de beleidsdoelstellingen ter zake.


Regionale samenwerkingsovereenkomst

Binnen de regio Zuid-West-Vlaanderen worden al een aantal jaar stappen gezet in functie van een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Er wordt gekozen voor een regionale overeenkomst, met daarbinnen ruimte voor elk deelnemend lokaal bestuur om specifieke noden, punten en afspraken op te nemen in een bijkomend addendum.

Na overleg op regionaal niveau tussen de lokale besturen en VDAB werd gekozen om eerst werk te maken van een regionale basisovereenkomst waarin een aantal principes, prioritaire doelgroepen en thema’s worden aangestipt.

De keuze werd gemaakt om de focus te leggen op ‘kansengroepen’, meer bepaald op het overbruggen van de afstand van deze kwetsbare doelgroep tot de arbeidsmarkt.

Omdat men het vanuit W13 en de lokale besturen belangrijk vindt dat de samenwerkingsovereenkomst zich niet beperkt tot 'holle woorden', werd de nodige tijd genomen om te onderzoeken en uit te klaren waar de noden zich specifiek situeren voor de lokale besturen. Daarnaast werd er gewerkt aan het creëren van een draagvlak en uitwerken van methodieken om ervoor te zorgen dat na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst er effectief aan de slag gegaan wordt met concrete acties.

Vanuit het overleg en afstemming met zowel beleidsfora als interne stakeholders (OCMW’s, W13 en VDAB), werden er 8 thema’s gekozen waarop zal ingezet worden tijdens de duurtijd van de samenwerkingsovereenkomst: nabijheidsstrategie VDAB versus uitkantelingsstrategie lokale besturen, jongeren, mensen met een migratieachtergrond, digitalisering, taal, kinderopvang, mobiliteit en lokale werkgelegenheid.

De samenwerkingsovereenkomst gaat van start op 1 januari 2023 en wordt aangegaan voor de duur van de legislatuur, plus een jaar met als uiterste einddatum 31 december 2025.

Er werd een uitgebreid inhoudelijk en formeel traject afgelegd om te komen tot een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst dat gedragen wordt door alle partijen (lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB West-Vlaanderen). De raad van bestuur van W13 keurde het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed op 16 december 2022.

Actieplan 2023

Elk jaar zal er een actieplan opgemaakt worden. Het doel van dit actieplan is om de algemene doelstellingen van de samenwerkingsovereenkomst jaarlijks te concretiseren. Er is ruimte voor aanpak van actuele noden.

Voor het verder concretiseren van acties, werd er een stuurgroep opgericht. De raad van bestuur van W13 geeft mandaat aan deze stuurgroep om de acties verder te finaliseren.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordiging vanuit de lokale besturen (OCMW’s en afvaardiging raad van bestuur W13), VDAB en POM West-Vlaanderen.

Voor het actieplan van 2023 wordt er ingezet op 3 prioritaire thema’s en 11 acties die hieruit voortvloeien (zie bijlage actieplan 2023).

Voor het kiezen van de prioritaire thema’s en acties van 2023 werd een inhoudelijk traject doorlopen.

Er werd gevraagd aan de OCMW diensthoofden om voor de 8 beleidsprioriteiten subdoelstellingen en acties op te lijsten. Vanuit VDAB hebben ze dezelfde oefening gedaan. Beide input werd samengelegd en op de stuurgroep werd er beslist met welke thema’s en acties er prioritair in 2023 aan de slag zal worden gegaan.
De raad van bestuur van W13 keurde het ontwerp van actieplan 2023 goed op 16 december 2022.

Het jaaractieplan wordt jaarlijks voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring.

Meerjarenplan en budget

PB1-AP4: Wevelgem voert een inclusief beleid.

PB1-ACT13: Aan de hand van begeleiding op het vlak van opleiding, tewerkstelling en werkervaring, leiden we inwoners naar duurzaam werk.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 maart 2019: beheersovereenkomst gemeente - OCMW betreffende samenwerking op het gebied van personeel. 
  • Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 maart 2019: beheersovereenkomst gemeente - OCMW betreffende samenwerking op het gebied van personeel.
Hogere regelgeving
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Er wordt goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen Zuid-West-Vlaanderen, W13 en VDAB West-Vlaanderen 'samen sterk voor lokaal werk' 2022-2025.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van deze overeenkomst, in het bijzonder het vaststellen en goedkeuren van het jaarlijks actieplan.