Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

Besluit  gemeenteraad

do 08/02/2024 - 19:00

Aanleggen van de omgeving van het oud gemeentelijk zwembad - goedkeuring van het wegenistracé en de rooilijn

Aanwezig: Jo Libeer, voorzitter
Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, gemeenteraadsleden
Kurt Parmentier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Marie De Clerck, gemeenteraadslid
Afwezig: Tommy Vansteenkiste, gemeenteraadslid

Goedkeuring wordt gegeven aan het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het aanleggen van de omgeving van het oud gemeentelijk zwembad.

Feiten, context en argumentatie

De gemeenteraad hechtte haar goedkeuring aan de plaatsingsprocedure en de lastvoorwaarden voor de opdracht 'zwembad oud: sloop, gevel- en dakafwerking, nivelleren' op 8 juni 2023. Het college van burgemeester en schepenen gunde deze opdracht aan Stadsbader nv op 16 augustus 2023.

De gemeenteraad hechtte haar goedkeuring aan de plaatsingsprocedure en de lastvoorwaarden voor de opdracht heraanleg omgeving oud zwembad Vanackerestraat’ op 14 september 2023. Het college van burgemeester en schepenen gunde deze opdracht aan Tuinen Johan Terras bv op 22 november 2023.

Ondertussen is het oude zwembad gesloopt en werd de omgevingsvergunningsaanvraag voor de omgevingsaanleg ingediend. De provincie is vergunningverlenende overheid.


De site situeert zich in het centrum van Wevelgem. Het projectgebied is gelegen tussen de Vanackerestraat en de Lode De Boningestraat grenzend aan het park van Wevelgem. Het betreft het perceel van het oude zwembad en de gemeentelijke sporthal, waar het oude zwembad werd gesloopt en de sporthal behouden blijft maar de muren grenzend aan het vroegere zwembad worden hersteld.

De parkaanleg neemt een deel van de parking palend aan de Lode De Boningestraat in.

De projectsite is volgens het gewestplan gedeeltelijk ingekleurd als gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut én gedeeltelijk woongebied. De aansluiting met de historische berceau in het park is volgens het gewestplan gelegen in parkgebied.

De opdracht omvat de realisatie van een duurzame invulling van de site van het afgebroken ‘oud zwembad’ grenzend aan het park van Wevelgem. Het parkachtige karakter van de plek en de aanwezigheid van de historische berceau is het uitgangspunt van het ontwerp. Het ontwerp neemt de typische karakteristieken van het park mee als randvoorwaarde. De nieuwe invulling van de site vertrekt vanuit het idee van een park. De nauwe relatie tussen het nieuwe park en het historische park vormt een belangrijk aspect van dit ontwerp.

Het park zet in op ontharding en infiltratie van hemelwater. Het basisconcept van de circulaire economie wordt doorgetrokken in de volledige aanleg.

De werken omvatten de noodzakelijke inrichting, paden, waterinfiltratie en groenaanleg.

Met de afbraak van het oude zwembad wordt de huidige parking plaatselijk aangepast. De toegang tot de parking aan de Lode De Boningestraat wordt parkeervrij. De bestaande asfalt parkeervakken verdwijnen en maken plaats voor groen en de toegang tot het park. De parking langs het oude zwembad wordt opnieuw aangelegd i.f.v. de uitrijbeweging van de wagens. De parking wordt aangelegd in gerecupereerde grasdallen afkomstig van de zone naast de sporthal. De parking uit deze zone verdwijnt en maakt plaats voor een groene invulling. De berceau wordt op deze manier visueel zichtbaar.
De 3 bestaande beuken blijven behouden en krijgen een groene onderlaag. De betonnen gerecupereerde grasdallen worden ingevuld met betonpuin. Het betonpuin verwijst naar de afbraak van het oude zwembad.
Om het waterdoorlatende karakter te versterken wordt aan de parkeervakken een wadi voorzien. De parking watert af richting de aanliggende groenzone met helling naar de wadi. De parking wordt op deze manier mooi geïntegreerd in het park en vormt geen visuele barrière.
De bestaande (8 + 5 + 4 = 17) parkeerplaatsen, worden vervangen door 15 nieuw aangelegde parkeerplaatsen in het kader van de nieuwe aanleg kant Lode De Boningestraat. Met de nieuwe aanleg worden 15 parkeerplaatsen aangelegd met inbegrip van 2 plaatsen voor personen met een handicap en 2 plaatsen voor elektrische deelwagens (cfr. bestaande toestand). De nieuwe aanleg is voorzien in infiltreerbare verharding. Ook hier is het verminderen van het aantal parkeerplaatsen ten voordele van een groene omgeving te verantwoorden in een centrumomgeving waar veel faciliteiten zijn voor fietsers en deelwagens.
De nieuwe omgeving zal het gebruik van fietsen zeker nog stimuleren. Het asfalt op de parking t.h.v. de Lode De Boningestraat blijft behouden. Er wordt een deel van het asfalt verwijderd en ingevuld met beplanting. De asfaltverharding die behouden blijft, krijgt een nieuwe toplaag. De uitbundige beplanting zorgt voor een typische eigenheid van de plek. De hoofdstructuur van het park ontsluit aan de Lode De Boningestraat. Langs het pad wordt een fietsenstalling geplaatst. Dit is een ideale locatie vlakbij de parking (voor gebruik deelwagens) en vlakbij de horeca.

 

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

De gemeenteraad houdt bij haar beslissing rekening met volgende principes (artikel 4 van het gemeentewegendecreet):

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Met de nieuwe aanleg wordt de omgeving opgewaardeerd tot een nieuw duurzaam park met 'tijdelijke' invulling waar de zachte weggebruiker zich zo veilig mogelijk door kan begeven. De auto krijgt een eigen plek in de rand van de projectsite. Er zijn geen gevolgen vanuit gemeentegrensoverschrijdend perspectief. Het voorstel is dan ook om de nieuwe rooilijn en de voorgestelde inrichting van het openbaar domein goed te keuren.

Vorige beslissingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2023: heraanleg omgeving oud zwembad Vanackerestraat - gunning.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 14 september 2023: heraanleg omgeving oud zwembad Vanackerestraat - wijze van gunnen.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 augustus 2023: zwembad oud: sloop, gevel- en dakafwerking, nivelleren - gunning.
  • Beslissing van de gemeenteraad van 8 juni 2023: zwembad oud - sloop, gevel- en dakafwerking, nivelleren - wijze van gunnen.
Hogere regelgeving
  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, in het bijzonder artikel 8 en artikel 12, §2.
  • Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 31.
  • Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in het bijzonder artikel 47.
  • Decreet lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 41, 2de lid, 9°.
Publieke stemming
Aanwezig: Jo Libeer, Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Hendrik Vanhaverbeke, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Filip Daem, Joachim Naert, Bas Surmont, Elyn Stragier, Heidi Craeynest, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris, Luc Vanderhaeghe, Kurt Parmentier
Voorstanders: Luc Defraye, Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Carlo De Winter, Geert Breughe, Lobke Maes, Stijn Tant, Jo Libeer, Hendrik Libeer, Kevin Defieuw, Sofie Mol, Katleen Messely, Bas Surmont, Elyn Stragier, Charlotte Bonte, Lien Vanderjeugt, Jelle Stragier, Vicky Claeys, Inge Goemaere, Carine Quidousse, Sander Deflo, Jessica Corty, Liese Vandoorne, Yves Goddeeris
Onthouders: Hendrik Vanhaverbeke, Filip Daem, Joachim Naert, Heidi Craeynest, Luc Vanderhaeghe
Resultaat: Met 24 stemmen voor, 5 onthoudingen
Beslissing

Artikel 1

Keurt de voorliggende beslissing houdende het goedkeuren van het wegenistracé, de aanleg ervan en de rooilijn voor 'het aanleggen van de omgeving van het oud gemeentelijk zwembad' n.a.v. de omgevingsvergunningsaanvraag met dossiernummer OMV_2023084654, zoals aangeduid op het rooilijnplan, goed.

 

Artikel 2

Keurt het rooilijnplan, in bijlage, goed. Dit plan wordt aan deze beslissing gehecht om er 1 geheel mee uit te maken.
 

Artikel 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet.
 

Artikel 4

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig wanneer:

  • de omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023084654 niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd
  • wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.