De opnameovereenkomsten, met ingang van 1 januari 2024, voor de woonzorgcentra Elckerlyc en Het Gulle Heem, en voor de groepen van assistentiewoningen Ter Meersch, Het Kader en Tilia, worden goedgekeurd.
Het toewijzingsreglement van de aanleunwoningen worden, met ingang van 1 januari 2024, goedgekeurd.
De samenstelling dagprijs, extra vergoedingen en voorschotten ten gunste van derden in de opnameovereenkomsten met ingang van 1 september 2023 voor de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Elckerlyc en Het Gulle Heem, worden goedgekeurd.
Wijziging opnameovereenkomst woonzorgcentra en groepen van assistentiewoningen - wijziging toewijzingsreglement aanleunwoningen: wachtlijst
Wanneer iemand een vraag tot opname in het woonzorgcentrum of de groep van assistentiewoningen stelt, wordt deze ingeschreven op de respectievelijke wachtlijst.
Voor personen op de wachtlijst van het woonzorgcentrum aan wie de gelegenheid wordt geboden om in het woonzorgcentrum opgenomen te worden, gelden volgende regels (zoals opgenomen in de huidige opnameovereenkomst - uit artikel 5.2.):
Voor personen op de wachtlijst van de groepen van assistentiewoningen (GAW) aan wie de gelegenheid wordt geboden om in de GAW opgenomen te worden, gelden volgende regels (zoals opgenomen in de huidige opnameovereenkomst - uit artikel 4):
Wanneer aan een kandidaat-bewoner die op de wachtlijst staat en als eerste in aanmerking komt voor opname, een opname wordt aangeboden, komt het nu vaker dan voorheen voor dat dit aanbod wordt geweigerd. De reden is meestal dat de kandidaat-bewoner nog langer in zijn huidige woonsituatie wenst te blijven wonen.
Als de kandidaat-bewoner niet ingaat op het aanbod tot opname omdat hij nog verder in de huidige woonsituatie wenst te blijven wonen, wordt hij als het ware gesanctioneerd: als later de levensomstandigheden veranderen en de kandidaat-bewoner vraagt dan om effectief opgenomen te worden, dient hij soms een langere tijd te wachten vooraleer hij opnieuw de gelegenheid krijgt om opgenomen te worden.
De directies en maatschappelijk werkers van de woonzorgcentra en assistentiewoningen stellen een aanpassing van de opnamevoorwaarden voor: de personen die ingeschreven staan op de wachtlijst moeten zelf het initiatief nemen om hun effectieve vraag naar opname te 'activeren' op de wachtlijst.
De wachtlijst wordt opgesplitst in een actieve en een passieve wachtlijst. Enkel de kandidaat-bewoners die hun vraag tot opname uitdrukkelijk hebben geactiveerd, wordt de kans tot opname aangeboden. Wanneer de vraag tot opname geactiveerd werd, wordt de kandidatuur op de actieve wachtlijst geplaatst in volgorde van de aanvankelijke datum van inschrijving. De datum van inschrijving op de passieve wachtlijst blijft dus behouden bij activatie.
Deze aanpassing wordt voorgesteld voor de woonzorgcentra, de groepen van assistentiewoningen en de aanleunwoningen.
Specifiek voor de woonzorgcentra kunnen enkel de kandidaat-bewoners met een zorgbehoefte in categorieën B, C en Cd bepaald volgens de Katz-evaluatieschaal, en kandidaat-bewoners die recht hebben op een diagnostisch bilan dementie, hun vraag tot opname activeren. Enkel deze zwaar zorgbehoevende personen op de wachtlijst die hun vraag tot opname activeerden, worden gecontacteerd met de mogelijkheid om te worden opgenomen in het woonzorgcentrum wanneer er een woongelegenheid beschikbaar is.
Personen die passief op de wachtlijst staan en na verloop van tijd beantwoorden aan de voorwaarden van de actieve wachtlijst worden pas op de actieve wachtlijst geplaatst wanneer betrokkene zelf te kennen heeft gegeven dat hij/zij daadwerkelijk wenst opgenomen te worden in het woonzorgcentrum. De datum van inschrijving op de passieve wachtlijst blijft behouden bij activatie.
Zoals nu reeds door de opnamevoorwaarden wordt bepaald, hebben de volgende personen (voorrangskandidaten), indien gewenst en op voorwaarde dat de aanvraag minstens één maand geleden gebeurde, voorrang op de wachtlijst:
Deze voorrangskandidaten moeten bij opname voldoen aan de opnamevoorwaarden. Uitzonderlijk kan bij de voorrangskandidaten afgeweken worden van de beoogde graad van zorgbehoefte.
Wanneer de wijziging van de opnamevoorwaarden wordt goedgekeurd, zullen de ingeschreven kandidaat-bewoners op de wachtlijsten geïnformeerd worden over de wijzigingen. Hen zal gevraagd worden of hun vraag tot opname al dan niet actief is. Omdat hiervoor voldoende tijd moet gegeven worden, wordt voorgesteld om de aanpassing pas in werking te laten treden op 1 januari 2024.
Aanpassing opnameovereenkomst woonzorgcentra en centra voor kortverblijf: samenstelling dagprijs, extra vergoedingen en voorschotten ten gunste van derden.
Het ministerieel besluit van 7 juni 2023 tot bepaling van de samenstelling van de dagprijs, de extra vergoedingen en de voorschotten ten gunste van derden aangerekend in de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf type 1 (en de bijhorende bijlage) vraagt een aanpassing in de opnameovereenkomst van het woonzorgcentrum en centrum voor kortverblijf.
Met betrekking tot radio, televisie, telefoon en internet:
In de opnameovereenkomst wordt er niets vermeld over de kosten die verband houden met het houden van een individueel huisdier die aan de bewoner mogen aangerekend worden. Dit betekent dat kosten hiervoor niet afzonderlijk mogen gefactureerd worden aan de bewoner. Aangezien bewoners die een huisdier houden, instaan voor het onderhoud en de kosten voor het houden van het huisdier, wordt volledigheidshalve de opnameovereenkomst aangepast.
Het ministerieel besluit van 7 juni 2023 treedt in werking op 1 september 2023 (nog niet gepubliceerd).
Artikel 1
De aanpassingen aan de opnamevoorwaarden in de opnameovereenkomsten, met ingang van 1 januari 2024, voor de woonzorgcentra Elckerlyc en Het Gulle Heem, en voor de groepen van assistentiewoningen Ter Meersch, Het Kader en Tilia, worden goedgekeurd.
De aanpassingen in het toewijzingsreglement van de aanleunwoningen worden, met ingang van 1 januari 2024, goedgekeurd.
Artikel 2
De aanpassingen van de samenstelling dagprijs, extra vergoedingen en voorschotten ten gunste van derden in de opnameovereenkomsten met ingang van 1 september 2023 voor de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Elckerlyc en Het Gulle Heem, worden goedgekeurd.
Er wordt kennis genomen van de goedkeuringsbeslissing over de jaarrekening 2022 van de provinciegouverneur.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelde de jaarrekening 2022 vast op 8 juni 2023 (deel OCMW). De jaarrekening 2022 werd bezorgd aan de toezichthoudende overheid via het loket BBC-DR op 12 juni 2023. De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn en de jaarrekening 2022 werden tevens via het digitaal loket doorgestuurd op 16 juni 2023.
De provinciegouverneur heeft, in het kader van het bestuurlijk toezicht, de jaarrekening 2022 goedgekeurd. Het nazicht van dit beleidsrapport gaf aanleiding tot een aantal bemerkingen van technische aard. Het wegwerken van deze bemerkingen strekt tot aanbeveling.
Neemt kennis van de goedkeuringsbeslissing van de provinciegouverneur van 28 september 2023 naar aanleiding van het bestuurlijk toezicht op de jaarrekening 2022, alsook van de technische opmerkingen bij dit beleidsrapport.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen.
Vraag ingediend door de raadsleden van de fractie Groen en gesteld door raadslid Inge Goemaere.