Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken aan de zijtak Warandestraat.
De gemeente voerde een rioleringsproject uit in de Warandestraat en greep deze gelegenheid aan om ook de bovenbouw in de straat aan te passen, in functie van een veiligere situatie voor alle weggebruikers (omgevingsdossier OMV_2021038966). De (voormalige) site Douchy vormt een zijtak van de Warandestraat en deze zou ook onder handen genomen worden.
De rooilijn voor deze zijtak (ambachtelijke zone) werd eerder al (n.a.v. de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021038966) goedgekeurd in zitting van 8 oktober 2021. Er werd ondertussen evenwel een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken ingediend voor deze zijtak, waarbij het wegenistracé van deze zijtak opnieuw meer aansluit bij de aanvankelijk loop van de bestaande verharding.
De provincie West-Vlaanderen is vergunningverlenende overheid.
Het (gewijzigde) project omvat:
De wegkoffer zal vernieuwd worden tot ter hoogte van het perceel met nr. 1367X. De nieuwe rijweg zal 6 m tot 6,40 m breed zijn en wordt uitgevoerd in asfaltverharding.
De huidige weg die op heden door site Douchy loopt is een lokale weg (categorie 3) waarlangs zich geen bovenlokale fietsroute (BFF) bevindt noch een route van De Lijn.
De zijtak ambachtelijke zone zal zijn bestaande leidingen behouden. Wegens de topografie is het niet mogelijk om de DWA-leiding van deze zijstreng gravitair aan te sluiten op de Warandestraat. De bestaande leiding blijft behouden voor de RWA-afvoer. De bestaande leiding zal worden aangesloten op de wachtkoker van de reeds aanwezige persleiding onder het perceel met nr. 1367X dat niet zal worden overgedragen naar het openbaar domein.
Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met volgende principes (artikel 4 van het gemeentewegendecreet):
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Door deze aanleg zal er een veiligere verkeerssituatie ontstaan voor de weggebruiker, in het bijzonder de zwakke weggebruiker die op deze manier een bijkomende verbinding gerealiseerd ziet. Er zijn geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. Daar er geen verbindingsfunctie wordt weggenomen, integendeel, en alle percelen hun toegang behouden, brengt deze aanleg van de gemeenteweg de behoeften van de actuele en de toekomstige generaties niet in het gedrang.
Het voorstel is om de nieuwe rooilijn en de voorgestelde inrichting van het openbaar domein goed te keuren.
Artikel 1
Keurt de voorliggende beslissing houdende het goedkeuren van het wegenistracé, de aanleg ervan en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken aan de zijtak Warandestraat, site Douchy, met dossiernummer OMV_2023148392, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.
Artikel 2
Keurt het rooilijnplan, in bijlage, goed. Dit plan wordt aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
Artikel 4
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer: