Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het aanleggen van fietspaden en het saneren van groene cluster Wittemolenstraat en Dadizelestraat.
In de gemeente Wevelgem zijn er ter hoogte van de wooncluster Herthoek (Wittemolenstraat, Dadizelestraat en Ter Poperenweg) wegenis- en rioleringswerken gepland in het kader van de aansluiting van groene clusters. De gemeente staat met het project W222180 'saneren groene cluster Wittemolenstraat en Dadizelestraat' in voor de sanering van deze groene cluster d.m.v. de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij het afvalwater wordt afgekoppeld van het regenwater.
Volgens de ‘gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater’ werd bekeken hoe best omgegaan wordt met de afwatering van hemelwater bij nieuwe of her aan te leggen verharding binnen het projectgebied en hoe de voorziene buffer- en infiltratiecapaciteit kan voldoen aan de wettelijke vereisten.
Daarnaast zal de gemeente Wevelgem instaan voor een nieuwe weginrichting met het oog op de aanleg van veilige fietsvoorzieningen langs de Wittemolenstraat en veiliger weginrichting binnen de kern van de wooncluster Herthoek.
De gemeente Wevelgem is vergunningverlenende overheid.
Het project omvat:
Wegeniswerken:
Het wegenisproject - met de aanleg van veilige fietsvoorzieningen - situeert zich langs de Wittemolenstraat (incl. kruispunt met de Dadizelestraat) tussen de gemeentegrens en de bebouwde kom van Moorsele.
De Wittemolenstraat is een regionale weg die een belangrijke verbinding vormt tussen het centrum van Moorsele en de stad Menen. Niet alleen gebruikt het gemotoriseerd verkeer veelvuldig dit tracé, ook wordt de weg veel gebruikt door pendelende fietsers. Daarenboven is de Wittemolenstraat eveneens geselecteerd als route voor uitzonderlijk vervoer.
Voor de Wittemolenstraat (incl. kruispunt met de Dadizelestraat) wordt er een herinrichting van de rijweg ontworpen met de aanleg van veilige fietsvoorzieningen, dit met behulp van het fietsfonds van de provincie West-Vlaanderen. Het volledige projecttracé Wittemolenstraat kan opgedeeld worden in 3 zones.
In zone A (grens Menen – Herthoek) wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd aan de westzijde. Het huidige aanliggende dubbelrichtingsfietspad wordt opgebroken voor de aanleg van een groenstrook van 2 m (veiligheidsstrook) en het nieuwe betonnen fietspad (3 m breed) wordt voorzien t.h.v. de huidige langsgrachten die allen verlegd worden. De rijweg zelf wordt niet opgebroken.
In zone B (wooncluster Herthoek) wordt het dubbelrichtingsfietspad ontdubbeld naar een enkelrichtingsfietspad, via een verkeerspoort met middenberm. In de wooncluster zelf wordt er gemengd verkeer voorzien, dit wegens ruimtegebrek en de hoge nood aan openbare parkeervoorzieningen. De fietsers dienen op de rijweg te rijden, dit wordt aangeduid via fiets- en blokmarkeringen als fietssuggestiestroken.
Aan de grens met zone C (Herthoek – centrum Moorsele) wordt het gemengd verkeer opnieuw naar betonnen enkelrichtingsfietspaden gebracht met een verkeerspoort. Buiten de bebouwing wordt de huidige rijweg volledig behouden en worden er vrijliggende enkelrichtingsfietspaden aangelegd. Aan de noordzijde wordt het huidige fietspad opgebroken voor een groenstrook van 2 m (veiligheidsstrook) en het nieuwe betonnen fietspad (2 m breed) wordt voorzien t.h.v. de huidige langsgrachten die allen verlegd worden. Aan de zuidzijde wordt langs de bestaande rijweg eveneens een groenstrook van 2 m aangelegd met daarachter een nieuw fietspad van 2 m breed. De bestaande langsgrachten worden hiervoor ook verlegd.
Ter hoogte van de nieuwe verkaveling ’t Vrije gaat het vrijliggend fietspad over in een aanliggend fietspad ter hoogte van de recent aangelegde drempel. In deze zone is het fietspad verhoogd ten opzichte van de rijweg. Vanaf Wittemolenstraat 157 betreft het opnieuw een woonomgeving en is er terug gemengd verkeer met een fietssuggestiestrook via blokmarkering op de baan.
Het kruispunt met de zijstraat Ter Gracht vormt een tijdelijke overgang naar het bestaande dubbelrichtingsfietspad aan de hand van markering bestaande uit uitgewassen beton met oker kleurpigment. Gezien de huidige beperkte rooilijnbreedte en de nood aan vrijliggende fietspaden mét behoud van de aanwezigheid van de vele langsgrachten zijn er in het buitengebied grondinnames noodzakelijk. Over het volledige tracé wordt er in de nieuwe grasstrook tussen het nieuwe vrijliggende fietspad en de rijweg een bomenrij aangeplant.
Uitzonderlijk vervoer:
De Wittemolenstraat is een route voor het uitzonderlijk vervoer. Deze route wordt niet heel frequent gebruikt, enkel wanneer de bruggen van de A19 een probleem vormen naar hoogte toe. Dit zorgt er wel voor dat het meeste uitzonderlijk vervoer langs de Wittemolenstraat voornamelijk zeer hoog en breed is, veelal zijn dit silotransporten, die niet heel zwaar zijn.
Gezien het eerder om sporadische transporten gaat, werd beslist om het ontwerp eerder af te stemmen op het dagelijks gebruik van de weg en de woonomgeving. En enkel de elementen die de passage van het uitzonderlijk vervoer kunnen belemmeren aan te passen.
Dadizelestraat:
In de Dadizelestraat wordt de rijweg hersteld in de oorspronkelijke staat.
Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaarschrift ingediend.
Het bezwaarschrift handelt o.m. over:
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert de beoordeling van het bezwaarschrift ter zake als volgt:
De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met
Dit project omvat de aanleg van veilige fietspaden in de Wittemolenstraat, medegefinancierd door de provincie via het fietsfonds.
In 2013 is een startnota goedgekeurd voor het volledige traject. De startnota omvat de visie van veilige fietsvoorzieningen voor zowel de volledige Wittemolenstraat (grondgebied Wevelgem) als de Moorselestraat (grondgebied Menen). Uit deze startnota blijkt dat:
De gemeente Wevelgem wenst nu in eerste instantie werk te maken van een goede waterhuishouding in de Herthoek (groene cluster). Gelet dat de stad Menen voorlopig geen intentie heeft om te werken op hun grondgebied en de rioleringen in de bebouwde kom in de Wittemolenstraat nog in goede staat zijn, wordt er nu versneld werk gemaakt van goede fietspaden en een goede waterhuishouding in de projectzone.
Deze weg behoort tot het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk. Het is evident dat het aanleggen van veiligere fietspaden ten dienste staat van het algemeen belang, en van de zwakke weggebruiker in het bijzonder, waarbij de ontsluiting van alle percelen mogelijk blijft. Hoewel de projectzone grenst aan de gemeentegrens met de stad Menen, zijn er als dusdanig geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. De verbindingsweg wijzigt als dusdanig niet qua loop of functie, maar wordt enkel veiliger gemaakt en brengt op die manier de behoeften van de actuele en de toekomstige generaties niet in het gedrang.
Het voorstel is om de nieuwe rooilijn en de voorgestelde inrichting van het openbaar domein goed te keuren.
Artikel 1
Keurt de voorliggende beslissing houdende het goedkeuren van het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het aanleggen van fietspaden en het saneren van groene cluster Wittemolenstraat en Dadizelestraat, met dossiernummer OMV_2024029325, zoals aangeduid op de rooilijnplannen, goed.
Artikel 2
Keurt de rooilijnplannen, in bijlage, goed. Deze plannen worden aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
Artikel 4
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer: