Terug
Gepubliceerd op 30/10/2024

Besluit  gemeenteraad

do 12/09/2024 - 19:00

Hemelwater- en droogteplan

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter gemeenteraad
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Lieve Seynaeve, raadslid
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Jelle Stragier, gemeenteraadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Het hemelwater- en droogteplan wordt goedgekeurd.

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad keurde op 8 oktober 2021 de 'regionale onthardingsstrategie voor Zuid-West-Vlaanderen' goed en engageerde zich om deze op eigen grondgebied zo goed mogelijk toe te passen. In dit kader kon Leiedal ondersteuning bieden bij de opmaak van een hemelwater- en droogteplan. In zitting van 11 maart 2022 keurde de gemeenteraad de afsprakennota 2022-07 'opmaak van een hemelwater- en droogteplan in het kader van de zelfstandige groepering Leiedal' goed. Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht voor de opmaak van een hemelwater- en droogteplan toegewezen aan Intercommunale Leiedal op 16 maart 2022.

Intercommunale Leiedal heeft een ontwerp van hemelwater- en droogteplan opgemaakt. In uitvoering van de Vlaamse Blue Deal en aanvullend op het rioleringsbeleid, werd een visie uitgewerkt die moet leiden tot maatregelen om het watersysteem in de gemeente weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze zorgt ervoor dat we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd worden met een gewijzigd neerslagpatroon: meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer met intensere neerslagpieken.

De visie binnen dit hemelwater- en droogteplan is gebiedsdekkend en omvat zowel het hemel-, oppervlakte- als grondwater. De volgende doelstellingen worden hierbij vooropgesteld:

  • Het creëren van een functioneel bruikbaar kader voor het lokaal bestuur en partners om beslissingen te nemen in functie van een klimaatbestendig watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater). Zo wordt input en/of richting gegeven aan een leefbare, waterbewuste en klimaatrobuuste gemeente. 
  • De opmaak van een gebiedsgerichte visie en het oplijsten van adequate en maximaal brongerichte maatregelen en opportuniteiten om knelpunten en kansen inzake waterschaarste en wateroverlast aan te pakken, voor nu en in de toekomst. Hierbij wordt een win-win beoogd op meerdere domeinen (bv. klimaatadaptatie, leefomgevingskwaliteit, biodiversiteit en fijnmazige groenblauwe dooradering, waterbeschikbaarheid voor landbouw en natuur, circulair watergebruik, …). 
  • Het opzetten van een gezamenlijk (leer)proces rond de aanpak van wateroverlast en waterschaarste. Een gedragen plan met meer samenwerking is minstens even belangrijk als het plan zelf. 
  • Via de uitvoering van het plan de gemeente robuust maken voor de gevolgen van klimaatverandering en de negatieve effecten van verharding en verstedelijking.

De methodiek voor de opmaak van dit plan is grotendeels gebaseerd op de blauwdruk door de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW). Deze is te raadplegen via de website van het CIW.

Het hemelwater- en droogteplan wordt opgemaakt voor het volledige grondgebied van de gemeente en beslaat zowel publiek als privaat domein. Het plan bestaat uit:

  • Een niet-technische samenvatting 
  • Een overzicht van de beleidscontext 
  • Een ruimtelijke basisanalyse 
  • Een visie en doelstellingenkader 
  • Potentieelkaarten 
  • Een actieplan 
  • Projectfiches en referentieprojecten.

Het hemelwater- en droogteplan wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. Op deze manier kan dit plan een insteek geven bij het vaststellen van ruimtelijke beleidsplannen, een groenplan, een erosiebestrijdingsplan, een klimaatadaptatieplan, gemeentelijke verordeningen, het verlenen van omgevingsvergunningen, eigen en andere publieke en private ontwikkelingen, …

Het hemelwater- en droogteplan wordt minstens om de 6 jaar geactualiseerd en afgestemd op nieuwe en bijkomende ruimtelijke en watergerelateerde informatie.

Meerjarenplan en budget

Dit plan is vereist voor toekomstige watergerelateerde subsidies. 

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 februari 2023: afsprakennota opmaak van een hemelwater- en droogteplan - verrekening.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 21 december 2022: bekenplan Neerbeek.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 maart 2022: afsprakennota opmaak van een hemelwater- en droogteplan - toewijzing van de opdracht.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 11 maart 2022: afsprakennota opmaak van een hemelwater- en droogteplan.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 oktober 2021: 'regionale onthardingsstrategie' voor Zuid-West-Vlaanderen.
Hogere regelgeving
  • Decreet tot bekrachtiging van de coördinatie van de waterregelgeving in het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en tot opheffing van de gecoördineerde regelgeving (besluit van de Vlaamse regering van 15 juni 2018 houdende een coördinatie van de waterregelgeving en tot wijziging van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse codex ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut) (Waterwetboek).
  • Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne.
  • Richtlijn 2000/60/EG van het Europees parlement en de raad van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid (Europese kaderrichtlijn Water).
  • Besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Het hemelwater- en droogteplan, in bijlage, wordt goedgekeurd.