Terug
Gepubliceerd op 30/10/2024

Besluit  gemeenteraad

do 12/09/2024 - 19:00

Gedeeltelijke opzeg samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter gemeenteraad
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Lieve Seynaeve, raadslid
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Jelle Stragier, gemeenteraadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

De samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met de stad Kortrijk wordt gedeeltelijk opgezegd, nl. wat betreft de behandeling van GAS 4-dossiers (inbreuken op stilstaan en parkeren en betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111).

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad keurde op 13 juni 2024 de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 (zgn. GAS 4) goed. Op diezelfde datum bekrachtigde de gemeenteraad het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in het geval van gemengde inbreuken met de procureur des Konings, zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 5 juni 2024.


De inbreuken op voornoemde bijzondere politieverordening worden in principe gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete, deze wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar. Via een samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019 en gewijzigd op 13 oktober 2022) staat het GAS-team van de stad Kortrijk in voor de behandeling van de GAS-dossiers van de gemeente Wevelgem. Daartoe stelde de gemeenteraad verschillende ambtenaren van de stad Kortrijk aan als sanctionerend ambtenaar.

Ook de stad Menen en de gemeente Ledegem, partners in de politiezone Grensleie, hadden tot voor kort dergelijke samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk. Ondertussen heeft de stad Menen deze opgezegd en heeft zij eigen interne sanctionerende ambtenaren aangesteld. Vanuit de stad Menen wordt de bereidheid geuit dat dit GAS-team ook voor de andere gemeenten van de politiezone kan instaan voor de GAS-dossiers. De gemeenteraad van Ledegem heeft ondertussen ook beslist om de samenwerking met de stad Kortrijk op te zeggen voor GAS 4 (beslissing van de gemeenteraad van Ledegem van 2 september 2024) en hiervoor een beroep doen op het GAS-team van de stad Menen. Voor GAS 1, 2 en 3 zou de gemeente Ledegem (voorlopig) verder een beroep doen op de stad Kortrijk.

Zowel de stad Kortrijk als de stad Menen werken voor GAS 4 met de software InTouch (aan te kopen via een raamovereenkomst van Cipal dv, cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2024). Als voor GAS 4 een beroep gedaan wordt op de stad Menen zou de kostprijs voor het softwarepakket iets lager uitvallen (doordat binnen dezelfde politiezone op eenzelfde server wordt gewerkt (gehost binnen InTouch) en de integraties met het DIV (dienst Inschrijving Voertuigen) en het MAGDA-platform kunnen gedeeld worden). Rekening houdend met de kostprijs van het softwarepakket dat moet aangekocht worden voor de opvolging van GAS 4-dossiers, wordt voorgesteld om voor GAS 4 samen te werken met de stad Menen (cfr. beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 augustus 2024). In dit verband moet de samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk gedeeltelijk worden opgezegd, nl. voor GAS 4-inbreuken. De inbreuken inzake overlast en kleine misdrijven (gemengde inbreuken), opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (zgn. GAS 1, 2 en 3) blijven behandeld door de sanctionerend ambtenaren van de stad Kortrijk.

De huidige samenwerkingsovereenkomst met de stad Kortrijk geldt voor onbepaalde duur en is jaarlijks opzegbaar per 1 januari met inachtneming van een opzegtermijn van minstens 3 maanden. De gedeeltelijke opzeg dient dan ook betekend voor 1 oktober 2024 om in te gaan per 1 januari 2025.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2024: instap raamovereenkomst 'voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving' in functie van de opvolging van GAS 4-dossiers.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 14 augustus 2024: GAS 4 - behandeling dossiers.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 juni 2024: bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 juni 2024: protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken - bekrachtiging.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 juni 2024: protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken - goedkeuring.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 9 maart 2023: aanstelling van de heer Jens Lampaert als santionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 oktober 2022: addendum bij de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 10 december 2021: aanstelling van de heer Dimitri Wildemeersch als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 10 september 2021: aanstelling van mevrouw Anke Vanhoecke als santionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 13 december 2019: samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met de stad Kortrijk.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 7 juli 2017: aanstelling van mevrouw Marjolijn Gousseau als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 mei 2015: aanstelling van mevrouw Sofie Van Audenhove als sanctionerend ambtenaar in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.
Hogere regelgeving
  • Nieuwe gemeentewet, in het bijzonder artikel 119, 119bis en artikel 135, §2.
  • Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
  • Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Marie De Clerck, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Lieve Seynaeve
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Beslist om de samenwerkingsovereenkomst betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) met de stad Kortrijk (goedgekeurd door de gemeenteraad op 13 december 2019 en gewijzigd op 13 oktober 2022) gedeeltelijk te beëindigen, nl. enkel wat betreft de behandeling van GAS 4-dossiers. De samenwerkingsovereenkomst blijft onverkort gelden wat betreft de categorie van GAS 1, 2 en 3-inbreuken (gewone overlast en gemengde inbreuken).

Afschrift van deze beslissing wordt per aangetekende zending bezorgd aan de stad Kortrijk.