Terug
Gepubliceerd op 05/05/2023

Besluit  gemeenteraad

do 09/02/2023 - 19:00

Afsprakennota RenovatieCoaching

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marieke Knockaert, waarnemend algemeen directeur
Afwezig: Carine Quidousse, Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadsleden

De afsprakennota 2023-01 met Intercommunale Leiedal 'RenovatieCoaching in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

Burgers, overheden en bedrijven worden geconfronteerd met heel hoge energieprijzen.

Vlaanderen lanceerde op 1 september 2022 een nieuwe energielening (renteloos zolang de wettelijke rente onder 3% blijft), nl. Mijn VerbouwLening. Mijn VerbouwPremie, een nieuwe premie voor renovatie en energiebesparende investeringen, volgde vanaf 1 oktober 2022. In tegenstelling tot de VEA-lening (energielening van het Vlaams Energieagentschap - enkel kwetsbaarste doelgroepen, max. 15 000 euro, beperkte energie-ingrepen) staat Mijn VerbouwLening open voor een veel ruimere doelgroep en voorziet deze een ruimer te ontlenen bedrag (max. 60 000 euro op max. 25 jaar) voor een ruimer aantal werken. Er is een sterkere technische expertise en kennis nodig om de leningsprincipes correct te kunnen toepassen. Vlaanderen besliste dat de lokale besturen/energiehuizen hierin het enige aanspreekpunt en dossierbehandelaar zijn. 

Bijkomend wil Vlaanderen dat tegen 2050 elke woning energiezuinig is.
Vanaf 1 januari 2023 geldt bij een verkoop van een woning ook een renovatieverplichting om woningen die op energievlak het slechtst scoren energiezuiniger te maken.
Deze Vlaamse regelgeving wordt in de komende jaren ook systematisch aangescherpt.

 

Er komen heel veel vragen van burgers, ook technische, naar aanleiding van de energiecrisis en deze Vlaamse initiatieven. De verwachting is dat dit de komende jaren, gezien het Vlaamse beleid, een blijvend fenomeen zal zijn. Om deze vragen op te vangen wordt ingezet op de uitbouw van een woon- en energieloket (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2022).

Eén van de uit te werken zaken betreft een bijkomende inzet van de RenovatieCoaches van Intercommunale Leiedal (Leiedal). Met deze RenovatieCoaches bestaat er nu al een overeenkomst voor ondersteuning en begeleiding van de kwetsbare doelgroep (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019 houdende goedkeuring van de afsprakennota met Leiedal ter zake). Gezien de nieuwe verruimde initiatieven vanuit Vlaanderen en gezien de energiecrisis, is het aangewezen de inspanningen op vlak van RenovatieCoaching te verhogen.

De renovatie van woningen en het inzetten van RenovatieCoaching kadert bovendien binnen het burgemeestersconvenant dat Wevelgem samen met de andere gemeenten in de regio ondertekende en binnen de doelstellingen van het LEKP (lokaal energie- en klimaatpact), dat Wevelgem ook onderschreef (beslissingen van de gemeenteraad van 8 oktober 2021 en 10 november 2022).

 

Een nieuwe afsprakennota werd uitgewerkt. Die voorziet in 10 uur begeleiding van een RenovatieCoach voor elke burger. Het gaat vooral om de technische begeleiding van renovaties. Het opvolgen van leningen, premies, ... is nog altijd de taak van het lokaal bestuur. Deze RenovatieCoaches treden voor alle duidelijkheid niet op ter vervanging van architecten. Bij verbouwingen met architect zijn zij niet betrokken. Daarbovenop is er ook de mogelijkheid tot extra uren begeleiding voor kwetsbare doelgroepen met voorafgaande goedkeuring door het lokaal bestuur.
Op die manier gaan vanaf maart 2023 2 RenovatieCoaches elk (ongeveer) halftijds aan de slag in Wevelgem. Deze inzet van de RenovatieCoaches vanuit Leiedal zal uiteraard ook regelmatig geëvalueerd worden.

De voorliggende afsprakennota geldt voor de periode vanaf 1 maart 2023 tot en met 31 december 2025 en vervangt de afsprakennota 2019-60 'RenovatieCoaching kwetsbare doelgroepen in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal'

In het meerjarenplan werd hiervoor een jaarlijks budget voorzien van 60 000 euro.
Naast de middelen die Wevelgem zelf uittrekt voor RenovatieCoaching, versterkt Leiedal deze werking met lopende en potentieel nieuwe subsidieprojecten:

  • Zo is er het project SUPRA (Speed UP Renovation through Accompaniment - Europese subsidies), nog lopende tot april 2024 (tenzij dit nog verlengd zou worden), waarbij eveneens op renovatiebegeleiding ingezet wordt binnen Wevelgem. Leiedal sprak het engagement uit om jaarlijks minstens 10 000 euro aan uren renovatiebegeleiding voor Wevelgem in te zetten binnen SUPRA.
  • Daarnaast is er het EnergieConsulentenproject RenovatieCoach (subsidies van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)) waarbij tot april 2025 binnen de regio een halftijds coach ter beschikking is om specifiek op appartementen in te zetten. Binnen ditzelfde project is eveneens een halftijdse coach ter beschikking voor de regio voor een inzet op kwetsbare doelgroepen die bijzondere begeleiding vragen.
  • Verder verkent Leiedal de mogelijkheden om ook via de burenpremie (collectieve renovatieprojecten) een versterking van de werking mogelijk te maken. Deze collectieve renovatieprojecten hebben als bijkomend voordeel dat deze als rapportage binnen LEKP kunnen meegeteld worden.
  • Tenslotte worden verschillende nieuwe subsidies opgevolgd en aangekondigd waar Leiedal en bij uitbreiding het Energiehuis WarmerWonen waar mogelijk op inzetten ter versnelling van de energetische renovaties in de regio.
Meerjarenplan en budget

De uitgaven i.k.v. deze afsprakennota worden aangerekend op rekening PB3-ACT22/0629-00/649990 van het exploitatiekrediet.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2022: woon- en energieloket.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 10 november 2022: ondertekening lokaal energie- en klimaatpact 2.0.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 oktober 2021: ondertekening lokaal energie- en klimaatpact 1.0.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: afsprakennota RenovatieCoach.
Hogere regelgeving
  • Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 30.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Keurt de afsprakennota 2023-01 met Intercommunale Leiedal 'RenovatieCoaching in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' goed. Deze vervangt de afsprakennota 2019-60 'RenovatieCoaching kwetsbare doelgroepen in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal'.

Artikel 2

De gemeente betaalt de prestaties van de RenovatieCoach, zoals bepaald in de afsprakennota, binnen een totaalbudget van 60 000 euro (vrij van btw) per jaar.