De gewijzigde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW betreffende de samenwerking op het gebied van personeel wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn sloten op 8 maart 2019 een beheersovereenkomst af betreffende de samenwerking op het gebied van personeel.
In deze overeenkomst is opgenomen dat de diensten en medewerkers, zijnde gemeente- of OCMW-personeel, die een interne dienstverlening aanbieden, de volledige organisatie zoals bepaald in het gezamenlijke organogram, vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, ondersteunen.
Vervolgens volgt in de beheersovereenkomst een exemplatieve opsomming van de diensten tussen dewelke uitwisseling van personeelsleden mogelijk is.
Er wordt voorgesteld om de uitwisseling van alle personeelsleden tussen gemeente en OCMW mogelijk te maken en dus niet enkel van de personeelsleden die een interne dienstverlening aanbieden.
Zo kan bijvoorbeeld, naast de personeelsleden van de diensten Secretariaat, Financiën en Personeel, en van de cel Communicatie en de cel IT, ook het technisch uitvoerend personeel van gemeente en OCMW (niet beperkt tot de gebouwendienst, de cel Groen of het tewerkstellingsproject) ingezet worden binnen de volledige organisatie, gedekt door het gezamenlijk organogram gemeente-OCMW.
Een ontwerp van de gewijzigde beheersovereenkomst is toegevoegd als bijlage.
De gewijzigde beheersovereenkomst wordt ook ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn op 18 april 2024.
De gewijzigde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW betreffende de samenwerking op het gebied van personeel wordt goedgekeurd als volgt:
BEHEERSOVEREENKOMST GEMEENTE-OCMW BETREFFENDE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN PERSONEEL
Tussen
de gemeente Wevelgem, Vanackerestraat 16, 8560 Wevelgem, vertegenwoordigd door de heer Jo Libeer, voorzitter van de gemeenteraad, en de heer Kurt Parmentier, algemeen directeur, namens de gemeenteraad (beslissing van 18 april 2024)
en
het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Wevelgem, Deken Jonckheerestraat 9, 8560 Wevelgem, vertegenwoordigd door de heer Jo Libeer, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, en de heer Kurt Parmentier, algemeen directeur, namens de raad voor maatschappelijk welzijn (beslissing van 18 april 2024),
wordt overeengekomen wat volgt:
ALGEMENE BEPALINGEN
Voorwerp
Deze overeenkomst heeft tot doel de samenwerking op het gebied van personeel tussen de gemeente en het OCMW van Wevelgem te regelen.
Deze overeenkomst is een gevolg van de ambtelijke integratie van de diensten van de gemeente en het OCMW en houdt rekening met het gezamenlijke organogram - conform artikel 161 van het decreet lokaal bestuur - dat de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en het OCMW weergeeft, de gezagsverhoudingen en de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden, aanduidt.
Deze beheersovereenkomst voor de inzet van het personeel van de gemeente en het OCMW is noodzakelijk om binnen de geïntegreerde organisatie:
Duur van de overeenkomst
Deze overeenkomst treedt in werking vanaf 22 april 2024 en vervangt integraal de beheersovereenkomst zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op 8 maart 2019.
Algemeen juridisch kader
Deze overeenkomst vindt zijn juridische grondslag in artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur:
'Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.
In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet'.
ENGAGEMENTEN EN VERBINTENISSEN
Bepalingen rond de uitvoering van het lokaal beleid en de externe dienstverlening
Gemeente- en/of OCMW-personeel worden ingezet voor de uitvoering van het beleid van de gemeente en het OCMW en de realisatie van de beleidsdoelstellingen volgens het gezamenlijke meerjarenplan zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Gemeente- en/of OCMW-personeel worden ingezet om de externe dienstverlening van de gemeente en het OCMW aan burgers te garanderen.
Bepaling rond uitwisseling van personeelsleden binnen de volledige organisatie
Diensten en medewerkers, zijnde gemeente- of OCMW-personeel, ondersteunen de volledige organisatie zoals bepaald in het gezamenlijke organogram, vastgesteld door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, en kunnen in die zin uitgewisseld worden tussen de gemeente en het OCMW.
Bepalingen rond aansturing van personeelsleden
De leidinggevende, zijnde gemeente- of OCMW-personeel, is bevoegd om gemeente- en/of OCMW-personeelsleden binnen de dienst conform de gezagsverhoudingen van het gezamenlijke organogram aan te sturen.
De aansturing van het personeel omvat o.a. volgende taken:
Deze aansturing beantwoordt steeds aan de bestaande personeelsreglementering zoals goedgekeurd door de bevoegde beleidsorganen of algemeen directeur.
Bepalingen rond het beheer van budgetten
Zowel gemeente- als OCMW-personeel kunnen gemeente- en/of OCMW-budgetten beheren conform de mogelijkheden binnen het decreet lokaal bestuur, het meerjarenplan, de richtlijnen van de definitie dagelijks bestuur en de bepalingen van het organisatiebeheersingssysteem.
Bepalingen rond het organisatiebeheersingssysteem
Binnen de grenzen vastgesteld binnen het decreet lokaal bestuur kunnen beslissings- en ondertekeningsbevoegdheden toevertrouwd worden aan personeelsleden van zowel gemeente als OCMW.
Indien de algemeen directeur bepaalde ondertekeningsbevoegdheden delegeert aan een personeelslid, dan kan dit personeelslid deze bevoegdheid uitoefenen binnen zowel de gemeente als het OCMW, wanneer dit in de delegatie opgenomen is.
Bepalingen m.b.t. de werkgever
De gemeente, dan wel het OCMW blijft steeds de formele werkgever van respectievelijk het gemeente- of OCMW-personeelslid en betaalt derhalve het loon van het betrokken personeelslid uit.
Er wordt een beroep gedaan op de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten van de Vlaamse overheid voor volgende percelen:
De gemeenteraad besliste in zitting van 14 december 2018 om in te stappen in de raamovereenkomst telecommunicatiediensten van de Vlaamse overheid. Binnen deze raamovereenkomst kunnen diverse telecomdiensten worden afgenomen. Gemeente Wevelgem maakt gebruikt van dit raamcontract voor wat betreft vaste en mobiele telefonie en (internet)connectiviteit. Het raamcontract van 2018 loopt dit jaar ten einde.
Door het agentschap Facilitair Bedrijf werden, voor de Vlaamse overheid, nieuwe raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten onderhandeld (via een mededingingsprocedure met onderhandeling). Alle lokale besturen kunnen hierop inschrijven. Gezien het raamcontract van 2018 afloopt, dient elk deelnemend bestuur ofwel zelf naar de markt te stappen met een plaatsingsprocedure ofwel in te stappen in de nieuwe raamovereenkomsten. Gezien de nieuwe raamovereenkomsten omwille van het afnamevolume zeer scherpe prijzen en voorwaarden kennen en een instap in een raamovereenkomst administratief een stuk eenvoudiger is dan een eigen plaatsingsprocedure te voeren, wordt voorgesteld in te stappen in deze raamovereenkomsten. Er is geen sprake van exclusiviteit, mocht daar noodzaak toe zijn, kan steeds buiten deze raamovereenkomsten worden aangekocht.
De nieuwe raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten beslaan 4 percelen:
Met de nieuwe raamovereenkomsten zijn een aantal besparingen te realiseren. Daarnaast komt met de nieuwe raamovereenkomsten het aanbod wat betreft mobiel internet opnieuw op een marktconform niveau. Het prijsverschil tegenover het oude raamcontract wordt geraamd op:
Klassieke PSTN-lijnen (perceel 4) zijn uitdovend en worden slechts beperkt gebruik. Gelet op de lagere afname binnen alle afnemers van de raamovereenkomst worden deze een stuk duurder, de prijs ligt echter nog steeds onder de reguliere marktprijs.
Het agentschap Facilitair Bedrijf publiceerde de aankondiging van de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten op 25 augustus 2022 in het Bulletin der Aanbestedingen en op 30 augustus 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Bij beslissing van de Vlaamse regering, in zitting van 30 juni 2023, werden percelen 1 en 2 gegund:
Bij beslissing van de Vlaamse regering, in zitting van 14 juli 2023, werden percelen 3 en 4 gegund:
Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten, dient een lokale overheid toe te treden, door middel van een ondertekende toetredingsovereenkomst die bezorgd wordt aan de dienstverlener van het perceel waartoe de lokale overheid wenst toe treden.
Effectieve bestellingen binnen de raamovereenkomsten zullen deel uitmaken van afzonderlijke gunningsbeslissingen door het college van burgemeester en schepenen.
In bijlage de ramingen voor de verschillende percelen gebaseerd op de huidige kostprijs en de geschatte besparingen. Concrete offertes kunnen pas worden opgemaakt na instap en uitwerking van concrete projecten.
De uitgaven worden benomen van het exploitatiekrediet, op de algemene rekening 613200 van de desbetreffende beleidsitems.
Artikel 1
Beslist een beroep te doen op de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten voor volgende percelen:
waarbij de Vlaamse gemeenschap optreedt als aanbestedende overheid, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering, waarbij het agentschap Facilitair Bedrijf belast is met de opvolging van de plaatsingsprocedure en de administratieve opvolging van de uitvoering van de opdracht.
Artikel 2
Hecht haar goedkeuring aan de toetredingsovereenkomst telecommunicatiediensten.
De samenwerkingsovereenkomst met vzw Katholiek Basisonderwijs Guldenberg betreffende het ontwerp houdende de herbestemming/verbouwing van de kerk Sint-Theresia van het Kind Jezus wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad hechtte in zitting van 14 maart 2024 goedkeuring aan de plaatsingsprocedure, de lastvoorwaarden en de raming voor de opdracht 'aanstelling van een ontwerpteam voor de herbestemming/verbouwing van de kerk Sint-Theresia van het Kind Jezus'. Dit betreft een gezamenlijke opdracht met vzw Katholiek Basisonderwijs Guldenberg.
De akte tot aankoop van de kerk door vzw Katholiek Basisonderwijs Guldenberg werd op 27 maart 2024 verleden.
De totale uitgave voor de ontwerpopdracht wordt geraamd op 150 000 euro (excl. btw), hetzij 181 500 euro (incl. btw), waarbij het gemeentelijk aandeel wordt geraamd op de helft, zijnde 75 000 euro (excl. btw), hetzij 90 750 euro (incl. btw).
Het uitvoeringsbudget wordt geraamd op 1 500 000 euro (excl. btw). Hoe het (voorlopig vastgestelde) bouwprogramma zal worden verwezenlijkt, is nog niet voldoende in detail gekend, het is dan ook op vandaag niet mogelijk om een gedetailleerde kostprijsverdeling van deze gezamenlijke opdracht (ontwerp en uitvoering) op te maken.
Er wordt dan ook voorgesteld, om in afwachting van meer duidelijkheid rond het concrete ontwerp, de concrete invulling en het concrete gebruik, desgevallend de toekenning van zakelijke dan wel persoonlijke gebruiksrechten, de verdeling voor de ontwerpkost vast te leggen op 50% voor elke partner, zijnde gemeente en vzw Katholiek Basisonderwijs Guldenberg. Dit lijkt niet onlogisch o.b.v. het voorlopige bouwprogramma en de waarschijnlijke volumes die elke partner exclusief of gedeeld zal gebruiken en lijkt billijk zolang er geen concretere invulling en derhalve verdeelsleutel gekend is.
Er werd een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst in die zin voorbereid en dit in functie van de gunning van de ontwerpopdracht. Het lijkt immers aangewezen dat er minstens een (voorlopige) afspraak wordt vastgesteld omtrent de verdeling van deze ontwerpkosten. Het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor het uitvoeringsdossier zal later ook een verdeelsleutel vastgesteld moeten worden.
Er wordt goedkeuring gegeven aan de samenwerkingsovereenkomst met vzw Katholiek Basisonderwijs Guldenberg, in bijlage, betreffende het ontwerp houdende de herbestemming/verbouwing van de kerk Sint-Theresia van het Kind Jezus.
Gunstig advies voor de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Hilarius afsluitend met een exploitatieoverschot van 96 738,14 euro.
De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Hilarius keurde de jaarrekening 2023 goed op 16 januari 2024. De jaarrekening werd gecoördineerd ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabriek ressorteert op 4 maart 2024.
Bij nazicht van de jaarrekening 2023 werd opgemerkt dat er geen formele goedkeuring was door de kerkraad van de interne kredietaanpassing van 29 december 2023. Dit werd gemeld aan de kerkfabriek Sint-Hilarius. De kerkfabriek heeft in zitting van 3 april 2024 de interne kredietaanpassing van 29 december 2023 alsnog formeel goedgekeurd.
Adviseert gunstig de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Hilarius met:
Opbouw exploitatieresultaat:
- exploitatieoverschot (jaarrekening 2022) |
67 678,11 euro |
- exploitatietoelage (gemeenten) |
97 023,00 euro |
- exploitatieontvangsten |
56 220,15 euro |
- exploitatie-uitgaven |
- 124 183,12 euro |
- totaal exploitatieresultaat 2023 |
96 738,14 euro |
Opbouw investeringsresultaat:
- investeringsoverschot/tekort (jaarrekening 2022) |
0,00 euro |
- overboekingen |
0,00 euro |
- investeringsontvangsten |
19 347,09 euro |
- investeringsuitgaven |
- 33 190,72 euro |
- totaal investeringsresultaat 2023 |
-13 843,63 euro |
Gunstig advies voor de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Onbevlekt Hart van Maria afsluitend met een exploitatieoverschot van 10 423,49 euro.
De kerkraad van de kerkfabriek Onbevlekt Hart van Maria keurde de jaarrekening 2023 goed op 28 februari 2024. De jaarrekening werd gecoördineerd ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabriek ressorteert op 4 maart 2024.
Adviseert gunstig de rekening 2023 van de kerkfabriek Onbevlekt Hart van Maria met:
Opbouw exploitatieresultaat:
- exploitatieoverschot (jaarrekening 2022) |
10 976,30 euro |
- exploitatietoelage (gemeenten) |
35 432,00 euro |
- exploitatieontvangsten |
2 945,92 euro |
- exploitatie-uitgaven |
- 38 930,73 euro |
- totaal exploitatieresultaat 2023 |
10 423,49 euro |
Opbouw investeringsresultaat:
- investeringsoverschot/tekort (jaarrekening 2022) |
0,00 euro |
- overboekingen |
0,00 euro |
- investeringsontvangsten |
0,00 euro |
- investeringsuitgaven |
- 0,00 euro |
- totaal investeringsresultaat 2023 |
0,00 euro |
Gunstig advies voor de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Amandus afsluitend met een exploitatieoverschot van 8 488,37 euro.
De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Amandus keurde de jaarrekening 2023 goed op 6 februari 2024. De jaarrekening werd gecoördineerd ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabriek ressorteert op 4 maart 2024.
Adviseert gunstig de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Amandus met:
Opbouw exploitatieresultaat:
- exploitatieoverschot (jaarrekening 2022) |
19 831,24 euro |
- exploitatietoelage (gemeenten) |
44 633,00 euro |
- exploitatieontvangsten |
34 554,69 euro |
- exploitatie-uitgaven |
- 90 530,56 euro |
- totaal exploitatieresultaat 2023 |
8 488,37 euro |
Opbouw investeringsresultaat:
- investeringsoverschot/tekort (jaarrekening 2022) |
0,00 euro |
- overboekingen |
0,00 euro |
- investeringsontvangsten |
50 856,15 euro |
- investeringsuitgaven |
- 24 356,15 euro |
- totaal investeringsresultaat 2023 |
26 500,00 euro |
Gunstig advies voor de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Christoffel afsluitend met een exploitatieoverschot van 30 150,89 euro.
De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Christoffel keurde de jaarrekening 2023 goed op 29 februari 2024. De jaarrekening werd gecoördineerd ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabriek ressorteert op 4 maart 2024.
Bij nazicht van de jaarrekening 2023 werd opgemerkt dat er geen formele goedkeuring is door de kerkraad van de interne kredietaanpassing van 11 december 2023. Dit werd gemeld aan de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Christoffel. De kerkfabriek heeft per mail bevestigd dat dit rechtgezet zal worden in een volgende zitting van de kerkraad.
Adviseert gunstig de rekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Christoffel met:
Opbouw exploitatieresultaat:
- exploitatieoverschot (jaarrekening 2022) |
21 015,26 euro |
- exploitatietoelage (gemeenten) |
104 609,00 euro |
- exploitatieontvangsten |
16 612,76 euro |
- exploitatie-uitgaven |
- 112 086,13 euro |
- totaal exploitatieresultaat 2023 |
30 150,89 euro |
Opbouw investeringsresultaat:
- investeringsoverschot/tekort (jaarrekening 2022) |
0,00 euro |
- overboekingen |
0,00 euro |
- investeringsontvangsten |
33 210,45 euro |
- investeringsuitgaven |
- 33 210,45 euro |
- totaal investeringsresultaat 2023 |
0,00 euro |
Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt vastgesteld.
De gemeente is lid van de dienstverlenende vereniging Intercommunale Leiedal (Leiedal).
De gemeente werd uitgenodigd per aangetekend schrijven van 29 maart 2024 om deel te nemen aan de zitting van de algemene vergadering van Leiedal van 28 mei 2024.
Mocht de algemene vergadering uitgesteld of verdaagd worden, dan geldt het mandaat voor dezelfde agendapunten ook als deze op een latere datum worden behandeld.
Artikel 1
Er wordt goedkeuring verleend aan onderstaande punten, geagendeerd voor de algemene vergadering van Leiedal van 28 mei 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden):
1. Verslag over de activiteiten in 2023
2. Goedkeuring van de jaarrekening per 31 december 2023
3. Kwijting van bestuurders en commissaris
4. Benoeming bestuurders en deskundigen
5. Varia.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente zal zijn stemgedrag afstemmen op deze beslissing.
Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt vastgesteld.
De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
De gemeente werd uitgenodigd per aangetekend schrijven van 28 maart 2024 om op digitale wijze deel te nemen aan de zitting van de algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 5 juni 2024.
Mocht de algemene vergadering uitgesteld of verdaagd worden, dan geldt het mandaat voor dezelfde agendapunten ook als deze op een latere datum worden behandeld.
Artikel 1
Er wordt goedkeuring verleend aan onderstaande punten, geagendeerd voor de algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 5 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden):
1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over het boekjaar 2023
2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023
3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de commissaris
4. Statutaire benoemingen
5. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente zal zijn stemgedrag afstemmen op deze beslissing.
Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt vastgesteld.
De gemeente is lid van EFIN bv (EFIN).
De gemeente werd uitgenodigd per mail van 26 maart 2024 om deel te nemen aan de zitting van de buitengewone algemene vergadering van EFIN op 4 juni 2024.
Op deze buitengewone algemene vergadering staat een statutenwijziging in functie van de toetreding van de POM West-Vlaanderen tot EFIN geagendeerd.
De POM West-Vlaanderen wenst haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk te reduceren in overeenstemming met het beleid van de provincie West-Vlaanderen. De installatie van zonnepanelen op het eigen patrimonium voor de productie van zonne-energie vormt één van de voornaamste middelen om deze doelstelling te realiseren. De POM West-Vlaanderen wenst hierbij een samenwerking aan te gaan met EFIN, die de zonnepanelen plaatst en zo de POM West-Vlaanderen toelaat om duurzame energie af te nemen, hetzij via stroomafnameovereenkomsten, huurovereenkomsten of koopovereenkomsten. Door toetreding tot EFIN kan de POM West-Vlaanderen rechtstreeks werken, leveringen of diensten van EFIN afnemen.
Mocht de buitengewone algemene vergadering uitgesteld of verdaagd worden, dan geldt het mandaat voor dezelfde agendapunten ook als deze op een latere datum worden behandeld.
Artikel 1
Er wordt goedkeuring verleend aan onderstaande punten, geagendeerd voor de buitengewone algemene vergadering van EFIN van 4 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden):
1. Verzaking aan de opmaak van het verslag van het bestuursorgaan en het controleverslag van de commissaris overeenkomstig artikel 5:121, §2 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.
2) Verhoging van het eigen vermogen van de vennootschap met een bedrag van duizend euro (1 000 euro) met uitgifte van vijf (5) nieuwe aandelen, verdeeld als volgt:
- vier (4) aandelen soort A, voor een bedrag van 800 euro;
- één (1) aandeel soort B, voor een bedrag van 200 euro.
Deze aandelen zullen per soort van dezelfde aard zijn, en zullen dezelfde rechten en voordelen hebben als de bestaande aandelen van soort A en soort B, en zullen in de winsten delen vanaf het boekjaar 2025 (met dien verstande dat alle beslissingen met betrekking tot het boekjaar 2024 niet zullen toekomen aan de nieuwe aandeelhouders).
Deze inbreng zal geboekt worden als volgt:
- 800 euro op de onbeschikbare eigen vermogensrekening;
- 200 euro op de beschikbare eigen vermogensrekening.
3) Verzaking aan het voorkeurrecht zoals voorzien in artikel 10 van de statuten en in artikel 5:128 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.
4) Inschrijving op de nieuw uit te geven aandelen en volstorting van de nieuwe aandelen. Vaststelling dat de intekening werd verwezenlijkt.
5) Goedkeuring van de volgende wijzigingen aan de statuten van EFIN:
- Wijziging van artikel 5 en van artikel 11 van de statuten om het in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten inzake de uitgifte van aandelen.
6) Goedkeuring van:
- Het ontslag van mevrouw Lies Laridon als bestuurder van de vennootschap.
- Het verstrekken van tussentijdse kwijting aan de ontslagnemende bestuurder, met dien verstande dat de kwijting zal gebeuren onder voorbehoud van fraude of bedrog en de wettelijke beperkingen gekoppeld aan kwijting voorzien bij artikel 5:98 van het wetboek van vennootschappen en verenigingen.
- De (her)benoeming van mevrouw Lies Laridon mede op voordracht van de nieuwe aandeelhouders.
7) Machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan de notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
Artikel 2
Er wordt goedkeuring verleend aan de voorgestelde statutenwijziging van EFIN.
Artikel 3
De vertegenwoordiger van de gemeente zal zijn stemgedrag afstemmen op deze beslissing.
Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken aan de zijtak Warandestraat.
De gemeente voerde een rioleringsproject uit in de Warandestraat en greep deze gelegenheid aan om ook de bovenbouw in de straat aan te passen, in functie van een veiligere situatie voor alle weggebruikers (omgevingsdossier OMV_2021038966). De (voormalige) site Douchy vormt een zijtak van de Warandestraat en deze zou ook onder handen genomen worden.
De rooilijn voor deze zijtak (ambachtelijke zone) werd eerder al (n.a.v. de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021038966) goedgekeurd in zitting van 8 oktober 2021. Er werd ondertussen evenwel een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken ingediend voor deze zijtak, waarbij het wegenistracé van deze zijtak opnieuw meer aansluit bij de aanvankelijk loop van de bestaande verharding.
De provincie West-Vlaanderen is vergunningverlenende overheid.
Het (gewijzigde) project omvat:
De wegkoffer zal vernieuwd worden tot ter hoogte van het perceel met nr. 1367X. De nieuwe rijweg zal 6 m tot 6,40 m breed zijn en wordt uitgevoerd in asfaltverharding.
De huidige weg die op heden door site Douchy loopt is een lokale weg (categorie 3) waarlangs zich geen bovenlokale fietsroute (BFF) bevindt noch een route van De Lijn.
De zijtak ambachtelijke zone zal zijn bestaande leidingen behouden. Wegens de topografie is het niet mogelijk om de DWA-leiding van deze zijstreng gravitair aan te sluiten op de Warandestraat. De bestaande leiding blijft behouden voor de RWA-afvoer. De bestaande leiding zal worden aangesloten op de wachtkoker van de reeds aanwezige persleiding onder het perceel met nr. 1367X dat niet zal worden overgedragen naar het openbaar domein.
Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met volgende principes (artikel 4 van het gemeentewegendecreet):
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Door deze aanleg zal er een veiligere verkeerssituatie ontstaan voor de weggebruiker, in het bijzonder de zwakke weggebruiker die op deze manier een bijkomende verbinding gerealiseerd ziet. Er zijn geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. Daar er geen verbindingsfunctie wordt weggenomen, integendeel, en alle percelen hun toegang behouden, brengt deze aanleg van de gemeenteweg de behoeften van de actuele en de toekomstige generaties niet in het gedrang.
Het voorstel is om de nieuwe rooilijn en de voorgestelde inrichting van het openbaar domein goed te keuren.
Artikel 1
Keurt de voorliggende beslissing houdende het goedkeuren van het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken aan de zijtak Warandestraat, site Douchy, met dossiernummer OMV_2023148392, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.
Artikel 2
Keurt het rooilijnplan, in bijlage, goed. Dit plan wordt aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
Artikel 4
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer:
De gemeente verleent een recht van opstal aan Fiberklaar bv voor de plaatsing van een POP-station in de Peperstraat en de Ommeloopstraat.
Fiberklaar bv is een netbeheerder die sinds 2021 een open fibernetwerk in Vlaanderen uitbouwt. De uitrol van fiber in deelgemeente Gullegem gebeurt door Fiberklaar bv.
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen principieel bezwaar tegen de voorgestelde POP-locaties (Point of Presence) in de Peperstraat en de Ommeloopstraat (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juli 2023).
Concreet wordt voor de plaatsing van een POP-station voorgesteld een recht van opstal te verlenen aan Fiberklaar bv voor een duur van 99 jaar op volgende locaties:
Fiberklaar bv doet een beroep op notaris Van Laere & Henissen uit Antwerpen, de gemeente doet een beroep op notaris Vijncke uit Gullegem.
Artikel 1
§1. Beslist om een deel van het perceel gelegen aan de Peperstraat te 8560 Wevelgem, kadastraal bekend afdeling Wevelgem, 3de afdeling Gullegem, sectie C, nummer z/n, openbaar domein, met een oppervlakte van 14,49 m², volgens metingsplan opgesteld door Landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv, te desaffecteren uit het openbaar domein (gereserveerde perceelsidentificatie nummer 34012 C 757 A P0000).
§2. Beslist om voor het perceel uit §1. een recht van opstal te verlenen aan Fiberklaar bv voor een duur van 99 jaar en tegen een eenmalige vergoeding van 4 347 euro.
§3. Voorliggende overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal wordt goedgekeurd en aan deze raadsbeslissing gehecht. Deze overeenkomst zal in een notariële akte omgezet worden. De gemeenteraad geeft machtiging aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om de notariële akte namens de gemeente te ondertekenen.
Artikel 2
§1. Beslist om voor een deel van het perceel gelegen aan de Ommeloopstraat te 8560 Wevelgem, kadastraal bekend afdeling Wevelgem, 3de afdeling Gullegem, sectie C, nummer 394F, met een oppervlakte van 29,48 m², volgens metingsplan opgesteld door Landmeetkundig bureau Daeninck-Audenaert bv (gereserveerde perceelsidentificatie nummer 34012 C 394 G P0000) een recht van opstal te verlenen aan Fiberklaar bv voor een duur van 99 jaar en tegen een eenmalige vergoeding 2 148 euro.
§2. Voorliggende overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal wordt goedgekeurd en aan deze raadsbeslissing gehecht. Deze overeenkomst zal in een notariële akte omgezet worden. De gemeenteraad geeft machtiging aan de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om de notariële akte namens de gemeente te ondertekenen.
De gemeente koopt een woning met aanhorigheden en grond gelegen Bissegemstraat 11 aan.
De woning, gelegen Bissegemstraat 11, Wevelgem, werd te koop aangeboden via Titeca & Geelen Experts bv, waarbij de vraagprijs 398 000 euro bedroeg.
De aankoop van dit pand biedt een opportuniteit om meer parking te creëren in het centrum van deelgemeente Gullegem. Of deze site ook nog bijkomende potentie heeft voor het creëren van een nieuwe wandel- en/of fietsdoorsteek valt verder te onderzoeken. De impact van de verplaatste bushalte (voor huisnr. 11) op de realisatie van een verkeersveilige aansluiting, zal mede bepalend zijn.
Er werd een schattingsverslag opgemaakt voor dit onroerend goed door Landmeetkantoor Koen Roelandt bv op 30 oktober 2023.
De gemeenteraad heeft in de zitting van 14 december 2023 het bod van 359 480 euro op dit pand bevestigd. Dit is volgens de venale waarde van het schattingsverslag.
Notaris Moens heeft de ontwerpakte voorbereid.
De uitgave wordt aangerekend op rekening PB4-ACT5/0220-00/220007/I-PB4-AP4 van het investeringskrediet.
Artikel 1
Gemeente Wevelgem koopt de woning met aanhorigheden en grond, gelegen Bissegemstraat 11 en kadastraal gekend als Gullegem, 3de afdeling, sectie C, nr. 27G, met een oppervlakte van 792 m², aan voor een bedrag van 359 480 euro.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de voorliggende akte voor aankoop goed. Voornoemde akte blijft aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van deze beslissing.
Neemt kennis van de rapportering 2023 in verband met het lokaal energie- en klimaatpact 1.0. en 2.0.
Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP 1.0) sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. De gemeente onderschreef het lokaal energie- en klimaatpact 1.0 tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 8 oktober 2021).
De gemeenteraad besliste in zitting van 10 november 2022 om het lokaal energie- en klimaatpact 2.0 tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse lokale besturen te ondertekenen.
De gemeenteraad besliste ook in zitting van 8 juni 2023 om het lokaal energie- en klimaatpact 2.1 tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse lokale besturen te ondertekenen.
Om de voortgang van de doelstellingen van het LEKP 1.0 en 2.0 op te volgen verzamelt het LEKP-portaal van de Vlaamse overheid authentieke data bij partnerorganisaties (groenblauwpeil.be, Fluvius, Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), autodelen.net, website milieuvriendelijke voertuigen, VVSG,…).
Via het LEKP-portaal kunnen de lokale besturen en hun burgers een overzicht downloaden van de evolutie op hun grondgebied.
Het LEKP-rapport 1.0 en 2.0 (evolutie van 2021 tot 17 maart 2024) zit in bijlage. Eenmaal per jaar wordt gerapporteerd over de resultaten van de LEKP 1.0 en 2.0-doelstellingen van de gemeente binnen haar grondgebied op de gemeenteraad.
Over de voortgang van de doelstellingen uit LEKP 2.1 zal vanaf 2024 ook gerapporteerd worden.
Neemt kennis van de rapportering 2023 in verband met het lokaal energie- en klimaatpact 1.0 en 2.0.
Het gebruikersreglement van de bibliotheek wordt hervastgesteld.
Op 4 oktober 2023 was er een intern overleg omtrent overlast met hangjongeren tijdens de vakantieperiodes op een aantal plekken in de gemeente. Ook in de bibliotheek waren er problemen met bezoekers die weinig respect voor de bibliotheek, de materialen en de andere gebruikers toonden.
Een van de acties die naar voor werd gebracht tijdens het overleg was de opmaak van een huisreglement voor de bibliotheek met duidelijke gedragsregels. Dergelijk reglement zal geen sluitende oplossing bieden voor alle problemen, maar het is wel één van de maatregelen die kan helpen om de bibliotheek aangenaam te houden voor alle bezoekers. Enerzijds dient het huisreglement om de bezoekers te informeren en anderzijds is het een houvast voor de bibliotheekmedewerkers bij conflictsituaties.
In het algemeen retributiereglement worden de tarieven en uitleenvoorwaarden van de materialen van de bibliotheek geregeld (hoofdstuk 6). Daarnaast is er ook een gebruikersreglement bibliotheek dat de voorwaarden voor ontlening bepaalt. Geen van beide reglementen gaat echter in op gedragsregels in de bibliotheek. Het is de bedoeling het huidige gebruikersreglement aan te passen en uit te breiden met een aantal gedragsregels en afspraken. Op die manier is er één reglement dat vlot door de medewerkers kan gehanteerd worden en publiek kan worden gemaakt. Aan het algemeen retributiereglement wordt niets gewijzigd.
Het gebruikersreglement zal ter beschikking worden gesteld op de website van de bibliotheek en aan de balie. Daarnaast wordt een verkorte versie in de bibliotheek uitgehangen. In de opmaak en vormgeving van die versie ligt het accent op informeren en sensibiliseren. Het reglement geldt voor de Bib in het park en de filialen in Moorsele en Gullegem.
Het advies van de culturele raad is positief, met het voorstel om verder na te denken over mogelijke sancties.
Krachtens artikel 390 juncto artikel 2 van de algemene politieverordening kan een inbreuk op het gebruikersreglement van de bibliotheek gesanctioneerd worden met een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie). Dit dossier werd voorgelegd aan het jeugdoverleg van 15 april 2024, er is gunstig advies.
Het gebruikersreglement van de bibliotheek wordt hervastgesteld als volgt:
Artikel 1
De bibliotheek van Wevelgem (bib) is een basisvoorziening waar elke burger terecht kan met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning. De openbare bibliotheek is actief inzake cultuurspreiding en cultuurparticipatie. Ze werkt in een geest van objectiviteit en vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden. Dit reglement geldt voor de Bib in het Park en de filialen in Moorsele en Gullegem.
1. Algemeen
Artikel 2
- Het is verboden gevaarlijke voorwerpen binnen te brengen in de bib.
- Dieren zijn niet toegelaten in het bibliotheekgebouw, met uitzondering van assistentiehonden.
- De bib is niet verantwoordelijk voor ongevallen of voor verlies of diefstal van persoonlijke spullen.
- Bij diefstal, vandalisme, agressie, openbare dronkenschap, drugsbezit of andere strafbare feiten wordt er contact opgenomen met de politie.
- Indien schade wordt veroorzaakt aan het gebouw, de inrichting van het gebouw, technische of andere apparatuur of aan computersystemen, dan moeten de kosten daarvan betaald worden door de schadeveroorzaker.
- De aanwijzingen van het bibliotheekpersoneel moeten steeds opgevolgd worden.
2. Gedragsregels
Artikel 3
De bib is een ontmoetingsplaats, geen plek van absolute stilte. Toch zijn er ook leners en/of bezoekers die graag in stilte werken, studeren of lezen. Er wordt gevraagd om met hen rekening te houden, zodat een bezoek aan de bib voor iedereen een aangename ervaring blijft.
- Het gebruik van persoonlijke tablet, pc, gsm of smartphone is toegestaan, zolang het de andere bezoekers niet stoort.
- Muziek beluisteren en filmpjes kijken, gebeurt met een hoofdtelefoon.
- Skaten, fietsen, rennen, steppen, enz. kan buiten, niet in de bib.
- Iedereen wordt met respect aangesproken en behandeld.
Artikel 4
- Eigen drank of voedsel nuttigen, is niet toegelaten in de bib.
- Water is gratis beschikbaar, koffie kan aan de automaat verkregen worden.
- Gebruikte glazen en tassen worden steeds teruggebracht naar de tafel naast de automaat.
Artikel 5
- De bibfaciliteiten en -meubilair moeten steeds met respect behandeld worden.
- Afval mag niet achtergelaten worden, hiervoor moet de vuilnisbak gebruikt worden.
- Zitplaatsen moeten steeds netjes achtergelaten worden voor de volgende bezoeker.
- Er moet zorg gedragen worden voor de bibmaterialen.
- Het meubilair mag niet verplaatst worden naar andere plaatsen in de bib.
- De bibliotheek wordt gebruikt door veel gebruikers, niemand heeft alleenrecht op een bepaalde plek of pc.
- De speelhoek is bedoeld voor jonge kinderen en hun ouders, de ruimte en het speelgoed moet dan ook vrij gehouden worden voor die doelgroep.
3. Infrastructuur
Artikel 6
De activiteitenzaal van Bib in het Park kan enkel worden gebruikt voor activiteiten die door de gemeente worden georganiseerd. Indien er geen activiteit in het lokaal is, is ze niet toegankelijk voor publiek.
Artikel 7
De toiletten van Bib in het Park staan ter beschikking van de bezoekers van de bibliotheek en het park.
Het toilet en de inkom is geen ontmoetingsruimte. Na het sanitair bezoek moeten de toiletten meteen verlaten worden.
Bij misbruik kunnen de toiletten tijdelijk gesloten worden door het bibpersoneel.
Artikel 8
De zone voor de deur en inkomhal van Bib in het Park moeten vrijgehouden worden, zodat andere bezoekers vlot binnen kunnen. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek is de verharde buitenzone naast de burelen voorbehouden als fietsenstalling voor het personeel van de bib. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek zijn de burelen achteraan de bib werkruimtes, geluidshinder van buitenaf moet tot een minimum beperkt blijven.
Artikel 9
In de bib kan je gebruik maken van pc’s om materialen op te zoeken in de catalogus.
- Om te surfen op het internet of te printen zijn er gebruikerspc’s. Leden van de bib kunnen maximaal 2 uur per dag een gebruikerspc gebruiken. Wie geen lid is, kan voor een beperkte tijd (15 minuten) gebruik maken van een Internet-pc. Het gebruik is gratis.
- Op een eigen toestel kan je gratis verbinding maken met het internet, er is gratis wifi in het gebouw.
- De bibliotheek is niet aansprakelijk voor schade aan apparatuur, computersystemen of data door het gebruik van geleende materialen of digitale diensten.
- Het gebruik van internet voor onwettige doeleinden, het bekijken van onbetamelijke pagina’s en/of storend gedrag is verboden.
- De wetgeving op het copyright en het auteursrecht moet gerespecteerd worden.
- In de bib kan je tijdens de openingsuren materialen kopiëren en printen tegen betaling. Het kopiëren, fotograferen of vermenigvuldigen van materialen mag enkel als de wetgeving ter zake gerespecteerd wordt.
4. Lid worden en materialen lenen
Artikel 10
De inschrijving gebeurt op voorlegging van een geldig identiteitsbewijs. De eID-kaart dient als lenerspas. Als alternatief wordt een lenerspas kosteloos afgeleverd.
De inschrijving is geldig voor alle afdelingen van de gemeentelijke bibliotheek en de bibliotheken uit de regio Zuidwest.
Het inschrijvingsgeld wordt vastgelegd in het retributiereglement van de bibliotheek en geldt voor één jaar lidmaatschap.
De lenerspas wordt automatisch geblokkeerd als de geldigheid ervan 31 dagen verstreken is, de openstaande retributie meer dan 20 euro bedraagt of langer dan 8 weken open staat.
Artikel 11
De uitleningen zijn persoonlijk. De gebruiker is verantwoordelijk voor de op zijn naam ontleende materialen. Bij diefstal of verlies van de lenerspas blijft de gebruiker verantwoordelijk tot hij dit gemeld heeft aan een bibliotheekmedewerker. De bibliotheekmaterialen mogen niet verder worden uitgeleend. Kopiëren en vertoning in het openbaar zijn verboden. De bibliotheek wijst elke verantwoordelijkheid bij overtreding af.
Artikel 12
Het ontlenen van bibliotheekmaterialen is gratis. Een lener kan max. 15 materialen tegelijk in zijn bezit hebben. Voor bepaalde materialen gelden bijzondere uitleenvoorwaarden.
Artikel 13
Voor de diverse materialen gelden specifieke uitleentermijnen.
Een verlenging van de termijn is enkel mogelijk indien de materialen niet door andere gebruikers werden gereserveerd. De uitleentermijnen zijn terug te vinden in het retributiereglement van de bibliotheek.
Artikel 14
Als een gebruiker schade vaststelt aan een materiaal dat hij wenst te ontlenen, dient hij vóór het ontlenen een bibliotheekmedewerker te verwittigen, zo niet kan hij aansprakelijk worden gesteld. Voor de vergoeding verschuldigd bij verlies of (totale of gedeeltelijke) beschadiging wordt verwezen naar het retributiereglement van de bibliotheek.
5. Materialen reserveren
Artikel 15
Materialen die zijn uitgeleend, kunnen gereserveerd worden. Werken die niet beschikbaar zijn, kunnen volgens de afspraken van het interbibliothecair leenverkeer aan andere openbare bibliotheken worden aangevraagd.
Er wordt aan de gebruiker een bijdrage in de kosten gevraagd volgens de tarieven bepaald in het retributiereglement van de bibliotheek.
6. Materialen terugbrengen
Artikel 16
Wie de geleende materialen te laat terugbrengt, moet maningsgeld betalen.
De tarieven zijn terug te vinden in het retributiereglement van de bibliotheek.
Artikel 17
Het gebruik van de inleverschuif mag enkel buiten de openingsuren. De inname van de materialen gebeurt bij het eerstvolgende openingsmoment van de bib. Het inleveren via de inleverbus gebeurt op de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Ook eventuele maningsgelden worden pas afgerekend bij een volgend bezoek. Materialen die de gebruiker nog thuis heeft, worden niet automatisch verlengd.
Eventuele beschadigingen of ontbrekende stukken worden afgerekend bij een volgend bezoek.
7. Opvolging van het reglement
Artikel 18
Door zich in te schrijven in de bibliotheek verklaart de gebruiker zich akkoord met dit reglement, dat hem overhandigd wordt bij de inschrijving. Wie het bibliotheekgebouw betreedt, is gebonden aan de bepalingen in dit reglement.
Artikel 19
Gebruikers die dit reglement, het retributiereglement van de bibliotheek of gedragsregels die duidelijk geafficheerd zijn in de bibliotheek niet naleven of de goede gang van zaken verstoren, kunnen worden uitgesloten van toegang tot en/of gebruik van de bibliotheek door het bibliotheekpersoneel.
Artikel 20
Alle onvoorziene gevallen worden door het diensthoofd of zijn vervanger geregeld.
8. Slotbepalingen
Artikel 21
§1. Dit gebruikersreglement treedt in werking op 1 mei 2024 en vervangt integraal het gebruikersreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 13 maart 2020.
§2. Dit reglement wordt toegevoegd als bijlage 4 bij de algemene politieverordening.
Het subsidiereglement voor vorming inzake jeugdwerk wordt hervastgesteld.
Het subsidiereglement voor vorming inzake jeugdwerk werd vastgesteld op 10 december 2004. Een actualisatie anno 2024 van dit reglement is aangewezen, cfr. beraadslaging over het agendapunt 'aanpassing subsidiereglement kadervorming' in zitting van 8 februari 2024.
Volgende wijzigingen worden voorgesteld:
Op heden wordt 75% van de deelnamekosten aan vormingen door erkende jeugdwerkorganisaties gesubsidieerd en dit met een maximum van 100 euro.
Er wordt voorgesteld om dit maximum op te trekken tot 200 euro gelet op de ondertussen hogere deelnamekosten anno 2024.
Het huidige subsidiereglement voorziet de mogelijkheid dat begeleiders van buiten de gemeente die zich inzetten voor een Wevelgems jeugdwerkinitiatief, voor zover zij minimum 15 en maximum 30 jaar zijn, een subsidie ter zake kunnen aanvragen.
Om dubbele subsidiëring (in gemeente Wevelgem en in de gemeente van woonplaats) tegen te gaan, lijkt het aangewezen om enkel deze subsidie te verlenen aan begeleiders met hoofdverblijfplaats in Wevelgem of minderjarige begeleiders met geregistreerd gedeeld verblijf in Wevelgem. Alle regiogemeenten voorzien een gelijkaardige subsidie kadervorming voor de eigen inwoners, ongeacht in welke regio/gemeente ze zich inzetten voor een jeugdwerkinitiatief.
De uiterste termijn voor het indienen van de volledige subsidieaanvraag (inclusief attest van deelname) van 1 maand na het vormingsinitiatief bleek in de praktijk vaak moeilijk haalbaar en wordt daarom verlengd naar 1 jaar.
De kwalificatietoelage was bedoeld om het resterende budget, dat niet werd benut in functie van de kadervorming, te verdelen over de jeugdwerkinitiatieven waaraan 'gekwalificeerde begeleiders' zijn verbonden. In de praktijk bleek dit hoofdstuk zonder voorwerp. Bovendien wordt in het subsidiereglement lokaal jeugdwerk voor de (her)berekening van de werkingssubsidie ook rekening gehouden met begeleiders die in het bezit zijn van een (hoofd)animator- of (hoofd)instructeurattest.
Het ontwerp van nieuw subsidiereglement werd gunstig geadviseerd door de jeugdraad op 18 maart 2024
De uitgave wordt aangerekend op rekening 0750-00/649650 van het exploitatiekrediet.
Het subsidiereglement voor vorming inzake jeugdwerk wordt hervastgesteld als volgt:
Artikel 1 Kadervormingssubsidie
§1. Begeleiders van een jeugdwerkinitiatief met hoofdverblijfplaats in Wevelgem, die minimum 15 en maximum 30 jaar zijn, alsook minderjarige begeleiders van een jeugdwerkinitiatief die minimum 15 jaar zijn met geregistreerd gedeeld verblijf in Wevelgem, komen in aanmerking voor een kadervormingssubsidie indien ze geen gelijkaardige subsidie ontvangen in een andere gemeente
§2. De kadervormingssubsidie bedraagt 75% van het inschrijvingsgeld van een vormingsinitiatief, met een maximum van 200 euro.
§3. Enkel het inschrijvingsgeld dat verbonden is aan de deelname aan vormingen die gevolgd werden tijdens de afgelopen 12 maanden en die worden georganiseerd door een vereniging of organisatie met een erkend kadervormingsprogramma voor jeugd komt in aanmerking voor subsidiëring.
§4. Ten laatste 12 maanden na het vormingsinitiatief zijn volgende documenten te bezorgen aan de dienst Vrije Tijd: een betalingsbewijs en een bewijs dat de cursus volledig gevolgd werd. De dienst Vrije Tijd stelt standaardformulieren ter beschikking.
Artikel 2 Slotbepalingen
Dit reglement treedt in werking op 22 april 2024 en vervangt integraal het subsidiereglement voor vorming inzake jeugdwerk zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 10 december 2004. Dit reglement wordt integraal toegepast op subsidieaanvragen voor vormingen gevolgd vanaf 1 januari 2024 die nog niet eerder werden behandeld krachtens het subsidiereglement van 10 december 2004.
De samenwerkingsovereenkomst voor het project Bike4All wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad keurde in zitting van 8 februari 2024 de subsidieovereenkomst met provincie West-Vlaanderen voor het project Bike4All goed en dit binnen de projectoproep van provincie West-Vlaanderen in het kader van directe internationale samenwerking/uitwisseling door West-Vlaamse gemeenten. Binnen deze samenwerking wordt gefocust op jongeren als doelgroep. Een kerngroep van jongeren in Wevelgem en in Jinja (Oeganda), leert elkaar kennen en werkt acties uit om de fiets een vooraanstaande plaats in de samenleving te geven. Tegelijk vormt het project een forum om breed rond wereldburgerschap te werken.
Het project Bike4All voltrekt zich in de periode 2024-2026 tussen 6 partners, nl. gemeente Wevelgem, het Sint-Pauluscollege (Vrij Katholiek Secundair Onderwijs Menen-Wervik-Wevelgem vzw), JC Ten Goudberge vzw, CooP-Belgium (Cycling Out of Poverty Belgium vzw), CooP-Uganda en Jinja Scouts. Zij ondersteunen een kerngroep van vrijwillige jongeren uit Wevelgem en Jinja, die samen acties uitwerken voor de uitbouw van een fietsecosysteem, zowel in Jinja als in Wevelgem. In de subsidieovereenkomst tussen provincie West-Vlaanderen en gemeente Wevelgem worden de doelstellingen en de partners omschreven. Tussen de 6 partners diende nog een samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt te worden, deze maakt dan integraal deel uit van voornoemde subsidieovereenkomst.
Het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.
In uitvoering van het internationaal uitwisselingsproject 'Bike4All' ontvangt de gemeente Wevelgem in 2024, 2025 en 2026 jaarlijks een subsidie van 20 000 euro van provincie West-Vlaanderen. De ontvangst wordt geboekt op rekening PB3-ACT27/0160-00/740610 van het exploitatiekrediet.
PB3-AP9: Binnen het mondiaal beleid wordt gefocust op partnership met het Zuiden en draagvlak in het Noorden.
De samenwerkingsovereenkomst voor het project Bike4All, in bijlage, wordt goedgekeurd.
Wijzigingen in bijlage 1 kunnen worden aangebracht door het college van burgemeester en schepenen.
Het jaarverslag en de rekening 2023 van de interlokale vereniging scholengemeenschap De Leiebrug worden goedgekeurd.
De gemeentelijke basisschool behoort tot de scholengemeenschap De Leiebrug.
In de samenwerkingsovereenkomst (artikel 9, §3 en §4) ter zake is voorzien dat er jaarlijks een rekening en een jaarverslag dienen voorgelegd te worden aan de betrokken gemeenteraden en het schoolbestuur van ‘De Kleine Prins’.
Het jaarverslag en de rekening 2023 werden voorgelegd en goedgekeurd in het beheerscomité van de scholengemeenschap De Leiebrug van 7 maart 2024.
Het jaarverslag en de rekening 2023 van de interlokale vereniging scholengemeenschap De Leiebrug worden goedgekeurd.
De 2 facultatieve vakantiedagen voor de gemeentelijke basisschool voor het schooljaar 2024-2025 worden vastgelegd op maandag 14 oktober 2024 en vrijdag 2 mei 2025.
Elke instelling voor basisonderwijs kan bijkomend 2 facultatieve vakantiedagen vastleggen per schooljaar.
Er wordt voorgesteld om de facultatieve vakantiedagen voor het schooljaar 2024-2025 vast te leggen op:
De schoolraad adviseerde tijdens de vergadering van 1 februari 2024 de mogelijkheden voor te leggen aan de personeelsleden. Een van deze mogelijkheden was maandag 19 mei 2025, deze datum kon evenwel niet weerhouden worden omdat dit in de week van de geplande bosklassen valt. Uiteindelijk bleek een meerderheid van de leerkrachten akkoord met 14 oktober 2024 en 2 mei 2025.
Het afzonderlijk bijzonder comité (ABC) van 6 maart 2024 verklaarde zich akkoord met dit voorstel.
Artikel 1
In de gemeentelijke basisschool Wevelgem (kleuter- en lager onderwijs), in de 3 afdelingen, worden de 2 facultatieve vakantiedagen voor het schooljaar 2024-2025 vastgelegd op:
- maandag 14 oktober 2024
- vrijdag 2 mei 2025.
Artikel 2
Een eensluidend verklaard afschrift van onderhavige beslissing zal worden bezorgd aan de schooldirecteur voor verdere kennisgeving aan de schoolinspectie, het personeel en de ouders van de leerlingen en kleuters van de gemeentelijke basisschool Wevelgem.
Vraag ingediend door raadslid Joachim Naert, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Joachim Naert, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Joachim Naert, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Joachim Naert, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Yves Goddeeris, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Yves Goddeeris, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Carlo De Winter.
Toelichting dossier en evaluatieprocedure
De heer Jan FESTJENS is met ingang van 25 februari 2018 van rechtswege tewerkgesteld als financieel directeur bij gemeente en OCMW Wevelgem. (bijlage 1)
Ervoor was hij als volgt tewerkgesteld bij het lokaal bestuur van Wevelgem:
De personeelsleden hebben recht op opvolging en feedback, al dan niet door middel van een evaluatie, over hun wijze van functioneren. De personeelsleden worden opgevolgd en, in voorkomend geval, geëvalueerd op ambtelijk niveau.
Hoofdstuk VIII – VIIIter van titel II van de rechtspositieregeling (RPR) omschrijft de regels inzake opvolging, feedback en evaluatie van het functioneren van de personeelsleden tijdens de loopbaan.
Het evaluatiedossier werd ter inzage gelegd aan de leden van de gemeenteraad vanaf 10 april 2024 in het kantoor van de algemeen directeur in het gemeentehuis (Kasteel), Vanackerestraat 16, 8560 Wevelgem.
Hiernavolgend wordt een (beknopt) overzicht gegeven van de doorlopen evaluatieprocedure:
Overeenkomstig artikel 90 RPR Wevelgem, werd een formeel feedbackgesprek gehouden op 22 december 2021. Hiervan werd een verslag opgesteld overeenkomstig artikel 91 RPR Wevelgem. (bijlage 6)
Vervolgens heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om over te gaan tot een analyse van de financiële dienst. Deze analyse werd uitgevoerd door CC Consult. (bijlage 9)
De heer Jan FESTJENS werd per brief van 1 september 2022 uitgenodigd voor een knipperlichtgesprek. (bijlage 7)
Dit gesprek werd gehouden op 14 september 2022 tussen de heer Jan FESTJENS, financieel directeur, en het evaluatiecomité overeenkomstig artikel 70 RPR Wevelgem. (bijlage 8)
In navolging van het knipperlichtgesprek, besliste het evaluatiecomité unaniem tot het opstarten van de evaluatiecyclus overeenkomstig artikel 93 j° artikel 70, §2 RPR Wevelgem.
Het verslag van het knipperlichtgesprek, inclusief de beslissing van het evaluatiecomité tot het opstarten van de evaluatiecyclus, de redenen daartoe en de afspraken over de taakinhoud en de verwachtingen, werd ter kennis gebracht aan de heer Jan FESTJENS op 26 september 2022.
a. De waarschuwingsfase nam hierdoor een start met ingang van 26 september 2022 om te lopen tot en met 25 maart 2023
b. Opvolggesprek op 21 december 2022 (bijlage 10)
c. Evaluatiecriteria
Vanuit de verwachtingen opgenomen in het verslag van het knipperlichtgesprek werden de evaluatiecriteria vastgelegd. (bijlage 12)
Deze evaluatiecriteria zijn terug te vinden in de resultaatsgebieden en competenties, opgenomen in het functie- en competentieprofiel van de financieel directeur. (bijlage 11)
d. Key-consult – opmaak voorbereidend rapport op het einde van de waarschuwingsfase
Vervolgens werd overeenkomstig artikel 93 RPR Wevelgem Key-consult ingeschakeld om het voorbereidend rapport te maken in het kader van de evaluatie van de heer Jan FESTJENS op het einde van de waarschuwingsfase. (bijlage 13)
e. Toelichting voorbereidend rapport Key-consult aan het evaluatiecomité – 17 maart 2023 (bijlage 14)
f. Verslag van het college van burgemeester en schepenen – 29 maart 2023 (bijlagen 15 en 16).
g. Beslissing evaluatiecomité over het evaluatieresultaat na de waarschuwingsfase – 29 maart 2023 (bijlage 17)
h. Evaluatiegesprek met de financieel directeur – 29 maart 2023 (bijlage 18)
i. Formele kennisgeving van het evaluatieverslag inzake ongunstige evaluatie einde waarschuwingsfase (bijlage 19)
j. Opstart verbetertraject (bijlagen 20 tot en met 23)
k. Formele kennisgeving van de opstart van het verbetertraject (bijlage 24)
l. Verlenging van het verbetertraject + kennisgeving (bijlagen 25 en 26)
m. Opvolggesprek – 20 september 2023 (bijlage 27)
n. Opvolggesprek – 18 oktober 2023 (bijlage 28)
o. Key-consult – opmaak voorbereidend rapport (bijlage 29)
p. Toelichting voorbereidend rapport door Key-consult (bijlage 30)
q. Beslissing van het college van burgemeester en schepenen – 21 februari 2024 (bijlage 31)
r. Beslissing van het evaluatiecomité van 21 februari 2024 (zie bijlage 34)
s. Evaluatiegesprek door evaluatiecomité met de heer Jan Festjens (bijlagen 32 en 33)
t. Evaluatieverslag evaluatiecomité – 22 maart 2024 (bijlage 34)
u. Formele kennisgeving van het evaluatieverslag – 25 maart 2024 (bijlage 35)
v. Definitief evaluatieverslag (impliciet akkoord – niet ondertekend terugbezorgd) – 3 april 2024 (zie bijlage 35)
Aanleiding en motivering
Overeenkomstig artikel 194, vierde lid Decreet Lokaal Bestuur is het ontslag wegens beroepsongeschiktheid ingevolge ontoereikend functioneren van het personeelslid, niet mogelijk zonder voorafgaandelijke evaluatie.
Overeenkomstig artikel 75 RPR Wevelgem kan een ongunstig evaluatieresultaat aanleiding geven tot een ontslag wegens beroepsongeschiktheid. Op grond van artikel 95 RPR Wevelgem komt het toe aan de gemeenteraad – in zijn hoedanigheid van aanstellende overheid – hierover een besluit te nemen.
Gelet de toelichting van het voorbereidend rapport door Key-Consult en het verloop van de evalutieprocedure door GD&A Advocaten.
Gelet het evaluatiedossier en het ongunstig evaluatieresultaat na het doorlopen van een verbetertraject.
De gemeenteraad, in haar hoedanigheid van aanstellende overheid, besluit op basis van het overgemaakt evaluatiedossier dat er sprake is van een onverzoenbaar verschil in visie tussen het bestuur enerzijds en de heer Jan FESTJENS anderzijds.
Hoewel niet wordt ontkend dat de heer Jan FESTJENS over de nodige deskundigheid beschikt om te fungeren als financieel directeur, is de gemeenteraad van oordeel dat de heer Jan FESTJENS niet voldoet aan de gestelde verwachtingen voor de functie van financieel directeur in een lokaal bestuur met een omvang zoals Wevelgem. De acties van de financieel directeur zijn beperkt tot op het operationeel niveau terwijl gemeente en OCMW Wevelgem nood hebben aan een doordachte visie en strategisch inzicht.
Om deze redenen besluit de gemeenteraad dat voormeld verschil in visie en het niet in overeenstemming brengen van de wederzijdse verwachtingen, de verderzetting van de samenwerking in de weg staat.
Reden waarom wordt besloten om de statutaire aanstelling van de heer Jan FESTJENS, middels ontslag overeenkomstig artikelen 32, 37, 37/2 en 39 Arbeidsovereenkomstenwet en artikel 194/1 Decreet Lokaal Bestuur te beëindigen om redenen die verband houden met zijn geschiktheid, in combinatie met de noodwendigheden voor de werking van het bestuur en de continuïteit van de diensten.
Overeenkomstig artikel 194 Decreet Lokaal Bestuur kan tot ontslag wegens beroepsongeschiktheid ingevolge het ontoereikend functioneren van het personeelslid worden besloten, op voorwaarde dat betrokkene voorafgaandelijk werd geëvalueerd.
Overwegende het evaluatiedossier van de heer Jan FESTJENS en het tweede ongunstig evaluatieresultaat.
Overwegende artikel 194/1 Decreet Lokaal Bestuur – met behoud van het ontslag wegens beroepsongeschiktheid – en de bepalingen van de Arbeidsovereenkomstenwet van toepassing voor de beëindiging van de hoedanigheid van statutair personeelslid.
Overeenkomstig artikel 37, §1 Arbeidsovereenkomstenwet heeft ieder van de partijen het recht om een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur te beëindigen door opzegging aan de andere.
Overeenkomstig artikel 39, §1 Arbeidsovereenkomstenwet kan iedere partij een overeenkomst gesloten voor onbepaalde duur beëindigen mits betaling van een verbrekingsvergoeding die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn.
Gelet op bovenstaande besluit de gemeenteraad, in haar hoedanigheid van aanstellende overheid, om met ingang van 1 mei as. de financieel directeur te ontslaan mits betaling van een verbrekingsvergoeding die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn.
In navolging van dit besluit (eenzijdig ontslag door de werkgever) dient de gemeente een eenmalige regularisatiebijdrage te betalen in de zin van artikel 10 van de Wet van 20 juli 1991 houdende sociale en diverse bepalingen, voor zowel de sector ZIV-uitkeringen, als de sector werkloosheid.
Gelet op de vorige beslissingen:
In besloten zitting,
Bij geheime stemming, met 16 stemmen voor, 1 stem tegen en 11 onthoudingen
In besloten zitting,
Bij geheime stemming,
Artikel 1
De gemeenteraad besluit om de statutaire aanstelling van de heer Jan FESTJENS, financieel directeur, eenzijdig te beëindigen middels ontslag wegens beroepsongeschiktheid overeenkomstig artikelen 32, 37, 37/2 en 39 Arbeidsovereenkomstenwet in toepassing van artikel 194/1 j° artikel 194, vierde lid Decreet Lokaal Bestuur.
Overeenkomstig artikelen 37/2 en 39 Arbeidsovereenkomstenwet zal een verbrekingsvergoeding betaald worden. Berekend tot op datum van 1 mei as. is deze verbrekingsvergoeding gelijk aan het lopend loon dat overeenstemt met 39 weken.
Artikel 2
De heer Jan FESTJENS, financieel directeur, wordt per aangetekend schrijven en per e-mail in kennis gesteld van onderhavig besluit.
Het ontslag gaat in op 1 mei as.
Artikel 3
Omwille van de vertrouwelijke aard van de procedure worden de stukken niet aangehecht aan huidige beslissing.
Namens gemeenteraad,
Kurt Parmentier
algemeen directeur
Jo Libeer
voorzitter