De samenwerkingsovereenkomst inzake de gezamenlijke selectie van stafmedewerkers Informatie- en Archiefbeheer met de stad Wervik wordt goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 28 februari 2024 om een subsidieaanvraag in te dienen, samen met de gemeenten Anzegem en Avelgem, bij de provincie West-Vlaanderen voor de subsidiëring van een voltijds digitaal informatiebeheerder op B1-B3-niveau. De subsidieaanvraag werd goedgekeurd.
De stad Wervik diende eveneens een subsidieaanvraag in, samen met de lokale besturen Harelbeke en Deerlijk. Ook deze subsidieaanvraag werd goedgekeurd.
De subsidie houdt in dat gedurende een periode van twee jaar de helft van de wedde van de digitaal informatiebeheerder gesubsidieerd wordt, met een maximum van 31 000 euro per jaar.
In dit verband besliste het college van burgemeester en schepenen op 4 september 2024 om een bijkomende voltijdse functie van stafmedewerker Informatie- en Archiefbeheer in te voeren in het personeelsplan.
De bijkomende stafmedewerker Informatie- en Archiefbeheer zal voornamelijk ingezet worden op het digitaal informatie- en archiefbeheer en op regionale wijze voor Wevelgem, Anzegem en Avelgem. In dit verband zal ruimere regionale afstemming, samenwerking en netwerking belangrijk zijn. Er wordt dan ook voorgesteld om de selectieprocedure voor de aanwerving van een bijkomende stafmedewerker Informatie- en Archiefbeheer te voeren samen met de stad Wervik en om een gemeenschappelijke werfreserve aan te leggen.
De principes van samenwerking zijn opgenomen in een overeenkomst, af te sluiten tussen de stad Wervik en de gemeente Wevelgem.
De bevoegdheid tot het goedkeuren van samenwerkingsovereenkomsten voor de gezamenlijke werving en selectie van personeelsleden en voor de aanleg van gemeenschappelijke werfreserves ligt bij de gemeenteraad van elk van de besturen.
Een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst is toegevoegd als bijlage. Dit ontwerp werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Wevelgem op 14 augustus 2024 en eveneens aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Wervik op 26 augustus 2024, die elk beslisten om het voor te leggen aan de respectievelijke gemeenteraden. In Wervik staat een zitting van de gemeenteraad gepland op 17 september 2024.
Er werd op 21 augustus 2024 een protocol van akkoord afgesloten met ACV Openbare Diensten en ACOD Lokale en Regionale Besturen.
De samenwerkingsovereenkomst inzake de gezamenlijke selectie van stafmedewerkers Informatie- en Archiefbeheer, in bijlage, af te sluiten tussen de stad Wervik en de gemeente Wevelgem, wordt goedgekeurd.
Raming: 49 586,77 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In het kader van de opdracht ‘diverse sportcentra: aankoop grasrobots’ werd een bestek met nr. 2894/06324 opgesteld door de heer Jeroen Debaveye, diensthoofd Sport.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 49 586,77 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht (aankoop) wordt aangerekend op rekening 0742-00/230100/IP-OVERIG van het investeringskrediet.
De uitgave voor het onderhoudscontract is voorzien op rekening 0742-00/613000 van het exploitatiekrediet.
Artikel 1
Het bestek met nr. 2894/06324 voor de opdracht 'diverse sportcentra: aankoop grasrobots', opgesteld door de heer Jeroen Debaveye, diensthoofd Sport, wordt goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 49 586,77 euro (excl. btw), hetzij 60 000 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Raming: 71 089 euro (excl. btw), hetzij 86 017,69 euro (incl. btw).
Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
In het kader van de opdracht 'verwijderen asbest en vernieuwen dakbedekking oude kleedkamer en cafetaria', op het sportcentrum Gullegem, werd een bestek opgesteld door de heer Rik Soubry, dienst Gebouwen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 71 089 euro (excl. btw), hetzij 86 017,69 euro (incl. btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht wordt aangerekend op rekening 0742-00/221007/I-PB2-AP6 (PB2-ACT18) van het investeringskrediet.
Artikel 1
Het bestek en de raming voor de opdracht 'verwijderen asbest en vernieuwen dakbedekking oude kleedkamer en cafetaria', opgesteld door de heer Rik Soubry, dienst Gebouwen, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 71 089 euro (excl. btw), hetzij 86 017,69 euro (incl. btw).
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De opvolgingsrapportering die betrekking heeft op het eerste semester van het boekjaar 2024 uit het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (2024) wordt voorgelegd.
Overeenkomstig artikel 263 van het decreet lokaal bestuur wordt er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
Artikel 29 van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 schrijft voor dat de opvolgingsrapportering minstens volgende elementen moet bevatten:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.
Voornoemde vereisten werden vertaald in volgende rapporten:
Er zijn geen wijzigingen van de assumpties.
De opvolgingsrapportering werd besproken in het managementteam van 27 augustus 2024 en verder in overleg met het managementteam opgemaakt.
Neemt kennis van de opvolgingsrapportering die betrekking heeft op het eerste semester van het boekjaar 2024 uit het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 (2024).
Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt vastgesteld.
De gemeente is lid van EFIN bv (EFIN).
De gemeente werd uitgenodigd per mail van 3 juni 2024 om deel te nemen aan de zitting van de buitengewone algemene vergadering van EFIN op 24 september 2024, deze buitengewone algemene vergadering kadert in het project Publi-T.
Om de groeiende instroom van hernieuwbare energie te kunnen opvangen, moet Elia de komende jaren in zijn Belgische en Duitse netwerken een ambitieus investeringsprogramma uitrollen voor de uitbreiding van hoogspanningslijnen en de ontwikkeling van aansluitingen op zee. De Belgische verankering in Elia wordt verzekerd door Publi-T.
Het aandeel van de Vlaamse gemeenten in Publi-T (60%) zit momenteel verspreid over de Vlaamse distributienetbeheerders (DNB’s), de Vlaamse Energieholding bv (VEH) en enkele Vlaamse gemeenten. Het is de bedoeling om de gemeentelijke belangen te verankeren in 2 'concentratoren', die het belang op lange termijn kunnen verzekeren in functie van de toekomstige kapitaalbehoeftes van Elia. VEH functioneert al als concentrator voor de belangen in Fluxys via Publigas (14,31%) en wil een gelijkaardige verantwoordelijkheid opnemen binnen Publi-T.
VEH fungeert als holding in het Vlaamse energielandschap. Op heden is VEH eigenaar van 79 700 van de in totaal 446 766 aandelen van soort B2 (B2 aandelen) uitgegeven door Publi-T. De gemeenten hebben reeds een belang in VEH via hun respectievelijke regionale holding (NUHMA AC, EFIN of CREADIV).
Fluvius West wenst in het kader van deze operatie zijn aandelen Publi-T (48 640 B2 aandelen) te verkopen aan VEH. Een deel van de aandelen (13 224 aandelen) wordt rechtstreeks verkocht aan VEH (tegen 19 267 566,36 euro cash) en het saldo (35 416 aandelen) wordt verkocht via de regionale holding EFIN. EFIN zal de verkregen aandelen vervolgens inbrengen in VEH tegen nieuwe aandelen. De DNB’s Fluvius Limburg en PBE verkopen eveneens hun B2 aandelen aan VEH onder dezelfde voorwaarden.
De inbreng in natura door Fluvius West verloopt als volgt:
(i) Fluvius West is voornemens om 35 416 B2 aandelen te verkopen aan EFIN, waarbij de koopprijs zal blijven openstaan tussen de partijen en een schuldvordering zal vormen van Fluvius West ten opzichte van EFIN ('schuldvordering Fluvius West');
(ii) Volgend op de verwezenlijking van de verkoop, is Fluvius West voornemens om de 'schuldvordering Fluvius West' uit te keren aan de deelnemende gemeenten, waarbij aan elk van deze deelnemende gemeenten een deel van de betreffende schuldvordering uitgekeerd zal worden overeenkomstig het aantal aandelen + winstbewijzen van elke gemeente (de 'dividenduitkering');
(iii) Volgend op de 'dividenduitkering' zijn de deelnemende gemeenten van Fluvius West voornemens om over te gaan tot de inbreng in natura van hun respectievelijk deel van de 'schuldvordering Fluvius West' in het vermogen van EFIN in ruil voor nieuwe aandelen uitgegeven door EFIN.
Deze transactie werd toegelicht aan de gemeenteraadsleden via de infosessies van Fluvius West, voorafgaand aan de organisatie van de algemene vergadering op 19 juni 2024 waarop de verkoop van de aandelen Publi-T werd goedgekeurd (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 16 mei 2024).
Ook stad Izegem is voornemens om haar aandelen (4 750 B2 aandelen) onder dezelfde voorwaarden te verkopen aan EFIN, waarbij een deel van de koopprijs (3 557 B2 aandelen) zal blijven openstaan tussen de partijen en een schuldvordering zal vormen van Izegem ten opzichte van EFIN ('schuldvordering Izegem'). Stad Izegem zal vervolgens overgaan tot de inbreng in natura van de 'schuldvordering Izegem' (5 183 160,75 euro) en tot slot zal EFIN de verkregen aandelen (4 750) inbrengen in VEH tegen nieuwe aandelen.
Aan de gemeenteraad worden de volgende punten ter goedkeuring voorgelegd:
(i) Akkoord met ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN;
(ii) Goedkeuring van de verbintenis om bij ontvangst van de dividenduitkering van Fluvius West, de uitgekeerde schuldvordering in natura in te brengen in het vermogen van EFIN;
(iii) Goedkeuring agenda buitengewone algemene vergadering.
Mocht de buitengewone algemene vergadering uitgesteld of verdaagd worden, dan geldt het mandaat voor dezelfde agendapunten ook als deze op een latere datum worden behandeld.
De gemeente zal het voorschotdividend Publi-T tot en met boekjaar 2024 ontvangen via Fluvius West. Vanaf boekjaar 2025 zal de gemeente het volledige dividend Publi-T ontvangen via EFIN. EFIN zal m.b.t. het dividend Publi-T een gelijkaardig dividendbeleid voeren als Fluvius West zodat deze transactie geen wijziging inhoudt op het dividend dat de gemeente heeft ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2025.
De uitkering in natura van Fluvius West bedraagt 51 601 112 euro. Overeenkomstig het aantal aandelen + winstbewijzen van de gemeente bedraagt het vooropgestelde interimdividend dat gemeente Wevelgem zal ontvangen 8 103 628,51 euro.
Rekening houdende met de inbreng in natura van de 'schuldvordering Fluvius West' (51 601 112 euro) en de 'schuldvordering Izegem' (5 183 160,75 euro) zal EFIN 236 671 nieuwe A-aandelen en 59 167 nieuwe B-aandelen uitgeven. De nieuwe aandelen zullen recht geven op deelname in de winst van het boekjaar dat een aanvang nam op 1 januari 2024 en afgesloten zal worden op 31 december 2024. De uitgifteprijs bedraagt afgerond 191,94 euro. Bijgevolg zal gemeente Wevelgem 33 775 nieuwe A-aandelen en 8 444 nieuwe B-aandelen ontvangen wat een inbreng vertegenwoordigt van 8 103 675,70 euro. Er is hierbij een verschil ten bedrage van -47,19 euro ten opzichte van het interimdividend omdat het aantal nieuwe aandelen steeds wordt afgerond tot een geheel getal.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent haar akkoord met de ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura ten belope van 8 103 628,51 euro, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN.
Artikel 2
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring om bij ontvangst van het interimdividend van Fluvius West:
(i) het deel van de 'schuldvordering Fluvius West' dat uitgekeerd werd aan de gemeente, wetende een schuldvordering van 8 103 628,51 euro ten opzichte van EFIN (de 'schuldvordering gemeente'), integraal in natura in te brengen in het vermogen van EFIN in ruil voor 33 775 nieuwe A-aandelen en 8 444 nieuwe B-aandelen uitgegeven door EFIN;
(ii) met betrekking tot de 'schuldvordering gemeente' geen enkele verrichting anders dan de inbreng vermeld onder punt (i) uit te voeren.
Artikel 3
Er wordt goedkeuring verleend aan onderstaande punten, geagendeerd voor de buitengewone algemene vergadering van EFIN van 24 september 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) m.b.t. de inbreng in natura:
(i) Kennisname van de verslagen:
a. Het verslag van het bestuursorgaan opgesteld overeenkomstig artikel 5:121, §1, 1ste lid juncto artikel 5:133, §1, 1ste lid van het wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna 'WVV') aangaande de inbreng in natura met uitgifte van aandelen vermeld onder agendapunt 1.
b. Het verslag van de commissaris van de vennootschap opgesteld overeenkomstig artikel 5:121, §1, 2de lid juncto artikel 5:133, §1, 2de lid van het WVV aangaande de inbreng in natura met uitgifte van aandelen vermeld onder agendapunt 1.
(ii) Inbreng in natura met uitgifte van aandelen
a. Verhoging van het eigen vermogen van de vennootschap door een bijkomende inbreng in natura van schuldvorderingen, welke bijkomende inbreng in natura:
- wordt gewaardeerd op 56 784 272,75 euro, tegen vergoeding van 295 838 nieuwe aandelen, verdeeld in 236 671 soort A en 59 167 soort B, mits een uitgifteprijs van afgerond 191,94 euro per nieuw uitgegeven aandeel, met dezelfde rechten als de thans bestaande aandelen binnen de soort A en B, en deelnemend in de winst vanaf de aanvang van het lopende boekjaar;
- wordt geboekt op een statutair onbeschikbare en beschikbare eigen vermogensrekening.
b. Inschrijving op de nieuw uit te geven aandelen en volstorting van de nieuwe aandelen.
c. Vaststelling van de verwezenlijking van de inbreng in natura en van de uitgifte van nieuwe aandelen.
(iii) Aanpassing van de statuten overeenkomstig de te nemen resoluties
Machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
Artikel 4
Er wordt goedkeuring verleend aan de voorgestelde statutenwijziging van EFIN.
Artikel 5
De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om zijn stemgedrag tijdens de buitengewone algemene vergadering van EFIN op 24 september 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden en waarbij de agendapunten niet wijzigen) af te stemmen op deze beslissing van de gemeenteraad.
Het mandaat van de vertegenwoordiger wordt vastgesteld.
De gemeente is lid van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.
De gemeente werd uitgenodigd per aangetekend schrijven van 2 september 2024 om op digitale wijze deel te nemen aan de zitting van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 13 november 2024.
Mocht de buitengewone algemene vergadering uitgesteld of verdaagd worden, dan geldt het mandaat voor dezelfde agendapunten ook als deze op een latere datum worden behandeld.
Artikel 1
Er wordt goedkeuring verleend aan onderstaande punten, geagendeerd voor de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging van 13 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden):
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget voor 2025
2. Statutaire benoemingen
3. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente zal zijn stemgedrag afstemmen op deze beslissing.
De samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met de stad Kortrijk wordt gedeeltelijk opgezegd, nl. wat betreft de behandeling van GAS 4-dossiers (inbreuken op stilstaan en parkeren en betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111).
De gemeenteraad keurde op 13 juni 2024 de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 (zgn. GAS 4) goed. Op diezelfde datum bekrachtigde de gemeenteraad het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in het geval van gemengde inbreuken met de procureur des Konings, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 juni 2024.
De inbreuken op voornoemde bijzondere politieverordening worden in principe gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete, deze wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar. Via een samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019 en gewijzigd op 13 oktober 2022) staat het GAS-team van de stad Kortrijk in voor de behandeling van de GAS-dossiers van de gemeente Wevelgem. Daartoe stelde de gemeenteraad verschillende ambtenaren van de stad Kortrijk aan als sanctionerend ambtenaar.
Ook de stad Menen en de gemeente Ledegem, partners in de politiezone Grensleie, hadden tot voor kort dergelijke samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk. Ondertussen heeft de stad Menen deze opgezegd en heeft zij eigen interne sanctionerende ambtenaren aangesteld. Vanuit de stad Menen wordt de bereidheid geuit dat dit GAS-team ook voor de andere gemeenten van de politiezone kan instaan voor de GAS-dossiers. De gemeenteraad van Ledegem heeft ondertussen ook beslist om de samenwerking met de stad Kortrijk op te zeggen voor GAS 4 (beslissing van de gemeenteraad van Ledegem van 2 september 2024) en hiervoor een beroep doen op het GAS-team van de stad Menen. Voor GAS 1, 2 en 3 zou de gemeente Ledegem (voorlopig) verder een beroep doen op de stad Kortrijk.
Zowel de stad Kortrijk als de stad Menen werken voor GAS 4 met de software InTouch (aan te kopen via een raamovereenkomst van Cipal dv, cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2024). Als voor GAS 4 een beroep gedaan wordt op de stad Menen zou de kostprijs voor het softwarepakket iets lager uitvallen (doordat binnen dezelfde politiezone op eenzelfde server wordt gewerkt (gehost binnen InTouch) en de integraties met het DIV (dienst Inschrijving Voertuigen) en het MAGDA-platform kunnen gedeeld worden). Rekening houdend met de kostprijs van het softwarepakket dat moet aangekocht worden voor de opvolging van GAS 4-dossiers, wordt voorgesteld om voor GAS 4 samen te werken met de stad Menen (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 augustus 2024). In dit verband moet de samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk gedeeltelijk worden opgezegd, nl. voor GAS 4-inbreuken. De inbreuken inzake overlast en kleine misdrijven (gemengde inbreuken), opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (zgn. GAS 1, 2 en 3) blijven behandeld door de sanctionerend ambtenaren van de stad Kortrijk.
De huidige samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk geldt voor onbepaalde duur en is jaarlijks opzegbaar per 1 januari met inachtneming van een opzegtermijn van minstens 3 maanden. De gedeeltelijke opzeg dient dan ook betekend voor 1 oktober 2024 om in te gaan per 1 januari 2025.
Beslist om de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met de stad Kortrijk (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019 en gewijzigd op 13 oktober 2022) gedeeltelijk te beëindigen, nl. enkel wat betreft de behandeling van GAS 4-dossiers. De samenwerkingsovereenkomst blijft onverkort gelden wat betreft de categorie van GAS 1, 2 en 3-inbreuken (gewone overlast en gemengde inbreuken).
Afschrift van deze beslissing wordt per aangetekende zending bezorgd aan de stad Kortrijk.
De samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor overtredingen op stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 (zgn. GAS 4) met de stad Menen en de gemeente Ledegem wordt goedgekeurd.
Sinds de invoering van gemeentelijke administratieve sancties doet de gemeente Wevelgem een beroep op het GAS-team van de stad Kortrijk voor de afhandeling van dossiers die aanleiding kunnen geven tot een gemeentelijke administratieve sanctie. Hiertoe sloot de gemeente Wevelgem een samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk (cfr. beslissingen van de gemeenteraad van 9 december 2011, 13 december 2019 en 13 oktober 2022). Deze samenwerking betreft zowel vaststellingen inzake overlast en kleine misdrijven (gemengde inbreuken) (zgn. GAS 1, 2 en 3) als overtredingen betreffende stilstaan en parkeren en de verkeersborden C3, F103 en F111 (voor zover van toepassing) (zgn. GAS 4).
Ook de stad Menen en de gemeente Ledegem, partners in de politiezone Grensleie, hadden tot voor kort dergelijke samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk. Ondertussen heeft de stad Menen deze opgezegd en heeft zij eigen interne sanctionerende ambtenaren aangesteld. Vanuit de stad Menen wordt de bereidheid geuit dat dit GAS-team ook voor de andere gemeenten van de politiezone kan instaan voor de GAS-dossiers. De gemeenteraad van Ledegem heeft ondertussen ook beslist om de samenwerking met de stad Kortrijk op te zeggen voor GAS 4 (beslissing van de gemeenteraad van Ledegem van 2 september 2024) en hiervoor een beroep doen op het GAS-team van de stad Menen. Voor GAS 1, 2 en 3 zou de gemeente Ledegem (voorlopig) verder een beroep doen op de stad Kortrijk.
De gemeenteraad keurde op 13 juni 2024 de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 (zgn. GAS 4) goed. Op diezelfde datum bekrachtigde de gemeenteraad het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in het geval van gemengde inbreuken met de procureur des Konings, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 juni 2024.
Ook de gemeenteraad van Ledegem keurde een analoge bijzondere politieverordening goed op 27 juni 2024.
Zowel de stad Kortrijk als de stad Menen werken voor GAS 4 met de software InTouch (aan te kopen via een raamovereenkomst van Cipal dv, cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2024). Als voor GAS 4 een beroep gedaan wordt op de stad Menen zou de kostprijs voor het softwarepakket iets lager uitvallen (doordat binnen dezelfde politiezone op eenzelfde server wordt gewerkt (gehost binnen InTouch) en de integraties met het DIV (dienst Inschrijving Voertuigen) en het MAGDA-platform kunnen gedeeld worden). Bovendien lijkt het, gelet op de softwarematige opvolging van GAS 4-dossiers (wat op heden niet gebeurt voor GAS 1, 2 en 3-dossiers), aangewezen dat dit op zonaal vlak uniform kan verlopen voor de politionele vaststellers. Er wordt dan ook voorgesteld om voor GAS 4 samen te werken met de stad Menen (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 augustus 2024).
De gemeenteraad besliste in de zitting van heden tot gedeeltelijke opzeg van de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk, nl. wat betreft de behandeling van GAS 4-dossiers.
Om de modaliteiten van samenwerking en afspraken met de stad Menen vast te leggen, werd een voorstel van samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt, inzake de behandeling van GAS 4-dossiers, die aan de gemeenteraad van elke gemeente uit de politiezone wordt voorgelegd ter goedkeuring.
De krachtlijnen van deze samenwerkingsovereenkomst zijn de volgende:
Artikel 1
De samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor overtredingen op stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 (zgn. GAS 4) met de stad Menen en de gemeente Ledegem, in bijlage, wordt goedgekeurd.
Artikel 2
§1. Artikel 38 van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 13 juni 2024, wordt integraal vervangen als volgt:
Onderhavige bijzondere politieverordening treedt in werking op 1 juli 2024, met uitzondering van artikel 26, dat pas in werking zal treden ten vroegste op 1 juli 2024 en van zodra de toekomstige aanvulling van artikel 2 van het koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen met deze inbreuk zélf in werking zal getreden zijn.
§2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de coördinatie van de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111.
Het hemelwater- en droogteplan wordt goedgekeurd.
De gemeenteraad keurde op 8 oktober 2021 de 'regionale onthardingsstrategie voor Zuid-West-Vlaanderen' goed en engageerde zich om deze op eigen grondgebied zo goed mogelijk toe te passen. In dit kader kon Leiedal ondersteuning bieden bij de opmaak van een hemelwater- en droogteplan. In zitting van 11 maart 2022 keurde de gemeenteraad de afsprakennota 2022-07 'opmaak van een hemelwater- en droogteplan in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' goed. Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht voor de opmaak van een hemelwater- en droogteplan toegewezen aan Intercommunale Leiedal op 16 maart 2022.
Intercommunale Leiedal heeft een ontwerp van hemelwater- en droogteplan opgemaakt. In uitvoering van de Vlaamse Blue Deal en aanvullend op het rioleringsbeleid, werd een visie uitgewerkt die moet leiden tot maatregelen om het watersysteem in de gemeente weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze zorgt ervoor dat we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd worden met een gewijzigd neerslagpatroon: meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer met intensere neerslagpieken.
De visie binnen dit hemelwater- en droogteplan is gebiedsdekkend en omvat zowel het hemel-, oppervlakte- als grondwater. De volgende doelstellingen worden hierbij vooropgesteld:
De methodiek voor de opmaak van dit plan is grotendeels gebaseerd op de blauwdruk door de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW). Deze is te raadplegen via de website van het CIW.
Het hemelwater- en droogteplan wordt opgemaakt voor het volledige grondgebied van de gemeente en beslaat zowel publiek als privaat domein. Het plan bestaat uit:
Het hemelwater- en droogteplan wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. Op deze manier kan dit plan een insteek geven bij het vaststellen van ruimtelijke beleidsplannen, een groenplan, een erosiebestrijdingsplan, een klimaatadaptatieplan, gemeentelijke verordeningen, het verlenen van omgevingsvergunningen, eigen en andere publieke en private ontwikkelingen, …
Het hemelwater- en droogteplan wordt minstens om de 6 jaar geactualiseerd en afgestemd op nieuwe en bijkomende ruimtelijke en watergerelateerde informatie.
Dit plan is vereist voor toekomstige watergerelateerde subsidies.
Het hemelwater- en droogteplan, in bijlage, wordt goedgekeurd.
Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor een bouwproject ter hoogte van Dreef Ter Winkel.
Er is een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het slopen van de bestaande bebouwing, het bouwen van 2 appartementsgebouwen en het uitvoeren van infrastructuur- en omgevingswerken ter hoogte van Dreef Ter Winkel. De projectzone ligt op het grondgebied van de gemeente Wevelgem, langs Dreef Ter Winkel en de Sint Amandusdreef.
Het project voorziet voor beide meergezinswoningen gebundeld parkeren. De beide parkings worden aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen (220 x 110 x 100 mm in elleboogverband). Een streklaag bakent de parkeervakken onderling af. Witte betonstraatstenen accentueren de hoekpunten. Een trottoirband (type ID1) of een kantstrook (IIE1) stutten de randen van de parking ter hoogte van de inritten. De noordelijke parking telt 12 parkeerplaatsen en 1 parkeerplaats voor personen met een handicap. Deze voorziet ook een zone voor vuilnisophaling en plaats voor een elektriciteitscabine. De zuidelijke parking telt 5 parkeerplaatsen en 1 parkeerplaats voor personen met een handicap. De wandelpaden doorheen de projectzone worden in halfverharding aangelegd, afgeboord door een trottoirband (type ID4).
De inplanting van de gebouwen houdt maximaal rekening met de bestaande beplanting. De meest waardevolle bomen blijven behouden, slechts een aantal wordt gerooid. Doorheen de site creëren betonnen zitbanken rustpunten. Het plan voorziet ook in enkele natuurlijke speelelementen. De bestaande ronde zitbank wordt gerecupereerd en geïntegreerd in het project. Ook krijgt een kunstwerk van een lokale kunstenaar een plaats in de projectzone. De inrichting van de groenzones tussen de wandelpaden bestaat uit grote oppervlakten biodivers gazon, bloemenrijk grasland voor wadi’s, bloemenrijk grasland voor droge gronden, vaste planten, streekeigen bosplantsoen en een aantal klimplanten. De aanplant van nieuwe bomen gebeurt in een grote plantmaat om meteen al enige omvang te creëren.
De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met
Het project voorziet een nieuwe woonontwikkeling en de aanleg van de omgeving na de sloop van de bestaande bebouwing en het ontharden van een deel wegenis. Na realisatie wordt de omgevingsaanleg overgedragen naar het openbaar domein.
Door het realiseren van meergezinswoningen na sloop van eengezinswoningen blijft de bebouwde footprint beperkt, ondanks het aantal entiteiten. Het parkeren wordt gebundeld voorzien aansluitend op de bestaande wegen Dreef Ter Winkel en Sint Amandusdreef. Doorheen het projectgebied worden trage wegen aangelegd als aansluiting op de achterliggende wijk. De bestaande groenzone wordt maximaal gerespecteerd en versterkt.
Het project creëert een veilige verkeerssituatie voor de weggebruiker, in het bijzonder voor de zwakke weggebruiker door de aanleg van nieuwe trage wegen, dit kan dan ook beschouwd worden als ten dienste van het algemeen belang. De bestaande verkeersveiligheid en ontsluiting van aangrenzende percelen worden niet gehinderd. Er zijn geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. De aanleg vult het bestaande wegennet aan, past zich ruimtelijk in de omgeving in en brengt op die manier de behoeften van de actuele en de toekomstige generaties niet in het gedrang.
Het voorstel is om de nieuwe rooilijn en de voorgestelde aanleg van de wegenis goed te keuren.
Artikel 1
Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de wegenis en het wijzigen van de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het slopen van de bestaande bebouwing, het bouwen van 2 appartementsgebouwen en het uitvoeren van infrastructuur- en omgevingswerken ter hoogte van Dreef Ter Winkel en de Sint Amandusdreef, met dossiernummer OMV_2023150613, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.
Artikel 2
Keurt het rooilijnplan, in bijlage, goed. Dit plan wordt aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
Artikel 3
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
Artikel 4
Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer:
Trekt haar beslissing van 9 maart 2023 over het goedkeuren van de rooilijn en het wegenistracé voor een verkaveling op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat in.
Op 9 maart 2023 nam de gemeenteraad een beslissing over de rooilijn en het wegenistracé naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen en bouwrijp maken van gronden op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat. Deze beslissing werd dus genomen binnen het kader van de procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning, zoals voorzien in artikel 12, §2 van het decreet gemeentewegen. Het college van burgemeester en schepenen verleende de omgevingsvergunning op 5 juli 2023. Er werd tegen deze beslissing in beroep gegaan.
In beroep bij de deputatie werd het dossier door de ontwikkelaar ingetrokken, dit moet aanzien worden als een verzaking aan de omgevingsvergunning van 5 juli 2023. De deputatie nam hiervan akte en verklaarde het beroep zonder voorwerp. Tegelijk vernietigde de deputatie in dezelfde beslissing de omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 5 juli 2023.
Betwiste omgevingsvergunning werd dus uit het rechtsverkeer genomen. De gemeenteraadsbeslissing van 9 maart 2023 bestaat als dusdanig nog, maar is door de vernietiging van de vergunning, onuitvoerbaar. De stedenbouwkundige handelingen, nodig in functie van de wegenis, zijn immers niet vergund. Voor de duidelijkheid in het rechtsverkeer wordt betreffende gemeenteraadsbeslissing dan ook best formeel ingetrokken.
Ondertussen is een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag ingediend in dit dossier, deze wijzigt de bestaande rooilijn niet.
Trekt haar beslissing van 9 maart 2023 houdende 'de goedkeuring aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen en bouwrijp maken van gronden op de hoek van de Wilgenstraat en de Moorselestraat' in.
Gaat akkoord met de overdracht van een gedeelte van de gewestweg N8 (Kortrijkstraat, Grote Markt, Guldenbergplein, Vanackerestraat, Menenstraat), tussen kilometerpunt 93,000 en kilometerpunt 93,700.
Vanuit de opmaak van het Masterplan centrum Wevelgem werd duidelijk dat de vraag naar een echt (markt)plein met leuke terrasjes in het Wevelgemse centrum leeft. Het centrum zou de plaats moeten zijn waar mensen elkaar ontmoeten. Publieke ruimte draagt bij aan de sociale samenhang en levendigheid van een gemeente. De juiste dimensies, de perfecte locatie, mooie gevels, een autoluw karakter, ... kan ervoor zorgen dat het centrum er volledig anders kan uitzien.
De N8 vormt een grote uitdaging voor de leefbaarheid, commercieel is het een grote troef voor de handel en de diensten in het centrum van Wevelgem. Toch is deze weg (tot nog toe) in beheer van het agentschap Wegen en Verkeer.
De gemeente is dan ook al langer vragende partij om het beheer over het verblijfsgebied van de N8 over te nemen. De gesprekken met het agentschap Wegen en Verkeer rond een eventuele overdracht zijn al langer lopende (cfr. beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2023, 5 mei 2021 en 29 oktober 2020).
Met een schrijven van 26 juni 2024 ontving de gemeente een concreet voorstel van het agentschap Wegen en Verkeer voor de overname van een gedeelte van de gewestweg N8 (tussen kilometerpunt 93,000 en kilometerpunt 93,700). Dit voorstel ligt nu ter goedkeuring voor.
Artikel 1
Gaat akkoord met de overdracht van volgende gewestweg (volgens plan 1M3D8J G 123598 00): gedeelte van de N8 (Kortrijkstraat, Grote Markt, Guldenbergplein, Vanackerestraat, Menenstraat), tussen kilometerpunt 93,000 en kilometerpunt 93,700.
Artikel 2
Goedkeuring wordt gegeven om het in artikel 1 bedoelde stuk gewestweg over te nemen in de huidige staat, mits het agentschap Wegen en Verkeer volgende werken nog uitvoert:
Artikel 3
Het agentschap Wegen en Verkeer, Koning Albert I-laan 1-2 bus 82 te 8200 Brugge, wordt in kennis gesteld van dit besluit.
Vraag ingediend door raadslid Lieve Seynaeve, namens de fractie CD&V.
Vraag ingediend door raadslid Lieve Seynaeve, namens de fractie CD&V.
Vraag ingediend door raadslid Yves Goddeeris, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door raadslid Yves Goddeeris, namens de fractie Vooruit.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Lien Vanderjeugt.
Vraag ingediend door raadslid Hendrik Vanhaverbeke, namens de fractie N-VA.
Vraag ingediend door raadslid Hendrik Vanhaverbeke, namens de fractie N-VA.
Het betreft de aanduiding van sanctionerende ambtenaren in het kader van gemeentelijke administratieve sancties.
Voor de handhaving van de algemene politieverordening dienen er sanctionerende ambtenaren aangewezen in het kader van de administratieve geldboetes.
Er werd hiervoor tot nog toe een beroep gedaan op de sanctionerende ambtena(a)r(en) van de stad Kortrijk (cfr. beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019 houdende de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk, zoals gewijzigd op 13 oktober 2022).
De gemeenteraad besliste in de zitting van heden om voor GAS 4 een beroep te doen op het GAS-team van de stad Menen door de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS 4) met de stad Menen en de gemeente Ledegem.
De stad Menen stelde mevrouw Ingeborg De Maesschalck en de heer Luc Claeys aan als sanctionerend ambtenaar op 7 september 2022.
Mevrouw Ingeborg De Maesschalck en de heer Luc Claeys voldoen aan de nodige kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden. Er is gunstig advies van de bevoegde procureur des Konings.
Artikel 1
Mevrouw Ingeborg De Maesschalck, in dienst van de stad Menen, wordt door de gemeente Wevelgem aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. Deze aanstelling gebeurt tot herroeping.
Artikel 2
De heer Luc Claeys, in dienst van de stad Menen, wordt door de gemeente Wevelgem aangewezen als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. Deze aanstelling gebeurt tot herroeping.
Naar aanleiding van een petitie onder de titel 'Geef juf Mieke haar klas in de Goudenregenstraat in Wevelgem terug' en persberichten werd een publiek debat opgestart over een lesopdracht van een kleuteronderwijzer van de gemeentelijke basisschool voor het nieuwe schooljaar 2024-2025. Het lijkt aangewezen en correct om een toelichting te geven aan de gemeenteraad in dit verband.
De extern preventieadviseur psycho-sociale aspecten en het college van burgemeester en schepenen zullen deze toelichting verzorgen.
Hoort de toelichting van de extern preventieadviseur psycho-sociale aspecten en het college van burgemeester en schepenen in dit dossier.
Namens gemeenteraad,
Kurt Parmentier
algemeen directeur
Jo Libeer
voorzitter gemeenteraad