Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

Besluit  gemeenteraad

do 08/02/2024 - 19:00

Aanleggen van een tweesporenpad tussen de Kloosterstraat en de Artoisstraat - goedkeuring van de rooilijn

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marie De Clerck, gemeenteraadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Goedkeuring wordt gegeven aan de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het aanleggen van een tweesporenpad tussen de Kloosterstraat en de Artoisstraat.

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad keurde in zitting van 14 september 2023 de aankoop van een onbebouwd perceel grond gelegen tussen Artoisstraat 43 en 49 goed om een doorsteek te realiseren tussen de Kloosterstraat en de Artoisstraat.

In het kader van de opdracht 'aanleg fietsdoorsteek Kloosterstraat-Artoisstraat' werd een bestek met nr. 2789/03123 opgesteld door de heer Lucas Vanneste, dienst Openbare Infrastructuur en Mobiliteit. De gemeenteraad hechtte hieraan reeds haar goedkeuring (cfr. beslissing van 12 oktober 2023). Ondertussen werd de omgevingsvergunningsaanvraag voor de aanleg van deze fietsdoorsteek ingediend. De gemeente is vergunningverlenende overheid.

Met de uitvoering van de omgevingsvergunning zal de laatste fase van het Groen fietslint zuid gerealiseerd worden. Het gaat hier over de aanleg van een wandel- en fietstracé tussen de Kloosterstraat en de Artoisstraat. Hiervoor werd ook een rooilijnplan toegevoegd aan het omgevingsvergunningsaanvraagdossier. In de bestaande toestand is er enkel gras en een boom aanwezig. Voor de aanleg van het wandel- en fietstracé dient de boom gerooid te worden op de site. Er komen verschillende nieuwe bomen in de plaats. In de nieuwe toestand wordt een fietspad aangelegd van 3 m breedte (conform het fietsvademecum) en een voetpad van 1,5 m breedte (conform het vademecum voetgangersvoorzieningen).

 

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met volgende principes (artikel 4 van het gemeentewegendecreet):

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Met de aanleg van dit tweesporenpad wordt het Groen fietslint zuid gefinaliseerd zodat de zachte weggebruiker zich op een vlotte en veilige manier kan voortbewegen ten zuiden van de de N8. De nieuwe fiets- en wandeldoorsteek sluit aan op De Campus (Deken Jonckheerestraat) in het oosten en op de doorsteek naar het WZC Elckerlyc in het westen. Er zijn geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. Het voorstel is dan ook om de nieuwe rooilijn goed te keuren.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van de gemeenteraad van 12 oktober 2023: aanleg fietsdoorsteek Kloosterstraat-Artoisstraat - wijze van gunnen.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 september 2023: aankoop onbebouwd perceel grond tussen Artoisstraat 43 en 49.
Hogere regelgeving
  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, in het bijzonder artikel 8 en artikel 12, §2.
  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 47.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41, 2de lid, 9°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslissing

Artikel 1

Keurt de voorliggende beslissing houdende het goedkeuren van de rooilijn in het dossier over het 'aanleggen van een tweesporenpad tussen de Kloosterstraat en de Artoisstraat' n.a.v. de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer OMV_2023073337, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.

 

Artikel 2

Keurt het rooilijnplan, in bijlage, goed. Dit plan wordt aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
 

Artikel 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
 

Artikel 4

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer:

  • de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023073337 niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd
  • wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.